Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla και BYD)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.670
Μερικά στοιχεία από Μερτσέντες:

Operating Q3 Profit Slumps by 70%

net profit shrank to €3.9 billion in 2025 – 50% less than in the first three months of 2024.

earnings before interest and taxes (EBIT) fell by 70% compared to the same period last year.

BEV sales are declining, and a wave of layoffs is costing the company a lot of money, as collective agreements require severance payments of up to half a million euros per employee.

Mercedes-Benz is in a serious crisis and the very existence of the company may soon be at stake.

CEO Källenius has failed on all levels and should be fired. His high-price luxury strategy, which he proudly promoted just a few years ago, has caused great damage to the company. The electric car strategy has failed miserably.

Mercedes-Banz fights for survival.

Και όμως

Τα έχουμε πει αυτά, και δεν είναι αντίθετα από αυτά που περιγράφω στο ποστ που απαντησες.

Άλλο η υγεία της μπαταρίας με την φυσιολογική χρήση, κι άλλο η κατανάλωση στην φυσιολογική χρήση (σε σχέση με μετρήσεις με σταθερή ταχύτητα κύλισης).

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
33.486
Εγώ περίμενα να σου προκαλεί έκπληξη το πώς κατάφερες να έχεις όλες κι όλες 2 λατρεμένες εταιρείες (σε βαθμό... τσουρεκιού) και να έχουν καβατζώσει τις... 3 πρώτες θέσεις! Από τον πάτο πάντα. :rofl:

Επιτυχία σε βαθμό τρολιάς.
Πάλι λάθος κάνεις. 🙃 :biggrin:

Δεν έχω λατρεμένες εταιρείες όσο και αν θέλετε να μου κολλήσετε μερικές. Έχω όμως αυτές που με ενδιαφέρουν επειδή τα κάνουν όπως πιστεύω είναι σωστά. Η Renault για παράδειγμα τα κάνει σωστά και είναι από τις πρώτες Ευρωπαϊκές που είδαν το έργο νωρίς. Το θέμα του παραπάνω πίνακα αφορά και τα θερμικά. Δεν ξέρω τι πωλήσεις έχει η Renault στα ηλεκτρικά της εκεί. Ούτε μου λέει κάτι καθώς είχα Renaut για πολλά χρόνια και ήμουν ευχαριστημένος. Λένε για τα προβλήματα στα ηλεκτρικά τους για παράδειγμα. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα στα ηλεκτρικά μέχρι τα 260.000 - 270.000χλμ αν θυμάμαι καλά. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ένα θεματάκι το οποίο λύθηκε φθηνά και δεν με ενόχλησε ξανά. Κατά τα λοιπά του είχα πει το αίμα και δεν έβγαλε άχνα. Αν είχε χέρια θα με βάραγε. Όταν το έδωσα στα 350.000χλμ δεν πήρα ξανά Renault αλλά πήγα στη NIssan. Άλλο σκυλί αυτό. Και φθηνότερο στη χρήση. Το επόμενό δεν ξέρω τι θα είναι. Μου αρέσει πολύ το Lynk & Co 02 μέσα έξω και έχει όσα χρειάζομαι και πρέπει να έχει ένα EV. Aλλά κάτι με φέρνει και σε δεύτερες σκέψεις. Θα δούμε. Έχω χρόνο μπροστά μου.

Last edited:

Reaction score
442
Και εγώ στο 02 ήμουν μέχρι που είδα στην αντιπροσωπεία το deepal 5. Αν σε φέρει ο δρόμος Χαλάνδρι μπες και δες το. Καμιά σχέση με τις φωτογραφίες

alexis

Reaction score
33.486
Και όμως

Σιγά την κατάρριψη. 🙃

"για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η μπαταρία, που είναι το ακριβότερο εξάρτημα του αυτοκινήτου, πρέπει να οδηγείς "με το γάντι","
Αυτό υπάρχει μόνο στη φαντασία μερικών που σκέφτονται ανάλογα. Δεν ισχύει.

"Η ιδέα ότι θα χρειαστεί αντικατάσταση μπαταρίας αξίας περίπου 20.000 ευρώ μετά από λίγα χρόνια φαίνεται πια υπερβολικά απαισιόδοξη."
Ούτε αυτό υπήρξε ποτέ ως δεδομένο. Μόνο οι haters και οι ξερόλες πετάνε κάτι τέτοια. Δεν έχουν όλες οι μπαταρίες 20k. Υπάρχει 60άρα με 9k και με 23k.

"Οι πραγματικοί εχθροί παραμένουν οι ακραίες θερμοκρασίες και οι ακραίες στάθμες φόρτισης."

Αποκλείεται. Αυτοί πρέπει να έχουν δει πολλά videos στο youTube. :roflmao:

"Περιορίσου στο να φορτίζεις καθημερινά έως 80-90%,"

Λάθος

"απόφυγε να το αφήνεις για μέρες πλήρως φορτισμένο ή άδειο,"
Λάθος.

