Βαθμολογίες Συσκευών Από Τον Ειδικό Τύπο...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.568
Κυρίτσης Ευάγγελος said:
Οταν θα βγεί ένα καλλίτερο, που θα αξίζει όντως την ανώτατη βαθμολογία η οποία και αντέχει κάποια χρόνια, τότε μπορεί ή να γίνει αναβαθμολόγηση ή να υπάρξει μία υπερκατηγορία, τα οποία είναι καθόλα αποδεκτά,γιατί είναι δυνατόν να υπάρχουν ανατροπές. Απο την άλλη όμως ουαί αν όλοι οι reviwers είχαν τα ίδια αποτελέσματα (άλοι χώροι, άλλες εμπειρίες, άλλες συνθήκες κλπ).
Ίσως να μην έχεις άδικο Βαγγέλη αλλά όπως και να το κάνουμε το καλό είναι καλό, το καλύτερο καλύτερο και το κακό... κακό.
Το μυστικό είναι σ' αυτό που λες ήτοι στην αναβαθμολόγηση. Συχνά πυκνά πρέπει να γίνεται ένα ξεσκαρτάρισμα και από την αρχή όλα. Όσο περνάει κι ο καιρός τόσο πιο δύσκολο είναι αυτό, συνεπώς όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά.
Τελευταία παρατήρησα και κάτι άλλο ωραίο....
Μερικά ηχεία π.χ. εξαφανίστηκαν από τις λίστες και τις βαθμολογίες ενός περιοδικού.............

Reaction score
1
Φίλε Νικόλα, ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι εσύ ή οποιοσδήποτε φίλος από εδώ μέσα, καθώς έγραφε τα όσα έγραφε, είχε εμένα στο μυαλό του. Ξέρω πολύ καλά τι νιώθεις για εμένα και πιστεύω να ξέρεις και εσύ το πόσο εκτιμώ εσένα, τον brother και όλους όσους έχω γνωρίσει από το AV Site.

Τώρα, όσον αφορά τις βαθμολογίες και τα λοιπά ...συμφωνούμε απόλυτα και χαίρομαι πολύ για αυτό.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.744
Να προσθεσω κατι.Οι εταιρειες -οι περισσοτερες-ξερουν ποια μηχανηματα δεν θα παρουν καλη κριτικη και δεν τα στελνουν για τεστ.Επισης ολοι οι reviewers γραφουν την γνωμη τους δηλ. γραφουν ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και δεν ειναι λογικο να συμφωνουν παντα οι αποψεις.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.568
Το θέμα Νίκο (Αρβανιτάκημαν), δεν είναι οι reviewers...

Το θέμα είναι οι τρόποι βαθμολογίας, η καμιά φορά... φαρδιά αντικειμενικότητα (της βαθμολογίας), η μόνιμη έλλειψη προϊόντων από κάποια test καθώς και κάποια άλλα περίεργα...

Να κάνω ας πούμε την εξής ερώτηση...
Σε περιοδικό μηνός Φεβρουαρίου, ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν από τις λίστες βαθμολογίας κάτι magnepανάκια... :wink:

Δεν λέω ότι σώνει και καλά γίνεται κάτι κακό. Απλά μου φαίνεται περίεργο...

Reaction score
0
Διαβάζω τον εγχώριο ειδικό τύπο από τότε που έμαθα να διαβάζω (τι να κάνουμε που ο μπαμπάς κουβάλαγε και αυτός την τρέλα και με περίμενε μια πλήρως ενημερωμένη βιβλιοθήκη έτοιμη από όταν ήμουν μικρός, να την αφήσουμε να πάει χαμένη; )
Τον ξενόγλωσσο τον έχω περάσει ένα χεράκι αλλά τα τελευταία χρόνια τον έχω αμελήσει και δεν μπορώ να έχω γνώμη.
Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια και τα περιοδικά που έχουν περάσει από τα χέρια μου, αλλά και από την προσωπική ενασχόληση με το σπορ, έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι καλές είναι οι κριτικές συσκευών αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το να πάρεις μια ιδέα ή απλά να περάσεις την ώρα σου με το αγαπημένο σου χόμπι. Η δε βαθμολογίες δεν μου λένε απολύτως τίποτα.
Και είμαι τόσο κατηγορηματικός για τους παρακάτω λόγους:
- Δεν είναι δυνατόν να βαθμολογούν με τον ίδιο τρόπο με συνέχεια και συνέπεια διαφορετικοί άνθρωποι, σε διαφορετικά συστήματα, με διαφορετικά μουσικά γούστα και διαφορετικές προτεραιότητες. Δεν είναι δυνατόν να είναι συγκρίσιμες οι βαθμολογίες δύο ενισχυτών που ακούστηκαν από δύο διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικό πρόγραμμα, σε διαφορετικούς χώρους, σε διαφορετικά συστήματα, και μάλιστα με 6-7 μήνες διαφορά το ένα review από το άλλο.
- Δεν είναι δυνατό να βαθμολογεί ένας νέος reviewer με τον ίδιο τρόπο με αυτό που βαθμολογούσε ο παλιός ώστε να υπάρχει συνέχεια.
- Πως ξέρει ο Χ reviewer πως ακούγεται το Ψ ηχείο τη στιγμή που το ακούει στο χώρο του εισαγωγέα και με μηχανήματα του εισαγωγέα. Μήπως δεν βαθμολογεί ηχείο αλλά σύστημα;
- Δεν είναι δυνατό να βάζουμε βαθμολογία σε ένα review ενός μηχανήματος που έγινε στο εξωτερικό και το δημοσιεύσαμε αφού το μεταφράσαμε.
- Δεν είναι δυνατό να βαθμολογούμε ένα ηχείο βάσης με 4,4 ή 4,5 από τη στιγμή που σαφώς και έχει πρόβλημα στα χαμηλά και δεν παίζει δυνατά. (Δηλαδή οι δυναμικές, οι ρεαλιστικές εντάσεις και η έκταση των χαμηλών τι ποσόστωση έχουν στην συνολική βαθμολογία κάτω από 10% ;;;; )
- Δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα όταν στο ίδιο σύστημα έχουμε ταυτόχρονα και δοκιμάζουμε δύο νέες συσκευές χρησιμοποιώντας πότε τη μία και πότε την άλλη σαν αναφοράς. Πότε προλάβαμε και εξοικειωθήκαμε με τον ήχο τους;
Πάρα πολύ απλά δεν υπάρχει μεθοδολογία (ή αν υπάρχει δεν έχει αναλυθεί από κανέναν).
Απλά παίρνουμε μία συσκευή την ακούμε και λέμε την γνώμη μας. Μπορεί να την ξεσκίζουμε, να της πίνουμε το αίμα δεν λέω αλλά αυτό δεν είναι δοκιμή, είναι παρουσίαση (κατά την ταπεινή μου γνώμη) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δημιουργήσει συνέχεια και αντικειμενική βαθμολογία.
Σας μιλάω σαν ένας άνθρωπος που γνωρίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες και αποδέχεται πρώτα από όλα τις δικές του. Ποτέ δεν είπα ότι έχω τα καλύτερα ηχεία, έχω τα ηχεία που μου αρέσουν. Έχω πάει σε σπίτια φίλων με ακριβότερα συστήματα και αυτό που άκουσα δεν ήταν σε καμία περίπτωση αντίστοιχο αυτού που περίμενα. Όχι τα συστήματά τους ήταν καλύτερα, απλά αν ΕΓΩ έδινα τόσα λεφτά θα είχα άλλες προτεραιότητες. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν ακούμε όλοι το ίδιο, και πρώτος και καλύτερος εγώ.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.568
Φίλε theflame ευχαριστούμε για την πολύ ωραία τοποθέτηση.

Πάρα πολύ απλά δεν υπάρχει μεθοδολογία (ή αν υπάρχει δεν έχει αναλυθεί από κανέναν).
Αυτό προσπαθώ να πω από την στιγμή που άνοιξα το θέμα. :wink:

Σε ότι έχει να κάνει με τις διαφορετικές απόψεις διαφορετικών ανθρώπων είμαστε σύμφωνοι, αλλά από ένα σημείο και μετά νομίζω ότι οι επαγγελματίες, λογικά πρέπει να έχουν κρίσεις η οποίες συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό, (ή μεγαλύτερο από ότι οι δικές μας) και συνεπώς αυτό να αντικατοπτρίζεται και στις βαθμολογίες τους.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.568
Να σας εξομολογηθώ κάτι...?

ΝΑΙ διαβάζω Hi Tech...

Για να είμαι ειλικρινείς διαβάζω πολλά περιοδικά κάθε μήνα. Αλλά αυτή τη στιγμή (το τονίζω), προτιμώ το Hi Tech... :(

- Εσείς?

