Βαθιά "ανάσα" για τον YAMAHA RX-V2500.

V

VIDEOMIX

Guest
Εχω ενα ζευγάρι ηχεία στο HOME CINEMA, SERWIN-VEGA VS 15''. Tα έπαιζα με εναν 2καναλο ενισχυτή τον YAMAHA 1070.

Απο τότε που το σύστημά μου το στήριξα στον 2500,κατήργησα τον 1070, αλλα τα ηχεία αυτά πιά δεν αποδίδουν όπως με τον άλλο ενισχυτή.
Μήπως ο εν λόγο surround ενισχυτής δεν μπορεί να σηκώσει μεγάλα φορτία;
Μήπως θα ήταν προτειμώτερο να αλλάξω την συνδεσμολογία και να ξαναχρησιμοποιήσω τον δικάναλο για ενίσχυση των Main, και να αφήσω τα υπόλοιπα 5 ηχεία στον 2500;
Θα βοηθούσε αυτό στην ηχητική εικόνα; Θα είχα καλύτερο ήχο απο τα 2 μπροστινά;
Θα λειτουργούσε σωστώτερα και ο 2500 αφού πια δεν θα κουραζώταν τόσο πολύ;

Αν ναι, πως μπορώ να το κάνω αυτό; Πως δηλαδή να συνδέσω τον δικάναλο στον 2500; Κατόπιν, το volume του 1070 σε ποιά στάθμη θα τον έχω; θα λειτουργεί η αυξομοίωση του ήχου απο τον 2500; :?

Reaction score
0
Από τις εξόδους προενίσχυσης των FRONT L-R καναλιών του RX-V2500 παίρνεις σήμα με καλώδιο RCA και το ενώνεις σε κάποια Line είσοδο του 1070 (πχ AUX, TUNER, CD, TAPE IN).
Τα volume και των δύο ενισχυτών θα λειτουργούν κανονικά, εκείνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις σε κάποια standard θέση (π.χ. στη μέση) το volume του 1070. Σε αυτή τη θέση θα κάνεις τις ρυθμίσεις για τις στάθμες των καναλιών του 2500 (κεντρικό, surround, main) και μετά θα το ξεχάσεις εκεί, δεν θα το ξαναχρησιμοποιήσεις γιατί όλες τις ρυθμίσεις του ήχου θα τις κάνεις από το volume του 2500.
Βέβαια, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα (σε stereo ήχο θα έχεις μάλλον σίγουρα κέρδος) αν έχεις κάποιο CD player ή και Tuner να το συνδέσεις άμεσα πάνω στον 1070 (ή ακόμα και τις αναλογικές εξόδους του DVD σου, για home cinema o 2500 θέλει μόνο digital σύνδεση έτσι και αλλιώς) και όταν θέλεις να ακούς απλά stereo θα ανοίγεις μόνο τον 1070 και θα κάνεις από εκεί τις επιλογές πηγής και volume. Όταν θα θέλεις να δεις καμιά ταινία, θα επιλέγεις την είσοδο που έχεις συνδέσει τον 2500 (π.χ. AUX), και θα βάζεις το volume του 1070 στη ίδια θέση που το είχες όταν έκανες τις ρυθμίσεις για τις στάθμες των καναλιών. ΠΡΟΣΟΧΗ μετά τη ταινία να το χαμηλώνεις για να μην ξεχαστείς αν βάλεις να ακούσεις κανένα CD.
Πολλοί γνωστοί μου με αξιόλογους Προ-Τελικούς και CD player αυτό έκαναν για να ενσωματώσουν το home cinema στο υπάρχον stereo σύστημά τους.
Σε stereo πιστεύω θα βγεις κερδισμένος, και σίγουρα ο 2500 θα έχει μεγαλύτερη άνεση ρεύματος για τα surround και το κεντρικό μετά από αυτό σε home cinema καταστάσεις. Ότι και να γίνει αν ο 1070 σου περισσεύει, έχεις χώρο να τον βάλεις, και δεις ότι σε βολεύει χρηστικά αξίζει να δοκιμάσεις.
Απλά θα πρέπει να δεις κατά πόσο τα τρία μπροστινά κανάλια (Left-Center-Right) διατηρούν την ηχητική τους ομοιομορφία μετά από αυτό. Ίσως τονικά να μην ταιριάζουν. Αυτό μόνο.
Εγώ με τον DENON 3803 έχω βάλει να οδηγεί τα surround ηχεία ένας τελικός Arcam 8 που μου είχε ξεμείνει και είδα διαφορά. Ναι στα περιφεριακά ηχεία που δεν είναι και τόσο "βασικα". Δυστυχώς οι οικονομίες στα τροφοδοτικά που κάνουν στους home cinema ολοκληρωμένους είναι μεγάλες και πληρώνονται ηχητικά. Όποιος μπορεί να έχει ξεχωριστούς τελικούς είναι βασιλιάς!!!

V

VIDEOMIX

Guest
το τέστ έντασης των ηχείων θα λειτουργεί μετά απο αυτή την αλλαγή;

Ευχαριστώ για την ανάλυση συνδεσμολογίας. Θα το προσπαθήσω τις επόμενες μέρρες που θα βρώ καιρό και θα γράψω εντυπώσεις.

Reaction score
0
το τέστ έντασης των ηχείων θα λειτουργεί μετά απο αυτή την αλλαγή;
Δεν έχω δουλέψει με τους καινούργιους ενισχυτές που αυτορυθμίζονται, αλλά δε βλέπω το λόγο γιατί όχι. Έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο ενισχυτής σου επιτρέπει να κάνεις χρήση άλλων τελικών εκτός των ενσωματωμένων.
Έτσι και αλλιώς ένα μικρόφωνο είναι που ελέγχει στάθμες ήχου.
Το μόνο που ίσως να χρειαστεί είναι να επιλέξεις σε πιο σημείο θα είναι σταθερό το volume του 1070 λόγω ευαισθησίας.
Πιο απλά ίσως το αυτόματο σύστημα να μην μπορεί να φέρει τις στάθμες στο σωστό σημείο αν βάλεις το volume του 1070 στη μέση και να χρειάζεται να το βάλεις λίγο πιο κάτω ή λίγο πιο πάνω, αν και δε νομίζω. Συνήθως οι AV ενισχυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλουν +/- 10db ή 12db τη στάθμη τους για να ρυθμίσουν τα ηχεία, ένα εύρος 20db ή 24db είναι πολύ μεγάλο και δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα.

Reaction score
50
Από τις εξόδους προενίσχυσης των FRONT L-R καναλιών του RX-V2500 παίρνεις σήμα με καλώδιο RCA και το ενώνεις σε κάποια Line είσοδο του 1070 (πχ AUX, TUNER, CD, TAPE IN).
Σωστός ο theflame, στο μόνο που έχω επιφυλάξεις είναι ότι συνδέεις έτσι έναν προενισχυτή (τον 2500 θα τον χρησιμοποιείς σ' αυτή την περίπτωση ως προενισχυτή) μ' ένα ολοκληρωμένο. Αυτό σημαίνει ότι το σήμα θα περνάει από δύο προενισχυτικά στάδια. Δε λέω ότι απαραίτητα θα έχεις πρόβλημα, απλά δεν το έχω δοκιμάσει ο ίδιος και σε αντίστοιχη απορία μου στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί ανάλογοι... προβληματισμοί. Γι' αυτό και τους μεταφέρω απλά. Το καλύτερο σίγουρα θα ήταν ξεχωριστός τελικός. Αλλά φαντάζομαι δε βλάπτει να δοκιμάσεις κι αυτό το συνδυασμό, αφού τον έχεις εύκαιρο.

Εκεί που συμφωνώ σίγουρα είναι να χρησιμοποιήσεις τον ολοκληρωμένο σου κατευθείαν σε σύνδεση με CD για ακρόαση μουσικής... δεν είναι ανάγκη να παρεμβάλλεται ο 2600 σ' αυτή την περίπτωση!

Reaction score
1
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη σύνδεση που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Είναι η ιδανικότερη λύση για να συνδυαστεί (καλός) δικάναλος ενισχυτής για audio με πολυκάναλο ενισχυτή για home cinema.

(Την χρησιμοποιώ εδώ και 2.5 χρόνια).

V

VIDEOMIX

Guest
Πιστεύω πως έτσι θα αποδώσουν καλύτερα και τα wega που ειναι θηρία για τον 2500.

Reaction score
50
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη σύνδεση που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Είναι η ιδανικότερη λύση για να συνδυαστεί (καλός) δικάναλος ενισχυτής για audio με πολυκάναλο ενισχυτή για home cinema.

(Την χρησιμοποιώ εδώ και 2.5 χρόνια).
Δεν εννοούσα πρόβλημα συνδεσμολογίας ή συμβατότητας (κοινώς δε θα σου καεί το βίντεο!). Απλά σε ποιότητα εξόδου θα είχες πιθανόν καλύτερη αν μπορούσες να παρακάμψεις (με κάποιο τρόπο) τα προενισχυτικά στάδια του ολοκληρωμένου σου (νομίζω υπάρχουν κάποιοι ολοκληρωμένοι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο τα τελικά τους στάδια). Τέλοσπάντων, αυτός είναι θεωρητικός προβληματισμός και δύσκολο να ελεγχθεί (θα έπρεπε να έχουμε δυο ίδια setup με πολυκάναλο ως προ και στις δυο περιπτώσεις ενώ ο ολοκληρωμένος τη μία θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως... ολοκληρωμένος ενώ την άλλη ως τελικός - προφανώς χρησιμοποιούμε ολοκληρωμένο με τέτοια δυνατότητα). Εκεί θα βλέπαμε την όποια διαφορά (αν υπάρχει). Αλλά και (θεωρητικώς) διαφορά να υπήρχε σίγουρα το να συνδέσεις τον πολυκάναλο με τον ολοκληρωμένο θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ' το ν' αφήσεις τον πολυκάναλο να τα οδηγήσει μόνος του. Ειδικά αφού είναι και δοκιμασμένη συνταγή από το vang. Τα υπόλοιπα είναι απλώς θεωρίες...:)

Reaction score
0
Η θεωρία σαφώς (και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου) λέει ότι είναι προτιμότερο να έχεις 1 στάδιο κέρδους αντί για δύο (στη περίπτωσή μας ένα προενισχυτή αντί για δύο) για τον απλούστατο λόγο ότι κάθε στάδιο κέρδους εισάγει στο σήμα και τις δικές του παραμορφώσεις.
Αλλά, υπάρχει πάντα αυτό το αλλά, πολλές φορές κάπου χάνεις προκειμένου να κερδίσεις κάπου αλλού, και αν το κέρδος είναι μεγαλύτερο από τη χασούρα κρατάς το κέρδος σαφώς.
Στη περίπτωσή μας νομίζω ότι η χασούρα είναι σαφώς μικρότερη από το κέρδος. Γιατί απλά διπλά προενισχυμένα σήματα θα είναι σήματα dolby digital ή dts που όπως και να το κάνουμε τη συμπίεσή τους την έχουν άρα δεν διεκδικούν και δάφνες ποιότητας (αν είχαμε σήμα από καλό cd player ή βινύλιο τότε η χασούρα θα ήταν πιο εμφανής) και από την άλλη, όσο μπορώ να έχω εμπειρία, τα προενισχυτικά στάδια ενός AV ενισχυτή είναι συνήθως κατώτερα από αυτά ενός καλού ολοκληρωμένου.
Από την άλλη το κέρδος από τα ρεύματα που θα μας δώσει ο ολοκληρωμένος και την άνεση οδήγησης που αυτά επιφέρουν σίγουρα είναι μεγαλύτερα από την πιο πάνω χασούρα. Άσε που πιθανότατα και ο AV ενισχυτής να παίξει καλύτερα καθώς το τροφοδοτικό του θα είναι απαλλαγμένο από ένα σοβαρό φορτίο.
Βέβαια τίποτα δεν είναι κανόνας και για αυτό πρέπει να δοκιμάζουμε και τα αυτιά μας να είναι οι τελικοί κριτές σε ότι κάνουμε. Άλλωστε υπάρχουν και ένα σωρό άλλα πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά και μία τέτοια προσπάθεια να αποτύχει (αντιστάσεις εσόδων-εξόδων των συσκευών, ευαισθησία των εισόδων και όριο υπερφόρτωσης τους που μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις-ψαλιδισμό ή απλά εντελώς διαφορετικός ηχητικός χαρακτήρας των συσκευών που μπορεί να κάνει τα τρία εμπρός κανάλια απλά να ακούγονται διαφορετικά και άρα χάλια).

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.101
Members
38.287
Νεότερο μέλος
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