Διάφορα (αυτοκίνητο - μοτοσυκλέτα)



Μηνύματα
13.983
Reaction score
11.664
Η επέλαση των Κινέζων. Απορώ γιατί δεν τα αγοράζουν έτοιμα από τους Ευρωπαίους που τα κλείνουν.
Θα κάνουν κανένα και στην Ελλάδα, να ανοίξουν οι δουλειές;
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
24.557
Reaction score
44.394
Μπα, είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για τους πολυτάλαντους βιομηχανικούς Ελληνες εργάτες εδώ και χρόνια που δεν υπάρχει παρά ελάχιστη προσφορά στην αγορά φιλότιμων Ελληνικών χεριών για βιομηχανική εργασία. Κι αυτό δυστυχώς το ξέρουν οι επενδυτές.
 

Μηνύματα
16.266
Reaction score
3.914

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
18.148
Reaction score
32.180
Renault και Stellantis: «Αν δεν αλλάξει κάτι, η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου θα μειωθεί στο μισό μέχρι το 2035»

Ο Luca de Meo, επικεφαλής του Ομίλου Renault, και ο John Elkann, CEO της Stellantis, έδωσαν από κοινού μια εκτενή συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Και δεν μάσησαν τα λόγια τους. Ήταν ένα ξεκάθαρο καμπανάκι κινδύνου: η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία περνά κρίση και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, η αγορά ενδέχεται να συρρικνωθεί στο μισό μέχρι το 2035, τη χρονιά-ορόσημο για το τέλος των θερμικών κινητήρων.

Πίσω από τη δήλωση, όμως, κρύβεται και κάτι άλλο: ένα πολιτικό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες. Οι δύο ισχυροί άνδρες του κλάδου ζητούν αλλαγή πορείας σε πολιτικές και ρυθμίσεις που –κατά τη γνώμη τους– έχουν ευνοήσει για χρόνια τους Γερμανούς κατασκευαστές και έχουν στρέψει την αγορά σε βαριά και ακριβά αυτοκίνητα, αφήνοντας στην άκρη τα μικρά, προσιτά μοντέλα που προτιμούν οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι – δηλαδή, ακριβώς αυτά που παράγουν η Renault και η Stellantis.

Επιστροφή στα «λαϊκά» αυτοκίνητα;
Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου ήταν πάντα μια αγορά δύο ταχυτήτων: premium μάρκες που βασίζονται στις εξαγωγές και κατασκευαστές που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Αλλά τα τελευταία χρόνια, αυτή η δεύτερη κατηγορία χάνεται. Τα αυτοκίνητα γίνονται πιο πολύπλοκα και ακριβά, κυρίως λόγω των αυστηρών ευρωπαϊκών κανονισμών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο De Meo:

«Υπάρχουν δύο λογικές: η δική μας – της Renault και της Stellantis – που θέλουμε να παράγουμε μικρά, προσιτά αυτοκίνητα για την Ευρώπη. Και η λογική των premium κατασκευαστών, που κοιτούν κυρίως τις εξαγωγές. Εδώ και 20 χρόνια, οι κανόνες της αγοράς γράφονται με βάση αυτούς τους τελευταίους. Το αποτέλεσμα; Αυτοκίνητα όλο και πιο βαριά, περίπλοκα και ακριβά, που οι περισσότεροι δεν μπορούν πια να αγοράσουν».

Άδικοι κανόνες για μικρά αυτοκίνητα
Η κριτική γίνεται πιο συγκεκριμένη όταν μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι στόχοι εκπομπών CO₂ στην Ευρώπη: όσο πιο βαρύ το αυτοκίνητο, τόσο πιο «χαλαρά» είναι τα όρια. Με απλά λόγια, οι μεγάλες και βαριές premium μάρκες έχουν πλεονέκτημα, ενώ εταιρείες όπως η Renault ή η Fiat πρέπει να πιάσουν δυσκολότερους στόχους.

Ο De Meo το είπε ευθέως:

«Ζητάμε διαφορετικούς κανόνες για τα μικρά αυτοκίνητα. Δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται ένα αμάξι 3,80 μέτρων το ίδιο με ένα SUV 5,5 μέτρων».

Σε μια εποχή που η επανεκβιομηχάνιση και ο προστατευτισμός επανέρχονται στην ατζέντα, αυτό το αίτημα μπορεί να βρει ευήκοα ώτα. Όχι όμως στη Γερμανία, όπου η οικονομία παραμένει στενά δεμένη με την παγκοσμιοποίηση.

Οι αντιφάσεις της Ευρώπης ενοχλούν
Οι δύο επικεφαλής επιτίθενται και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Όπως λένε, πέντε διαφορετικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ασχολούνται με την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Elkann ζητά έναν ενιαίο φορέα και απλοποίηση των κανόνων, αντί να αλλάζουν κάθε μήνα.

Φέρνουν ως παράδειγμα την απαγόρευση των PFAS, χημικών που χρησιμοποιούνται –μεταξύ άλλων– και στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αν ισχύσει η απαγόρευση, θα επηρεαστεί σοβαρά η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

«Πρέπει όλα τα αυτοκίνητα να έχουν διατήρηση λωρίδας;»
Ο De Meo και ο Elkann κριτικάρουν επίσης τις υποχρεωτικές τεχνολογίες υποβοήθησης οδήγησης που επιβαρύνουν το κόστος.

«Το R5 μας πρέπει να περάσει crash test σαν να είναι λιμουζίνα, με καπό τρεις φορές μεγαλύτερο. Να το φτιάξω από… βολφράμιο;» αναρωτιέται σκωπτικά ο De Meo.

Το μήνυμα είναι σαφές: η υπερβολική ρύθμιση σκοτώνει την προσιτή αυτοκίνηση.

