Αναζήτηση laptop για νέα φοιτήτρια αρχιτεκτονικής.

Reaction score
1.988
Καλησπέρα σε όλους!

Η κόρη ως νέα φοιτήτρια αρχιτεκτονικής θα χρειαστεί φορητό υπολογιστή. Τα δεδομένα είναι τα εξής:
  • Προϋπολογισμός 1000-1500 EUR.
  • Να μπορεί να ανταπεξέλθει στην χρήση αρχιτεκτονικών/σχεδιαστικών προγραμμάτων σίγουρα 2Δ μάλλον και 3Δ.
  • Οθόνη 15-16''. Μεγάλη αρκετά για να μπορεί να δουλέψει άμεσα σε αυτό. Μελλοντικά υπάρχει το ενδεχόμενο μεταφοράς οθόνης 24" από το σπίτι στο διαμέρισμα της για να συνδέεται και να δουλεύει πιο άνετα.
  • Η δυνατότητα για μελλοντική αναβάθμιση θα εκτιμηθεί τόσο για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου αλλά και να αγοραστεί κάτι με καλύτερο επεξεργαστή ή καλύτερη κάρτα γραφικών στα πιο πάνω χρήματα σε βάρος πχ της RAM. Εννοείται η αγορά καλό θα ήταν να καλύψει την πενταετία της φοίτησης κ βλέπουμε μετά.
  • Εξωτερική κάρτα γραφικών (με συνέπεια αυξημένες καταναλώσεις και μικρότερη διάρκεια μπαταρίας) ή ποιοτική ενσωματωμένη με καλύτερο επεξεργαστή (για μικρότερη κατανάλωση);
Εννοείται ότι έχω ήδη ψάξει και βρήκα περιπτώσεις αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλήξω μάλλον λόγω της αδυναμίας μου να κατανοήσω τις δυνατότητες των επεξεργαστών. Πολύ μεγάλη γκάμα και χάνεται η μπάλα, για εμένα τουλάχιστον.

Ευχαριστώ

gid

Reaction score
10.202

Reaction score
2.622

ή

Στο budget που κοιτάς καπου εκει θα κυμανθείς σε αυτά τα specs. (δεν ειδα τι ram modules φορανε, αλλά με κάτα 100ρί του βάζεις είτε 2 Modules με 32gb ή αν φοράνε 1 16ρι με κανα 50ρικό βάζεις άλλο ένα)

Είτε AMD είτε Intel.....μικροδιαφορές έχουν πλέον. Κάπου το ένα υπερτερεί του άλλου, αλλά σε γενικές γραμμές για την χρήση που θα του κάνει χαμπάρι δεν θα τις πάρει.

Μπορείς να πας και σε gaming Laptops αλλά ειναί πιο ογκώδη και έχουν άλλα κουλά πάνω τους.

Ανι κατασταλάξεις σε μοντέλο μπορώ να ρωτήσω δικούς μου προμηθευτές μήπως και σου πετύχω καμια καλή έκπτωση.

Reaction score
7.102
Μεγάλη αρκετά για να μπορεί να δουλέψει άμεσα σε αυτό
πρακτικά αδύνατο για σχέδιο (θα κουράζεται γρήγορα, το λαπτοπ μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για εργασία εκτός σπιτιού)......η εξωτερική οθόνη τουλάχιστον 27αρα και οχι απλα HD. Bασικό να βγάζει μεγάλη ανάλυση η κάρτα γραφικών του λαπτοπ. Αν ο μεγαλύτερος χρόνος είναι για εργασία στο σπίτι,πήγαινε σε desktop υπολογιστή και απλά ενα λάπτοπ για βασική χρήση (σαν άθροισμα, μικρή θα είναι η χρηματική διαφορά).

melina

Cargo 200
Reaction score
45.490
Δεν θα έπαιρνα λαπτοπ για βασικό εργαλείο δουλειάς, ακόμα και μάθησης, σε σχέδιο και μάλιστα αρχιτεκτονικό. Δεν είναι θέμα ισχύος αλλά μεγέθους οθόνης. Και σε 16αρα θα είναι δύσκολα και κουραστικά. Καλύτερα ένα μικρό λαπτοπ ή και ταμπλετ θα έλεγα αν θέλει να έχει μαζί της στη σχολή κάτι για τα άμεσα (σημειώσεις, να δει κάτι σε ένα σχέδιο) και ένα καλό υπολογιστή ντεσκτοπ με μεγάλη οθόνη στο σπίτι όπου θα κάνει την πολλή δουλειά, τις πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή.
Τώρα αν θέλει να τα συνδυάσει και τα δύο, πάλι θα πάει σε ένα λαπτοπ με έμφαση στις επιδόσεις και σε μικρή οθόνη για να έχει φορητότητα και στο σπίτι θα το κουμπώνει σε μια μεγάλη οθόνη για να κάνει δουλειά.
Θα πρότεινα εύκολα ένα macbook με επεξεργαστή σειράς Μ, βλέπω τα έχει και προσφορά τώρα, αλλά δεν ξέρω τι παίζει πλέον με τα προγράμματα της autodesk, κυρίως αυτά χρησιμοποιούν στην αρχιτεκτονική (με επιφύλαξη γιατί έχω χρόνια που τα έχω παρατήσει).
Ισως να μην βιαστεί να πάρει αμέσως κάτι, ειδικά αν υπάρχει κάτι ήδη, μέχρι να πάει στη σχολή και να δει στις πρώτες 2-3 βδομάδες και να μάθει από καθηγητές και παλιότερους φοιτητές τι βολεύει καλύτερα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.091
Αυτό εδώ που προτείνει ο Αντρέας, όπως λέει η HP στη σελ.8, φέρει δύο σλοτ μνήμης, και υποστηρίζει 2x16GB. Βέβαια, γιατί δεν υποστηρίζει 2x32GB, μόνο η HP το ξέρει. Μπορεί να τα υποστηρίζει, και η HP να το αποσιωπά. Ούτως ή άλλως, τα 16GB είναι λίγα, οπότε επί τόπου στο κατάστημα μπορεί το μηχάνημα να ανοιχτεί και να δοκιμαστούν 2x32 ή 2x16 και αναλόγως των χρημάτων μπορείτε να διαλέξετε.

Κάποια έτοιμα με εξαιρετική 14άρα οθόνη και σχετικά επαρκή γραφικά (που μπορούν να συνδυαστούν με μια εξωτερική οθόνη, εντάξει τώρα, σε 16άρα και 24άρα οθόνη, τί να δουλέψεις, μη κοροϊδευόμαστε):

Η εξωτερική GPU είναι πονεμένη και ακριβή ιστορία. Δουλεύει, αλλά πιθανότατα μόνο μέσω thunderbolt 3 ή 4. Η Άσους έχει μια λύση έτοιμη, της οποίας οι προδιαγραφές συνοψίζονται στην καταπληκτική τεχνική ανάλυση που λέει "έχουμε λύση έτοιμη που θα δουλέψει 100% με τα gaming laptop που φτιάχνουμε, και τη χρεώνουμε όσο μας αρέσει, και οποιανού δεν τ' αρέσει, τη βόλτα του".

Υπάρχει αυτό το κουτί, που δέχεται δίφανη κάρτα, και έχει θύρα thunderbolt. Θα βρεις λάπτοπ με thunderbolt σε λογική τιμή; Θα συνεργαστεί; Άστο καλύτερα. Όσοι θέλουν ισχυρά γραφικά, δουλεύουν σε desktop. Έχει η Dell καναδυό πρεσίζιον με quadro, αλλά με μια γελοία VA οθόνη, διότι προφανώς το τάργκετ γκρουπ θα τα συνδέσει με εξωτερική οθονάρα. Άσε που μέσα στο skroutz τα λανσάρει μαγαζί εκτός Ελλάδος. Οπότε, no.

