Δίσκοι που δέν πρέπει να ξεχάσουμε

Reaction score
1.213
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Δίσκοι που δέν πρέπει να ξεχάσουμε

λές να πάμε και σε αυτόν???
[YOUTUBE]NDkYcEmh5G4[/YOUTUBE]

αν και να σου πώ την αλήθεια απο Ελληνικό ρόκ προτιμώ...αυτούς που τα είπαν εξωτερικό.
aphrodites child - 666 και έτσι.:137:

Επιβαλλεται να παμε και στον Νικολα.

Οσο για τους aphrodites child :622: και το 666 (εχει και λιγο απο ρεμπετικο :137: )

Και για καληνυχτα..ενα ωραιο τραγουδακι.

[YOUTUBE]fHuSdjbK3UY[/YOUTUBE]

Συνεχεια με αναφορες δισκων :136:

Reaction score
777
ας κάνουμε λοιπόν μία αναφορά στον Νικόλα Άσιμο...αν και χαλάει η σειρά αλλα ποιός ενδιαφέρεται...

Για εμένα το Ελληνικό ρόκ ούτε ήκμασε ποτέ ούτε και έδειξε ιδιαίτερα σημάδια επιτυχίας.ακόμα και ο Παύλος Σιδηρόπουλος έχει σχετικά λίγα αλλα πολύ ωραία τραγούδια.Γενικότερα υπάρχουν ονόματα.Παπακωνσταντίνου, Αγγελάκας ακόμα και ο Μαχαιρίτσας θεωρείται απο πολλούς ρόκ.υπάρχουν βέβαια και αρκετοί underground.
Ένας απο τους καλλιτέχνες που μου άνοιξαν κάποιους δρόμους στη μουσική ήταν ο Νικόλας Άσιμος.Ο λόγος ήταν οτι τα τραγούδια του έχουν αρκετά δύσκολο στίχο που θέλει αρκετή προσοχή για να γίνει κατανοητός.
Είναι γνωστές οι ιστορίες για τον Άσιμο.έχω διαβάσει κατα το παρελθόν ένα βιβλίο του.έχει ιστορίες απο τη ζωή του για το πώς γλύτωσε το στρατό, για τη σχολή που σπούδαζε και άλλα.
το βιβλίο νομίζω ονομάζεται Κροκάνρωποι.
θα έλεγα οτι το βιβλίο μου έδειξε την εικόνα ενός ανθρώπου που απλά ήταν στον κόσμο του.όχι όμως τρελός.
αν και τελικά οι γραμμές είναι κοντά...

Ο Άσιμος λοιπόν ήταν ένας τυπάκος που γυρνοβόλαγε στα εξάρχεια πουλώντας κάτι κασέτες για να ζήσει.Έστηνε αυτοσχέδια θέατρα στο δρόμο.έμπλεξε με το Πολυτεχνείο αλλα δέν εντάχθηκε σε κάποια ομάδα.
θεωρείται το λάβαρο του αναρχικού κινήματος στην Ελλάδα.πολλά απο τα φυλάδια που βλέπω αναρτημένα στο δρόμο έχουν ατάκες του ως επικεφαλίδα π.χ. στην Πάτρα υπήρχε το "γιατί φοράς κλουβί".
ο ίδιος βέβαια δέν αποδέχτηκε τις ταμπέλες.

δέν γνωρίζω ακριβώς ποιούς δίσκους έχει εκδόσει ο ίδιος και ποιούς εξέδωσε μετά το θάνατο του ο Παπακωνσταντίνου.
σίγουρα οι δίσκοι που είναι καλοί σε πρώτη φάση είναι
_ο ξαναπές
με το γνωστό τραγούδι το παπάκι της Αλεξίου.
_στο φαλημέντο του κόσμου
με αρκετά ωραία τραγούδια όπως το "Γιουσουρούμ" και το "όλοι δηλώνετε ιδιότητα"
_το φανάρι του Διογένη.
οι φάν του το θεωρούν το καλύτερο του.έχει μέσα το μπαγάσα.βρε μπαγάσα περνάς καλά κει πάνω

αυτά.μπορεί εύκολα κάποιος που θέλει να ψαχτεί να βρεί και τις κασέτες του σε mp3.αλλα για έναν που θέλει να δεί επιδερμικά το φαινόμενο Άσιμος τα παραπάνω είναι αρκετά.
θέλει όμως προσοχή ο στίχος.κρύβει πολλά νοήματα.

αλλα έτσι είναι η ρόκ.:137:

ο Άσιμος τελικά αυτοκτόνησε.σίγουρα θα μείνει όμως ως κάτι μυθικό και αγνό για την Ελληνική ρόκ.

