Επίδειξη Κομπλεξισμού

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.817
φατε-φατε και θα δειτε πως θα γινετε στην αρχη και που θα πατε-με στο τελος!!!!!!

Attachments

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Επίδειξη Κομπλεξισμού

Ας αφήσουμε προς στιγμήν τα μπριζόλια (ακόμα δεν έχω χωνέψει το ζυγούρι και την γίδα που πλάκωσα το μεσημέρι) και ας επανέλθουμε στα όσα λέγαμε προηγουμένως περί γνώσης.

Όλοι εντυπωσιάζονται τελευταίως από τα πικάπ με τεράστια μάζα στο πλατό, και όπου η κίνηση περνάει απευθείας από τον κινητήρα στο πλατό μέσω ενός ιμάντα. Έχουμε φτάσει σε σημείο τα πλατό να έχουν πλέον τόσο μεγάλη μάζα που χρειάζεται μαγνητικό σύστημα να τα στηρίζει διότι αλλιώς θα καταστραφεί το πηγάδι. Ο λόγος που προσθέτουν τόση μάζα στο πλατό είναι για την απόσβεση των κραδασμών. Φυσικά ο αδαής, μετρά την ποιότητα του ήχου σε κιλά, οπότε όσο πιο μεγάλο και βαρύ το πλατό τόσο καλύτερα (χορταίνει το μάτι του ρε παιδί μου).

Αυτή η σχεδίαση παρότι εντυπωσιακή, είναι λάθος εξαρχής, διότι θα μπορούσε κάποιος να έχει καλύτερα αποτελέσματα με μία ανάρτηση μέσα στο σασί να αποσβένει τους κραδασμούς και ένα σύστημα πλατό-υποπλατό. Φυσικά αυτό θα ήθελε περισσότερο κόπο στην σχεδίαση αλλά από την άλλη δεν θα χόρταινε με τίποτε το μάτι του λιγούρη, οπότε κινδυνεύεις να χάσεις πελάτες σε μία αγορά που όλο συρρικνώνεται. Οπότε δώσε μάζα στον χωριάτη να χαρεί. Οπότε ελάχιστοι κατασκευαστές ακολουθούν τον "δύσκολο" δρόμο (π.χ. η Linn με το αειθαλές LP12).

Το γιατί είναι εξαρχής λάθος μία τέτοια σχεδίαση μεγάλης μάζας είναι πολύ απλό. Οδηγόντας ο ιμάντας απευθείας ένα πλατό τεράστιας μάζας (χωρίς υποπλατό), το μόνο που πετυχαίνεις είναι

α) να μεταφέρεις τεράστιο αριθμό "σφαλμάτων" από τον κινητήρα στο πλατό
β) αυξάνει υπέρμετρα η ροπή αδράνειας του πλατό.
γ) λόγο της μεγάλης μάζας το πηγάδι κινδυνεύει με καταστροφή.

Το πρώτο δεν χρειάζεται πιστεύω εξήγηση. Όσο μεγαλώνει ο λόγος της διαμέτρου του capstan του μοτέρ ως προς την διάμετρο του πλατό, τόσο περισσότερες στροφές θα χρειάζεται να κάνει το μοτέρ για να κάνει μία περιστροφή το πλατό. Αν όμως σε κάθε περιστροφή του μοτέρ υπάρχουν x λάθη τότε για να γίνει μία πειρστροφή του πλατό θα υπάρχει πολλαπλάσιος αριθμός λαθών. Η λύση είναι απλή. Ένα υποπλατό που έχει πολλή μικρότερη διάμετρο από το πλατό συνδέεται με τον κινητήρα, οπότε για μία περιστροφή του υποπλατό (και κατά συνέπεια και του πλατό) πλέο ν ο αριθμός των λαθών θα είναι μικρότερος (αφού το μοτέρ θα κάνει λιγότερες περιστροφές για να έχουμε μία περιστροφή του υποπλατό).

