ΗΧΟΣ ΕΙΚΟΝΑ SHOW 15-16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025

Reaction score
23.799
Σε αυτήν ειδικά τη διατύπωση επισημαίνονται ανακρίβειες... Καταρχάς ένας ασθενικός τελικός που θα μετέβαινε σε συμπεριφορά αποκοπής σε πολύ χαμηλότερες στάθμμες τροφοδοτωντας υπό αυτές τις συνθήκες το ηχειακό σύστημα με ανεξέλεγκτες αρμονικές ανώτερων τάξεων μπορεί να καταστρέψει πολύ ευκολότερα τα μεγάφωνα και ιδίως εκείνα για τις υψηλές οκτάβες σε αντιπαράθεση μ'έναν στιβαρότερο εφόσον η παρεχόμενη από τον δεύτερο τιμή ισχύος δεν θα υπερέβαινε σε κάθε περίπτωση τα όρια που θα ήταν προδιαγεγραμμένα ως ασφαλή για δεδομένο σύστημα μεγαφώνου.

Πέραν αυτού οποτεδήποτε αναπαράγετα σήμα έντονα συμπιεσμένο όπου οι χαμηλότερης ενέργειας πληροφορίες θα ήταν εκ των πραγμάτων κι ελέω χαμηλού συντελεστή DR πουσαρισμένες σε στάθμες προσεγγίζουσες εκείνες των κορυφώσεων τείνει να καταπονεί θερμικά όπως έχει επανειλημμένα εξηγηθεί οποιοδήποτε ηχειακό σύστημα και συνδυασμό του με ενισχυτικά.
Είναι γενικά διατυπωμένο για να καταδείξει κάποιοες λάθος αντιλήψεις και μυθους (σε τεράστια για εμένα θέματα κιόλας, φαντάσου να έχεις εμπιστοσύνη αλλού) που συντηρούνται και επαναλαμβανονται για δεκαετίες απο τους audio people στον ιντερνετ σε τεράστια ποσοστά κιόλας >90 % ακόμη και σε γνώστες της ηλεκτρονικής. Και ένα έναυσμα για κάποιον να ψάξει καλύτερα και πιο σοβαρές και αξιόπιστες πηγές για το θέμα.

Δεν έχει όμως ανακρίβειες.

Κάθε ενισχυτής με υψηλότερα watt (και χωρίς κάν να κλιπάρει) θα διοχευτεύσει περισσότερα watt στο πηνίο απο έναν ενισχυτή με τα μισα watt ακόμη και συν το κλιπάρισμα του.

Ο κύριος λόγος (και κατά μεγαλύτερο ποσοστό 80 και 90 %) μείωσης της ζωής ή και καψίματος ή και οδηγηση τελικά σε κάψιμο λόγω της μείωσης της ζωής του (σταδιακά γίνεται η διαδικασία) είναι η ισχύς που θα δεχθεί. Η διαδικασία δε, που οδηγεί σε αυτό (απο την λάθος γνώση και χρήση του μεγαλύτερου και κατά άλλα σωστά επιθυμητού headroom που προμηθεύει ένας ισχυρότερος ενισχυτής απο τον χρήστη) εξηγηθηκε αναλυτικά πως και γιατί μπορεί να προκύψει.

Οι αρμονικες παιζουν ένα ρόλο μάξιμουμ 10- 13 % και πάλι συνήθως όταν είναι στο όριο να καεί και του δίνει κάποιος 1-2 db παραπάνω. Δεν είναι όμως αυτός ο κύριος λόγος. Εάν ήταν έτσι όλοι ανα τις εποχές underpowered ενισχυτές κιθαράς κλπ θα είχαν καεί απο τον πρώτο λεπτό χρήσης τους όπου η παραμόρφωση είναι και το ζητούμενο (περα απο αυτήν της εσκεμμένης υπο ενισχυσης τους - ιδίως παλιαότερα - πάλι για αυτό το λόγο). Εξαιρούνται τα fuzz του ΠΑΗ.

