Βασικές ερωτήσεις για σύνθεση σύγχρονου PC.

cbk

Reaction score
5
Σε ευχαριστώ πολύ!
Η ψηφοφορία έκλεισε με 100% υπέρ του 4570!
Νομίζω πως δεν υπάρχει και λόγος αλλαγής μητρικής...για τον ήχο είμαι τελείως αδιάβαστος. Παίζει κάτι σε ...High-end? :D (αν δηλαδή συνδέσω το HDMI απ'την μέλλουσα κάρτα γραφικών στον 7κάναλο ενισχυτή μου, θα πάρω και όποιον πολυκάναλο ήχο έχει ένα παιχνίδι στα 5.1 ή 7.1 ηχεία μου; )

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Σε ευχαριστώ πολύ!
Η ψηφοφορία έκλεισε με 100% υπέρ του 4570!
Νομίζω πως δεν υπάρχει και λόγος αλλαγής μητρικής...για τον ήχο είμαι τελείως αδιάβαστος. Παίζει κάτι σε ...High-end? :D (αν δηλαδή συνδέσω το HDMI απ'την μέλλουσα κάρτα γραφικών στον 7κάναλο ενισχυτή μου, θα πάρω και όποιον πολυκάναλο ήχο έχει ένα παιχνίδι στα 5.1 ή 7.1 ηχεία μου; )
Στις ταινίες θα έχεις ήχο 5.1 ή 7.1 μέσω του HDMI, στα παιχνίδια είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις-ρυθμίσεις ανάλογα με το παιχνίδι.

• Like
Reactions: cbk

cbk

Reaction score
5
Όταν βάλω κάρτα γραφικών θα είναι μία περίπου GTX 760 και άνω.
Μπορώ να την απενεργοποιώ χωρίς κατσαβίδι κατά βούληση; (και να ενεργοποιείται η HD4600 της CPU?

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.408
Έτσι όπως το εννοείς, γίνεται μόνο στα φορητά. Στον desktop, απλώς αποσυνδέεις την οθόνη από την έξοδο της 760 και τη συνδέεις σε onboard θύρα.

• Like

cbk

Reaction score
5
Έτσι όπως το εννοείς, γίνεται μόνο στα φορητά. Στον desktop, απλώς αποσυνδέεις την οθόνη από την έξοδο της 760 και τη συνδέεις σε onboard θύρα.
Έτσι θα αντιλαμβάνεται η κάρτα πως δεν έχει λόγο λειτουργίας και θα σταματάει η ...προσπάθεια απογείωσης; :)

edit: (θέλω να μην καίει τσάμπα δηλαδή, εκτός αν μπορεί να δουλεύει και χαλαρά όταν δεν έχει ιδιαίτερο φόρτο, όταν πχ απλά βολτάρουμε στο διαδίκτυο ή γράφουμε κείμενα...)

Last edited:

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.408
Δεν θα σταματά εντελώς, αλλά θα μπορείς να την απενεργοποιείς από τη Διαχείριση συσκευών.

• Like

cbk

Reaction score
5
Ο επεξεργαστής λέει: Displays Supported = 3. (με αστεράκι επισημαίνει "όχι για όλα τα συστήματα")

α) Είναι κάτι σαν την επέκταση που κάνουμε σε δεύτερη οθόνη συν μία (τρίτη) ακόμη ή

β) είναι ειδική παιχνιδοκατάσταση και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό;

cbk

Reaction score
5
Τα εξαρτήματα επιτέλους συγκεντρώθηκαν και η συναρμολόγηση έγινε χθες.
Συνεργάστηκαν όλα εκτός του TOSHIBA HDD 2TB ο οποίος από την αρχή δεν "βλεπόταν" από το BIOS και έκανε τα γνωστά κλικ-κλικ.
Αντίθετα ο 250άρης sata3 αθόρυβος και αποτελεσματικός δέχθηκε αγόγγυστα τα win7 ultimate θέτοντας σε old φάκελλο τα vista.
Στο BIOS είδα πως οι μνήμες δουλεύουν στα 1600 με 1,5ν (ενώ είχα καταλάβει πως θα ήταν στα 1333) αλλά με CL11 ενώ με ενεργοποίηση ΧΜΡ πάλι 1600 με 1,65ν, αλλά με CL 9.
Ο ssd δεν ανοίχτηκε ακόμη...
Το σύστημα μου φάνηκε πολύ γρήγορο (παρότι με παλιό δίσκο) και νομίζω πως οφείλεται -εκτός του επεξεργαστή και των μνημών- και στα HD4600 γραφικά.
( η πρόσφατη εμπειρία μου στο ίδιο λάπτοπ από HD4000+UBUNTU σε σχέση με nvidia gt710m/1Gb+win7 επιβεβαιώνει κάποιες συγκρίσεις που λένε πως η 710 είναι 2 φορές πιο γρήγορη απ'την 4000. Η 4600 όμως φαίνεται πως πράγματι είναι αξιοπρεπής για καθημερινή χρήση.)