Το δεύτερο όμως είναι πιο τραγικό. Η ροπή αδράνειας εξαρτάται από την μάζα του πλατό και από την διάμετρό του. Σαν μέγεθος εκφράζει την αντίδραση στην στροφική κίνηση. Έτσι πλατό μεγάλης μάζας σημαίνει μεγαλύτερη αντίσταση στην στροφική κίνηση, οπότε κατα συνέπεια χρειάζονται πιο ισχυροί κινητήρες και φυσικά οσο μεγαλώνει η ισχύς του κινητήρα τόσο δυσκολότερα βρίσκεις ποιοτικούς κινητήρες άρα και μεγαλύτερο κόστος.

Στο τρίτο φυσικά απαιτείται στήριξη με μαγνητικό σύστημα που πάλι ανεβάζει το κόστος.

Μπαίνουμε δηλαδή χωρίς λόγο, σε έναν φαύλο κύκλο. Εκεί είναι και το μεγαλείο σχεδιάσεων όπως τα SME και το Linn LP12 που καταφέρνουν ποιοτική αναπαραγωγή του ήχου, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε ακρότητες. Και εκεί φαίνεται και ο καλός σχεδιαστής.

Φυσικά είπαμε. Κάποιοι αγοράζουν HiFi με το κιλό οπότε για αυτούς δεν υπάρχει σωτηρία...

Reaction score
59
Φίλε Μπλάτσιο κάνε μια σύγκριση ενός πικάπ με ανάρτηση με ένα χωρίς αλλά με μεγάλη μάζα και πες μας τις εντυπώσεις σου. Οι 'θεωρίες' είναι θεωρίες. Τί ακούμε καλύτερα με τα αφτιά μας αυτό μετράει και μάλιστα αν αυτό το καλύτερο έχει σαν αναφορά του την ζωντανή ακουστική μουσική για σύγκριση. Λ.Σ.

Reaction score
874
Re: Απάντηση: Επίδειξη Κομπλεξισμού

Εν κατακλείδι...

Μην πιστεύετε σε γκουρού, μην υιοθετείτε αβίαστα ότι σας λένε.
Αποκτήστε γνώση, που θα αποτελέσει την ασπίδα όλων μας.
Απομονώστε τους κομπλεξικούς που μας τριγυρνούν...
Νά' στε καλά, εσύ κι ο έτερος από ΚΚεντρική Ελλάδα δασκαλάτορας που μας δίνετε που και που καμιά χρήσιμη συμβουλή για το πως να πορευόμαστε στη ζωή και να πράττουμε το σωστό...

Ευχαριστούμε...Να είσαι σίγουρος φίλε μου πως τις συμβουλές σου εγώ προσωπικά τις λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ' όψιν μου...............

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Επίδειξη Κομπλεξισμού

Φίλε Μπλάτσιο κάνε μια σύγκριση ενός πικάπ με ανάρτηση με ένα χωρίς αλλά με μεγάλη μάζα και πες μας τις εντυπώσεις σου. Οι 'θεωρίες' είναι θεωρίες. Τί ακούμε καλύτερα με τα αφτιά μας αυτό μετράει και μάλιστα αν αυτό το καλύτερο έχει σαν αναφορά του την ζωντανή ακουστική μουσική για σύγκριση. Λ.Σ.

Κ. Στεφανίδη, δεν λέω ότι ένα πικάπ με μεγάλη μάζα θα παίζει κατ' ανάγκην καλύτερα ή χειρότερα από ένα πικάπ με ανάρτηση. Και φυσικά οι θεωρίες είναι θεωρίες, και αυτό που μετράει είναι η υλοποίηση και όχι η θεωρία. Αυτό που λέω είναι ότι αν πάρουμε δύο πικάπ παρόμοιας απόδοσης, ένα με μάζα και το άλλο με ανάρτηση, το πρώτο θα κοστίζει πολύ περισσότερο αλλά θα είναι απλό στην σχεδίαση, ενώ το άλλο θα κοστίζει λιγότερο, αλλά χρειάζεται πολύ καλύτερο σχεδιασμό.

Σαν καταναλωτής λοιπόν προσωπικά θα προτιμήσω το δεύτερο...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Απάντηση: Επίδειξη Κομπλεξισμού

Νά' στε καλά, εσύ κι ο έτερος από ΚΚεντρική Ελλάδα δασκαλάτορας που μας δίνετε που και που καμιά χρήσιμη συμβουλή για το πως να πορευόμαστε στη ζωή και να πράττουμε το σωστό...

Ευχαριστούμε...Να είσαι σίγουρος φίλε μου πως τις συμβουλές σου εγώ προσωπικά τις λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ' όψιν μου...............
Μάλιστα...

Θα συμφωνήσετε λοιπόν, ότι όποιος ψάχνει δασκαλάτορες, γκουρού, μεσσίες και ενεργεί ως φερέφωνα τρίτων ("προέδρων", "γραμματέων" και άλλων ποταπών), είναι άξιος της μοίρας του. Κι εγώ λοιπόν φίλε μου, σας λαμβάνω υπόψιν μου, τόσο εσάς όσο και τον γκαουλάϊτέρ σας. Θα σας μνημονεύσω αμφότερους στα απομνημονεύματά μου...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Επίδειξη Κομπλεξισμού

Η συνέχεια του μελοδράματος "οι περιπέτειες των κομπλεξικών στην χώρα της υψηλής πιστότητας" από Δευτέρα γιατί φεύγω διακοπές...

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Re: Επίδειξη Κομπλεξισμού

Κ. Στεφανίδη, δεν λέω ότι ένα πικάπ με μεγάλη μάζα θα παίζει κατ' ανάγκην καλύτερα ή χειρότερα από ένα πικάπ με ανάρτηση. Και φυσικά οι θεωρίες είναι θεωρίες, και αυτό που μετράει είναι η υλοποίηση και όχι η θεωρία. Αυτό που λέω είναι ότι αν πάρουμε δύο πικάπ παρόμοιας απόδοσης, ένα με μάζα και το άλλο με ανάρτηση, το πρώτο θα κοστίζει πολύ περισσότερο αλλά θα είναι απλό στην σχεδίαση, ενώ το άλλο θα κοστίζει λιγότερο, αλλά χρειάζεται πολύ καλύτερο σχεδιασμό.

Σαν καταναλωτής λοιπόν προσωπικά θα προτιμήσω το δεύτερο...
Φίλε Μπλάτσιο σαν καταναλωτής-φιλόμουσος θα πρέπει να προτιμήσεις αυτό που ακούγεται καλύτερα. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της αναπαραγωγής μουσικής στο σπίτι μας ώστε να απολαύσουμε καλύτερα την αγαπημένη μας μουσική.
Το μεγάλης μάζας πικάπ μπορεί να φαίνεται 'απλό' αλλά δεν είναι έτσι. Αυτή η φαινομενική 'απλότητα' είναι που πραγματικά το κάνει δύσκολο. Γι' αυτό και όλα τα μεγάλης μάζας δεν είναι πάντα και καλά, μουσικά εννοώ.
Τα μεγάλης μάζας έχουν πλεονεκτήματα στην αναπαραγωγή του ήχου που μας φέρνουν πιο κοντά στην πραγματικότητα, κάτι που τα ανάρτησης-χαμηλής μάζας δεν μπορούν να πετύχουν. Παίζουν διαφορετικά.
Έχω ζήσει πολλά χρόνια με 3 διαφορετικά Linn και όταν πήρα το Symphonic Line είδα πραγματικά τη διαφορά. Λ.Σ.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.504
Πάντως, χρειάζονται οπωσδήποτε γνώσεις, ώστε να μη σε τουμπάρει κανένας. Δείτε αυτό το απόσπασμα από τη στήλη της αλληλογραφίας ενός πολύ παλιού τεύχους του Ήχου. Το θέμα έχει ενδιαφέρον, καθώς μια σύγκριση με το σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπεράσματα. Όπως, για παράδειγμα, ότι ο έλληνας ανέκαθεν (μη σας πω δηλαδής κι εξαπανέκαθεν) ταυτιζόταν με το «στερεοφωνικό του», καθώς άμα του το θίξεις, νιώθει να θίγεται ο ίδιος. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, για τον οποίο, άμα δεν έχεις ένα «στερεοφωνικό» της προκοπής, high end ρε παιδί μου, ε, δεν δικαιούσαι να μιλάς, διότι δεν έχεις «εμπειρίες».