Με λίγα λόγια κάνεις λάθος κατά την γνώση μου. Μπορείς να "πιστέψεις" το 95 % over me. Νο problem.

Last edited:

Reaction score
3.847
μαδα φακερς, όπως θα λένε στην αλεξανδρούπολη τα αμερικανάκια του λιμανιού

Reaction score
23.799
μαδα φακερς, όπως θα λένε στην αλεξανδρούπολη τα αμερικανάκια του λιμανιού
Τέλος πάντων το παιρνω πίσω γιατί στα Αγγλικά ακούγεται πιο σοβαρό.

Έχουν άγνοια στο συγκεκριμένο θέμα όπως είπα.

Σπασμένο τηλέφωνο απο πλήθος οντιοφίλ αναπαραγόμενα αιωνιώς. Οπότε γιατί να μην το πιστέψει κανείς. Λογικό. Κρεμάνε και καινε και στην πυρά όποιον τους πει την αλήθεια κάποια στιγμή. Δεν έχει κανένας ελπίδα να βρει κάποια αλήθεια. Οπότε δικαιολογημένα όλα.

Τέλος πάντων η audio βιομηχανία φταίει. Όχι ο κόσμος. Τους συμφέρει η διαιώνιση αυτού του χάους. Ξέρω εγω.

Last edited:

Reaction score
23.799
I like the word that you used.
It best defines you as a person, along with all the other abjects that you used.
I stay corrected and conformed.

Τίποτε άλλο συγκεκριμένο επι του θέματος έχετε να πειτε απο το να στηνετε τσακωμούς , παρεξηγησεις, ειρωνείες και προσβολές που μετά κλαίγεστε όταν σας απαντούν σε ανάλογο ύφος ;

Εσύ σαν γνωστης σίγουρα θα έπρεπε να πεις κάτι πιο ουσιώδες και να καταρρίψεις τον οποιο τεχνικό ισχυρισμό μου για το συγκεκριμένο θέμα.

Εκτός εάν φοβάστε να παραδεχτείτε ότι πιστευατε κάτι λανθασμένο επι δεκαετίες. Και μάλιστα τόσο ουσιώδες.

Reaction score
11.971
Θα σου έδειχνα spectrogram της εξόδου ενός ενισχυτή, που όσο ανεβαίνει η ένταση ανεβαίνει και η παραμόρφωση, αλλά σίγουρα έχεις δει. Και σίγουρα θα έχεις να πεις κάτι να το ερμηνεύσεις όπως θες, οπότε ποιό το νόημα;

Reaction score
23.799
Η παραμόρφωση δεν καίει πηνία. Τι σας λέω τόση ώρα ;

Ούτε το κλιπάρισμα ... σαν μόνο κλιπάρισμα. Tα ξέρετε pop ηλεκτρονικά.

Τέλος πάντων παιδιά ... να γνωρίζετε ότι γνωρίζετε.

Θα μου επιτρέψετε να ξέρω και να εμπιστεύομαι άλλες πηγές και ηλεκτρονικούς απο εσάς.

Reaction score
30.099
I stay corrected and conformed.

Τίποτε άλλο συγκεκριμένο επι του θέματος έχετε να πειτε απο το να στηνετε τσακωμούς , παρεξηγησεις, ειρωνείες και προσβολές που μετά κλαίγεστε όταν σας απαντούν σε ανάλογο ύφος ;

Εσύ σαν γνωστης σίγουρα θα έπρεπε να πεις κάτι πιο ουσιώδες και να καταρρίψεις τον οποιο τεχνικό ισχυρισμό μου για το συγκεκριμένο θέμα.

Εκτός εάν φοβάστε να παραδεχτείτε ότι πιστευατε κάτι λανθασμένο επι δεκαετίες. Και μάλιστα τόσο ουσιώδες.
You STAND CORRECTED.
Δεν στήνουμε κανέναν τσακωμό , ούτε παρεξηγήσεις ειρωνίες και ότι άλλο μας καταλογίζεις .
Ως γνώστης απλά δεν θα ασχοληθώ να σε ξεστραβώσω στα ηλεκτρονικά .
Κάνε το μόνος σου αν θέλεις να έχεις σωστή άποψη και γνώση.
Το αν πιστεύουμε κάτι λανθασμένα επί δεκαετίες αυτό άπτεται των νόμων του ηλεκτρισμού και της ηλεκτροτεχνίας .
Πάντως πληροφοριακά ο νόμος Kirchoff περί αθροίσματος των επιμέρους ρευμάτων , δεν είναι ο νόμος του OHM
Αλλα πράγματα ορίζει ο ένας , άλλα ο άλλος . Μην τα συγχέεις.
Η παραμόρφωση δεν καίει πηνία. Τι σας λέω τόση ώρα ;

Ούτε το κλιπάρισμα ... σαν μόνο κλιπάρισμα. Tα ξέρετε pop ηλεκτρονικά.

Τέλος πάντων παιδιά ... να γνωρίζετε ότι γνωρίζετε.

Θα μου επιτρέψετε να ξέρω και να εμπιστεύομαι άλλες πηγές και ηλεκτρονικούς απο εσάς.
Μάλλον δεν έχεις δει στη ζωή σου παραμορφωμένο ημίτονο σε παλμογράφο.
Ούτε κλιπαρισμένο σήμα , ένα και το αυτό με το παραμορφωμένο .
Να εμπιστεύεσαι ότι θέλεις , αλλά στα ηλεκτρονικά 1+1=2 , και μόνο στα ψηφιακά μπορεί να κάνει και 11.

Last edited:

Reaction score
23.799
You STAND CORRECTED.
Δεν στήνουμε κανέναν τσακωμό , ούτε παρεξηγήσεις ειρωνίες και ότι άλλο μας καταλογίζεις .
Ως γνώστης απλά δεν θα ασχοληθώ να σε ξεστραβώσω στα ηλεκτρονικά .
Κάνε το μόνος σου αν θέλεις να έχεις σωστή άποψη και γνώση.
Το αν πιστεύουμε κάτι λανθασμένα επί δεκαετίες αυτό άπτεται των νόμων του ηλεκτρισμού και της ηλεκτροτεχνίας .
Πάντως πληροφοριακά ο νόμος Kirchoff περί αθροίσματος των επιμέρους ρευμάτων , δεν είναι ο νόμος του OHM
Αλλα πράγματα ορίζει ο ένας , άλλα ο άλλος . Μην τα συγχέεις.
ΟΚ no problem. Ναι ... άλλα πράγματα γνωρίζουμε περί του θέματος. Λες να μην το γνωρίζω (το είπα κιόλας απο το πρώτο πόστ μου για το θέμα) μην λέμε τα αυτονόητα. Μα ακριβώς για αυτό τον λόγο το έγραψα.

Εσυ όμως και όλοι λέτε κάτι γνωστό και αποδεκτό απο τους περισσότερους κατά 90 %.

Εγω σας λέω κάτι τόσο "ανορθοδοξο" που κάποιος εάν ενδιαφερόταν θα το έψαχνε. Εάν το έψαχνε όμως και διαπίστωνε ότι έχω δίκιο ... ο τρόπος που θα κοιτούσε πολλους απο όπου παιρνει και συμβουλές στο ίντερνετ θα άλλαζε τόσο πολύ που θα καταλάβαινε πολλά πράγματα. (διεθνώς)

Reaction score
30.099
Ε ! τι να κάνουμε ? ακόμα δεν έχουν αλλάξει οι νόμοι του ηλεκτρισμού.
Οταν αλλάξουν και λάβουμε το σχετικό μέμο θα αλλάξουμε και μείς άποψη.
Ανορθόδοξα δεν υπάρχουν στην επιστήμη.
Τι να ψάξουμε δλδ ?
Οτι η παραμόρφωση ή το κλιπάρισμα δεν καίει πηνία ?
Σοβαρά τώρα?
Πέραν της υπερβολική διαδρομής του πηνίου - κώνου και πέραν του υπερβολικού ρεύματος , της παραμόρφωσης , δεν υπάρχει κάτι άλλο που να καίει πηνία.
Το ιντερνετ είναι γεμάτο σκουπίδια . Χρειάζεται και κριτική σκέψη . Δεν ακολουθούμε - πιστεύουμε οτιδήποτε μας σερβίρουν.

Reaction score
23.799
Ε ! τι να κάνουμε ? ακόμα δεν έχουν αλλάξει οι νόμοι του ηλεκτρισμού.
Οταν αλλάξουν και λάβουμε το σχετικό μέμο θα αλλάξουμε και μείς άποψη.
Ανορθόδοξα δεν υπάρχουν στην επιστήμη.
Τι να ψάξουμε δλδ ?
Οτι η παραμόρφωση ή το κλιπάρισμα δεν καίει πηνία ?
Σοβαρά τώρα?
Πέραν της υπερβολική διαδρομής του πηνίου - κώνου και πέραν του υπερβολικού ρεύματος , της παραμόρφωσης , δεν υπάρχει κάτι άλλο που να καίει πηνία.
Το ιντερνετ είναι γεμάτο σκουπίδια . Χρειάζεται και κριτική σκέψη . Δεν ακολουθούμε - πιστεύουμε οτιδήποτε μας σερβίρουν.
Δεν συνεννοούμαστε. Ούτε καν σε τεχνικό επίπεδο δηλαδή εννοώ. Άστο. Άλλα λέω εγω ... αλλά εσεις. Μπλέκετε και ανακατεύετε διαφορετικά πράγματα πάνω σε αυτό που λέω εγώ.

Ναι ...ουτε η παραμόρφωση , ούτε το κλιπάρισμα (αυτό καθαυτό) καίει τα πηνία. Η ισχύς τους είναι μικρή συγκριτικά με την ισχύ που θα δεχθεί απο έναν πολών watt ενισχυτή (και για να φθάσει - τον φθάσει κάποιος - που θα τον φτάσει σε αυτό το επίπεδο). ¨Ασε που η ισχύς θα πέσει. Το ρεύμα (αμπέρ) είναι που θα ανέβει ανεξέλεγκτα και αφου αυτό θα ζεσταθεί (απο το ότι θα αυξησες και την ένταση πολύ για λόγους που εξηγησα στο αρχικό πόστ) και τότε θα καεί. Και να μην καεί η μόνο σχέση που κατα ττο 90 % έχει αποδειχθεί ότι τα φθείρει (και το κάψιμο θα έρθει κάποια στιγμή) είναι η ισχύς που θα δεχθουν προσθετικά και συνολικά κατά την χρήση αυτών. (και φυσιολογική χωρίς κλιπαρίματα όταν είναι).

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.155
Είναι γενικά διατυπωμένο για να καταδείξει κάποιοες λάθος αντιλήψεις και μυθους (σε τεράστια για εμένα θέματα κιόλας, φαντάσου να έχεις εμπιστοσύνη αλλού) που συντηρούνται και επαναλαμβανονται για δεκαετίες απο τους audio people στον ιντερνετ σε τεράστια ποσοστά κιόλας >90 % ακόμη και σε γνώστες της ηλεκτρονικής. Και ένα έναυσμα για κάποιον να ψάξει καλύτερα και πιο σοβαρές και αξιόπιστες πηγές για το θέμα.

Δεν έχει όμως ανακρίβειες.