Reaction score
650
Από τότε που απέκτησα πρόσβαση στο διαδίκτυο περιόρισα τα περιοδικά. Καμμιά φορά παίρνω "Hi-Tech" για κανένα DVD.
Συνήθως παίρνω τον "Ηχο" κι αυτόν περισσότερο για τη μουσική και τους δίσκους που παρουσιάζει. Μετά από το τελευταίο τεύχος (σελ. 42) δεν ξέρω αν θα συνεχίσω να τον αγοράζω.
Δεν είμαι ευχαριστημένος. :cry:

Reaction score
5
Εγώ κάποιο άλλο μην με ρωτάτε ποιο είναι αυτό ούτε εγώ ξέρω, δίνω και στα δύο 9.5 και τη διάκριση best buy και Value for money!!

Αν το Hitech στο επόμενο τεύχος μοιράσει και χαλούμι κυπριακό θα πάρει μια θέση στα περιοδικά αναφοράς μου!!

Reaction score
0
Το HITECH το διαβαζω και εγω κατα καιρους...Γενικα με ειχε απογοητευσει λογω του ειδους των συσκευων που κατα κυριο λογο παρουσιαζει και τεσταρει.Πολυ home cinema παιζει, πολυ εικονα,ελαχιστα δικαναλα ( συνηθως τελικους και πανακριβους) ,ΚΑΘΟΛΟΥ(!) cd players,πολλα universal players και σχεδον ποτε ολοκληρωμενους στερεοφωνικους.Εχει ομως πολυ αναλυτικα και ενδιαφεροντα αρθρα τεχνικης φυσεως.Ξερω οτι οι δοκιμες που κανουν ειναι ιδιαιτερα προσεγμενες (τυχαινει να γνωριζω καποιον που εργαζεται εκει),και οτι οι βαθμολογιες που μπαινουν σε διαφορες συσκευες ειναι επειτα απο πολλες μετρησεις και παντα σε συγκριση με την τεραστια βαση δεδομενων του περιοδικου, που διατηρειται και συνεχως ανανεωνεται.Ο ΗΧΟΣ ειναι ...ο ΗΧΟΣ.Ειναι το περιοδικο που βρισκεται στην ιδια φιλοσοφια απο τοτε που σχεδον το θυμαμαι (το παρακολουθω περιπου 12 χρονια).Ειναι πιο κοντα στον audiophile καταναλωτη και χομπιστα.Γι'αυτο ακριβως το λογο θα υπαρχουν κατα καιρους γραμμενα σχολια που θα τα ακουσουμε και εξω, απο φανατικους χομπιστες (πχ χροια ξυλου στο πολυμπριζο).Ομως,ετσι καπως ειναι τα πραγματα και σε διαφορα αξιοσεβαστα περιοδικα του εξωτερικου ( stereophile,6moons ). Το αρθρο με τα 10 μεγαλυτερα ψεματα στο χωρο του hi-fi-end νομιζω πως ειναι χαρακτηριστικο.Οταν εισαι σιγουρος οτι το καλωδιο μετα απο ενα μηνα εχει "στρωσει" και παιζει πιο "γλυκα" ,γιατι να μην πιστευεις οτι ακους και την "χροια του ξυλου" στο πολυμπριζο?... Τελος, ενα περιοδικο που κατα καιρους εχει καλες παρουσιασεις και δοκιμες, ειναι (κατα τη γνωμη μου) το DVD HomeThater.Καποιοι απο αυτους που γραφουν εκει, φαινεται να το κατεχουν και να το αγαπανε το αντικειμενο.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.568
Υπάρχουν μερικά δεδομένα.
Όταν ο ΗΧΟΣ ήταν το περιοδικό που όλοι θαυμάζαμε, ήταν το μοναδικό ελληνικό περιοδικό που ασχολιόταν με το θέμα μας. Παρόλα αυτά δεν έκανε πρόχειρες δουλειές. Είχε πάρα πολλούς μόνιμους αρθρογράφους των οποίων τα κείμενα κοσμούν τις βιβλιοθήκες πολλών και όταν έκανε test έκανε test.
Αυτός ο ΗΧΟΣ όμως δεν έχει καμία σχέση με τον τωρινό ΗΧΟ. Τελικά το περιοδικό μάλλον δεν άντεξε στον ανταγωνισμό.

