Επίδειξη Κομπλεξισμού

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Είναι νομίζω γνωστό ότι στο χόμπι μας έχει διεισδύσει μία λανθασμένη αντίληψη περί χαϊφιντελισμού. Μια αντίληψη που βασίζεται στην κλασσική νεοελληνική ατάκα "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;" καθώς και στην άγνοια κάποιων σε βασικά στοιχεία ηλεκτρακουστικής. Κάποιοι νοπμίζουν ότι ένα σύστημα δεν στήνεται-προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός μας, αλλά απλά αγοράζεται. Πιστεύουν δηλαδή ότι με τα λεφτά θα αποκαταστήσουν την γνώση, μετατρέποντας το χόμπι σε μια απλή επίδειξη κομπλεξισμού. Φυσικά αν αυτό ίσχυε στην πραγματικότητα, την θεωρία της σχετικότητας δεν θα την είχε διατυπώσει ο Αινστάιν, αλλά ο Ροκφέλλερ.

Αυτοί οι διάφοροι αδαείς λοιπόν, έχουν στήσει έναν ψευτοελιτισμό γύρω από το χόμπι, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου έχει αποφέρει 2 βασικά αποτελέσματα:

α) Οι αρκετοί κατασκευαστές έχουν φτάσει τις τιμές κάποιων προϊόντων σε δυσθεώρητα ύψη γιατί ξέρουν ότι ο αδαής θα επενδύσει πάραυτα.

β) Απομακρύνονται από το χόμπι όποιοι λογικοί άνθρωποι προσπαθούν αν το προσεγγίσουν.

Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι αλλά στα μάτια του μέσουν ανθρώπου φαινόμαστε ψιλιπαρανοϊκοί. Απλά σκεφτείτε να πείτε σε κάποιον τρίτο ότι ξοδέψατε 2000€ για να αγοράσετε ένα καλώδιο. Το πιο πιθανό είναι από 'κει και πέρα να σας κοιτά με μισό μάτι....

Προ μηνός διάβαζα σε οικονομική εφημερίδα τον τρόπο που κατέκρινε πρώην στέλεχος επιχείρησης για την διαχείριση των οικονομικών του. Έγραφε απαξιωτικά για το εν λόγω στέλεχος, ότι το έτος 2000 αγόρασε ηχοσύστημα για το γραφείο του αξίας 6.000.000 δρχ, το οποίο ο συντάκτης του κειμένου θεωρούσε υπερβολικό ποσό όχι μόνο για το 2000, αλλά και για σήμερα. Τα χρήματα αυτά (6.000.000δρχ) είναι 17500€ περίπου. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είχε αγοραστεί ένα σύστημα πηγή-ενισχυτής-ηχεία, ένα Interconnect καλώδιο του 1m και 2x3m καλώδιο ηχείων. Εντελώς πρόχειρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξοδεύτηκαν 5000€ για κάθε συσκευή και τα υπόλοιπα 2500€ πήγαν σε καλώδια, ρακ κ.λπ. κ.λπ. Σύμφωνα με πρόσφατη διαφήμιση σε ειδικό έντυπο τα χρήματα που ξόδεψε το στέλεχος της επιχείρησης, τοποθετούσαν το σύστημα απλά στις παρυφές του χάι-ενδ. Αυτό όμως το entry-level σύστημα οδήγησε το στέλεχος στην απαξίωση του συντάκτη.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Επίδειξη Κομπλεξισμού

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο χαιφιντελιστής είναι σχεδόν σταμπαρισμένος στην υπόλοιπη κοινωνία ως ψιλοπαρανοϊκός που σκορπά τα λεφτά του χωρίς λόγο.

Τι κάνουμε από εδώ και πέρα λοιπόν;

Θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στο κλουβί που σιγά σιγά φτιάξαμε μόνοι μας γύρω μας, ή θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια ηρωική έξοδο;
Και αν πάμε για ηρωική έξοδο πως θα την κάνουμε;
Που θα βασιστούμε;

Η απάντηση φυσικά δεν είναι μονοδιάστατη. Πιθανόν κάποιοι να αισθάνονται ευτυχισμένοι μέσα στο "κλουβί". Έχουν φορτωθεί με τίτλους και οφίτσια που πρακτικά δεν σημαίνουν τίποτε ("πρόεδρος", "γραμματέας", "μέλος", "χομπίστας" κ.λπ. κ.λπ.), αλλά σε αυτούς δίνουν μία αναγνωρισιμότητα μάσα στον χώρο (προφανώς εκτός χώρου δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους). Ουσιαστικά αυτοί ζούνε για να κάνουν αυτή την επίδειξη κομπλεξισμού. Έχουνε στήσει ένα μικρόκοσμο που ο πιο κομπλεξικός επιβραβεύεται και μαζεύει επάνω του τα βλέμματα των υπόλοιπων κομπλεξικών. Ο κομπλεξισμός τους λοιπόν είναι και ο μόνος λόγος υπαρξής τους!

Προφανώς αυτοί δεν έχουν λόγο να θελήσουν να αλλάξουν κάτι. Αυτοί ζουν στην κόλαση που επέλεξαν. Οι υπόλοιποι όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο του κομπλεξισμού;

Η απάντηση όσο απλοϊκή και αν φαίνεται είναι μία. Μόνο μέσω της γνώσης μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο αυτό κύκλο. Σε όλα τα χόμπι τεχνολογίας που γνωρίζω (π.χ. αυτοκίνηση, μοτοσυκλέτες, ηλεκτρονικά) όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν κάποιο υπόβαθρο γνώσεων. Χωρίς αυτό απλά δεν μπορείς να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις. Το μοναδικό χόμπι τεχνολογίας στο οποίο έχει περάσει η στρεβλή αντίληψη ότι "δεν χρειάζεται να ξέρεις και πολλά" είναι ο χαιφιντελισμός. Και φυσικά αυτή η αντίληψη είναι το προπύργιο των κομπλεξικών.

Η γνώση λοιπον θα μας οδηγήσει έξω από το σημερινό τέλμα. Με αυτήν και μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε την στάμπα του παρανοϊκού από πάνω μας, να αντιμετωπίσουμε τους κατασκευαστές που νομίζουν ότι βρήκαν θρεφτάρια να αρμέγουν, να κάνουμε πέρα τους κομπλεξικούς εγωπαθείς και τελικά να ασχοληθούμε στα σοβαρά με το χόμπι μας.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Θα μου πεις τώρα τι εννοείς με τον όρο γνώση;

Για να ακούσω την μουσικούλα μου θα πρέπει να ξέρω διαφορικές εξισώσεις;

Θα πρέπει να έχω πτυχίο ηχολήπτη για να ακούω σωστά;

Φυσικά και όχι. Με τον όρο γνώση εννοώ να είναι ο μέσος χομπίστας ενημερωμένος για το τι σημαίνει ηχητική αναπαραγωγή, ποιοι είναι οι περιορισμοί της, πως επιτυγχάνεται η σωστή αναπαραγωγή, πως λειτουργεί μία συσκευή ήχου, ποιοι είναι οι περιορισμοί της κάθε συσκευής κ.λπ. κ.λπ.

Πιθανόν κάποιοι από εσάς να τρόμαξαν και μόνο στην αναφορά όλων αυτών. Αλλά σήμερα τα πράγματα είναι ευκολότερα από ποτέ. Η γνώση υπάρχει πλέον σκορπισμένη στο διαδίκτυο. Εκατοντάδες δικτυακοί τόποι και φόρουμς πλέον έχουν φτιαχτεί με σκοπό την διάδοσή του χόμπι μας, κάνοντας την όλη διαδικασία πιο εύκολη και πιο αλληλεπιδραστική.

Φυσικά και θέλει προσοχή η όλη προσέγγιση γιατί στο διαδίκτυο έχουν πρόσβαση και οι κομπλεξικοί, και φυσικά και αυτοί έχουν στήσει τα δικά τους site. Αν και είναι εύκολο να εντοπιστούν (ο κομπλεξικός και ο αδαής και να θέλει δεν μπορεί να κρυφτεί), δεν είναι εύκολο να απομονωθούν. Βλέπετε ο κομπλέξας δεν ασχολείται με τον εαυτό του αλλά με τους άλλους. Και επίσης πάντα είναι προκλητικός προσπαθώντας να αποσπάσει την προσοχή των υπολοίπων. Νομίζει πως αν φωνάζει περισσότερο ίσως πείσει τους υπόλοιπους ότι έχει δίκιο.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Μια αντίληψη που βασίζεται στην κλασσική νεοελληνική ατάκα "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;"...Βλέπετε ο κομπλέξας δεν ασχολείται με τον εαυτό του αλλά με τους άλλους. Και επίσης πάντα είναι προκλητικός προσπαθώντας να αποσπάσει την προσοχή των υπολοίπων. Νομίζει πως αν φωνάζει περισσότερο ίσως πείσει τους υπόλοιπους ότι έχει δίκιο...
Αυτά τα λες γιατί, ως ταπεινός καθηγητάκος, δεν μπορείς να μπεις στην ψυχολογία ενός Έλληνα προέδρου. Αν ήσουν κι εσύ πρόεδρος, θα καταλάβαινες. :114:

...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Εν κατακλείδι...

Μην πιστεύετε σε γκουρού, μην υιοθετείτε αβίαστα ότι σας λένε.
Αποκτήστε γνώση, που θα αποτελέσει την ασπίδα όλων μας.
Απομονώστε τους κομπλεξικούς που μας τριγυρνούν...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Ο τίτλος του Πρόεδρα δεν είναι πλέον τίτλος, είναι Νεοελληνική κατάντια...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Re: Απάντηση: Επίδειξη Κομπλεξισμού

Ο τίτλος του Πρόεδρα δεν είναι πλέον τίτλος, είναι Νεοελληνική κατάντια...
Πολύ θα 'θελες να ήσουν πρόεδρας. Βασικά ζηλεύεις γι αυτό τα λες όλα αυτά. :137:

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830

...και φυσικά και αυτοί έχουν στήσει τα δικά τους site...
Τς τς τς, μπερδεύεσαι κύριε καθηγητά μου, ποιοί "αυτοί"; ένας είναι. Απλά χρησιμοποιεί και τα user names των φίλων του.

