Βελτιωση Polk Audio??

Reaction score
40
Καλησπερα,

Πριν λιγο καιρο επεσαν αυτα εδω στα χερια μου http://www.polkaudio.com/homeaudio/specs/recent/rt400/

Τα πήρα δωρεάν απο καποιο μαγαζι που ηταν να τα στειλει ανακύκλωση. Τα 2 woofer ηταν αρπαγμένα τελειως ενω το ενα tweeter δεν λειτουργούσε καθολου. Πηγα τα μεγαφωνα σε γνωστο μαστορα-επισκευαστή στο κεντρο της Αθηνας και τα έφτιαξε μια χαρα και πολυ οικονομικά. Μολις 30 ευρω ολα μαζι.

Τα θελω για το εργαστηρι μου μιας και στο σαλονι εχω καλο Hi-Fi

Τα ηχεια παίζουν καλα, εχουν αρκετα αποθέματα χαμηλού (σε εντυπωσιακό επίπεδο), σχετικά καθαρο μεσαιο (εχω ενα παράπονο) και γλυκο υψηλο.

Επειδη ομως ειμαι ανήσυχος ψείρας το αποτελεσμα αν και μετριο προς καλο δεν με καλύπτει. (Αλλωστε ολοι εμεις εδω το ιδιο μικροβιο μοιραζομαστε.)

Θα ηθελα να βελτιωσω λιγο την υψηλο-μεσαια περιοχη ωστε να βγει λιγο πιο λαμπρη και πιο αναλυτική. Επισης να σημειώσω οτι απο άποψη έντασης δεν ενθουσιάστηκα. Περίμενα περισσότερη αντοχη. (Μαλλον για αυτο τα τηγάνισε ο προηγούμενος).

1 Τι μπορω να πειραξω για να βελτιώσω οσο μπορω τον ηχο τους?
2. Να βγαλω φωτο το crossover να μου πειτε?
3. Μηπως οι επισκευασμένες μονάδες εχουν επιπτωση στην ποιοτητα? Αν και ο μάστορας μου εδωσε 3-5% διαφορα απο το εργοστασιακο.
Και τελος σαν εταιρια η Polk λεει τιποτα? καθως δεν την εχω δουλέψει-Ακούσει πουθενά εως τώρα.

Οι ενισχυτές που εχω χρησιμοποιησει ειναι
1 Primare a20 ο οποιος ειναι και ο βασικος hi-fi του σαλονιου και οδηγει τα B&W 603s3
2 Fatman i tube λαμπατος υβριδικός (εδω τα μεσαια μου αρεσαν πολυ αλλα...δεν ειναι δικος μου :110::110:)
3 Ενας sony av πολυ παλιος 7 ετιας o οποιος μου περισσευει. Αυτον εχω σκοπο να χρησιμοποιήσω με τα Polk αλλα απο ηχο πολυ μετριο το αποτελεσμα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.994
Απάντηση: Βελτιωση Polk Audio??

...

Θα ηθελα να βελτιωσω λιγο την υψηλο-μεσαια περιοχη ωστε να βγει λιγο πιο λαμπρη και πιο αναλυτική.

...
Αν σωστά ψυχανεμίζομαι πως αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, χωρίς σχέδιο του κρος δεν γίνεται τίποτα. Πάντως, γενικά και στο περίπου - αλλά όχι και άστοχα, οι υψηλές μπορούν να αναδειχθούν με υποβιβασμό των μεσαίων, και προς αυτήν την κατεύθυνση, μπορείς να αυξήσεις το πηνίο που είναι σε σειρά με το γούφερ περίπου κατά 10 - 15%, ενώ το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τον πυκνωτή που είναι σε σειρά με το τουήτερ.

Για παράδειγμα, αν το πηνίο είναι 1mH, βάλε σε σειρά μ' αυτό άλλο ένα των 0,15mH. Αν είναι 2mH, βάλε σε σειρά ένα των 0,33mH. Αν ο πυκνωτής του τουήτερ είναι ας πούμε 3,3μF, βάλε παράλληλα μ' αυτόν άλλον ένα 0,47μF. Όσον αφορά την ισχύ, το πηνίο μπορεί να είναι διατομής 0,7 - 1mm, ενώ ο πυκνωτής αρκεί να είναι στα 100V.

Reaction score
40

Σας παραθετω μια φωτο του cross
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Ο κιτρινος πυκνωτης ειναι 68J 100V μαρκας elecnic
Ο Κοκκινος 10 μF100V
Και ο ασπρος 50J 5W

Δεν μου φανηκε τιποτα σοβαρο.Βελτιωνεται καθολου?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.994

Μάλλον όχι. Μόνον ο κόκκινος είναι ηλεκτρολυτικός, αλλά απ' όσο φαίνεται στη φωτό, είναι υγιής. Για ψυχολογικούς λόγους, αν θέλεις άλλαξέ τον.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Re: Απάντηση: Βελτιωση Polk Audio??

Σας παραθετω μια φωτο του cross
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Ο κιτρινος πυκνωτης ειναι 68J 100V μαρκας elecnic
Ο Κοκκινος 10 μF100V
Και ο ασπρος 50J 5W

Δεν μου φανηκε τιποτα σοβαρο.Βελτιωνεται καθολου?
Ο <<άσπρος>> που αναφέρεις δεν είναι πυκνωτής αλλά αντίσταση.
Προφανώς η αντίσταση αυτή είναι σε σειρά με το κρος του tweeter για να μειώνει τη στάθμη του.
Από ότι κατάλαβα είναι 5 Ωμ.
Αν μειώσεις τη τιμή της από 5 Ωμ που είναι στα 3,9 Ωμ ή στα 3,3 Ωμ,(τι από τις δύο με δοκιμή) θα πάρεις αυτό που ζητάς.

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: Βελτιωση Polk Audio??

Ευχαριστω θα το δικιμασω Αν και το ασπρο εξαρτημα δεν αναφερει κατι σε ΟΗΜ περα απο τις τιμες που αναφερω.

Για τον κοκκινο ο οποιος μου ειναι και εμενα γνωριμος να βαλω αλλον ιδιας τιμης 10μF η κατι αλλο?

Ευχαριστω

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Το 50J που αναφέρεις είναι 5,0 Ωμ και η μέγιστη κατανάλωση της τα 5 Watt.
Για να βεβαιωθούμε πως είναι έτσι μέτρησε την με ένα πολύμετρο.

Ο <<κόκκινος>> πυκνωτής είναι ηλεκτρολυτικός άνευ πολικότητας και βρίσκεται στο τμήμα του woofer, παράλληλα σε αυτό.
Αν και είναι σημαντικός για την ακρίβεια της απόκρισης δεν είναι αυτό που ψάχνεις να πάρεις από το ηχείο και, κατά τη γνώμη μου, δεν αξίζει να τον αλλάξεις.
Ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που τα μεγάφωνα είναι επισκευασμένα με άγνωστες πλέον ιδιότητες.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.875
Members
38.510
Νεότερο μέλος
who7