Ας ξεκινήσει με ένα λαπτοπάκι και με εξωτ. οθόνη, και στην πορεία, στήνει και ένα desktop με μια κουάντρο μεταχειρισμένη από το ebay, βρωμάει ο τόπος. Ή μια RX 7xxx - 9xxx, να παίζει και κανα παιχνιδάκι. Εννοείται πως 1TB SSD είναι ο ελάχιστος αποδεκτός.

Αν δεν τους δώσει η σχολή νόμιμο κλειδί, κατόπιν γραπτής απόδειξης (συνήθως μια φωτό της φοιτ. ταυτότητας αρκεί), η Autodesk παρέχει δωρεάν πολλές εφαρμογές (αν όχι όλες, όπως κάποτε), για τρία χρόνια (που διαρκεί το μπάτσελορ στις ΗΠΑ). Περισσότερα εδώ.

Συγχαρητήρια και καλή αρχή! :)

Var

Reaction score
84
  • Να μπορεί να ανταπεξέλθει στην χρήση αρχιτεκτονικών/σχεδιαστικών προγραμμάτων σίγουρα 2Δ μάλλον και 3Δ.
Καλησπέρα. Για Revit, Cad, 3d studio κ.λπ. ΔΕΝ κάνουν τα Laptops.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.649
Πάντως ο μικρός (ηλεκτρολόγων μηχανικών) έχει ένα παλιό (10ετιας+) macbook pro για τη σχολή και ένα μινι pc (Ryzen 7 με ενσωματωμένα γραφικά, 32 ραμ 1 τερρα nvme) με 32ρα qhd οθόνη για το σπίτι. Άλλες απαιτήσεις βέβαια, έχει ένα σχεδιαστικό δεν ξέρω τι, κυρίως κώδικα γράφει. Ωστόσο ακόμη και για αρχιτεκτονική, μιλάμε πάντα για πρωτοετή φοιτήτρια, σωστά; Που ακόμη δεν ξεκίνησε τη σχολή;

Reaction score
1.988
Πάντως ο μικρός (ηλεκτρολόγων μηχανικών) έχει ένα παλιό (10ετιας+) macbook pro για τη σχολή και ένα μινι pc (Ryzen 7 με ενσωματωμένα γραφικά, 32 ραμ 1 τερρα nvme) με 32ρα qhd οθόνη για το σπίτι. Άλλες απαιτήσεις βέβαια, έχει ένα σχεδιαστικό δεν ξέρω τι, κυρίως κώδικα γράφει. Ωστόσο ακόμη και για αρχιτεκτονική, μιλάμε πάντα για πρωτοετή φοιτήτρια, σωστά; Που ακόμη δεν ξεκίνησε τη σχολή;
Ναι πρωτοετής.

Η αγορά δεν θα γίνει σήμερα αύριο αλλά επειδη δεν θέλω να μεταφέρω το desktop της στον Βόλο (Θα το κρατήσουμε σπίτι να καλύψει άλλες ενδοοικογενειακές ανάγκες). Ιδανικά μέσα Σεπτεμβρίου που θα ανέβει για να εγκατασταθεί, θα ήθελα να πάω κ εγώ κ να τακτοποιήσω τέτοιου τύπου εκκρεμότητες.

Το πιο μικρό λάπτοπ έχει κ το πλεονέκτημα του μικρότερου βάρους.

Reaction score
632
Ισως να μην βιαστεί να πάρει αμέσως κάτι, ειδικά αν υπάρχει κάτι ήδη, μέχρι να πάει στη σχολή και να δει στις πρώτες 2-3 βδομάδες και να μάθει από καθηγητές και παλιότερους φοιτητές τι βολεύει καλύτερα.
Αυτό θα σου πρότεινα και γω, μην βιαστείς να αγοράσεις κάτι πριν πάει στη σχολή ή πριν συμβουλευτεί άλλους φοιτητές μεγαλύτερου έτους.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.975
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas