Αρχάριος

Μηνύματα
13.001
Reaction score
10.242
Για αυτή τη μηχανή και φακό λέμε. Εκεί έμαθα ρυθμίσεις αηζο κλπ. Ήταν η πρώτη μου μη-αυτόματη. Για τη χρήση που τη θέλει ο @ADRONIS είναι τέλεια. Λίγα λεφτά πολύ πεδίο για μάθηση. Ναι δεν θα τραβάει ακίνητες μέλισες αλλά μπορεί να μάθει πάρα-πάρα πολλά.

Και όταν αποδείξει στον εαυτό του ότι δεν ήταν απλά μια παροδική τρέλα η φωτογραφία, τότε πιστεύω είναι η ώρα να πάει στους καλούς φακούς και τα λοιπά.

View attachment 339086
ΟΚ, ό,τι πεις, κουράστηκα.
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
20.395
Reaction score
34.078
Μπήκα εδω για να μπορέσω να μάθω κάτι περισσότερο..
Αλλά η συμβουλή είναι "κάτσε με το κινητό να κάνεις πλάκα "

Η μακροφωτογραφία είναι ειδικός τομέας και θέλει εξοπλισμό. Και φακό και φλας εάν είναι να εχεις αποτέλεσμα αξιώσεων.
Το ίδιο και η φωτογραφία φύσης, πουλιών κλπ.
Είναι μεγάλη, και πολύ κοινή, αυταπάτη, το να νομίσει ο αρχάριος που κάνει τη μετάβαση από το κινητό σε μια φωτογραφική μηχανή (dslr ή mirrorless, αδιάφορο) ότι επιτέλους θα μπορεί να βγάλει κάθε είδους φωτογραφία. Κάθε εξοπλισμός έχει τους περιορισμούς του, όσο ακριβός. Και φυσικά το εργαλείο θέλει και τον μάστορα.


Το 'και με το κινητό μια χαρά φωτογραφίες βγάζω' ισχύει μόνο για όποιον δεν σκοπεύει να ασχοληθεί παραπάνω από ο,τι το αυτόματο αποτέλεσμα που του δίνει το κινητό. Εάν μιλάμε για συσκευή >300 ευρώ το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πιο εντυπωσιακό, τουλάχιστον στο είδος που υπηρετεί το κινητό, το snapshot.
Ας μην ξεχνάμε ότι η φωτογραφία είναι, πολύ απλά, κάδρο και φως, καθώς και τη βασική της αρχή, ότι καλύτερη μηχανή είναι εκείνη που έχεις μαζί σου.
Συνεπώς ναι και με το κινητό μια χαρά φωτογραφίες μπορείς να βγάλεις, αφού σε αφήνει να επικεντρωθείς στο κάδρο και το φως αναλαμβανοντας αυτό τα υπόλοιπα. Θα σου βγάλει σωστά την έκθεση, στα δύσκολα θα κάνει και ένα tone mapping να βγάλει στην επιφάνεια όλο το θέμα, θα ξεφονταρει (τεχνητά βέβαια) ας πούμε το πορτρέτο κπλ.
Αυτό που δεν θα έχεις, είναι ο έλεγχος στο αποτέλεσμα. Αυτό σου δίνει η φωτογραφική μηχανή, εφόσον έχεις διάθεση να ασχοληθείς.
Και ο ταπεινός 18-55 πάλι δίνει ένα καλούτσικο εστιακό εύρος (περ 28 με 80mm), οπωσδήποτε καλύτερο από το ημιευρυγωνιο των κάπου 32mm που τυπικά έχουν τα κινητά (υπάρχουν και με πολλαπλούς φακούς, αλλά τριχες, χαμηλής ανάλυσης και ποιότητας, πλην των ακριβών).

Επίσης μαζί με τα κινητά έχουν εξελιχθεί και οι εισαγωγικές φωτογραφικές μηχανές, μια χαρά κάνουν για point n shoot, για χρήση δλδ τυπικώς κινητού.
Πριν καιρό (8-9 χρόνια) η σύζυγος συνόδευε τον μικρό σε εκπαιδευτικη εκδρομή στην Ιταλία. Με ρώτησε εάν μπορώ να της δώσω μια από τις μηχανές μου και να της δείξω σε ένα λεπτό πώς να βγάζει φωτογραφίες σε κάθε σενάριο.
Είχα τότε για 2η την πρώτη Canon M. Της φόρεσα τον 22ρη f/2.0 που είναι μικροσκοπικος (pancake), ζήτησα από τον Μελίδη να μου φτιάξει μια χειρολαβή στον τόρνο την οποία βιδωσα στη βάση τριποδου, ρύθμισα τη μηχανή σε λειτουργία touch shutter (όπως ένα κινητό), την έβαλα στο αυτόματο και σε διπλή αποθήκευση (raw+jpeg). Της είπα ορίστε, είναι ρυθμισμένη για ηλιθίους. Κρατάς τη λαβή και με τον αντίχειρα πατάς στην οθόνη εκεί που θέλεις να εστιάσει, και βγαίνει η φωτογραφία. Βγήκαν τέλειες!

Πχ η παρακάτω είναι από το Πάνθεον. Δεν βγάζει κινητό τέτοια σκιερά και πλην των ακριβών δεν πετυχαίνει έτσι την έκθεση.

 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
52.628
Reaction score
129.533
Η φωτογραφία με σοβαρή μηχανή και φακούς, θέλει διάβασμα.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορίες γι'αγρίους.

Ο αποπάνω, που το ξέρει το αντικείμενο, οκ, έστησε μια μηχανή κι ένα φακό για ενός είδους "Φιξ" φωτογράφιση. Το κινητό, περισσότερες δυνατότητες δίνει, και ο εξοπλισμός που έδωσε, έχει απείρως περισσότερες δυνατότητες, οι οποίες θα μείνουν άγνωστες φορεβε στον χρήστη που δε θα κάτσει να διαβάσει, να μάθει τι είναι η φωτογραφία.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.428
Μηνύματα
2.903.443
Members
38.044
Νεότερο μέλος
πλιακος Αργύρης
Top