Ενδοδαπέδιο κύκλωμα και αντλία θερμότητας για δροσισμό

Μηνύματα
1.394
Reaction score
2.110
Συμφωνώ.
Το ζήτημα είναι (θεωρητικά τουλάχιστον) η αντλία να δουλεύει συνέχεια, με τα λιγότερα start/stop και τη χαμηλότερη θερμοκρασία νερών (για τη θερμοκρασία του χώρου που επιζητούμε). Θέλει παρακολούθηση και προγραμματισμό...
ναι και σπάνια η αρχική ρύθμιση είναι η βέλτιστη,

την είχα βάλει μέσα χειμώνα, κάνανε και κάποιες εργασίες για τις σωληνώσεις μέχρι το κολλεκτέρ (έτσι λέγεται; ) με ανοιχτό σπίτι και έπεσε η θερμοκαρσία
ρυθμίζουν και την καμπύλη νερού μηχανικός και εγκαταστάτης, φεύγουν.

τις επόμενες 2-3 μέρες αρχίζουν να με ζώνουν τα φίδια καθώς δε ζεσταινόμουν και πολύ ικανοποιητικά, φαινόταν να έχει μείνει στην ανηφόρα,
μετά από μία εβδομάδα όμως είχα αρχίσει να σκάω από ζέστη, κατεβάζω θερμοκρασίες νερού κατά ένα βαθμό,
μετά από κάνα δύο εβδομάδες πάλι ανέβαινε αλλά πιο αργά,
ξανακατεβάζω θερμοκρασίες νερού

τους επόμενους μήνες ακολούθησαν και άλλες μικρότερες αλλαγές (σε Θ νερού, διαφορετικούς στόχους για διαφορετικές ώρες και ταχύτητα κυκλοφορητή), παρότι έχει και αντιστάθμιση βάση θερμοκρασίας χώρου (που δεν έχουν όλες - τότε τουλάχιστον που πήρα τη δική μου) και αυτορυθμίζεται σε κάποιο βαθμό και χωρίς βέλτιστη καμπύλη θεμοκρασίας νερού
 

Μηνύματα
7.632
Reaction score
1.972
Δεν ισχύουν αυτά σε καμία περίπτωση. Εγώ την έχω με laminate (που δεν είναι και το πιο θερμοαγώγιμο, καμία σχέση με πλακάκι) και οι χρόνοι αντίδρασης είναι ώρες, όχι μέρες. Πόσο μάλλον εβδομάδες!
Δεν είναι θέμα αγωγιμότητας, το laminate μπαίνει πάνω στο θερμομπετόν, οπότε μπορεί να δουλέψει. Κλασικό σανίδι με ψευδοπάτωμα όμως δεν μπαίνει, θα πρέπει να πατήσει το σανίδι απευθείας πάνω στο θερμομπετόν.
Τα fan coils που μπαίνουν στο δάπεδο, είναι εξαιρετικά αποδοτικά το χειμώνα, διότι παίρνουν τον κρύο αέρα από το δάπεδο (εκεί μαζεύεται το κρύο) και τον ζεσταίνουν.

Αντιθέτως, τα κλιματιστικά που βρίσκονται ψηλά στον τοίχο, εισάγουν αέρα από κει πάνω που έχουν τοποθετηθεί (εκεί που έτσι κι αλλιώς μαζεύεται η ζέστη) και είναι πρακτικά αδύνατο να πάρουν τον κρύο αέρα που κάθεται κάτω, κι απλώς συσσωρεύουν ζέστη ψηλά, κι ότι καταφέρουν να σμπρώξουν προς το δάπεδο.

Γι'αυτό τα επιδαπέδια κλιματιστικά αποτελούν πολύ σοβαρή λύση για ζέστη το χειμώνα.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση, ξεκινάει με γκολ από τα αποδυτήρια σε αυτό το θέμα, διότι ζεσταίνει κατευθείαν το δάπεδο και τον αέρα τέρμα χαμηλά, όπου μαζεύεται ο πιο κρύος αέρας. Γι'αυτό και είναι το ίδιο ανεκτή χαμηλότερη θερμοκρασία χώρου με υποδαπεδια θέρμανση (πράγμα που σημαίνει οικονομία).