'πριν από ταξίδι ή ταχεία φόρτιση, άφησε το σύστημα διαχείρισης θερμοκρασίας να κάνει τη δουλειά του."
Καλά κρασά πες του. Δεν έχουν όλα precondition. Kαι σε όσα έχουν πρέπει να υπάρχει ο φορτιστής στην πλοήγηση. Για να μην τον βάλεις θα πρέπει να έχει manual precondition. Δεν έχουν όλα manual precondition.

Last edited:

melina

Cargo 200
Reaction score
46.108
Εμένα μου προκαλεί θετική έκπληξη η Lynk & Co.

Edit: Πρώτη η Geely με Polestar και Lynk & Co.
Με Σουηδική βάση σχεδιασμού βέβαια και τα δύο. Δεν ξέρω αν έχει σχέση 🙃
Η αλήθεια είναι ότι με τα δεδομένα που δίνει ο πίνακας δεν βοηθά να βγάλουμε συμπεράσματα, ειδικά για μάρκες που εμφανίστηκαν πρόσφατα. Το κριτήριο όχι πάνω από 10 χρόνια και 1000 έλεγχοι δεν μας λέει πολλά. Αλλο μια μάρκα (και ένα μοντέλο) που τρέχει 10 χρόνια στην αγορά και άλλο ένα που τρέχει 2 χρόνια και ας έχουν γίνει 1000 έλεγχοι.

alexis

Reaction score
33.486
Η αλήθεια είναι ότι με τα δεδομένα που δίνει ο πίνακας δεν βοηθά να βγάλουμε συμπεράσματα, ειδικά για μάρκες που εμφανίστηκαν πρόσφατα. Το κριτήριο όχι πάνω από 10 χρόνια και 1000 έλεγχοι δεν μας λέει πολλά. Αλλο μια μάρκα (και ένα μοντέλο) που τρέχει 10 χρόνια στην αγορά και άλλο ένα που τρέχει 2 χρόνια και ας έχουν γίνει 1000 έλεγχοι.
Σωστό αυτό. Με μια έρευνα όμως μπορούμε να βρούμε πως η Lynk & Co ξεκίνησε την παρουσία της στην Σουηδία το 2020. Το πρώτο μοντέλο προς πώληση ήταν το PHEV 01. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 5,350 κομμάτια από το 01. Θεωρώ πως μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως σχεδόν όλα από τα 1000 είναι τα 01. Τον Οκτώβριο του 2024 ξεκίνησε το 02. Κάπως δύσκολο να έχει μέσα 02. Καταλήγουμε τότε πως και τα 1000 ήταν 01;
Και στην Ελλάδα πάει καλά το 01. Είναι στο 10 του Τοp10 των PHEVs. Kυρίως λόγω της προσφοράς που είχε και το είχε φτάσει κάτω από 35k. Είχε φτάσει 3ο. Tώρα έχει 46k. Πρόσφατα έφερε και το 08 PHEV με 200χλμ ηλεκτρική αυτονομία στα 52k. Φανταστικό αυτοκίνητο. Το είδα στο δρόμο. Έχει δώσει 11 από ότι είδα.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
92.187
Αυτή η εταιρεία μου αρέσει σε ότι φτιάχνει
Να ξέρετε, ένα κινέζικο μπορεί να το πάρω, μην έχουμε παρεξηγήσεις

alexis

Reaction score
33.486
Πολύ καιρό πάντως τα έχουν έτσι τα καταστήματα στο δακτυλίδι. Δεν έχουν χώρο για τα αμάξια και τα γυρνοβολάτε στα Mall. Χωράει 5 γιατί μάλλον έρχεται και μικρό Geely. Αυτό που είναι No1 στην Κίνα.

Το Geely EX5 πάντως, και μπορεί και άλλα μοντέλα της Geely ή του ομίλου, έχουν συνεργασία με την βρετανική ΑRM. Τόσο τα τσιπάκια και το hardware, όσο και το software και η αρχιτεκτονική SDV είναι της ARM.

To στήσιμο του EX5 έχει κάνει η Lotus.

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
34.762
Σιγά την κατάρριψη. 🙃

"για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η μπαταρία, που είναι το ακριβότερο εξάρτημα του αυτοκινήτου, πρέπει να οδηγείς "με το γάντι","
Αυτό υπάρχει μόνο στη φαντασία μερικών που σκέφτονται ανάλογα. Δεν ισχύει.

"Η ιδέα ότι θα χρειαστεί αντικατάσταση μπαταρίας αξίας περίπου 20.000 ευρώ μετά από λίγα χρόνια φαίνεται πια υπερβολικά απαισιόδοξη."
Ούτε αυτό υπήρξε ποτέ ως δεδομένο. Μόνο οι haters και οι ξερόλες πετάνε κάτι τέτοια. Δεν έχουν όλες οι μπαταρίες 20k. Υπάρχει 60άρα με 9k και με 23k.

"Οι πραγματικοί εχθροί παραμένουν οι ακραίες θερμοκρασίες και οι ακραίες στάθμες φόρτισης."

Αποκλείεται. Αυτοί πρέπει να έχουν δει πολλά videos στο youTube. :roflmao:

"Περιορίσου στο να φορτίζεις καθημερινά έως 80-90%,"

Λάθος

"απόφυγε να το αφήνεις για μέρες πλήρως φορτισμένο ή άδειο,"
Λάθος.

'πριν από ταξίδι ή ταχεία φόρτιση, άφησε το σύστημα διαχείρισης θερμοκρασίας να κάνει τη δουλειά του."
Καλά κρασά πες του. Δεν έχουν όλα precondition. Kαι σε όσα έχουν πρέπει να υπάρχει ο φορτιστής στην πλοήγηση. Για να μην τον βάλεις θα πρέπει να έχει manual precondition. Δεν έχουν όλα manual precondition.
Έκανα την ανάρτηση για την έρευνα του Στάνφορντ. Το αν ο ενταύθα αρθρογράφος είναι σχετικός ή άσχετος... είναι άσχετο.

Reaction score
377
Αυτή η εταιρεία μου αρέσει σε ότι φτιάχνει
Να ξέρετε, ένα κινέζικο μπορεί να το πάρω, μην έχουμε παρεξηγήσεις
Είμαι σχεδόν δίπλα και τα φέρνει έτσι η τύχη και δεν έχω πάει να το δώ ακόμη.Κάποια στιγμή θα τα καταφέρω όμως.
Το αυτοκίνητο αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και αισθητικά ξρχωριστό /Βέβαια άλλο οι φωτογραφίες και άλλο πως θα είναι από κοντά.
Η γυναίκα τελικά αποφάσισε Μίνι οπότε δεν υπάρχουν ελπίδες άλλα εύχομαι η δική σου να είναι πιο δεκτική στο καινούργιο και να το πάρετε.
Φυσικά και να το δηλώσεις ,η καζούρα ισχύει για εσένα όχι για την σύζυγο ;)

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
92.187
Η γυναίκα τελικά αποφάσισε Μίνι οπότε δεν υπάρχουν ελπίδες άλλα εύχομαι η δική σου να είναι πιο δεκτική στο καινούργιο και να το πάρετε.
Θα την βάλω να τα κάνει test drive και τα δυο και όποιο αποφασίσει. Δεν θα παρέμβω, μην μπλέξω.
Επίσης μπορεί να αποφασίσει να κρατήσει το ID3 για περισσότερο...
Βλέπουμε

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
99.463
Πολύ καιρό πάντως τα έχουν έτσι τα καταστήματα στο δακτυλίδι.
Η σημερινή φωτογραφία ήταν επειδή τους είδα να φτιάχνουν τον εξωτερικό χώρο μάλλον για να βάλουν αυτοκίνητα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.670
<<ο Tavares πιστεύει πως η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται τέτοια κατάσταση αλλαγής που θεωρεί πως οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα επιβιώσουν. Στην πραγματικότητα, προβλέπει ότι θα επιβιώσουν μόνο πέντε ή έξι αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την Toyota, την Hyundai, την BYD και πιθανώς μια άλλη κινεζική εταιρεία, ενδεχομένως την Geely. Σε αυτό το σενάριο, οι υπόλοιπες μάρκες θα εξαγοραστούν από τις παραπάνω εταιρίες.>>

Όλως περιέργως, ή τυχαίως, δεν περιγράφει καμιά γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σε αυτές που θα "επιβιώσουν".

Σήμερα είδα και μια άλλη πρόβλεψη, πως κινεζική εταιρεία θα εξαγοράσει την Μερτσέντες.

Τελικά, ίσως αυτός να είναι ο τρόπος να "επιβιώσουν", ως τμήμα μιας κινεζικής.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα για την επόμενη 5-ετια (2026-2030) δεν έχει πλέον πρόβλεψη κεφαλαίων στον προϋπολογισμό για να συνεχίσει την ενίσχυση στις κινεζικές εταιρείες κατασκευής BEV. Πλέον θα τις αφήσουν μόνες τους, να επιβιώσουν οι ισχυρότερες, με απλό ανταγωνισμό. Δεν χρειάζονται άλλη στήριξη, έτσι αποφάσισε ο Σι.

Άρα πολλές μικρές θα εξαφανιστούν από το χάρτη λίαν συντόμως, δηλαδή θα εξαγοραστούν από τις λίγες μεγάλες που θα επιβιώσουν, και θα αφομοιωθούν.

Last edited:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.526
Members
38.569
Νεότερο μέλος
2xwria