Αξίζει η ανακατασκευή ηχείων;

Reaction score
13.975
Δεν είμαι , ούτε πρόκειται να γίνω hi-end. Ο λόγος απλός... χρήμα!!!

Αυτή τη στιγμή ακούω μουσικούλα από κάτι roister 120 σιλκ που μου τα χάρισε ένας φίλος. Δεν παραπονιέμαι, καλά είναι,, Αλλά με τον ενισχυτή που έχω (ΗΚ980) το sweet spot είναι από -45 ~ +5. Πιο σιγά δεν....

Είδα σε διπλανό φόρουμ μια ελληνική εταιρεία που αλλάζει ηχεία (γούφερ-τουίτερ,mid). Δεν ξέρω κόστος, δεν ρώτησα..

Τι πιστεύετε..Αξίζει; (Ο χώρος μου είναι 15τμ.) Να το ψάξω;

Reaction score
7.089
Οχι.......τα συγκεκριμενα ηχεια ηταν πολυ καλα για την εποχη και την κατηγορια τους και η τριδρομη σχεδιαση βοηθουσε πολυ σε αυτο. Αν τα μεγαφωνα ειναι σε καλη κατασταση απλα τα πουλας και πας σε κατι καινουργιο που θα εχει καλυτερο ηχο (μετα απο ακροαση φυσικα).Αν τα μεγαφωνα εχουν προβληματα φθορας μονο τοτε να επιχειρησεις την αντικατασταση τους αλλα θα χρειαστεις και αναλογο "πειραγμα" του κροσοβερ. Πριν την αντικατασταση τους θα δοκιμαζα να τα ακουσω και με εναν πιο καλο ενισχυτη,ισως τελικα το προβλημα να ειναι εκει και οχι στα ηχεια.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Αρχικά θα σου πω ότι ο χώρος σου είναι αρκετά μικρός για κάτι μεγαλύτερο σε ηχείο.

Προσπαθώ να καταλάβω τι εννοείς λέγοντας για το sweet spot ότι είναι από -45 έως +5.
Αν το -45 και +5 είναι θέσεις του ποτενσιόμετρου στάθμης, αυτό δεν έχει σχέση με το sweet spot.
Αν θέλεις διευκρίνισε που ακριβώς έχεις θέμα.

Reaction score
13.975
Οχι.......τα συγκεκριμενα ηχεια ηταν πολυ καλα για την εποχη και την κατηγορια τους και η τριδρομη σχεδιαση βοηθουσε πολυ σε αυτο. Αν τα μεγαφωνα ειναι σε καλη κατασταση απλα τα πουλας και πας σε κατι καινουργιο που θα εχει καλυτερο ηχο (μετα απο ακροαση φυσικα).Αν τα μεγαφωνα εχουν προβληματα φθορας μονο τοτε να επιχειρησεις την αντικατασταση τους αλλα θα χρειαστεις και αναλογο "πειραγμα" του κροσοβερ. Πριν την αντικατασταση τους θα δοκιμαζα να τα ακουσω και με εναν πιο καλο ενισχυτη,ισως τελικα το προβλημα να ειναι εκει και οχι στα ηχεια.
Τα ηχεία είναι άψογα οπτικά, χωρίς χτυπήματα και δεν έχουν παίξει σε μεγάλες εντάσεις από τον προκάτοχο τους.
Εννοείται δεν έχουν ανοιχτεί και γενικά παίζουν ωραία.
Το σκεπτικό μου (και ίσως δεν το εξέφρασα σωστά) έχει να κάνει με κάποιο φρεσκάρισμα, λόγω του ότι είναι παλιά ηχεία αλλα με ικανοποιεί το άκουσμα τους. (Αν παίρνουν βελτίωση.)

Βέβαια με κάλυψες (και ευχαριστώ) με την ξεκάθαρη απάντηση tanto. Για άλλον ενισχυτή δεν το σκέφτομαι (κόστος) και ο χώρος δεν ευννοεί άλλωστε.

Αρχικά θα σου πω ότι ο χώρος σου είναι αρκετά μικρός για κάτι μεγαλύτερο σε ηχείο.

Προσπαθώ να καταλάβω τι εννοείς λέγοντας για το sweet spot ότι είναι από -45 έως +5.
Αν το -45 και +5 είναι θέσεις του ποτενσιόμετρου στάθμης, αυτό δεν έχει σχέση με το sweet spot.
Αν θέλεις διευκρίνισε που ακριβώς έχεις θέμα.
Ναι για τη στάθμη έλεγα. Πρέπει να ανεβάσω για να ακούσω γεμάτο ήχο (και πιο καθαρό). Και όπως πολύ σωστά είπες PeterMeni δεν σκέφτομαι καν για μεγαλύτερο ηχείο.

Είμαι ευχαριστημένος από το συστηματάκι, απλά αναρωτιόμουν αν θα άξιζε μια φθηνή βελτίωση των ηχείων.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Ναι για τη στάθμη έλεγα. Πρέπει να ανεβάσω για να ακούσω γεμάτο ήχο (και πιο καθαρό). Και όπως πολύ σωστά είπες PeterMeni δεν σκέφτομαι καν για μεγαλύτερο ηχείο.

Είμαι ευχαριστημένος από το συστηματάκι, απλά αναρωτιόμουν αν θα άξιζε μια φθηνή βελτίωση των ηχείων.
Αυτό κατάλαβα και εγώ γιατί το sweet spot είναι το σημείο ή τα σημεία ακρόασης στα οποία η στερεοφωνική εικόνα του συστήματος μας είναι ικανοποιητικά διακριτή.

Αυτό που είναι αναγκαιότητα για τα ηχεία σου είναι η αντικατάσταση των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών του κυκλώματος διαχωρισμού και ιδίως του πυκνωτή που είναι εν σειρά με το μεγάφωνο των μεσαίων.

Reaction score
13.975
Αυτό που είναι αναγκαιότητα για τα ηχεία σου είναι η αντικατάσταση των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών του κυκλώματος διαχωρισμού και ιδίως του πυκνωτή που είναι εν σειρά με το μεγάφωνο των μεσαίων.
Είναι ασφαλής διαδικασία (βάλε-βγάλε ηχεία) PeterMeni , πόσο κοστίζουν αυτοί οι πυκνωτές (αν ξέρεις).

Reaction score
13.975
Τελικά η λύση δόθηκε απ' το έτερον ήμισυ.... Τα ηχεία θα μείνουν ως έχουν και αργότερα θα αντικατασταθούν.... :p:p:p (δεν της πάω κόντρα :geek: )

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Ασ
Είναι ασφαλής διαδικασία (βάλε-βγάλε ηχεία) PeterMeni , πόσο κοστίζουν αυτοί οι πυκνωτές (αν ξέρεις).
Ασφαλέστερη δεν γίνεται. Ξεβιδώνεις το woofer και έχεις πρόσβαση στο κροσόβερ.
Το κόστος των πυκνωτών αυτών είναι περίπου 15-20 ευρώ.

Reaction score
1.187
Τελικά η λύση δόθηκε απ' το έτερον ήμισυ.... Τα ηχεία θα μείνουν ως έχουν και αργότερα θα αντικατασταθούν.... :p:p:p (δεν της πάω κόντρα :geek: )
Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω! :punish:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.890
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης