Απλή Ωμική Αντίσταση αντί Ηχείου

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.993
Απάντηση: Απλή Ωμική Αντίσταση αντί Ηχείου

οι διεπαφές των ρελέ δύσκολο να αντέξουν έστω και λίγες τέτοιες "αλλαγές" χωρίς πρόβλημα. η λύση σε αυτό είναι απλή, χρειάζεται να πάρεις ρελέ με 2 ή 3 σειρές επαφών, οπότε μόνο η πρώτη τρώει τον τσαμπουκά και φθείρεται, ενώ οι επόμενες κρατάν καλή των επαφή.

νομίζω πάντως πως δε χρειάζονται ντάμι λόαντ οι λαμπάτοι, δηλαδή χωρίς αντίσταση δε θα πάθουν δα και τίποτα. οι τρανζιστοράτοι σίγουρα δεν έχουν θέμα. κάποιοι κλας ντε έχουν, άλλοι όχι.

αν θες να το κάνεις "τέλεια", θα πρέπει να ακουμπά η αντίσταση πριν καν αποσυνδεθεί το ηχείο, οπότε για κάποιο μικροδιάστημα μερικών μιλισεκόντ ο ενισχυτής να βλέπει αντίσταση και ηχείο παράλληλα, που δεν είναι πρόβλημα. μετά, αφού γίνει η μετάβαση από το ηχείο στην αντίσταση, θα πρέπει να μπαίνει ο δεύτερος ενισχυτής στο ηχείο, πάλι με την αντίσταση για ένα μικροδιάστημα παράληλα.

οπότε, στην πορεία του χρόνου, νομίζω η ιδεατή κατάσταση έχει κάπως έτσι:

(ενισχυτής Α + ηχείο Α) - (ενισχυτής Β + αντίσταση Β)
(ενισχυτής Α + ηχείο Α + αντίσταση Α) - (ενισχυτής Β + αντίσταση Β)
(ενισχυτής Α + αντίσταση Α) - (ενισχυτής Β + ηχείο Α +αντίσταση Β)
(ενισχυτής Α + αντίσταση Α) - (ενισχυτής Β + ηχείο Α)

τώρα, εγώ λέω μια γνώμη, μη το δέσεις και κόμπο, ιδίως με το στόχο των 50 ευρώ...

Reaction score
11.757
Επίσης πρόσεξε λίγο αυτό που λες για 4 αντιστάσεις των 8 ωμ με τη συνδεσμολογία που λες, κάτι δε μου κάθεται καλά, δεν βγαίνουν τα νούμερα. Δηλαδή δε νομίζω αυτό το δικτύωμα που περιγράφεις να έχει κατανάλωση 60 βατ. Ας μιλήσει για αυτό όμως κάποιος που τα ξέρει καλύτερα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.993

το σύνολο της αντοχής 4 αντιστάσεων είναι το άθροισμά τους. αν δηλαδή η καθεμιά αντέχει 10 βατ, τότε οι 4 αντέχουν 40 βατ, είναι τόσο απλό.

Reaction score
124

1 ζεύγος εν παραλλήλω και σε σειρά με αυτό άλλο ένα ζεύγος όπως το πρώτο.
8 ομ 15 βάτ η κάθε αντίσταση, 4 ομ το πρώτο ζευγάρι, + 4 ομ το δεύτερο, 8 συνολικά 60 βάτ. Λάθος;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.993

όχι, καλά τα λες.

Reaction score
11.757
Συγνώμη τότε, νόμιζα ότι αν οι αντιστάσεις είναι σε σειρά, δεν καταναλώνουν ισχύ ίση με το άθροισμά τους.

Reaction score
124

οι διεπαφές των ρελέ δύσκολο να αντέξουν έστω και λίγες τέτοιες "αλλαγές" χωρίς πρόβλημα.... νομίζω πάντως πως δε χρειάζονται ντάμι λόαντ οι λαμπάτοι, δηλαδή χωρίς αντίσταση δε θα πάθουν δα και τιποτε...
Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του ρελέ:
http://www.findernet.com/comuni/pdf/S44EN.pdf
Γιατί να αντέχει μόνο για λίγο, όταν οι προδιαγραφές του μιλάνε για 150 χιλιάδες κύκλους λειτουργίας, 6 Α, στα 250 Volt;

Όσο για τους λαμπάτους, δεν ξέρω κάποιον κατασκευαστή που να επιτρέπει λειτουργία χωρίς φορτίο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.993

Reaction score
7

Σκεφτικα να ανοιξω καινουργιο θεμα αλλα ο τιτλος ηταν πολυ δελεαστικος και ετσι ειπα να ρωτησω εδω.

Θελω να φτιαξω ενα απλο dummy load υψηλης ισχυος για δοκιμες ενισχυτων με θερμαντικες αντιστασεις.

Εχω βρει σε καλη τιμη μια wirewound θερμαντικη αντισταση

αλλα εχω βρει επισης φτηνα τα κλασσικα θερμαντικα σωματα

πχ. κατι τετοιο

Η απορια μου ειναι αν η πρωτου τυπου αντισταση εισαγει σημαντικη αυτεπαγωγη στο κυκλωμα?

Και ενταξει ,θα πει καποιος,και δικαιολογημενα, ρε φιλε τα ηχεια σου ειναι καθαρα ωμικο φορτιο?

Οχι ,αλλα για λογους αναφορας θα ηθελα η αντισταση να συμπεριφερεται σαν ενα power resistor.

Οποτε τελικα πιστευετε πως οι σπειρες της πρωτης αντιστασης θα εισαγουν σοβαρη αυτεπαγωγη?

Thanks

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Re: Απάντηση: Απλή Ωμική Αντίσταση αντί Ηχείου

Σκεφτικα να ανοιξω καινουργιο θεμα αλλα ο τιτλος ηταν πολυ δελεαστικος και ετσι ειπα να ρωτησω εδω.

Θελω να φτιαξω ενα απλο dummy load υψηλης ισχυος για δοκιμες ενισχυτων με θερμαντικες αντιστασεις.

Εχω βρει σε καλη τιμη μια wirewound θερμαντικη αντισταση

αλλα εχω βρει επισης φτηνα τα κλασσικα θερμαντικα σωματα

πχ. κατι τετοιο

Η απορια μου ειναι αν η πρωτου τυπου αντισταση εισαγει σημαντικη αυτεπαγωγη στο κυκλωμα?

Και ενταξει ,θα πει καποιος,και δικαιολογημενα, ρε φιλε τα ηχεια σου ειναι καθαρα ωμικο φορτιο?

Οχι ,αλλα για λογους αναφορας θα ηθελα η αντισταση να συμπεριφερεται σαν ενα power resistor.

Οποτε τελικα πιστευετε πως οι σπειρες της πρωτης αντιστασης θα εισαγουν σοβαρη αυτεπαγωγη?

Thanks
Έχεις μετρήσει της τιμή της αντίστασης που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις σαν φορτίο?
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό αν η ισχύς της είναι 1KW θα είναι γύρω στα 52 Ω ενώ αν είναι 2KW το μισό.
Οπότε είναι πολύ μεγάλη για τη δουλειά που τη θέλεις.

Η αυτεπαγωγή, με τη μορφή που έχει, θα είναι πολύ μικρή.

Reaction score
7

Ναι σωστα,δεν το ανεφερα.

Η πρωτη αντισταση ειναι 3200 watt στα 240V και 18Ω. Θα την χωρισω σε 2 τμηματα των 8Ω το καθενα με ισχυ κατι λιγοτερο απο 1500 watt.

Το καλο ειναι πως θα μπορω να παραλληλιζω τα 2 τμηματα ή να ακουμπαω τους ακροδεκτες στο μηκος που με βολευει για μικροτερα φορτια(με αντιστοιχη μειωση της μεγιστης ισχυος φυσικα).

Η δευτερη επιλογη θα ειναι δυο θερμαστρουλες του 1kw στα 110v.(Αρα 12,1 Ω ,ομως απο οτι μου ειπε ο taiwaνεζος ,ο οποιος,να ειναι καλα, μετρησε μια και ειναι στα 15Ω -υπολογιζω αν αφαιρεσω τα καλωδια να πεσει γυρω στο 13).Οποτε με 2 τετοιες παραλληλα θα εχω φορτιο 6-7Ω (κρυο) με μεγιστη ισχυ 2 kw και κοστος 8+8 λιρες.Pas mal :144:

Τι να κανω??

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Η πρώτη περίπτωση μου φαίνεται καλύτερη και ευκολότερη.

Reaction score
7

Ναι μαλλον εχεις δικιο, τωρα μου ηρθε πως το δευτερο ειναι βραστηρας,οποτε για max ισχυ πρεπει να ειναι βουτηγμενο σε νερο,

συνεπως(αφου και η αυτεπαγωγη ειναι ασημαντη) βουρ για την θερμαστρα.

Thanks και στους δυο!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.881
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis