Η ορθή σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.138
Re: Απάντηση: Η ορθή σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο

Εγώ πάλι θα ξαναρωτήσω...... Είναι επικίνδυνο? Θα πέσει ο αυτόματος σε περίπτωση βραχυκυκλόματος? Εάν ναι να το βγάλω.

Οταν λέτε δημιουργεί "γη" εννοείτε ότι δεν είναι γειωμένο στην γείωση του σπιτιού μου?
Ο <<αυτόματος>> πέφτει στην περίπτωση που έχουμε διαρροή ρεύματος από τη φάση προς τη γείωση του δικτύου.
Στην περίπτωση του Isolator είναι πολύ πιθανόν να μη πέσει.
Η γη που δημιουργείται είναι εικονική.

Το Isolator κάνει ένα είδος φιλτραρίσματος των παρασίτων που υπάρχουν στο δίκτυο ομαλοποιώντας το ημίτονο.

Δεν παύει όμως να είναι άλλη μια κατανάλωση, πάντα θα υπάρχει συντελεστής απόδοσης, που παρεμβάλλεται στη πηγή ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Reaction score
0
Απάντηση: Η ορθή σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτιο

Αν κατάλαβα καλά φίλε μου με το isolator δεν γειώνεται κανένας πόλος αφόυ ανάβει και στα 2.
Επειδή έχω και μικρά παιδιά..... αυτό είναι επικύνδινο? Μην μου ξημερώσει τίποτα και τραβώ τα μαλλία μου.
Τα ρελε διαφυγης (αντιηλεκτροπληξιακος) δεν παρεχουν προστασια στα δευτερευοντα πηνια ενος μετασχηματιστη ουτε βεβαια σε περιπτωση βραχυκυκλωματος για αυτο ειναι οι ασφαλεις..

ωστοσο αυτες οι συσκευες isolator, ups εχουν κατα καποιο τροπο το δικο τους ρελε στο δευτερευον πηνιο οποτε σε περιπτωση διαρροης
θα κλεισει μονη της.

επισης εχουν προστασια για βραχυκλωμα καθως κ πολλες αλλες προστασιες οποτε δεν υπαρχει λογος να ανησυχεις

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.970
Απάντηση: Η ορθή σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο

Εγώ πάλι θα ξαναρωτήσω...... Είναι επικίνδυνο? Θα πέσει ο αυτόματος σε περίπτωση βραχυκυκλόματος? Εάν ναι να το βγάλω.

Οταν λέτε δημιουργεί "γη" εννοείτε ότι δεν είναι γειωμένο στην γείωση του σπιτιού μου?
Ο αυτόματος δεν θα πέσει, αλλά θα (οφείλει να) πέσει η ασφάλεια. Ο αυτόματος δεν ανιχνεύει βραχυκύκλωμα, αλλά διαρροή ρεύματος από τη φάση της πρίζας προς τη γείωση που είναι συνδεδένη πάνω του, και στην οποίαν είναι συνδεδεμένος ο ουδέτερος πόλος της πρίζας της ΔΕΗ. Πάντως, η γείωση που οφείλει να παρέχει ένας τέτοιος μετασχηματιστής είναι η γείωση της οικοδομής, δηλαδή αυτή του πίνακα. Δηλαδή, στην έξοδο του ΜΤΣ, ο ακροδέκτης της γείωσης μεταφέρεται με καλώδιο κατ' ευθείαν στην πρίζα, εκεί απ' όπου παίρνει ρεύμα ο ΜΤΣ. Το πλεονέκτημα του ΜΤΣ απομόνωσης είναι πως ο ρευματοδότης του είναι ακίνδυνος για όποιον πιάσει τον έναν από τους δύο ακροδέκτες του (οποιονδήποτε από τους δύο), καθώς έτσι δεν κλείνει κύκλωμα και δεν υπάρχει ηλεκτροπληξία, (εν αντιθέσει προς την περίπτωση που πιάσει κανείς τη φάση της πρίζας, και πατάει σε ανάλογο δάπεδο με αγώγιμο τρόπο).

Reaction score
1.187
Απάντηση: Η ορθή σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο

Ο αυτόματος δεν θα πέσει, αλλά θα (οφείλει να) πέσει η ασφάλεια.
Η ασφάλεια οφείλει να πέσει αν διαπιστώσει βραχυκύκλωμα (πολλά amperes)
Αν κάποιος πιάσει και τους δύο πόλους και κλείσει κύκλωμα διαμέσου του σώματός του, αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα θεωρηθεί βραχυκύκλωμα, αλλά κατανάλωση ενός φυσιολογικού φορτίου (μεγάλη αντίσταση ανθρώπινου σώματος) οπότε μάλλον δεν θα πέσει ε;

Reaction score
777
Σε ένα σπίτι υπάρχουν οι εξής δικλίδες ασφαλείας.
Πρώτον είναι η τηκτή ασφάλεια και δεύτερον το ρελέ ασφαλείας.

Η τηκτή ασφάλεια (ή σήμερα μικροαυτόματος,άλλο πράμα με ίδιο αποτέλεσμα) σταματάει τη ροή του ρεύματος όταν περάσουν πάνω απο 16Α.Οπότε αυτό κλείνει σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Το ρελέ ασφαλείας κάνει το εξής.Έχει ένα έλεγχο ανάμεσα στον ουδέτερο και στη φάση.Αν για κάποιον λόγο φύγει ρεύμα απο την φάση αλλού (30 mA) τότε αυτός πέφτει.

Η τηκτή ασφάλεια δέν σώζει ζωές.Το ρελέ σώζει...
Οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των παραπάνω κυκλωμάτων είναι επικίνδυνη.

Reaction score
1.685
Απάντηση: Re: Η ορθή σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο

Το ρελέ ασφαλείας κάνει το εξής.Έχει ένα έλεγχο ανάμεσα στον ""ουδέτερο"" και στη φάση.Αν για κάποιον λόγο φύγει ρεύμα απο την φάση αλλού (30 mA) τότε αυτός πέφτει.
Τωρα που εξηγηθηκαν... "επιστημονικα" ο ανθρωπος ...καταλαβε....!!!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.095
Members
38.287
Νεότερο μέλος
tenten300