Featured Δημιουργία πολυχρηστικού media room

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.116
Εν πάση περιπτώσει, όλα είναι θέμα συμβιβασμών και προσαρμογής στις πραγματικές συνθήκες του χώρου, οπότε ας δούμε πως έχει η κατάσταση στην παρακάτω πλάγια τομή:

1765666693452.png

Με κίτρινο πάνω αριστερά είναι η διάτρητη γυψοσανίδα, με κόκκινο πάνω δεξιά ο κρυφός φωτισμός και με πορτοκαλί από κάτω του το πιθανό "καβούκι" όπου θα μπει το κάθε πίσω ηχείο οροφής (το καβούκι μπορεί να πηγαίνει μέχρι 5cm κάτω από το δοκάρι στα αριστερά του ώστε να χωράει ένα βαθύτερο ηχείο).
Η θέση ακρόασης έχει μπει σε πραγματικά δεδομένα στα 110cm και όλες οι γωνίες συγκλίνουν στην MLP.
Τα εμπρός (TFR, TFL) μπορούν να μπουν από τα 111cm (ματζέντα στις 51°) μέχρι τα 161cm (πράσινη στις 41°).
Τα πίσω (TRR, TRL), θεωρητικά από τα 103cm έως τα 165cm. Ωστόσο, καθώς θέλω να αποφύγω την τοποθέτηση πάνω στο δοκάρι που θα τα κατέβαζε πολύ χαμηλά και θα υποχρέωνε να είναι εξωτερικά, η θέση τους είναι δεδομένη στα 139cm (41°).

Αυτό που μένει λοιπόν είναι το ταίριασμα με τα εμπρός:
  1. μια επιλογή θα ήταν η συμμετρική τοποθέτησή τους στα 161cm, στις 41° όπως τα πίσω. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε πολύ μεγάλη περιεχόμενη γωνία 98°.
  2. δεύτερη επιλογή η τοποθέτηση στις 45° που συνεπάγεται περιεχόμενη γωνία 94°, υψηλή αλλά λιγότερο από την πρώτη.
  3. τρίτη επιλογή η τοποθέτηση στο κοντινότερο διαθέσιμο σημείο στα 111cm (51°). Αυτό συνεπάγεται διαφορά 10° στις γωνίες κλίσης εμπρός και πίσω ηχείων, αλλά η περιεχόμενη γωνία πέφτει στις 88° (πάλι πάνω από το Level 2 κατά CEDIA).

Ποια επιλογή νομίζετε ότι είναι καλύτερη και γιατί; Πιθανότατα αύριο θα οριστικοποιήσω τις θέσεις των σπιράλ καλωδίων για τα TFR, TFL ώστε να είναι έτοιμα για να μπει η διάτρητη.

ΥΓ Παρεμπιπτόντως, αν έχετε προτάσεις για angled ηχεία οροφής, αυστηρά μέχρι 350€-450€ το κομμάτι, είναι ευπρόσδεκτες. Προτιμώ χωνευτά (ή έστω χαμηλού ύψους εξωτερικά όπως πχ αυτά) και καλύτερα λευκού χρώματος.

Last edited:

Reaction score
2.435
Δεν εχω διαβασει ακομα ολα τα σημερινα σου ποστ αλλα η σωστοτερες θεσεις ειναι πρασινο γαλαζιο

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.116
Δεν ξέρω αν έχεις καταλήξει αλλά πολυ καλό καλωδιο ηχείων ειναι και το supra classic 2.5mm
Είμαι Αθήνα και αυτό ακριβώς παραλαμβάνω σε λίγο. :)
Και Mogami W2549 για τα SW.
Είναι πολλά τα μέτρα, Άρη! :roflmao:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.116
Δεν εχω διαβασει ακομα ολα τα σημερινα σου ποστ αλλα η σωστοτερες θεσεις ειναι πρασινο γαλαζιο
Έτσι νομίζω κι εγώ. Η μεγάλη περιεχόμενη γωνία μεταξύ εμπρός-πίσω είναι που με κάνει να ζητώ τη γνώμη σας. :)