...

GF

Reaction score
27

Εν κατακλείδι...

... αγνοωντας τους επιδεικτικα!!

Reaction score
0

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο χαιφιντελιστής είναι σχεδόν σταμπαρισμένος στην υπόλοιπη κοινωνία ως ψιλοπαρανοϊκός που σκορπά τα λεφτά του χωρίς λόγο.
Άφησες τον χαιεντιστή και τα έβαλες με τον χαιφιντελιστή και ανησυχώ..:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.817
Βρε παιδια θελω να γινω και γω προεδρος καποια στιγμη,εδω μεσα δηλωνω συμμετοχη???
Αχ βοηθηστε με το εχω αναγκη και νοιωθω στερηση χωρις αυτο το αξιωμα!!!!!!!
Γιατι μερικοι καμαρωνουν και εμεις οι απλοι χαιφιντελαδες ερχομαστε δευτεροι ???????
Αμα φτιαξω συστημα με 1500000 ευρα ειναι ποιο ευκολο να γινω????
Και αμα γινω σας υποσχομαι να κανω δικο μου site οπου δεν θα υπαρχει χουντα και μπορειτε να γραφτειτε ολοι και ας εχετε φθηνα εργαλεια!!!!!!!!!!!!!!!
Ηρθε η ωρα να ριξουμε τον παλιο ΑΔΕΡΦΙΑ ---Ζητω το χαιενδ!!!!!

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.817

Θα πρέπει να έχω πτυχίο ηχολήπτη για να ακούω σωστά;

ΟΧΙ πρεπει να εχεις χαι εντ αυτια με τον ακουστικο πορο 8 χιλιοστα βαθυτερο απο τους υπολλοιπους κοινους θνητους!!!!!

Reaction score
8
Βρε παιδια θελω να γινω και γω προεδρος καποια στιγμη,εδω μεσα δηλωνω συμμετοχη
να σε κανουμε επιτιμο προεδρο στην χαι-ενδ τωρα που εκλεισε Βλασσαρα

Reaction score
0

Εν κατακλείδι...

Και κυρίως, μην ξεχνάμε ότι ο καθένας ακούει αλλιώς κι έχει άλλα γούστα.
Αυτό που αρέσει σε κάποιον δεν είναι απαραίτητο να αρέσει και σ' εμάς...

Reaction score
59
Πολύ ισοπεδωτικά πράγματα διαβάζω και γενικεύσεις. Όχι ότι διαφωνώ με πολλά από αυτά. Όντως 'ετσι είναι, αλλά δεν μπαίνουν όλα και όλοι σε έν σακί.
Η γνώσει αποκτιέται με την ΑΚΡΟΑΣΗ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.
Τώρα αν κάπιος έχει γνώσεις και ακουστικής και ηλεκτρονικών και μουσικής, ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ,
Όμως η συγκεκριμένη εμπειρία και η απόκτησή της παίζουν καθοριστικό ρόλο σε συνδυασμο με την προσωπικότητα του ατόμου. Λ.Σ.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830

Αυτό που αρέσει σε κάποιον δεν είναι απαραίτητο να αρέσει και σ' εμάς...
Σωστόν!
Στον Βλάση για παράδειγμα αρέσουν οι γεματούλες ενώ σε μένα οι λεπτούλες. Στον Θανάση οι σταφύδες ενώ σε μένα τα πιπίνια.

p.s. Οι πρόεδροι βολεύονται με περιοδικά, άντε και κανα email. :114:

...

Reaction score
383

Σωστόν!
Στον Βλάση για παράδειγμα αρέσουν οι γεματούλες ενώ σε μένα οι λεπτούλες. Στον Θανάση οι σταφύδες ενώ σε μένα τα πιπίνια.

...
Ιδια γουστα εχουμε ρε συ?:105:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Όντως 'ετσι είναι, αλλά δεν μπαίνουν όλα και όλοι σε έν σακί.
Αυτό είναι σωστό Λουκά, δεν νομίζω ότι λέει κανείς το αντίθετο. Απλά που και που, ορισμένοι δεν χάνουν την ευκαιρία να μας θυμίσουν ότι ακόμη υπάρχει αυτή η τραγελαφική συνομοταξία ανθρώπων. Και ως οφείλουμε, σκάμε στα γέλια. :126:

...

Reaction score
0

Σωστόν!

...
Στο μυαλό μου είσαι, παναθεμά σε.

Ευτυχώς που εμείς τα ψηλά παιδιά, έχουμε και περισσότερη πέραση...:144:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.195
Members
38.429
Νεότερο μέλος
manolomike