cbk

Reaction score
5
και επειδή θα πάρω πίστωση για νέα αγορά (μιας και ο σκληρός μάλλον έχει ανήκεστον βλάβην - click of death) έχετε να προτείνετε κάτι σε HDD που αν χρειαστεί να φιλοξενήσει και ένα β' λειτουργικό για ώρα ανάγκης; (περιπτώσεις RAID έλεγα να μη με απασχολήσουν αφού δεν πρόκειται για επαγγελματική χρήση, σωστά; )
κάτι τέτοιο σκέφτομαι... αρκεί να μη φάει η φτήνια τον παρά!

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
μακριά από Seagate....
πάρε έναν WD RED, είναι ακριβότερος αλλά έχει 1 χρόνο παραπάνω εγγύηση και είναι καλύτερος, μπορεί να λέει ότι είναι σχεδιασμένος για NAS αλλά λειτουργεί μια χαρά και σε PC

cbk

Reaction score
5
μακριά από Seagate....
και εγώ την ίδια άποψη έχω, με συμπάθεια στους WD αλλά είπα μήπως...

Tροφοδοσία SSD:
Άνοιξα τον ssd (ο πρώτος μου) και είδα πως θέλει 5volt. Επειδή προβληματίστηκα για την τροφοδοσία του στο desktop (12v), έψαξα και βρήκα 2 απαντήσεις:

α) You'll be okay. The SSDs are meant to be compatible with whatever mechanical disk are compatible with. You worry too much.

β) Here's how wattage works. voltage x current. All the SSD would need to do is have resistors so to protect from over-voltage or high current.
Sata Laptop and Desktop drives all have the same wiring and voltages
Its due to SATA being a standard all devices have to conform to.

Υποθέτω πως δεν υπάρχει πρόβλημα -αφού όλοι έτσι το κάνουν- αλλά θα ήθελα να ξέρω αν θεωρητικά είναι έτσι, ειδικά το (β).

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα περί τροφοδοσίας των H/Y
1. Όλα τα ολοκληρωμένα κυκλώματα χρειάζονται τροφοδοσία 5V, έτσι έγινε η σχεδίασή τους πριν 50 χρόνια
2. Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα εξελίχθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια, σήμερα βλέπουμε ότι χρησιμοποιούν μικρότερες τάσεις για να λειτουργήσουν, πχ. επεξεργαστές 1.1-1.3V, μνήμες 1.4-1.8V
3. 12V χρειάζονται οι κινητήρες, π.χ. ανεμιστήρες, HDD
4. Οι προδιαγραφές για τους δίσκους SATA αναφέρει, 12V και 5V για τους HDD, 5V για τους SSD και 3.3V για μελλοντική χρήση
ανάλογα με τον τύπο του δίσκου είναι ενεργές οι αντίστοιχες υποδοχές τροφοδοσίας
οι HDD χρησιμοποιούν 12V για το μοτέρ που γυρνά τα platers και 5V για την πλακέτα
οι SSD χρησιμοποιούν μόνο 5V και στο μέλλον θα χρησιμοποιούν 3.3V

cbk

Reaction score
5
τέλεια εξήγηση!

...
ανάλογα με τον τύπο του δίσκου είναι ενεργές οι αντίστοιχες υποδοχές τροφοδοσίας
Η φίσα (sata connector) του τροφοδοτικού μας δηλαδή μπορεί να τα παρέχει όλα ενώ η κάθε συσκευή μας θα πάρει μόνο αυτό που (βάσει των προδιαγραφών της) χρειάζεται. Γι'αυτό και οι sata connectors είναι όλοι ίδιοι.

Reaction score
1.846
Ναι. Το κίτρινο φέρνει τα 12 V, το κόκκινο τα 5 και το σωμόν τα αδερφίστικα :p 3,3 V. Τα μαύρα είναι η διπλή γείωση. Αν ο σκληρός δεν χρειάζεται κάποια από τις τάσεις ο κατασκευαστής του αφήνει τους αντίστοιχους ακροδέκτες στον αέρα στην πλακέτα του σκληρού.

• Like

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.723
Members
38.603
Νεότερο μέλος
g tv