Το HiTECH.
Αυτή τη στιγμή, το εν λόγω περιοδικό έχει τους περισσότερους μόνιμους συνεργάτες, κάνει τα περισσότερα test και μάλιστα τα κάνει σωστά, δηλαδή με επαρκείς τεχνικές αναλύσεις. Άσε δε που έχει τον καλύτερο εξοπλισμό προς αντιπαράθεση και μοναδικούς πιστεύω χώρους ακροάσεων. Επιπλέον πρέπει να παραδεχτούμε ότι γράφουν καταξιωμένοι αρθρογράφοι, χρόνια στο κουρμπέτι.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι για να διαβάσει κάποιος τον ΗΧΟ θέλει μισή ώρα και για να διαβάσει το HiTECH θέλει τρεις μέρες, είναι λογικό να πάρει το 2ο. Φυσικά το εν λόγω περιοδικό δεν ασχολείται μόνο με τα ηχητικά συστήματα αλλά και με ένα σκασμό άλλα πράγματα.
Να προσθέσω ότι το παρελκόμενο υλικό που δίνουν, σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγίστης αξίας (βλέπε συλλογές DVD jazz ή κλασσικής μουσικής), που δεν το έκανε ποτέ κανένας.
Λίγο ή πολύ όμως οποιοδήποτε άλλο έντυπο κυκλοφορεί ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, συμπεριλαμβανομένου και του ΗΧΟΥ. Και αυτό δεν είναι κακό.
Δεν βρίσκω κανένα κακό στο ίδιο περιοδικό να διαβάζω για κόρνες αλλά και για προβολείς.

Κάτι που πρέπει να σημειώσω είναι ότι εγώ τουλάχιστον δεν αντιδρώ σε αυτήν την μοντέρνα λογική που θέλει ας πούμε το mp3 να είναι μέσα στο σπίτι μου ή το ότι ενδεχομένως ένα πολύ καλό universal να αντικαταστήσει ένα απλό cd player. Αν μου το εξηγήσει κάποιος με επιχειρήματα και τεχνικά στοιχεία, δεν έχω κανένα λόγο να είμαι κολλημένος, αντιδρώντας μόνο και μόνο στους μέχρι τώρα κανόνες του δικού μας κύκλου. Και το κάνω με την ίδια λογική που αντιδρώ στους κολλημένους όλων των ειδών είτε είναι αναλογικοί, είτε είναι ψηφιακοί είτε είναι πανελάκηδες είτε κορνάκηδες κλπ κλπ. Ο ήχος είναι ήχος και δουλειά μου δεν είναι να ακολουθήσω και να συνεχίσω μια κουλτούρα αλλά να ψάξω για το καλύτερο δυνατό. Κάνω χόμπι και δεν ακολουθώ πρότυπα.

Επιπλέον. Γνωρίζουμε όλοι, ότι όλα μα όλα τα έντυπα ακολουθούν κάποιες πολιτικές. Συνεπώς κι εδώ δεν υπάρχει λόγος να κρίνουμε το ένα ή το άλλο με αυτό το κριτήριο. Τα παραδείγματα είναι άπειρα.

Αυτό που με χαρά διαπιστώνω είναι ότι σιγά σιγά, άλλα μικρότερα περιοδικά αναβαθμίζουν κατά πολύ τα θέματά τους και γενικά την ύλη τους αφού έχουν κάνει συνεργασίες με επίσης πολύ καλούς αρθρογράφους που αναλύουν, με όσα μέσα φυσικά διαθέτουν, στο έπακρο τις συσκευές με τις οποίες καταπιάνονται.
Μακάρι να συνεχίσουν έτσι και να προσελκύσουν πολλούς περισσότερους από εμάς.
Μέχρι τότε στην δική μου λίστα τουλάχιστον θα είναι δεύτεροι αλλά θα με αναγκάζουν να τα αγοράζω και συνειδητά να βοηθήσω την προσπάθειά τους.

Reaction score
650
Τα DVD του Hitech τα έχω δει να πουλιούνται και ξεχωριστά στα 12Ε.
Αυτό για μένα σημαίνει πως τα DVD και τα άλλα είναι "κράχτης" μήπως "τσιμπήσουμε" και το πάρουμε. Επίσης τη rock εγκυκλοπαίδεια που είχε προσφορά την έδινε και με το "ΒΗΜΑ" σε CD-ROM.
Τι σημαίνουν όλα αυτά?
Ή δεν πούλησε όσα περίμεναν ή ότι το περιοδικό είναι "πρόσθετο" στα δισκάκια και τις προσφορές.
Δεν μου αρέσει καθόλου ούτε το πως παρουσιάζεται το Market Hitech.
Η λίστα με τους αντιπροσώπους - κατασκευαστές είναι κάτι πολύ καλό.
Αλήθεια γιατί στόν "Ήχο" την κατήργησαν?

