- Reaction score
- 140.369
Στέκει.να τα βαλω απο κατω σαν βαση,
ετσι ωστε να τα κανω "τριδρομα".
στεκει;
Στέρεα.
Στέκει.να τα βαλω απο κατω σαν βαση,
στεκει;
Άμα βολεύουν οι διαστάσεις τους.σκεφτομαι κι εγω για 2 presonus για κατι 8" genelec που εχω,
να τα βαλω απο κατω σαν βαση,
στεκει;
Εννοώ ότι τα συγκεκριμένα ηχεία, όπως και άλλα πολλά, έχουν αυξημένες απαιτήσεις ρεύματος. Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι θέμα σχεδιασμού τους να έχουν παράλογες απαιτήσεις. Το ρεύμα κατά κανόνα είναι αναλογικό του τροφοδοτικού για δεδομένο τύπο ενισχυτή (Τάξη Α, ΑΒ, D κλπ.) Ένας ενισχυτής Solid State 200W RMS στα 8 Ohm μπορεί θεωρητικά να αποδίδει 400W στα 4 Ohm με ένα τέλειο τροφοσοτικό χωρίς να υπερθερμαίνεται, και ένας άλλος των 200 W στα 8 Ohm να πέφτει στα 260 watt στα 4 Ohm και σε συνδυασμό με τις μοίρες της φάσης των ηχείων, να γονατίζει εντελώς.Τι ακριβώς εννοείς ότι θες αμπέρ και όχι βατ;
Δηλαδή τα βατ του ενισχυτή πως υπολογιζονται; Δε τα συνδέει ο τύπος P=i^2 R η αλλάζουν τα δεδομένα λόγω αεργου ισχυος; Εχωντας γνωστά τα va και το συντελεστή ισχύος δε μπορούμε να υπολογισουμε τα watt;Εννοώ ότι τα συγκεκριμένα ηχεία, όπως και άλλα πολλά, έχουν αυξημένες απαιτήσεις ρεύματος. Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι θέμα σχεδιασμού τους να έχουν παράλογες απαιτήσεις. Το ρεύμα κατά κανόνα είναι αναλογικό του τροφοδοτικού για δεδομένο τύπο ενισχυτή (Τάξη Α, ΑΒ, D κλπ.) Ένας ενισχυτής Solid State 200W RMS στα 8 Ohm μπορεί θεωρητικά να αποδίδει 400W στα 4 Ohm με ένα τέλειο τροφοσοτικό χωρίς να υπερθερμαίνεται, και ένας άλλος των 200 W στα 8 Ohm να πέφτει στα 260 watt στα 4 Ohm και σε συνδυασμό με τις μοίρες της φάσης των ηχείων, να γονατίζει εντελώς.
Για παράδειγμα το ηχείο Sonus Faber Aida παρουσιάζει εμπέδηση 2.2 Ωμ στα 28 Hz με φάση 28 μοίρες. Χρειάζεται ενισχυτή με τουλάχιστον 1200 VA τροφοδοτικό για να το οδηγήσει, δεν είναι θέμα πόσα βατ έχει ο ενισχυτής.
Όπως γράφει ο συντάκτης και ενός πρόσφατου τεστ, "Although the electrical phase angle remains low, the Aida will need to be partnered with an amplifier capable of supplying a lot of current."
Τα αποδιδόμενα βατ υπολογίζονται μια χαρά αν γνωρίζεις τις τιμές που βάνεις στους μαθηματικούς τύπους.Δηλαδή τα βατ του ενισχυτή πως υπολογιζονται; Δε τα συνδέει ο τύπος P=i^2 R η αλλάζουν τα δεδομένα λόγω αεργου ισχυος; Εχωντας γνωστά τα va και το συντελεστή ισχύος δε μπορούμε να υπολογισουμε τα watt;
Παίζει κάτι διαφορετικό με τους ενισχυτές; Ρωτάω, δε ξέρω πραγματικά.
Επίσης όταν λες "μοίρες της φασης των ηχείων" εννοείς τη σύνθετη αντίσταση λόγω επαγωγικής και χωριτικης από τα πηνία και τους πυκνωτές των κροσοβερ η μόνο λόγω των πηνίων των ηχείων; Η μήπως είναι κάτι άλλο εντελώς;
Τώρα θα λαϊκίσω ακόμη περισσότερο.Σε κάθε περίπτωση ένα υγιές τροφοδοτικό είναι πάντα ευπρόσδεκτο....![]()
Το θέμα είναι αν έχεις όρεξη να το πεις χωρίς απλά λογια. Να ξεκαθαριστεί για τι διαφορα φάσης μιλάμε γιατί υπαρχει ένα μπερδεματακι εδώ νομίζω.Όσο ποιο απλά μπορώ, οι μοίρες είναι χρόνος ενα κομμάτι αυτό και η δυνατότητα ενός τροφοδοτικού έχει να κανει με το πως συμπεριφερεται αυτό σε δύσκολα φορτία, ή χαμηλές αντιστάσεις το άλλο κομμάτι...
Μπορεί σε ένα ηχειο να συμβαίνουν κανενα, και τα δύο «κακα» ή ένα εκτων δύο.. η ανάγνωση μετρήσεων και πως αυτό μεταφράζεται είναι ένα άλλο κομμάτι...
