Επιδιόρθωση tinsel wire ηχείων

Reaction score
0
Καλησπέρα σε όλους,

Ψάχνοντας στην αποθήκη ανακάλυψα δύο παλιά coaxial 6.5αρια Clarion CF201 ηχεία. Από περιέργεια τα έβγαλα να τα δοκιμάσω και ανακάλυψα πως έχει κόψει το tinsel στο σημείο που περνάει από το οπίσθιο στο εμπρόσθιο μέρος και στα δύο ηχεία.

Υπάρχει κάποιος τρόπος επιδιόρθωσης τους;

Για να σας προλάβω, θέλω να ασχοληθώ μιας και από λίγο που τα δοκίμασα παίζουν καλύτερα από κάτι Hertz DSK165.3 που έχω στο αυτοκίνητο.!

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.480
Ναι μπορεί να επισκευαστεί και να κολληθεί το εύκαμπτο , αλλά απαιτεί γνώση εμπειρία και κάποια υλικά ίσως , πέρα από την όρεξη.
Βασικά ίσως θα πρέπει να αλλαχθεί το εύκαμπτο , αφού προηγουμένως καθαριστεί , από την κόλλα το υπόλοιπο κομμάτι .

Reaction score
0
Το θέμα μου κυρίως πως θα το καθαρίσω από την παλιά κόλλα και που θα βρω το συγκεκριμένο εύκαμπτο.

Εύκαμπτο είδα ότι κάποιοι χρησιμοποιούν και desoldering braid. Ιδανικά αν βρω κάποιο παλιό ηχείο που είναι για πέταμα θα κλέψω από εκεί το tinsel αλλά με την κόλλα δεν ξέρω τι να κάνω.

Με εντυπωσίασαν πάντως θετικά, δεν το περίμενα!

Reaction score
3.477
Δεν φαίνεται καλά το σημείο που λες ότι κόπηκε το tinsel . Εγώ στη θέση σου, θα καθάριζα καλά τις άκρες με ένα ξυραφάκι προσέχοντας να μην αφαιρέσω και το χαρτί του κώνου, στη συνέχιαα θα έβαζα στις άκρες του tinsel μια πολύ μικρή ποσότητα flux και μετά θα τις κολλούσα μεταξύ τους με κόλληση (solder).
Πολύ γρήγορη κόλληση ώστε να μην καεί το χαρτί στο σημείο του tinsel που είναι κολλημένο στο χαρτί.
Ακόμα καλύτερα. να ξεκολλήσεις το tinsel από το χαρτί, 10mm αρκούν, προσέχοντας να μην καταστρέψεις το χαρτί του κώνου.

Reaction score
0
Ο κώνος τους δεν είναι χάρτινος, είναι από άλλο υλικό (φέρνει σε πλαστικό) και νομίζω όσο αφορά την επιδιόρθωση τους διευκολύνει την κατάσταση.

Θα σας ανεβάσω και φωτογραφίες καθώς αυτή του πρώτου ποστ είναι ενδεικτική που βρήκα στο ίντερνετ, απλά δεν πρόλαβα σήμερα να βγάλω σήμερα.

Στη χειρότερη αν τα συνδέσω μπροστά από τον κώνο, απευθείας πάνω στο tweeter πχ ή στο tinsel από το εμπρόσθιο μέρος όπως το έκανα όταν τα δοκίμασα, θα έχουν θέμα;

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.437
Με ένα μαλακό πινέλο, ίσως; Ή, με κάποιο spray αέρα;

Reaction score
3.477
View attachment 373440 View attachment 373443 View attachment 373441 View attachment 373442 View attachment 373439

Καμία πρόταση επίσης πως να τα καθαρίσω από τη σκόνη
Με ένα πινέλο μαλακό make-up, τύπου βεντάλια

Ο κώνος τους δεν είναι χάρτινος, είναι από άλλο υλικό (φέρνει σε πλαστικό) και νομίζω όσο αφορά την επιδιόρθωση τους διευκολύνει την κατάσταση.

Θα σας ανεβάσω και φωτογραφίες καθώς αυτή του πρώτου ποστ είναι ενδεικτική που βρήκα στο ίντερνετ, απλά δεν πρόλαβα σήμερα να βγάλω σήμερα.

Στη χειρότερη αν τα συνδέσω μπροστά από τον κώνο, απευθείας πάνω στο tweeter πχ ή στο tinsel από το εμπρόσθιο μέρος όπως το έκανα όταν τα δοκίμασα, θα έχουν θέμα;
Γιατί πιστεύεις ότι έχει κοπεί το tinsel ;
Μέτρησε την αντίσταση του μεγαφώνου ώστε να δεις αν υπαρχει συνέχεια (3-8Ω), ή αν έχει όντως κοπεί το σύρμα σε κάποιο σημείο οπουδήποτε ακόμα και στο πηνίο φωνής (open circuit)

Attachments

Last edited:

Reaction score
0
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Μέτρησα μόλις και η αντίσταση πάνω στις επαφές του tweeter είναι 3.8Ω, σχεδόν ίδια με τη μέτρηση που πήρα στα tinsel μπροστά από τον κώνο. Στους ακροδέκτες δεν έπαιρνα μέτρηση και όσο κατάφερα να πάρω ήταν το ελάχιστο 100Ω και ανεβοκατέβαινε συνεχώς.

Λέτε την όλη ζημιά να την κάνει ο πυκνωτής που έχουν στα tweeter; Αλλά θεωρητικά αν συνέβαινε αυτό, δε θα έπρεπε να παίζει μόνο το tweeter, σωστά;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.805
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός