Ηχητική αναβάθμιση... από καρδιάς!

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.674
Καλές ακροάσεις.
Που τα άκουσες πριν τα πάρεις;
τι να την κάνεις την ακρόαση όταν έχεις ινφλουένσερ να σου τα διαφημίζει? :biggrin:

Reaction score
5.395
τι να την κάνεις την ακρόαση όταν έχεις ινφλουένσερ να σου λέει ότι τα ηχεία που προτείνει δεν χρειάζονται ακρόαση πριν την αγορά? :biggrin:
Fixed :)

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.874
Δώσε (όταν μπορέσεις) πληροφορίες για τους αυτοματισμούς και τις βάσεις, πολύ με άρεσαν.
Ελπίζω να σε κάλυψα στο γειτονικό θέμα. Αν χρειάζεσαι κάτι επιπλέον, μου λες.

Και μια φωτό με τις μεταλικές σίτες του Μελίδη φορεμένες αν δεν σου κάνει κόπος.
Με μαγνήτες στερεώνονται;
Ναι, θα βγάλω κάποια στιγμή. Η στερέωση είναι με μαγνήτες ναι, αυτά τα μαύρα στρογγυλά που φαίνονται στην πρόσοψη του ηχείου είναι οι μαγνήτες που έχω κολλήσει πάνω στην ταπετσαρία. Άλλος ένας λόγος που με βόλευε να την έχω, γιατί δεν ήθελα να κολλήσω τους μαγνήτες απευθείας πάνω στο ξύλο του ηχείου.

Ο Μιχάλης μου έφτιαξε μόνο τις λαμαρίνες, τις τρύπες στερέωσης για τα μαγνητάκια τις πρόσθεσα εγώ μετά, γιατί όταν παρήγγειλα στις σίτες δεν είχα αποφασίσει ακόμα πώς θα τις στηρίξω. Θα φανεί και στις φωτό τι εννοώ.

Θέλω πάντως να τις μοντάρω λίγο, γιατί ούτε αισθητικά μου αρέσουν (όχι από πλευράς κατασκευής, ο Μιχάλης έκανε άψογη δουλειά με βάση το σχέδιο που του ζήτησα εγώ) αλλά τελικά κάνουν και μεγάλη διαφορά στον ήχο. Οπότε σκέφτομαι μήπως τις καλύψω ολόκληρες με ηχοπερατό ύφασμα και τις κόψω στο κέντρο, να "ανοίξουν" τουλάχιστον τα tweeter και το mid. Βέβαια η πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία και όχι η ακουστική (γι'αυτό ζήτησα και να είναι όλο λαμαρίνα), μπορώ και να τις βγάζω όταν ακούω. Θα δω.

Καλές ακροάσεις.
Που τα άκουσες πριν τα πάρεις;
Ευχαριστώ!

Δεν τα άκουσα κάπου, δεν το θεώρησα απαραίτητο.

Τους λόγους είμαι σίγουρος πως τους ξέρετε ήδη, αλλά θα τους γράψω, αφού ερωτήθην.

Αρχικά, οι τεχνικές προδιαγραφές και οι μετρήσεις του ηχείου μιλάνε από μόνες τους και καταδεικνύουν πως πρόκειται για ένα κορυφαίο ηχείο. Και όχι μόνο λόγω καρδιοειδούς εκπομπής.

Επιπλέον, μια σειρά από ανθρώπους που έχω στην κορυφή της λίστας μου με αυτούς που εμπιστεύομαι για τις γνώσεις τους στο audio (και όχι, δεν είναι μόνο ο Κώστας όπως αρέσει σε πολλούς να λένε, αστειευόμενοι ή όχι), τα πρότειναν "με κλειστά μάτια". Και ναι, τα είχαν ακούσει και από κοντά.

Τρίτον, προς επίρρωση των παραπάνω (πολύ σε καθαρεύουσα μου βγήκε αυτό το ποστ, δεν ξέρω γιατί), έψαξα και σε ξένα forums και είδα τι εκτίμησης χαίρει η εταιρεία καθολικά. Και όχι μόνο από χομπίστες, αλλά και επαγγελματίες (εννοώ audio engineers, όχι μεταπωλητές).

Και μιας και είπα αυτό το τελευταίο, το σίγουρο είναι πως η εταιρεία ΔΕΝ χαίρει εκτίμησης από μεταπωλητές, γιατί δίνει πολύ μικρά ποσοστά και γιατί έχει μια αντιπετώπιση "κι άμα θες". Επίσης, αφορμή για την ελληνική αντιπροσώπευση της εταιρείας στάθηκε η δική μου παραγγελία. Πριν από αυτό, δεν υπήρχε αντιπρόσωπος. Άρα, δεν ετίθετο καν θέμα εμπιστοσύνης στις γνώμες που εξέφραζαν οι άνθρωποι που ανέφερα παραπάνω. Δεν υπήρχε κάποιος που να τους έχει "σπρώξει" προς αυτή την κατεύθυνση (αν, αν λέμε τώρα, ήθελε κάποιος να είναι καχύποπτος).