Για μένα που είμαι οπαδός του δικάναλου ήχου δεν βρίσκω και πολλά που να μ' ενδιαφέρουν.
Πάντως είμαι δύσπιστος στα τεστ κι αν αυτά γίνονται σωστά ή στους εκάστοτε χώρους ακροάσεων -δοκιμών που αναφέρονται στα περιοδικά.
Καλύτερα όμως μια παρουσίαση παρά μια biased δοκιμή!

Reaction score
5
Εγώ έχω μεγάλες ενστάσεις για τις βαθμολογίες των συσκευών που δίνονται από τα μαζικά test του περιοδικού hitech δίχως να θέλω να τους αποδώσω καμία σκοπιμότητα, απλός έχω αμφιβολίες για την ορθότητα τις διαδικασίας που ακολουθούν και το δύσκολο της υπόθεσης να έχεις να συγκρίνεις 30 dvd players και να είσαι απόλυτα σίγουρος για το αποτέλεσμα. θεωρώ της βαθμολογίες που έχουν δοθεί κατά καιρούς απόλυτα επιπόλαιες και εξηγούμαι.

Επειδή έχουν πέραση από τα χέρια μου αρκετά dvd players από ακριβά παλαιοτέρα μοντέλα και αρκετά νέα φτηνά μπορώ να πω βλέποντας τις βαθμολογίες σε πολλές περιπτώσεις τις θεωρώ αστείες.

Θα σας αναφέρω μόνο την βαθμολογία 7.9 που έχει δοθεί στον ήχο σαν cd player στο pioneer dv-656 σε σύγκριση με την βαθμολογία 7.8 στο Yamaha dvd-s540 καμία απολύτως σχέση! Το pioneer μπορώ να το ακούω συνεχώς από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς να με κουράζει και να το απολαμβάνω ενώ το μισής τιμής Yamaha το πολύ να το ανεχθώ μέχρι να τελειώσει το cd. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα πρόχειρου τεστ αλλά εμπειρία συμβίωσης ενός μήνα με το Yamaha dvd-s540.

Αν η διαφορά - 0.1 και το – 0.2 στην εικόνα υπονοεί ότι αυτά τα player είναι ισάξια κάνετε μεγάλο λάθος.

Προσοχή λοιπόν γιατί κάποτε ήμουν ανάμεσα στους φανατικούς αναγνώστες σας.

Reaction score
3
Η γνώμη μου είναι ότι συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. :wink:

Ο ΗΧΟΣ είναι ένα ιστορικό περιοδικό,το οποίο όμως επαναύεται στίς δόξες του παρελθόντος,με μόνο το όνομα να είναι ίδιο,(και αυτό το μισό),με συντάκτες που τους πληρώνει με το "κομμάτι",όπου εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο,έχουν κάνει πολλά και τρανταχτά λάθη αλλά και παραλήψεις.
Οι εποχές που έβαζαν και κάποια τεχνικά στοιχεία,φοβάμαι ότι πέρασαν ανεπιστρεπτεί,και τα άρθρα του γενικώς είναι "ρηχά".
Για τις βαθμολογίες τώρα με τα αστεράκια και τους δεκαδικούς,είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προσπερνάμε με χαμόγελο... :p

Απο την άλλη το Hitech,έχει μαζέψει πολλούς γνωστούς και καταξιωμένους συντάκτες,έχει δικό του χώρο δοκιμών και όταν τεστάρει ακριβά μηχανήματα,τα τεστάρει πραγματικά και αρκετά αντικειμενικά.
Στα συγκριτικά του,τώρα,απ'ότι έχω καταλάβει το κάνουν παραθέτοντας τεχνικά χαρακτηριστικά,και όχι προσωπικές κριτικές.
Εάν τώρα κάποιος αγοράζει βάσει της βαθμολογίας και μόνο,χωρίς δηλαδή να το ακούσει,έ τότε δεν νομίζω να του φταίει κανένας.
Ακόμη,έχει πολλή και ενδιαφέρουσα ύλη,δυστυχώς δεν τους ενδιαφέρει η στερεοφωνία,αλλά και πολλά χρήσιμα δώρα,όπως προαναφέρατε.

Διαβάζω και τα δύο κάθε μήνα,καθώς και όλα τα εγχώρια αλλά και αρκετά αλλοδαπά,όμως ο ΗΧΟΣ πάντα τελειώνει πιό γρήγορα απο τα περισσότερα...!!!

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.030
Members
38.280
Νεότερο μέλος