Reaction score
2.435
Έτσι νομίζω κι εγώ. Η μεγάλη περιεχόμενη γωνία μεταξύ εμπρός-πίσω είναι που με κάνει να ζητώ τη γνώμη σας. :)
Και παλι ειναι συμβιβασμος, αλλα λογικος.
Σε μια μιξη dolby atmos τα objects τοποθετουνται σε ενα ευρος θεσεων που εκτεινεται απο την μια ακρη του δωματιου εως την αλλη αναμεσα στις τεσσερεις επανω γωνιες του δωματιου και για να πετυχεις το μεγιστο σε ενα συστημα με 7 ηχεια στο bed layer, χρειαζονται κανονικα 4 εως 6 ηχεια αναλογα το μεγεθος του χωρου (σε πολυ μεγαλους χωρους, ενδεχομενως και περισσοτερα). Με 4 ηχεια οπως εχουν δειξει διαφορες δοκιμες, και σε αντιθεση με τα guidelines της Dolby τα οποια δεν ειναι και τα πιο σαφη η κατατοπιστικα, οι σωστοτερες θεσεις ειναι στις 4 γωνιες, διαφορετικα οταν στην οθονη εμφανιζεται κατι το οποιο κινειται καθετα προς τα επανω, ο ηχος θα τα κανει να ακουγονται σαν να ανεβαινουν επανω και προς τον ακροατη. Οι ενδιαμεσες θεσεις θα δημιουργουνται απο επιμερισμο της εντασης ωστε να ακουγεται ενα phantom ειδωλο καπου αναμεσα στα επανω ηχεια.
Ωστοσο αν τα 4 ηχεια τοποθετηθουν στις 4 γωνιες, κατα πασα πιθανοτητα (μια που συνηθως τα ατμος ηχεια ειναι μικρα σε μεγεθος και περιορισμενων δυνατοτητων σε ενταση) θα βρισκονται σε πολυ μεγαλη αποσταση απο τον ακροατη και το αποτελεσμα θα ειναι μαλλον υποδεεστερο απο οτι αν τοποθετηθουν πιο κοντα εστω και αν αυτο θα ειναι λιγοτερο σωστο απο πλευρας σωστης τοποθετησης των objects της μιξης.
Η γωνια των 30 και των 150μοιρων του διαγραμματος, τοποθετουν τα ατμος επανω απο τα Front & Rear, στα επανω ακρα του χωρου και ειναι κατα τη γνωμη μου οι σωστοτερες. Οι υπολοιπες θεσεις ειναι συσμβιβασμος αναλογα με τις δυνατοτητες τοποθετησης η τις δυνατοτητες των ηχειων μας.

Εσυ εισαι παντως τυχερος που το συζητας και το ψαχνεις απο τωρα και οχι κατοπιν εορτης οπως εγω που οταν εκανα την προεγκατασταση φροντισα να βρισκομαι εντος των προδιαγραφων σε μοιρες χωρις να εχω ψαξει ιδιεταιρα το τι και το γιατι θεωρωντας οτι αυτο ηταν αρκετο και τωρα θα κανω μερεμετια για να τοποθετηθουν τα ατμος εκει που πρεπει και οχι εκει που ειχα τοποθετησει τις αναμονες...

Last edited:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.116
Και παλι ειναι συμβιβασμος, αλλα λογικος.
Σε μια μιξη dolby atmos τα objects τοποθετουνται σε ενα ευρος θεσεων που εκτεινεται απο την μια ακρη του δωματιου εως την αλλη αναμεσα στις τεσσερεις επανω γωνιες του δωματιου και για να πετυχεις το μεγιστο σε ενα συστημα με 7 ηχεια στο bed layer, χρειαζονται κανονικα 4 εως 6 ηχεια αναλογα το μεγεθος του χωρου (σε πολυ μεγαλους χωρους, ενδεχομενως και περισσοτερα). Με 4 ηχεια οπως εχουν δειξει διαφορες δοκιμες, και σε αντιθεση με τα guidelines της Dolby τα οποια δεν ειναι και τα πιο σαφη η κατατοπιστικα, οι σωστοτερες θεσεις ειναι στις 4 γωνιες, διαφορετικα οταν στην οθονη εμφανιζεται κατι το οποιο κινειται καθετα προς τα επανω, ο ηχος θα τα κανει να ακουγονται σαν να ανεβαινουν επανω και προς τον ακροατη. Οι ενδιαμεσες θεσεις θα δημιουργουνται απο επιμερισμο της εντασης ωστε να ακουγεται ενα phantom ειδωλο καπου αναμεσα στα επανω ηχεια.
Ωστοσο αν τα 4 ηχεια τοποθετηθουν στις 4 γωνιες, κατα πασα πιθανοτητα (μια που συνηθως τα ατμος ηχεια ειναι μικρα σε μεγεθος και περιορισμενων δυνατοτητων σε ενταση) θα βρισκονται σε πολυ μεγαλη αποσταση απο τον ακροατη και το αποτελεσμα θα ειναι μαλλον υποδεεστερο απο οτι αν τοποθετηθουν πιο κοντα εστω και αν αυτο θα ειναι λιγοτερο σωστο απο πλευρας σωστης τοποθετησης των objects της μιξης.
Η γωνια των 30 και των 150μοιρων του διαγραμματος, τοποθετουν τα ατμος επανω απο τα Front & Rear, στα επανω ακρα του χωρου και ειναι κατα τη γνωμη μου οι σωστοτερες. Οι υπολοιπες θεσεις ειναι συσμβιβασμος αναλογα με τις δυνατοτητες τοποθετησης η τις δυνατοτητες των ηχειων μας.