Reaction score
5.395
Χαμηλά δεν είναι πιο επίφοβο μη φάνε καμιά κλωτσιά-γονατιά ή κάποιο απρόσεκτο χτύπημα από τα παιδιά ή την καθαρίστρια με τη σκούπα, παρά ψηλά;

Μήπως η μεταλική προστασία καλύτερα να στερεωθεί στα πόδια της βάσης και όταν κατεβαίνει το ηχείο να φωλιάζει πίσω από την προστασία κι έτσι να μη χρειάζεται να προσθαφαιρείς τη σίτα σε κάθε ακρόαση; Θα αποκτήσει πρόσθετη χρησιμότητα ο μοτοριζέ μηχανισμός έτσι.

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.874
Χαμηλά δεν είναι πιο επίφοβο μη φάνε καμιά κλωτσιά-γονατιά ή κάποιο απρόσεκτο χτύπημα από τα παιδιά ή την καθαρίστρια με τη σκούπα, παρά ψηλά;

Μήπως η μεταλική προστασία καλύτερα να στερεωθεί στα πόδια της βάσης και όταν κατεβαίνει το ηχείο να φωλιάζει πίσω από την προστασία κι έτσι να μη χρειάζεται να προσθαφαιρείς τη σίτα σε κάθε ακρόαση;
Έχεις δίκιο, τα ζύγισα και τα δύο αυτά που λες. Όσον αφορά το πρώτο, όντως μπορεί να φάνε κλωτσιά, χτύπημα κλπ. όταν είναι κάτω. Απ'την άλλη, όταν είναι ψηλά (καθώς δεν είναι και τόοοσο ψηλά) είναι σε eye level για τα παιδιά και τα "προκαλεί" να πάνε να βάλουνε χεράκι, μολυβάκι (νομίζω μπορεί να το'χω δει και εφιάλτη αυτό 😄) κλπ. Γι'αυτό σε κάθε περίπτωση ήθελα η σίτα να είναι μεταλλική και όχι κάτι πιο "light" που θα επέτρεπε σε κάποιο αιχμηρό αντικείμενο να περάσει. Και φυσικά, ο λόγος που ήθελα να είναι κάτω δεν ήταν για να είναι πιο προστατευμένα τα ηχεία, αλλά για να είναι το σαλόνι μου "προστατευμένο" από τα ηχεία!

Το δεύτερο που λες το μελέτησα κι αυτό, μήπως έφτιαχνά ένα κουτί που να έμπαιναν μέσα όταν κατεβαίνουν, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Το ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως οι Γερμανοί έχουν πάει και έχουν βάλει την υποδοχή για το speakon κάθετα στην πλάτη του ηχείου, με αποτέλεσμα το βύσμα/καλώδιο να περισσεύει από πίσω περίπου 15 εκατοστά! Θα έπρεπε να υπάρχει αντάπτορας γωνία (δεν υπάρχει) ή να είναι η υποδοχή υπό γωνία.

Εσύ βέβαια λες να μην είναι κουτί, αλλά μόνο μια μεταλλική προστασία για το μπροστινό μέρος. Ίσως θα μπορούσε κάπως να γίνει, θα το σκεφτώ. Γενικά δεν έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα αυτό το θέμα, θα σκεφτώ μήπως μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Προς το παρόν όμως νομίζω είναι αρκετά προστατευμένα, με μια μικρή μανούρα στο βάλε βγάλε για όταν θες να ακούσεις πιο "σοβαρά"¨.

Reaction score
1.154
Πολύ ωραίο ηχείο😍 συγχαρητήρια για την αγορά τους, να τα ευχαριστηθείς όσο δεν πάει εύχομαι.

Κ

κιμωνhifi

Guest
10000+ για ηχητικά χωρίς ακρόαση εγώ θα έδινα μόνο αν ήμουν πλούσιος ή.. αν υπήρχε κάρτα αλλαγής χαχα, εσύ όμως ξέρεις καλύτερα..
Ποιά ηχεία είχες πριν;
Ποια ηχεία είχες πριν στο μυαλό σου σαν αναφοράς όπως λέμε; τα καλύτερα που είχες ακούσει και πως σου φαίνονται αυτά συγκριτικά;
Εδώ ποιός τα αντιπροσωπεύει; ξέρεις αν έχει κάποιο μοντέλο για ακρόαση;
Sorry για τις πολλές ερωτήσεις.

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.874
Τρινοβ παρήγγειλες;

Ήρεμα ρωτάω..
Όχι, με τρόμαξες που είπες θα με καρπαζώσουν.
Αλλά σοβαρά τώρα, βγαίνει και σε δικάναλο; Δεν το ήξερα, στείλε link! 😁

Ποιά ηχεία είχες πριν;
Ποια ηχεία είχες πριν στο μυαλό σου σαν αναφοράς όπως λέμε; τα καλύτερα που είχες ακούσει και πως σου φαίνονται αυτά συγκριτικά;
Εδώ ποιός τα αντιπροσωπεύει; ξέρεις αν έχει κάποιο μοντέλο για ακρόαση;
Sorry για τις πολλές ερωτήσεις.
Όπως έγραψα και αρχικά, εγώ δεν αγόρασα αυτά τα ηχεία για να φτιάξω ένα σύστημα "αναφοράς" (το τι ηχεία είχα πριν καθώς και διάφορες άλλες πληροφορίες τα έχω αναφέρει στο "backstory" του πρώτου post). Θα ήταν γελοίο να περιμένω να συμβεί αυτό μέσα στο σαλόνι μου, χωρίς ίχνος treatment και με ένα σωρό προβλήματα. Τα αγόρασα ώστε, λόγω καρδιοειδούς εκπομπής και λοιπών άψογων τεχνικών χαρακτηριστικών, να μπορέσουν να παράξουν ένα αποτέλεσμα μέσα σε αυτόν τον χώρο το οποίο να "περνάει τη βάση" και να μπορώ επιτέλους να κάτσω να ακούσω μουσική, έστω και όχι τέλεια.

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται τρελό να αγοράσεις τόσο ακριβά ηχεία χωρίς ο στόχος να είναι η "τελειότητα". Όμως για μένα οι επιλογές ήταν σαφείς:
α) Συνεχίζω να μην μπορώ να ακούσω μουσική
β) Κάνω το σαλόνι μου στούντιο (γιατί πιστέψτε με, αν δείτε ολόκληρο τον χώρο θα καταλάβετε ότι 1-2 προσθήκες εδώ και εκεί δεν θα αρκούσαν για να έρθει στα συγκαλά του)
γ) Κάνω αυτό που έκανα, δηλαδή τα σκάω για να αγοράσω καρδιοειδή ηχεία που θα μπορούσαν να βγάλουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα με τον χώρο ως έχει.

Το α και το β τα είχα απορρίψει, οπότε δεν έμενε άλλη επιλογή.

Σχετικά με την αντιπροσωπεία, την έχει ο Λάιος και, αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να έχει φέρει και ένα ή παραπάνω ζευγάρια 901. Δεν ξέρω αν είναι διαθέσιμα για ακρόαση, θα πρέπει να μιλήσετε μαζί του.

Κ

κιμωνhifi

Guest
Δεν έγραψα για τελειότητα αλλά για..
Ποιά ηχεία είχες πριν;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.716
σοβαρά τώρα, βγαίνει και σε δικάναλο; Δεν το ήξερα, στείλε link!
Σοβαρά τώρα, βγαίνει σε δικάναλο, αλλά πάρε το 16-καναλο.
Άσε τα πολλά λόγια, κάνε την παραγγελία.
Κι άσε τα κανάλια άδεια προς ώρας.
Σιγά σιγά, θα βρεις χρήση και για αυτά.

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.874
Χαχα, έμπλεξα 😄

Hold your horses παιδιά, έκλεισα προς το παρόν. Είπαμε, επόμενο βήμα (αν και όταν) να μελετήσω αν μπορούν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις ηχητικής φροντίδας που να είναι κι αυτές όσο γίνεται πιο... αόρατες! Δύσκολο, αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις.

Μετά (πολύυυυυ μετά), βλέπουμε.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.716
την αντιπροσωπεία, την έχει ο Λάιος και, αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να έχει φέρει και ένα ή παραπάνω ζευγάρια 901. Δεν ξέρω αν είναι διαθέσιμα για ακρόαση, θα πρέπει να μιλήσετε μαζί του.
Αν ήμουν στη θέση του Λάιου, θα τα διεθετα για ακρόαση μόνο με ένα όρο:

Να αφήνεις στο ταμείο τα λεφτά της αξίας αγοράς τους, πριν την ακρόαση, μετά να ξεπακετάρει μπροστά σου ένα ζεύγος ηχείων, και αν στην ακρόαση όλα είναι σωστά, να παίρνεις τα ηχεία και να φεύγεις.