Κάθε ενισχυτής με υψηλότερα watt (και χωρίς κάν να κλιπάρει) θα διοχευτεύσει περισσότερα watt στο πηνίο απο έναν ενισχυτή με τα μισα watt ακόμη και συν το κλιπάρισμα του.

Ο κύριος λόγος (και κατά μεγαλύτερο ποσοστό 80 και 90 %) μείωσης της ζωής ή και καψίματος ή και οδηγηση τελικά σε κάψιμο λόγω της μείωσης της ζωής του (σταδιακά γίνεται η διαδικασία) είναι η ισχύς που θα δεχθεί. Η διαδικασία δε, που οδηγεί σε αυτό (απο την λάθος γνώση και χρήση του μεγαλύτερου και κατά άλλα σωστά επιθυμητού headroom που προμηθεύει ένας ισχυρότερος ενισχυτής απο τον χρήστη) εξηγηθηκε αναλυτικά πως και γιατί μπορεί να προκύψει.

Οι αρμονικες παιζουν ένα ρόλο μάξιμουμ 10- 13 % και πάλι συνήθως όταν είναι στο όριο να καεί και του δίνει κάποιος 1-2 db παραπάνω. Δεν είναι όμως αυτός ο κύριος λόγος. Εάν ήταν έτσι όλοι ανα τις εποχές underpowered ενισχυτές κιθαράς κλπ θα είχαν καεί απο τον πρώτο λεπτό χρήσης τους όπου η παραμόρφωση είναι και το ζητούμενο (περα απο αυτήν της εσκεμμένης υπο ενισχυσης τους - ιδίως παλιαότερα - πάλι για αυτό το λόγο). Εξαιρούνται τα fuzz του ΠΑΗ.

Με λίγα λόγια κάνεις λάθος κατά την γνώση μου. Μπορείς να "πιστέψεις" το 95 % over me. Νο problem.
Όταν ο ασθενικός τελικός περάσει σε κατάσταση ΄΄σκληρής΄΄ αποκοπής - όπου δεν αμβλύνονται απλώς οι κορυφές των κυματομορφών αλλά ψαλιδίζονται ολότελα - τροφοδοτείται το ηχείο με μεγάλα ποσοστά - τάξης 15-40 % - αρμονικών παραμορφώσεων περιττών, ανώτερης τάξης και υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες. Το σήμα τείνει προς τετραγωνισμένο παλμό αντί της κανονικής κυματομορφής και αυτό αποβαίνει επιζήμιο ειδικά για τις μονάδες υψηλών.

Το παράδειγμα που έφερες αφορά σε μουσικούς οι οποίοι κατόπιν τεχνικών συμβουλών επιλέγουν συνειδητά να ωθήσουν τους ενισχυτές από τα δικά τους όργανα υπό συνθήκη ελεγχόμενης αποκοπής κατά τρόπον ώστε εκμεταλλευόμενοι τις παραγόμενες έκτοπες αρμονικές και χωρίς να καίγονταν μηχανήματα να προσέδιδαν τραχύτητα στο παραγόμενο ηχόχρωμα για καλλιτεχνικούς σκοπούς.

Last edited:

Auditory

Επαγγελματίας
Reaction score
717
Καλή εβδομάδα σε όλους.

Μια και το έφερε η κουβέντα, λόγω αγνείας μου στα ηλεκτρονικά:

Ο Advance a160 τεριάζει με το PMC TWENTY 24?
Ή είναι καλύτερα με το Chario Cygnus ?
Οι περισσότεροι είμαστε στην άγνοια αγαπητέ @Vakis2000.
Η γνώση είναι μία αέναη "μάχη" που θα αισθάνεσαι πάντα ηττημένος.

Δε βρήκα πολλές πληροφορίες για τον ενισχυτή και τα Cygnus.
Έχω την αίσθηση ότι το PMC ίσως να υπερτερεί αλλά την επιφύλαξη ότι ο συνδυασμός θα είναι "φωτεινός" έως "λαμπρός", λίγο παραπάνω επιλεκτικός με τις ηχογραφήσεις.

