Ενα SUB αντί 2 Woofer?

cbk

Reaction score
5
Να σας παρουσιάσω την ιδέα για επέκταση του υπάρχοντος συστήματος προ & τελικού με 2 Visaton B200 (για χρήση σε μουσικές ντάπα-ντούπα):

Προστίθεται ένα http://www.varvantakis.gr/datafiles/1458l.jpg και ένα http://www.musicorama.gr/eshop/product_info.php?products_id=5471&ref=pathfinder

και έτσι τα visaton δίνουν ότι μπορούν από πχ 200 κύκλους και πάνω, ενώ από 200 και κάτω αναλαμβάνει το sub (ή μήπως ένα σε κάθε κανάλι?) που δέχεται σήμα stereo.

Πως σας φαίνεται;

Reaction score
4.326
Νομίζω ότι πολλά είναι τα 200 hertz για να αποδώσει ποιοτικά το sub. Καλύτερα ας κατέβουν τα ηχεία μέχρι τα 100 τουλάχιστον. Δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα αποδόσης και ποιότητας στα 100.

"Το crossover είναι ενεργό στα 80 Hz και παρέχει το διαχωρισμό με ελάχιστη μετατόπιση φάσης."

Από το link του sub. Καλύτερα στα 80 να ρυθμιστεί.

Reaction score
1
Αν θες να πας στα 200Hz τότε θα χρειαστείς 2 sub και όχι σαν αυτό που σκέφτεσαι, το οποίο όπως είπε και ο προηγούμενος φίλος "κόβει" στους 80 κύκλους.

cbk

Reaction score
5
Φίλε Kyriakopoulos, ευχαριστώ για την απάντηση!

Νομίζω πως έχεις δίκιο για το sub...

Εγώ ήθελα να απαλλάξω τα Β200 (είναι σκέτα μεγάφωνα που θα παίζουν σε ανοιχτή μπάφλα) από όσο το δυνατόν περισσότερο χαμηλό, αλλά έτσι κι' αλλιώς ο κατασκευαστής τα δίνει και για full range, οπότε μάλλον καλούτσικα θα τα καταφέρουν...:121:

Το σκεπτικό για την παραπάνω υλοποίηση είναι να μη χρειαστούν δύο τελικοί ενισχυτές (ένας για κάθε δρόμο) αλλά και η χρήση του sub σε άλλο σύστημα αν το παραπάνω τελικά δεν ικανοποιεί.

(Αλήθεια συγκρίνονται το B-2092A με το Yamaha Yst-SW515?)

cbk

Reaction score
5
Αν θες να πας στα 200Hz τότε θα χρειαστείς 2 sub και όχι σαν αυτό που σκέφτεσαι, το οποίο όπως είπε και ο προηγούμενος φίλος "κόβει" στους 80 κύκλους.
Φίλε Nickolas, ευχαριστώ για την απάντηση!

Μπορείς να μου εξηγήσεις α) γιατί δύο sub και β) γιατί όχι το συγκεκριμένο? ( το επέλεξα ως δυνατή και σχετικά φτηνή λύση αλλά χωρίς να έχω ειδική πληροφόρηση. Βέβαια και το yamaha 515 : http://www.e-show.gr/product_info.php?cpath=15&products_id=801 δεν δείχνει κακή λύση... Ο χώρος είναι περίπου 40τμ).

Reaction score
1
Σίγουρα υπάρχουν πιο ειδικοί από μένα σε τεχνικά θέματα εδώ, αλλά θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τί εννοώ. Το sub στο οποίο αναφέρεσαι, αν κρίνω από τη φωτογραφία, πρέπει να είναι bandpass σχεδίασης με σεταρισμένο cross ώστε να δουλεύει με τα αντίστοιχα ηχεία της εταιρίας. Οι 80 κύκλοι που είναι ρυθμισμένο αποτελούν παραδοσιακό σημείο διαχωρισμού αφού μέχρι εκεί οι συχνότητες δεν είναι κατευθυντικές, με απλά λόγια όπου και να τοποθετήσεις ένα sub στο χώρο δεν τραβά την προσοχή σου. Άρα μπορείς να έχεις 1 sub σε στερεοφωνικό setup. Αυτό όμως δε συμβαίνει αν πας πολύ πιο πάνω, στους 200 κύκλους που λες. Τότε θα ακούς καθαρά από που προέρχεται το μπάσο, χρειάζεσαι λοιπόν 2 sub για στέρεο setup.

Όπως είπα και πιο πάνω νομίζω πως το behringer είναι bandpass σχεδίασης, δηλαδή το μεγάφωνο είναι κλειστό κάπου μέσα στη καμπίνα. Αυτού του είδους τα sub είναι εύκολα στην τοποθέτηση, συνήθως μικρότερα και κατεβαίνουν χαμηλά. Αλλά δεν έχουν αυτό που λέμε "punch" που νομίζω πως θα θες εσύ σε δικάναλο ήχο. Αν καταλαβαίνω καλά θες να κάνεις τα ηχεία σου από μονόδρομα δίδρομα έτσι? Καλύτερα λοιπόν δύο 12 ιντσα γούφερ...

Reaction score
1
Με crossover, τελικό και τα μεγάφωνα σε καμπίνα φαντάζομαι πως ναι. Αλλά γιατί δε κοιτάς σε έτοιμα παθητικά sub?

cbk

Reaction score
5
Με crossover, τελικό και τα μεγάφωνα σε καμπίνα φαντάζομαι πως ναι. Αλλά γιατί δε κοιτάς σε έτοιμα παθητικά sub?
Δεν ήξερα οτι υπάρχει και αυτή η επιλογή...:120:

Καμμία πρόταση;

Reaction score
1
Το πρώτο που δείχνεις είναι subwoofer το δεύτερο είναι ηχείο. Το sub είναι κομάτι μεγάλο, κύβος 60 εκ. 39 κιλών, είσαι σίγουρος πως θες κάτι τέτοιο?

cbk

Reaction score
5
Το πρώτο που δείχνεις είναι subwoofer το δεύτερο είναι ηχείο. Το sub είναι κομάτι μεγάλο, κύβος 60 εκ. 39 κιλών, είσαι σίγουρος πως θες κάτι τέτοιο?
Εγώ φταίω!

Ναι, τέτοιο πράγμα (sub) θέλω μιας και υπάρχει χώρος.

Το πρώτο εννοώ, το sub, που υπάρχει και στο δεύτερο link απλά το άφησα για να φαίνεται όλη η σελίδα με τα προϊόντα της.

Αν δεις λοιπόν για το INT-118S στα χαρακτηριστικά του αναφέρει και κόρνα 3", όπως και τα υπόλοιπα της σειράς! Ή μήπως εννοεί κάτι άλλο που δεν κατάλαβα;

(και φυσικά απορώ γιατί κατεβαίνει μόνο μέχρι τους 38 κύκλους, όταν υπάρχουν τρίδρομα ηχεία που δηλώνουν (έστω) και κάτω από είκοσι με 9" woofer!)

cbk

Reaction score
5
Αλλά γιατί δε κοιτάς σε έτοιμα παθητικά sub?
Κάτι τέτοιο http://www.artsound.gr/catalog/product_info.php?products_id=7792
ας πούμε;

Αυτό : http://www.artsound.gr/catalog/product_info.php?cPath=283_119_123&products_id=9882 είναι και πολύ πιο φτηνό!

(ο λόγος που ψάχνω τη λύση με το sub είναι επειδή αν τελικά το αποτέλεσμα δεν μου αρέσει ηχητικά, το sub δεν πάει χαμένο, όλο και κάπου θα αξιοποιηθεί, ενώ τα δύο 15" woofer... θα ψάχνομαι με κάτι να τα "δέσω", όπως ψάχνομαι τώρα με τα Β200!).

Επ..!!!

Από πού θα παίρνει ενισχυμένο σήμα το sub αν δεν είναι ενεργό;;; Θα θέλει άλλον εκτός του υπάρχοντος τελικού;;;

(ζητώ την κατανόησή σας για την ασχετοσύνη μου...)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.161
Το μεγάφωνο της Visaton που αναφέρεις, αν το κρίνω από την απόκριση που φαίνεται στη σελίδα της εταιρίας, θέλει ενίσχυση από του 600 κύκλους και κάτω.
Θα πρέπει να βρεις ένα μεγάφωνο-γούφερ αντίστοιχης ευαισθησίας και...
ή να αφήσεις το visaton ελεύθερο προς τα κάτω κροσάροντας το καινούργιο μεγάφωνο ή να κροσαριστούν και τα δύο μεγάφωνα.
Πάντως και πάνω από τους 11000 κύκλους έχει θέμα το μεγάφωνο που χρησιμοποιείς.
Θα συμφωνήσω δε απόλυτα και με τα λεγόμενα του Nicholas.

cbk

Reaction score
5
Πέτρο σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες!

Έχεις δίκιο για το μεγάφωνο μετά τις 11.000. Σκέφτομαι αν δέσει κάτι για τις χαμηλές, να ασχοληθώ και με τις υψηλές προσθέτοντας (στη χειρότερη περίπτωση!) κάτι κόρνες motorola...

Όπως είπα, θέλω να προκύψει ένα σύνολο για ντάπα-ντούπα με έμφαση στο καθαρό χαμηλό, αλλά να μη δώσω ένα σωρό χρήματα για ένα αβέβαιο αποτέλεσμα. Γι'αυτό σκέφτηκα το sub που κολλάει "παντού".

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.187
Members
38.301
Νεότερο μέλος
giorgosfs90