Εσυ εισαι παντως τυχερος που το συζητας και το ψαχνεις απο τωρα και οχι κατοπιν εορτης οπως εγω που οταν εκανα την προεγκατασταση φροντισα να βρισκομαι εντος των προδιαγραφων σε μοιρες χωρις να εχω ψαξει ιδιεταιρα το τι και το γιατι θεωρωντας οτι αυτο ηταν αρκετο και τωρα θα κανω μερεμετια για να τοποθετηθουν τα ατμος εκει που πρεπει και οχι εκει που ειχα τοποθετησει τις αναμονες...
Αρχικά, κι εγώ στις 30 μοίρες τα είχα βάλει, αν δεις τις διατάξεις σε προηγούμενα μηνύματα. Αναγκαστικά, τα πίσω έμπαιναν κρεμαστά στην οροφή του καθιστικού, κάτι που δεν είναι πολύ ωραίο μεν αλλά δεν το απορρίπτω και... μετά βδελυγμίας, αρκεί να μιλάμε για συμπαγή κεκλιμένα λευκά ηχεία σαν αυτό που έφερα ως παράδειγμα νωρίτερα.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως το θέμα της απόστασης -που μεγαλώνοντας απαιτεί αυξημένη ακουστική ισχύ- αλλά και η παρουσία του δοκαριού που έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις από πλευράς ανακλάσεων και ακουστικής σκίασης. Όλα αυτά με κατευθύνουν μάλλον να τοποθετήσω συμμετρικά στις 41°.
Ωστόσο, έχω αφήσει αναμονές σπιράλ για τα πίσω οροφής μέχρι τις 30 μοίρες. Το πρόβλημα θα προκύψει εάν χρειαστεί να αλλάξω θέση στα εμπρός, αφού μπει η διάτρητη...

Εσύ, σε πόσες μοίρες τα έχεις τοποθετήσει και διαπιστώνεις ότι υπάρχει πρόβλημα;

Last edited:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.116
Για τη δική μου εγκατάσταση υπάρχουν τρεις πιθανές θέσεις ηχείων οροφής:
  1. στις 30° (κόκκινο), όπου τα πίσω στερεώνονται εξωτερικά στην οροφή του καθιστικού
  2. στις 35° (κίτρινο), όπου τα πίσω και πάλι στερεώνονται εξωτερικά στην οροφή του καθιστικού
  3. στις 41° (πράσινο), όπου τα πίσω μπορούν να είναι εξωτερικά ή χωνευτά και στερεώνονται κάτω από τη γυψοσανίδα του κρυφού φωτισμού στο καθιστικό.
1765726636158.png

Η αντίστοιχη πλευρική τομή φαίνεται παρακάτω. Με γαλάζιο χρώμα είναι η διάτρητη γυψοσανίδα από την πλευρά του homecinema, όπου -κατά προτίμηση- μπορούν να μπουν χωνευτά τα εμπρός ηχεία οροφής. Για τα πίσω ισχύουν αυτά που έγραψα παραπάνω:

1765726367496.png

Για μια σειρά από λόγους προσανατολίζομαι να επιλέξω τις 41°.

Σκέφτομαι πάντως πως, όποια γεωμετρία κι αν επιλέξει κάποιος, είναι καλύτερα να υπάρχει τουλάχιστον συμμετρία και οι κατακόρυφες γωνίες να κινούνται στο εύρος 30°-55° που ορίζει η Dolby.
Το όριο περιεχόμενης γωνίας 80° που ορίζει η CEDIA είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί με τέσσερα ηχεία οροφής χωρίς να προκύψουν άλλα θέματα (είναι εφικτό μόνο στην περιοχή 50°-55°). Το ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να το παραβιάσουμε πριν αρχίσει να γίνεται αντιληπτό κάποιο πρόβλημα από το μεγάλο διαχωρισμό μεταξύ τους και ποιο ακριβώς θα είναι αυτό.

Last edited:

Reaction score
580
Ενημέρωσα τα σχέδια με τις θέσεις των ηχείων στις 30° (κόκκινο) και μια επιπλέον θέση στις 35° (λευκό):

View attachment 385012

View attachment 385013

Αναγκαστικά, τα πίσω μπαίνουν στην οροφή του καθιστικού.
Πολύ φορτωμενα σχέδια, αν θες κάνε γκρουπαρισμα, ανα layer να καταλαβαίνουμε κι εμείς οι άσχετοι τις σκέψεις σου. :p

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.116
Έχεις δίκιο τα έφτιαξα στα γρήγορα πριν φύγουμε για βόλτα, θα το κάνω το απόγευμα που θα γυρίσουμε. :)