Άλλο σημείο σύγκρισης είναι οι τεχνικές προδιαγραφές. Τότε υπήρχαν και τέσσερις – πέντε νοματαίοι που ήξεραν ότι, τουλάχιστον κατά τα γερμανικά πρότυπα (DIN), αν ένα ηχείο είναι βαφτισμένο ως 8ωμο δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει πτώση μεγαλύτερη από το 20% της ονομαστικής εμπέδησης, σε οποιαδήποτε συχνότητα του ακουστικού φάσματος. Εν αντιθέσει προς το σήμερα, βέβαια, όπου όλοι ανεξαιρέτως βαφτίζουν ό,τι θέλουν όπως θέλουν, ενώ άμα ξεφύγει το πράμα, τότε πρόκειται ασφαλώς περί «σχεδιαστικής ιδιαιτερότητας», που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στο «μάτσινγκ» και άλλες τέτοιες αρλούμπες. Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τότε ήταν μάλλον πιθανό να συνδέσει κάποιος παράλληλα δύο ζευγάρια ηχεία στον ενισχυτή του, κάτι αδιανόητο σήμερα.

Πέραν αυτών, το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς είναι μια από τις σπάνιες, αυθεντικές περιπτώσεις προσπάθειας στρογγυλέματος, και μάλιστα πασπαλισμένης με αρκετή δόση τεχνικής επιχειρηματολογίας. Να γιατί πρέπει να ξέρεις αρκετά, τόσα που να μη σε τουμπάρει ο άλλος, πλασάροντάς σου, είτε τεχνικής φύσεως έννοιες, που ήταν η τότε ευρέως διαδεδομένη τακτική, είτε τη σύγχρονη μπουρδολογία του high end, με κόκκους, γρέζια, ροές, prat, προυτ, μάτσινγκ, εμπειρίες, stage και τα ρέστα…

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Να του πεις του Θ.Σ. ότι όλα αυτά είναι άνευ σημασίας λεπτομέρειες με την προϋπόθεση ότι είσαι ένας επιτυχημένος προικοθήρας.

...

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.817
Βρε τον σκυλο,τον μαυρο,τον καραμπουζουκλη...........που το θυμηθηκες βρε μαστορα????????
Βλεπω οτι γυρισες φορτω απο τας διακοπας κυριε Κωστα Κογια μας !!!!!!!
Αντε και καλο ξεκινημα.......στας γραφας και στις ιντερνετικες μας ιντριγκες !!!!!
Welcome........και.....υπαρχουν πολλα μουστακια για φαγωμα !!!!

Reaction score
4
Τι ωραια που θα ηταν να πηγαιναμε σε μαστορα να μας "ραψει" ενα ηχειακι για το σαλονι μας.

Reaction score
0
Το σκέφτομαι, αλλά μάλλον θα το υλοποιήσω όταν πάω σε δικό μου χώρο.

Γιατί να μη γίνω εγώ ο ίδιος ο "ράφτης", που θα "ράψει" ένα ηχείο στο χώρο του και τα γούστα του;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Το σκέφτομαι, αλλά μάλλον θα το υλοποιήσω όταν πάω σε δικό μου χώρο.

Γιατί να μη γίνω εγώ ο ίδιος ο "ράφτης", που θα "ράψει" ένα ηχείο στο χώρο του και τα γούστα του;
Πριν κάνεις οτιδήποτε, πρέπει να βρεις μια γυναίκα με προίκα. Τα υπόλοιπα έρχονται αγόρι μ'. :126:

...

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.193
Members
38.429
Νεότερο μέλος
manolomike