συγνωμη το σχολιο δεν ηταν για τα atalante 7? αυτα ειναι 90 db 6ωμα και κατεβαινουν στα 4,4 συμφωνα με το σαιτ τους
Πράγματι, η σελίδα της εταιρίας αναφέρει αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι γενικά όμως, σα να λέμε ότι το παστίτσιο έχει κιμά, μακαρόνια, μπεσαμέλ. Αυτή η γνώση όμως δεν αρκεί για την επιτυχία της παρασκευής του.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες, μετρήσεις κ.λπ. τότε σχηματίζεις μία σφαιρική γνώση για τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει στα ηλεκτρικά του χαρακτηριστικά και στη συνέχεια επιλέγεις τον ενισχυτή που δείχνει να συνεργάζεται σωστά μαζί του.
Φυσικά, και γι’ αυτόν ισχύει η ίδια μεθοδολογία.

Reaction score
23.799
Όταν ο ασθενικός τελικός περάσει σε κατάσταση ΄΄σκληρής΄΄ αποκοπής - όπου δεν αμβλύνονται απλώς οι κορυφές των κυματομορφών αλλά ψαλιδίζονται ολότελα - τροφοδοτείται το ηχείο με μεγάλα ποσοστά - τάξης 15-40 % - αρμονικών παραμορφώσεων περιττών, ανώτερης τάξης και υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες. Το σήμα τείνει προς τετραγωνισμένο παλμό αντί της κανονικής κυματομορφής και αυτό αποβαίνει επιζήμιο ειδικά για τις μονάδες υψηλών.

Το παράδειγμα που έφερες αφορά σε μουσικούς οι οποίοι κατόπιν τεχνικών συμβουλών επιλέγουν συνειδητά να ωθήσουν τους ενισχυτές από τα δικά τους όργανα υπό συνθήκη ελεγχόμενης αποκοπής κατά τρόπον ώστε εκμεταλλευόμενοι τις παραγόμενες έκτοπες αρμονικές και χωρίς να καίγονταν μηχανήματα να προσέδιδαν τραχύτητα στο παραγόμενο ηχόχρωμα για καλλιτεχνικούς σκοπούς.
Ότι πείτε.

Οπως μπορείς να διαπιστώσεις δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω απο τέτοιες συνθήκες και συμπεριφορές. Εγω τουλάχιστον δεν μπορώ να κάνω.

Καταλαβαίνω τι λές, απλώς τα στοιχεία που έχω εγώ δεν δικαιολογούν αυτά που λέτε ακόμη και με τέτοιους παλμούς. Νομιζω εξηγησα πολυ καλά το σκεπτικό μου και είμαι ξεκάθαρος στην άποψη μου και τον ισχυρισμό μου (όσο και εξωφρενικός να σας φαίνεται ή γνωρίζετε άλλα ή και εντελώς αντίθετα) Οι ενισχυτες των μουσικών δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο.

Το καλύτερο σαν συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να κοιτάξετε στοιχεία απο μελέτες και έρευνες εταιριών κλπ για το που οφείλεται κυρίως το κάψιμο ενός πηνίου και ποια ακριβώς η διαδικασία σειρά σειρά ενός πολλών watt ενισχυτή συγκριτικά με ενός λιγότερων watt.

Εάν ξαναπώ τίποτε εγω για καλό (ή τι θεωρώ σωστό και αλήθεια) να μου τρυπήσεις την μύτη. :D Αγοράστε εσεις χιλιιαδες watt για να ακούτε των 100 και 150 watt ηχεία σας. Η χαρά της audio βιομηχανίας είστε. χα χα Στον East θα καταλήξετε όλοι. χα χα.

Last edited:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.726
Members
38.603
Νεότερο μέλος
g tv