Οκ, έχει μια καθυστέρηση η ενδοδαπέδια.
Από την άλλη πλευρά όμως, πιο γρήγορα από κλιματιστικό, δεν εχ.
Άρα ενδοδαπέδια μαζί με fan coils (ή με ξεχωριστά κλιματιστικά), είναι και γρήγορο, και τοπ σε αίσθηση.
Ενδοδαπέδια αναγκαστικά θα πηγαίνει πακέτο με κλιματιστικά, αφού για το καλοκαίρι ο δροσισμός της αντλίας θερμότητας δεν αρκεί. Οπότε μια χαρά για σένα. Απλώς θα "χάσεις" τα επιδαπέδια σώματα.
 

Μηνύματα
17.225
Reaction score
24.631
θα πρέπει να πατήσει το σανίδι απευθείας πάνω στο θερμομπετόν.
εννοείται αλλά μεταξύ μας επειδή έχω κλασσικό παρκέ δρύινο στο σπίτι παντού, σε έναν διάδρομο που περνάνε πολλά καλώδια σε σπυράλ απο κάτω και κάτι νερά παραδίπλα έχει πέσει μπετό με το δρύινο δάπεδο να είναι κολλητό πάνω του, περπατώντας δεν καταλαβαίνεις διαφορά. Το καλοκαίρι μόνο μπορεί να σου ανοίξει ένας αρμός από τη διαστολή της πλάκας ωστόσο επειδή το θερμομπετό στην ενδοδαπέδια πέφτει σχεδόν πλωτό πάνω στην θερμομόνωση ενώ επιπλέον αποκόπτεται θερμικά από την κυρίως πλάκα δεν θα το συναντήσεις αυτό.

μια χαρά θα δουλέψει.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.822
Reaction score
8.591
Το καλοκαίρι μόνο μπορεί να σου ανοίξει ένας αρμός
Αν βάλεις παρκέ πάνω από ενδοδαπέδια θα βάλεις πλωτό προγυαλισμένο. Δεν υπάρχουν τέτοια θέματα με αρμούς κλπ.
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
5.001
Reaction score
11.469
Το θκο μου σπίτι έχει κανονικό ξύλο δρυός πλατύ και παχύ κολλητό πάνω στο θερμομπετο. Στα 10 χρόνια περίπου άνοιξαν μερικοί αρμοί αλλά όχι κάτι τραγικό. Προφανώς όπου στο σπίτι το πάτωμα έχει πλάκακι (κουζίνα, μπάνια) αυτό ζεσταίνεται πιο γρήγορα και πιο πολυ.

Στο συνολικό cop επομένως παίζει ρόλο και το υλικό δαπεδου.
 

Μηνύματα
135
Reaction score
54
Σε συνέχεια της κουβέντας που είχαμε, τελικά με ποιο τρόπο προσπαθείτε να έχετε τον καλύτερο συνδυασμό κατανάλωσης και cop του συστήματος σας (περιορίζοντας όσο γίνεται τα συχνά «start-stop» του συμπιεστή);

Κρυώνετε κατά τι τα νερά (μέσω της αντιστάθμισης) ώστε να μη μπορούν να πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία που ζητούν οι θερμοστάτες ή ανεβάζετε την επιθυμητή θερμοκρασία τόσο ώστε για τη συγκεκριμένη αντιστάθμιση τα νερά να μη μπορούν να την πιάσουν;

(Ισχύει κυρίως για υποδαπέδια/ενδοδαπέδια)…
 

Μηνύματα
48
Reaction score
40
Καλησπέρα!
Έβαλα αντλία θερμότητας για θέρμανση (με σώματα), και δεν έπαιζε να σκάψουμε για να περάσουμε ενδοδαπεδια.
Δουλεύει πάρα πολύ καλά.

Για καθοδήγηση (αν δεν έχεις ήδη κάνει τις κινήσεις σου), δες την Inventive energy. Εταιρία στην Κρήτη με τεράστια εμπειρία σ θέματα αντλιών.
Η αντλία μου είναι της εν λόγω εταιρίας (ελληνικής συναρμολόγησης, με εξαρτήματα διαφόρων γνωστών εταιριών).
Αν σε ενδιαφέρει, στείλε μου πμ να σε φέρω σε επικοινωνία με τον ένα από τους ιδιοκτήτες!

Απο όσο ξέρω, δεν δουλεύει σωστά η ενδοδαπεδια για δροσισμό!
Νομιζω δουλεύει καλύτερα με fan coil.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.891
Μηνύματα
2.994.177
Members
38.382
Νεότερο μέλος
akis4525
Top