- Reaction score
- 6
Η οποια ειναι σε ποια δειγματοληψιαΌχι την τελική δικάναλη version.
...
Θα παω και στο link που μου εδωσες
Η οποια ειναι σε ποια δειγματοληψιαΌχι την τελική δικάναλη version.
...
Τι σχεση εχει η R.I.A.A. με το upsampling και το αναλλοιωτο ?!?!Μια ερώτηση: το βινύλιο για να γραφεί δεν δέχεται την περίφημη ισοστάθμιση R.I.I.A; Και όταν αναπαράγεται την αντίστροφη διαδικασία;
Γιατί κάτι άκουσα περί αναλλοίωτου ... :125:
Θα σου απαντησω, αν και αισθανομαι οτι περναω εξετασεις και δεν μου αρεσει καθολου. (στα 48!!!!!)Απάντησε πρώτα και μετά ρωτάς ... :121:
:414:... Περασα?????
Ετσι φανηκε.:414:
Και ποιος σου λέει ότι το ήξερα και ρώτησα σαν καθηγητής; :107:
Και ποιος σου ειπε οτι εγω εχω αντιρρηση.Ασφαλως και δεν ειναι.Αυτό που εννοούσα είναι πως το βινύλιο δεν είναι το άσπιλο και αμόλυντο μέσο αναπαραγωγής, αλλά ένα επεξεργασμένο σήμα επίσης.
Εδω εχεις απολυτο δικιο.Στη ερώτηση παραπάνω, σ' αυτό το νήμα μόνο για γκομενάκια δεν αναφερθήκαμε ... ότι και να σχολιάσει κάποιος είναι μέσα στο θέμα. :119:
Αν πάρεις σήμα από τις αντίστοιχες εξόδους (αυτός είναι ο σωστός τρόπος σύγκρισης), καλύτερα να μην το ανεβάσεις γιατί το επιχείρημα θα είναι εις βάρος του αναλογικού. Και πολύ μάλιστα. :114:Ψαχνω να βρω σε εικονα (φωτο) αναλυση ημιτονοειδους καμπυλης σε ψηφιακη.
Αν πάρεις σήμα από τις αντίστοιχες εξόδους (αυτός είναι ο σωστός τρόπος σύγκρισης), καλύτερα να μην το ανεβάσεις γιατί το επιχείρημα θα είναι εις βάρος του αναλογικού. Και πολύ μάλιστα. :114:
...
Φαντάζομαι ότι θα δώσεις κάποια με υπερβολικό zoom και "σκαλοπατάκια";
Πως σου προεκειψε οτι μου φενεται περιεργο ???Αυτό που λες δεν είναι άλλο από τη λεγόμενη κβαντοποίηση (quantization) ή, στα ελληνικά, bitrate. Το ότι οπτικά σου φένεται περίεργο δε σημαίνει ότι συμβαίνει το ίδιο ακουστικά.
Ναι αλλα κατι τετοιο μεχρι στιγμης δεν εχει επιτευχθει και ουτε προκειται, διοτι αν εχουμε δυο σημεια το ενα επανω στο αλλο τοτε εχουμε απλα, ενα σημειο.Πριν πολλά χρόνια ένας καλός κύριος (Nyquist τον λέγαν) ανακάλυψε ότι μια ημιτονοειδής κυμματομορφή μπορεί να περιγραφεί από σημεία (δείγματα), αρκεί αυτά τα σημεία να λαμβάνονται με συχνότητα τουλάχιστον διπλάσια της συχνότητας αυτού του ημιτόνου. Για αυτό το λόγο το CD είναι 44,1KHz επειδή ακριβώς το ακουστικό φάσμα εκτείνεται μέχρι τα 20-22KHz. Αυτό είναι η δειγματοληψία και είναι το πρώτο στάδιο ψηφιοποίησης. Αν αυτά τα σημεία τα ενώσεις σχηματίζεται ξανά η αρχική κυμματομορφή.
Οσο κοντα και να ελθουν (με τις διαφανεις, οπως λες), τα σημεια, προφανως θα υπαρχει μεταξυ τους κενο διαστημα. Αυτο λοιπον το διαστημα ειναι ικανο να λειτουργισει στον ανθρωπο σαν ελλειψη αρμονικων (οκ, το δεχομαι, υπολεπτομερεια).Ισχυει ομως.Το δεύτερο είναι η κωδικοποίηση (ή αντιστοίχηση ή κβαντοποίηση) κάθε δείγματος σε μια ψηφιοσειρά. Επειδή τα σημεία που έχουν ληφθεί στο πρώτο στάδιο της δειγματοληψίας βρίσκονται σε άπειρες διαφορετικές θέσεις, και επειδή στους υπολογιστές αυτό σημαίνει άπειρη χωρητικότητα, πρέπει να τα "ζορίσουμε" να κάτσουν σε συγκεκριμένες πεπερασμένες θέσεις τον αριθμό των οποίων τον καθορίζουμε εμείς και είναι ευθέως ανάλογος με τα bits που επιλέγουμε. Σκέψου την κυμματομορφή μαρκαρισμένη με τα σημεία που έχουν ληφθεί και από πάνω της μια διάφανη επιφάνεια με πολλές παράλληλες οριζόντιες γραμμές. Όσο πιο πολλά bit δίνουμε στην κωδικοποίηση, τόσο πιο πυκνές είναι αυτές οι γραμμές. Με τις γραμμές αυτές ως μπούσουλα, τοποθετούμε τα δείγματα στην κοντινότερη γραμμή τους και αυτή είναι η μόνη εσκεμμένη "αλλοίωση" που υφίσταται το αρχικό σήμα.
Γιατι ???Όλα τα παραπάνω όμως είναι στη σφαίρα την υπερλεπτομέρειας. Και αν κάποιος πεταχτεί να πει "το αναλογικό μου βινύλιο δεν έχει τέτοια προβλήματα!" δεν τον νοιάζει ότι κάθε φορά που βάζει το βινύλιο να παίξει η κυμματομορφή διαβάζεται πάντα διαφορετικά; Ποιά πιστότητα λοιπόν; Κάθε επόμενη φορά είναι διαφορετική και απομακρύνεται από την αρχική.
Επειδη εχω αυτη τη δυνατοτητα,... δεν εχω δει ποτε καρδιογραφημα.Τέλος, για να μιλάμε ρεαλιστικά, αν κάνεις επίσης ένα ωραίο ζουμ σε μια αναλογική "ποιοτική" κυμματομορφή θα φρίξεις από το θόρυβο πάνω της. Εκεί δε θα δεις σκαλοπατάκια, καρδιογραφήματα θα δεις. :137:
Η οποια ειναι, οτι ο ψηφιακος ηχος ειναι κατα πολυ ανωτερος απο τον αναλογικο. Ετσι ???Ωραία τα αποστειρωμένα screenshots με ένα πανέμορφο, παραμυθένιο ημίτονο ως αρχικό σήμα για να κάνουν κατανοητό ένα topic και άλλη η πραγματικότητα.
Τάχετε μπλέξει και τάχετε κάνει όλα έναν ΑΧΤΑΡΜΑ!!![/QUOTE
Δεν νομιζω...
Πολύ ωραία συζήτηση... :142::142::142:
Οντως.........