Reaction score
2.435
Αρχικά, κι εγώ στις 30 μοίρες τα είχα βάλει, αν δεις τις διατάξεις σε προηγούμενα μηνύματα. Αναγκαστικά, τα πίσω έμπαιναν κρεμαστά στην οροφή του καθιστικού, κάτι που δεν είναι πολύ ωραίο μεν αλλά δεν το απορρίπτω και... μετά βδελυγμίας, αρκεί να μιλάμε για συμπαγή κεκλιμένα λευκά ηχεία σαν αυτό που έφερα ως παράδειγμα νωρίτερα.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως το θέμα της απόστασης -που μεγαλώνοντας απαιτεί αυξημένη ακουστική ισχύ- αλλά και η παρουσία του δοκαριού που έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις από πλευράς ανακλάσεων και ακουστικής σκίασης. Όλα αυτά με κατευθύνουν μάλλον να τοποθετήσω συμμετρικά στις 41°.
Ωστόσο, έχω αφήσει αναμονές σπιράλ για τα πίσω οροφής μέχρι τις 30 μοίρες. Το πρόβλημα θα προκύψει εάν χρειαστεί να αλλάξω θέση στα εμπρός, αφού μπει η διάτρητη...

Εσύ, σε πόσες μοίρες τα έχεις τοποθετήσει και διαπιστώνεις ότι υπάρχει πρόβλημα;
Ας τα παρουμε ενα ενα τα προβληματα.
Κατ αρχην μολις τωρα αξιωθηκα να δω τα υπολοιπα ποστ.
Οπως ειπα και πριν, μια μιξη ατμος θεωρει ως χωρο τον χωρο που προσδιοριζεται απο τις θεσεις των ηχειων. Η εικονικη σκηνη στα επανω καναλια δημιουργειται αναμεσα στα επανω ηχεια (οπως αντιστοιχα συμβαινει στα κατω καναλια) και η μιξη θεωρει πως τα ηχεια ισαπεχουν απο τον ακροατη ωστε τα objects να τοποθετουνται στον χωρο μας εκει που εχει ορισει η μιξη. Ωστοσο δεν θεωρω οτι θα χαλαει πολυ η αισθηση αν αντι πχ να ακουστει κατι ακριβως απο πανω μας, ακουστει σαν να συμβαινει λιγο πιο μπροστα η λιγο πιο πισω, κυριως λογω του οτι σε γενικες γραμμες η πληροφορια των ατμος καναλιων ειναι σχετικα περιορισμενη σε συγκριση με το bed layer, οποτε κατα τη γνωμη μου παντα, δεν ειναι μεγαλο ατοπημα μια μικρη αποκλιση απο το ιδανικο αν ο χωρος δεν επιτρεπει την απολυτα σωστη τοποθετηση.
Στην δικη σου περιπτωση πχ ισως να μην ειναι κακο να τοποθετηθουν τα πισω ατμος στην πισω εσοχη ακριβως μετα την κολωνα, ωστε να μην προεξεχουν ασχημα πανω απο το καθιστικο.
Οσον αφορα τα ηχεια, ειδικα στα ατμος, θα προτιμουσα ομοαξονικα γιατι ειναι σχεδον βεβαιο οτι ο ηχος που θα φτανει στον ακροατη δεν θα ειναι ποτε "on-axis" εκτος αν μπουν κανονικα bookshelf ηχεια στραμενα προς τον ακροατη.

Τα ηχεια που θα προτεινα για ατμος, ειναι τα Kef Q8 meta ακομα κι αν το bed layer ειναι αλλης μαρκας.

Reaction score
2.435
Ξεκινησα να γραφω πριν το σημερινο σου ποστ και ετσι η απο πανω απαντηση μου δεν ειναι σωστα διατυπωμενη.
Οι θεσεις πρασινο μπλε φαινονται οι πιο σωστες. Ωστοσο δεν ειναι κακη ιδεα να περασεις αναμονες και στις αλλες θεσεις (daisy chain, οχι εκ νεου) ωστε να μπορεις να κανεις δοκιμες αν χρειαστει (και πισω και στη διατρητη)

Reaction score
2.435
Δεν τα εχω τοποθετησει ακομα. καλως εχοντων των πραγματων αρχες του νεου ετους.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.116
Τα Kef Q8 meta είναι τα επικρατέστερα μαζί με το Dali Alteco C-1, εάν μπουν εξωτερικά ηχεία. Για χωνευτά, έχω προς το παρόν πρώτη επιλογή το Elac Vertex IC-VT61W. Ποια από αυτά (ή άλλα) μοντέλα νομίζετε ότι είναι τα καταλληλότερα για την εγκατάσταση μου και γιατί;
Πραγματική απόσταση ακρόασης για τα οροφής, περίπου 180cm στις 41°. Περιοχή τιμής μέχρι 350€-450€ το κομμάτι.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.917
Members
38.628
Νεότερο μέλος
hatzopou