Η συνέντευξη De Meo – Elkann δεν είναι απλώς διαπίστωση μιας κατάστασης. Είναι πολιτική παρέμβαση. Και απευθύνεται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

αν θέλει να σώσει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και τις θέσεις εργασίας που τη στηρίζουν, πρέπει να προσαρμόσει τη στρατηγική της, να στηρίξει τα μικρά αυτοκίνητα και να πάψει να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των premium κατασκευαστών.
 
Last edited:


alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
18.148
Reaction score
32.180
Μια χαρά τα λένε. Δεν είναι οι μόνοι που τα χώνουν συνέχεια στην ΕΕ για την υπερβολικές ρυθμίσεις και γραφειοκρατία. Και από Αμερική τους τα χώνουν, στελέχη που έφυγαν από την Ευρώπη ακριβώς για αυτούς τους λόγους. Και βέβαια επιχειρηματίες κ.α.
 

Μηνύματα
31.699
Reaction score
26.556
ΜΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΚΟΥΒΑΔΕΣ" ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ Η ΣΤΕΛΑΝΤΙΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΚΟΥΒΑΔΕΣ" ΤΗΣ VW

ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΣΤΑΒΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.

ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΑΡΓΑΡΑ?

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
24.557
Reaction score
44.394
Τα μικρά "λαϊκά" αυτοκίνητα χαμηλού κόστους που θέλουν να (συνεχίζουν) να παίζουν μπάλα έχουν τις ιδιαιτερότητες τους. Τι περιμένουν δλδ να πει η κάθε ρυθμιστική αρχή; Οτι πάρτε μικρά αλλά δεν θα είναι το ίδιο ασφαλή με τα μεγάλα; Και αυτό θα είναι καλό για το business τους; Ανοησίες.
Το μικρό αυτοκίνητο έχει ούτως ή άλλως μεγαλώσει στην πορεία του χρόνου. Κανείς δεν θέλει οχήματα τύπου fiat 127 ή το παλιό renault 5 ή 2CV. Η αγορά, οι πελάτες, έχουν πάει εκεί και όχι οι κανονισμοί. Ολοι προτιμούν το σημερινό yaris cross από το παλιό yaris (για να αναφέρω και ένα μη ευρωπαικό παράδειγμα), μαντέψτε γιατί.
Το φθηνό μικρό αυτοκίνητο θέλει οικονομίες κλίμακας για να έχει πιθανότητα επιτυχίας. Σε αυτό είναι χαμένοι από χέρι οι ευρωπαίοι από τους ασιάτες, κινέζους κυρίως, που έρχονται με φόρα γιατί έχουν εσωτερική αγορά που τους επιτρέπει να κλιμακώσουν την παραγωγή τους σε μεγάλα μεγέθη και να πουλάνε πάμφθηνα (συν τα όποια πολιτικά παιχνίδια).
Αναγκαστικά θα πρέπει να παίξουν πιο έξυπνα και να εκμεταλλευτούν το όνομα τους για όσο αυτό ακόμη μετράει. Οι πιο πολλοί θα προτιμήσουν το renault από το ξιαντενμινγκ και ας είναι λίγο πιο ακριβό. Λίγο όμως.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
18.148
Reaction score
32.180
Ο De Meo δεν τα λέει τώρα αλλά εδώ και χρόνια. Δεν έχει καμία λογική τόση πολύ γραφειοκρατία και ρυθμίσεις. Πέρσι στην έκθεση στο Παρίσι, είπε σε συνέντευξη πως ένας στους πέντε μηχανικούς της Renault ασχολείται με την χαρτούρα και τις ρυθμίσεις της ΕΕ, που εκτός αυτού κάθε λίγο αλλάζουν. Αυτό δεν είναι καθόλου αποδοτικό για την εταιρεία, είπε. Και ως πρόεδρος ACEA για δύο χρόνια θα ξέρει και πέντε πράγματα παραπάνω, τόσο για την ΕΕ όσο και για τους Γερμανούς.

Δεν ζητάει παράλογα πράγματα. Το μικρό αυτοκίνητο δεν έγινε ακριβότερο επειδή απλά μεγάλωσε. Μη τρελαθούμε. Οι κανονισμοί είναι ένας από τους κύριους λόγους. Πολλά ηλεκτρονικά, υπερβολικές ρυθμίσεις στους ρύπους, κ.α. Το αμάξι μου μάρκας Nissan που είναι 4,43m x 1.70m του 2005 είχε 17.000 ευρώ full extra. Σήμερα με τα ίδια χρήματα παίρνεις έναν άδειο κουβά με ρόδες. Για ίδιο σε μέγεθος όχημα σήμερα θες τα διπλάσια. Και πάντα θερμικό. Για ηλεκτρικό ούτε λόγος.
 
Last edited:

melina

Cargo 200
Μηνύματα
24.557
Reaction score
44.394
Δεν έχει καμία λογική τόση πολύ γραφειοκρατία και ρυθμίσεις.
Μόνο που αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για τον ΝτεΜεο, ισχύει και για τους ασιάτες που θέλουν να πουλήσουν ευρώπη.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
18.148
Reaction score
32.180
Και βέβαια. Αλλά μην το ανοίξουμε τώρα το θέμα Κίνα. Τα έχουμε πει.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
18.148
Reaction score
32.180
Τι γίνεται φέτος με τις φωτιές σε οχήματα; Χαμός.

Τώρα στο Θυμάρι.

1000025502.jpg
 


Μηνύματα
206
Reaction score
326
Δεν χρειάζεται να είναι ηλεκτρικό και τα ηλεκτρικά των μοντέλων ΜΕΚ της φτάνουν.
 




Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.192
Μηνύματα
3.004.601
Members
38.427
Νεότερο μέλος
oikapo
Top