Σε κάθε περίπτωση ένα υγιές τροφοδοτικό είναι πάντα ευπρόσδεκτο....![]()
Δεν κάνουμε διαγωνισμό πανελληνίων εδώ φίλε μου και ούτε προσπαθώ να στη πω. Το θέμα είναι αλήθεια να ξεκαθαριστούν κάποιες εννοιες ορθά και επιστημονικά αν είναι δυνατόν. Επίσης δεν έχω την απαίτηση να μπορείς να το κάνεις αυτό και δε σε επικρίνω για αυτό. Αν μπορεί εστω και κάποιος άλλος να το εξηγήσει θα ήταν καλο.Τα αποδιδόμενα βατ υπολογίζονται μια χαρά αν γνωρίζεις τις τιμές που βάνεις στους μαθηματικούς τύπους.
Οι κατασκευαστές όμως δε σου δίνουν μετρήσεις σε όλο το φάσμα σε όλες τις εντάσεις.
Γράφει ο άλλος " Δίνω 100 w στα 8 Ohm". Μπορεί να εννοεί ότι με σήμα 1Khz και παραμόρφωση κάτω του 1% μπορώ να δίνω σταθερά 100 Watt για 20 δευτερόλεπτα.
Αν όμως δεν έχω συχνότητα 1Κhz (που προφανώς δεν υφίσταται μόνη της σε κάποιο τραγούδι) αλλά έχω μία κυματομορφή που περιλαμβάνει συχνότητες από 20 μέχρι 7.000 Hz συν τις αρμονικές τους, τι γίνεται; Ποια είναι η αντίσταση/ εμπέδηση που βλέπει ο ενισχυτής στην έξοδο όταν τα πηνία των μεγαφώνων και το crossover με τις διαφορές φάσεις που εισάγουν ζητάνε ρεύμα όχι ακριβώς τη στιγμή που η κυματομορφή είναι στο πιο ψηλό σημείο αλλά σε άλλο;
Είμουν σίγουρος ότι η αρχική ερώτηση σου ήταν ρητορική, γνωρίζεις ίσως καλύτερα από εμένα το τεχνικό υπόβαθρο. Δυστυχώς, όταν πήγαινα εγώ σχολείο , κλωτσάγαμε τη μπάλα στο χωματόδρομο και δεν τα παρακολουθούσα στενά τα θεωρητικά. Γι αυτό έγραψα 10 στη Φυσική στις πανελλήνιες!
Αυτά που γράφω είναι από εμπειρία δική μου και φίλων.
Ίσως ο συντάκτης του περιοδικού Stereophile και υπεύθυνος για τις μετρήσεις των μηχανημάτων John Atkinson, που έγραψε το κειμενάκι που αντέγραψα στα Αγγλικά παραπάνω, να είναι σε θέση να σου απαντήσει πιο αναλυτικά, αλλά εγώ συμφωνώ με την πρόσφατη αυτή διατύπωση του εδώ και πολλά χρόνια.
Και η πράξη με έχει επιβεβαιώσει, όσον αφορά στους ενισχυτές solid state τάξης ΑΒ.
Οι τάξης Α, D και οι λαμπάτοι είναι άλλη ιστορία, αλλά ο φίλος με τους Cyrus έχει ένα πιο σύνηθες setup.
[DOUBLEPOST=1537444647][/DOUBLEPOST]
Τώρα θα λαϊκίσω ακόμη περισσότερο.
Τα τροφοδοτικά , αν δεν έχουν γίνει σοβαρά λάθη στο σχεδιασμό τους, αξιολογούνται με το παλάγκο!![]()
Πού να κάθομαι τώρα να διαβάζω για ταλαντώσεις και κύματα. Εγώ απλά κάνα τραγουδάκι ήθελα να ακούσω! lolΓιατί;
Δεν εχεις κανένα λόγο να διαβάσεις.Πού να κάθομαι τώρα να διαβάζω για ταλαντώσεις και κύματα. Εγώ απλά κάνα τραγουδάκι ήθελα να ακούσω! lol
Αστειεύομαι!Δεν εχεις κανένα λόγο να διαβάσεις.
Να φέρεις εναν επαγγελματία που εχει διαβάσει αυτός να στα στήσει.
Γιατί δε δοκιμάζεις ένα sub, με δυνατότητα επιστροφής αν δε σου γουστάρει;Εντάξει, παιδιά, με πείσατε. Καλύτερα να ξεχάσω την ιδέα των sub!![]()
Εννοείται πως θα το κάνω, φίλε μου. Εξάλλου αυτή ακριβώς η διαδικασία που περιγράφεις είναι το ωραιότερο κομμάτι σε μια τέτοια αγορά.Γιατί δε δοκιμάζεις ένα sub, με δυνατότητα επιστροφής αν δε σου γουστάρει;
Δε χρειάζεται να είσαι και πυρηνικός επιστήμονας για να το κάνεις...
Βάνεις το sub στο σημείο που ακούς μουσική και γυρνάς στο χώρο ψάχνοντας το σημείο που ακούς καλύτερα. Όταν βρεις το σημείο αυτό, βάνεις το sub εκεί και σου μένει μόνο η τελική ρύθμιση του crossover εντάσεων και φάσης.
Θα περάσεις και την ώρα σου, θα μάθεις και πέντε πράγματα για το χώρο και τα ηχεία σου.
Όχι. Αυτό είναι ταλαιπωρία.Εξάλλου αυτή ακριβώς η διαδικασία που περιγράφεις είναι το ωραιότερο κομμάτι σε μια τέτοια αγορά.