Reaction score
1.613
Κάποτε (πριν από καμιά δεκαετία) είχα διαβάσει ένα εκπληκτικό άρθρο στο metal hammer περί του ελληνικού "ροκ" (και όχι rock) ως είδος αυτόνομο και ανεξάρτητο από το rock, ως κίνημα και ως μουσική. Μεταξύ άλλων ασχολιόταν και με τη μουσική των "έντεχνο - ροκ" καλλιτεχνών που τότε ήταν στα ντουζένια τους, και τους περιποιόταν καλά σχετικά με την "έμπνευση" , τις "φα-σολ-λα δες" και το όλο στιλ. Αν το βρω στο πατρικό μου θα του κάνω ένα σκανάρισμα, για να δείτε και την άλλη πλευρά του "ελληνικού ροκ"

Reaction score
777
Κάποτε (πριν από καμιά δεκαετία) είχα διαβάσει ένα εκπληκτικό άρθρο στο metal hammer περί του ελληνικού "ροκ" (και όχι rock) ως είδος αυτόνομο και ανεξάρτητο από το rock, ως κίνημα και ως μουσική. Μεταξύ άλλων ασχολιόταν και με τη μουσική των "έντεχνο - ροκ" καλλιτεχνών που τότε ήταν στα ντουζένια τους, και τους περιποιόταν καλά σχετικά με την "έμπνευση" , τις "φα-σολ-λα δες" και το όλο στιλ. Αν το βρω στο πατρικό μου θα του κάνω ένα σκανάρισμα, για να δείτε και την άλλη πλευρά του "ελληνικού ροκ"
αν είναι σκάναρε το να το διαβάσω...
αν και νομίζω οτι δέν έχει και τόσο άδικο.
το Ελληνικό ρόκ αποτελείται κατα 70% απο εντεχνο-ρόκ τύπου Παπακωνσταντίνου και Μαχαιρίτσα.
ο Άσιμος όμως είναι αρκετά ψαγμένη και underground μορφή ετσι ώστε να ενταχθεί σε κάτι μοδάτο ή έντεχνο.
κατα το παρελθόν είχα ακούσει και το λεγόμενο "alternative Ελληνικό ρόκ" το οποίο και πάλι είναι μέτριο.(κάτι που λέει βουτιά απο ψηλά σε μολυβένια θάλασσα).

έχω μία ελπίδα με το Γιάννη Αγγελάκα.είχα πάει σε μία συναυλία του και έπαθα σόκ.Ελληνικό ρόκ, με Ελληνικά στοιχεία και με ύφος ψυχεδέλειας των pink floyd.
αλλα και πάλι...είναι λίγος για να πιάσει τα κτήνη του εξωτερικού.

Reaction score
777
Ένας καλλιτέχνης που σίγουρα οφείλουμε να βάλουμε δίπλα στους Μάνο-Μίκη είναι ο Μίμης Πλέσσας.δέν είναι τόσο η συμμετοχή του στον κινηματογράφο, η στρατιά καλλιτεχνών που άφησε πίσω του και τα πανέμορφα τραγούδια.
είναι οτι αυτός ο άνθρωπος έφερε και έκανε μόδα την jazz στην Ελλάδα.βέβαια η Ελληνική jazz προυπήρχε απο τον Πλέσσα ειδικά αν θεωρήσουμε οτι το "εγώ θα σ αγαπώ και μήν σε νοιάζει" μουσικά θεωρείται ένα jazz κομμάτι!
όμως ο Πλέσσας έφερε ένα νέο Ελληνικό στοιχείο στην jazz που μέχρι τότε δέν είχε εμφανιστεί.επίσης παρέμεινε ένα βαθύτατα πιστός λαικός συνθέτης.τα τραγούδια του είναι απλά στη μελωδία και αρκετά έχουν δυσκολούτσικο στίχο.
Έχει αρκετά μεγάλη δισκογραφία, αν και θα έλεγε οτι αυτά που αξίζει να ψάξετε είναι τα έργα που παίζει ο Πλέσσας πιάνο και κανα best.
δύο μαγικά του έργα που πρέπει όμως να ακούσουμε είναι
_Ο δρόμος
ένας ιστορικός δίσκος που χάραξε μονοπάτι στη δισκογραφία.

_η μαγεία των πλήκτρων
ότι το καλύτερο έχει δείξει μέχρι τις μέρες μας η Ελληνική ηλεκτρονική μουσική.Τα γνωστά κομμάτια του Πλέσσα, με τον ίδιο στο αρμόνιο!!!το αποτέλεσμα είναι μαγικό!!!δέν νοιώθω κανένα βάρος που το λέω!ότι το καλύτερο έχει εμφανίσει η Ελληνική ηλεκτρονική μουσική!απλά υπάρχει μόνο σε βινύλιο...κρίμα:137:επίσης έχω παρατηρήσει οτι σε κάποιες συνεντεύξεις του το έχει σε περίοπτη θέση στο ράφι σπίτι του.τυχαίο?