Θα πρέπει να βρεις κάποιο μειονέκτημα για να μην τα πάρεις τα ηχεία, αν δε βρεις, τα παίρνεις υποχρεωτικά.

Αν βρεις, να περάσεις από σαλονικα να μου τρυπήσεις τη μύτη.
Εδώ είμαι, σε περιμένω.

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.874
Ποιά ηχεία είχες πριν;
Το έχω απαντήσει στο πρώτο ποστ.

Δεν είχα. Πολύ μικρή εμπειρία έχω από τέτοια συστήματα "αναφοράς". Πιο πολύ από βόλτες σε μαγαζιά του χώρου αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και δεν μπορώ να σου πω συγκεκριμένα μοντέλα. Αυτό όμως που έχω ακούσει πολλές φορές (και στο δικό μου σύστημα αλλά και σε γνωστούς) και μπορώ να στο υπογράψω, είναι ηχεία να ακούγονται φανταστικά στο μαγαζί (ή στο παλιό σου σπίτι) και μετά να τα βάζεις στο σαλόνι και να λες "Τι έγινε ρε παιδιά;" αλά Σπύρος Παπαδόπουλος. Και επειδή δεν είχα καμία όρεξη να συμβεί αυτό ξανά, ακολούθησα την οδό που περιέγραψα.

Και φυσικά δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω αν τα ηχεία που πήρα παίζουν καλύτερα από κάποια άλλα, δεν τα πήρα για να λέω ότι έχω τα καλύτερα, αλλά για όλους αυτούς τους λόγους που προανέφερα. Και είμαι ευχαριστημένος.

Τώρα, αν κάποιος προσφέρεται να φέρει στο σαλόνι μου ένα άλλο ζευγάρι ηχεία και τα βάλουμε να δούμε πώς παίζουν συγκριτικά, είναι ευπρόσδεκτος!

Κ

κιμωνhifi

Guest
... μια χαρα τα παιρνεις και με "κλειστα ματχια" , αν κρινω απο τις (οποιες) αγορες μου με ανοιχτα... 🐒
.με κλειστά αφτιά μάλλον εννοείς. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.716
επόμενο βήμα (αν και όταν) να μελετήσω αν μπορούν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις ηχητικής φροντίδας
ΟΚ, οκ, κατανοητά τα επόμενα βήματα.

Ωστόσο, το σοφτγουερ της τρινοβ, είναι ότι καλύτερο διαθέτει ο πλανήτης γη για να μειώσει την επίδραση του χώρου στο άκουσμά σου, και η ενσωμάτωση σαμπ που κάνει, απέχει έτη φωτός από οποιαδήποτε άλλη λύση.

Στο υπογράφω πως η βελτίωση που θα ακούσεις με τρινοβ θα είναι μεγαλύτερη από τη βελτίωση που ακούς σηκώνοντας τα ηχεία στο ύψος ακρόασης και βγάζοντας τις σίτες.

Επειδή μάλιστα δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης ενός ηχείου που ήδη παίζει εξαίσια από μόνο του, αυτή η βελτίωση που θα συμβεί, θα μετατρέψει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε.. συγκλονιστικό. :o
Είναι το πραγματικό "κερασάκι" στην τούρτα.

Επειδή σου είναι αδιανόητο να καταλάβεις τι λέω (το ξέρω, είναι λογικό, μη σκας) δες αν μπορεί ο ζαπ να βρει ένα τρινοβ να στο φέρει σπίτι, να κάνει μετρήσεις με το δικό του μικρόφωνο, ένα καλιμπράρισμα σε 5', και να ακούσεις μετά 2 κομμάτια μουσικής. Συνολικός χρόνος που χρειάζεται 1 ώρα για μετρήσεις (κάνε 15 σημείων) και 5' για ταργκετ κερβ.

Μετά θες 5' ακρόασης για να βγάλεις την πιστωτική. Εκεί τελειώνει το ποίημα.

ΥΓ. Τα επιπλέον κανάλια του τρινοβ θα τα χρησιμοποιήσεις τόσο με σαμπ (όσα θες όπου θες, άσε τον τρινοβ να βγάλει άκρη) αλλά και με δεύτερο σεταπ για ταινίες στην τηλεόραση, μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες.

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.006
.με κλειστά αφτιά μάλλον εννοείς. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.
δεν απεχουν πολυ...
.. εχει συζητηθει το θεμα ηδη αγορας βασιζομενο σε μετρησεις, για καποιους ειναι εξωφρενικο αυτο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.555
Members
38.197
Νεότερο μέλος
YiorgosM