σήμερα δύσκολα βρίσκουμε τόσο ευχάριστες μελωδίες όπως αυτές του Πλέσσα.είναι κομμάτια λαικά, βγαλμένα απο την ψυχή του λαού και χωρίς ίχνος υπερβολής.είναι ίσως το τελευταίο σύνορο αυτού που λέμε "ποιοτικό λαικό".

Έπεφτε βαθιά σιωπή
στο παλιό μας δάσος
"τρέξε να σε πιάσω"
μου χες πρωτοπεί
Και όταν έτριζε η βροχή
στα πεσμένα φύλλα,
πόση ανατριχίλα
μέσα στην ψυχή
συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τα γνωστότερα αυτά της ΕΙΡ με τη Νανα Μούσχουρη.

Reaction score
777
Υπάρχουν ταινίες που είναι κατάλληλες για να περάσουμε την ώρα.είναι ευχάριστες, γρήγορες και συνήθως δέν απαιτούν ιδιαίτερη σκέψη απο τον σινεφίλ.
ένας Έλληνας σκηνοθέτης που δέν ακολούθησε αυτό το δόγμα του εύπεπτου-εμπορικού είναι ο Θ. Αγγελόπουλος.Με τις ταινίες του έκανε διάσημη την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.Οι ταινίες του κρύβουν την αυθεντική Ελλάδα που πολλές φορές εμείς οι αστοί ξεχνάμε.
όμως ένα βασικό στοιχείο της επιτυχίας είναι τα συναισθήματα που δίνει το έργο του.και σίγουρα αυτά χρειάζονται κάποιον να τα ντύσει με την κατάλληλη μουσική.

Reaction score
777
Έτσι για εμένα μία συνθέτης με φοβερό ταλέντο είναι η Ελένη Καραίνδρου.
μου είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψω οτι έστω και στο ελάχιστο η μουσική αυτή είναι Ελληνική.και όμως.πιστεύω ακράδαντα οτι αν η συγκεκριμένη ήταν κάτοικος του εξωτερικού τότε ο μέσος συγκάτοικος εκείνης της χώρας θα ήταν περήφανος γι αυτή.στην Ελλάδα η Καραίνδρου θεωρείται καλή για τους λίγους που την έχουν ακούσει, αδιάφορη για τη μάζα των έντεχνων ακροατών και άγνωστη για τους Έλληνες του τσιφτετελιου.
Τα έργα της ντύνουν τις ταινίες του Αγγελόπουλου και γι αυτό έχουν και ένα λίγο ταινιακό χαρακτήρα ώρες ώρες...
Το πρώτο έργο που πρέπει να ακούσει κάποιος είναι
_ο μελισσοκόμος
που έχει το γνωστό "βάλς του γάμου"

μετά μπορεί να ακούσει
_η τιμή της αγάπης
_τοπίο στην ομίχλη

θα έλεγα οτι η μουσική της μπορεί εύκολα να ανταγωνιστεί οποιοδήποτε σοβαρό soundtrack οποιασδήποτε ταινίας του εξωτερικού.

Reaction score
777
Ο επόμενος στη λίστα είναι φυσικά ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.
Οι ροκάδες τον ξέρουν απο την πορεία του με τους Aphrodites child.
Όμως ο Βαγγέλης είναι και ένα απο τα μεγαλύτερα ονόματα στον ταινιακό τομέα στο εξωτερικό.έχει γράψει αριστουργήματα που όλοι τα ξέρουμε λίγο πολύ αλλα δέν τα θυμόμαστε..
επίσης απο τα μεγαλύτερα ονόματα στην ηλεκτρονική μουσική, μιας και η μουσική του κατα βάση ακολουθεί αυτό το μοτίβο.
το πρώτο είναι φυσικά το
_chariots of fire
το οποίο πλέον ακούγεται σε οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση έχει σχέση με κλασικό αθλητισμό
_conquest of paradise
φοβερό soundtrack με ένταση.και η ταινία πολύ καλή.

αφού ακούσετε αυτά μπορείτε να πάτε στα άλλα
_mythodea
_el greco
τα οποία καλά είναι αλλα πάνε σε δεύτερη μοίρα.

για τους πιο εναλλακτικούς υπάρχει φυσικά το 666 που είναι ένα άριστο ρόκ ψυχεδελικό έργο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.954
Members
38.269
Νεότερο μέλος
giodebabal13