ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ EPSON 4K EH-QB1000B

Reaction score
4.842
Να φωνάξεις άνθρωπο να τον ρυθμίσει
Κ θα σου λυθούν όλες οι απορίες περί πράσινου μαύρου κλπ
Με το μάτι δεν κάνεις δουλειά

Reaction score
132
Έχω ένα προβληματισμό ο οποίος είναι ο εξής.
Ο Epson EH-QB1000 που έχω έχει μια λειτουργία την Dynamic η οποία είναι η μοναδική που μπορεί να εκτελέσει το Full Fade Blac (FFTB) η οποία κλείνει πλήρως την πηγή φωτός για 100% μαύρες μεταβιβάσεις στις σκηνές που απαιτούν
Δηλαδή πρέπει να έχεις το λέιζερ στο 100% ταχύτητα και της μαύρες σκηνές τις κάνει καταπληκτικές
Το δοκίμασα και.το.αποτελεσμα ήταν καταπληκτικό πριν κάνω ρυθμίσεις η δυναμική είχε λίγο πρασινοπο χρώμα αλλά το τακτοποίησα.
Ρωτάω είναι προτιμότερο να έχω το λέιζερ στο 100% και να βλέπω καταπληκτική εικόνα με μαύρα υπέροχα η να βάλω τη ρύθμιση στην ένδειξη cinema που το λέιζερ το έχω 85% η εικόνα είναι πάρα πολύ καλή με μαύρο καλό αλλά όχι όπως στην ρύθμιση δυναμική .
Ο θόρυβος στην.λειτουργια δυναμική είναι πάρα πολύ λίγο.αισθητος.σχεδον ανενόχλητος στη λειτουργία cinema είναι σαν μη υπάρχει
H απάντηση δεν είναι εύκολη καθώς όπως συμβαίνει με τις λάμπες UHP κατά παρόμοιο τρόπο τα laser diodes γερνάνε με τις ώρες λειτουργίας και πέφτει η φωτεινότητα σταδιακά. Συνήθως οι ώρες λειτουργίας που αναφέρει ο κάθε κατασκευαστής έχουν κάποια σκοτεινά σημεία. Στο συγκεκριμένο προβολέα δίνουν 20.000 ώρες λειτουργίας αλλά μόνο 12.000 ώρες εγγύησης. Οι ώρες αυτές υπολογίζονται με τη συνθήκη ότι ο χρήστης θα ξεκινήσει με το laser περίπου στο 75% της ισχύος (2.500 lumen) και σταδιακά θα αυξάνεται η ρύθμιση έντασης ώστε φθάνοντας στο 100% της ίσχύος μετά από 20.000 ώρες λειτουργίας ο προβολέας ακόμα θα μπορεί να παρέχει περίπου την ίδια φωτεινή ισχύ των 2.500 lumen.

Η ονομαστική φωτεινή ισχύς του QB1000 είναι 3.300 lumen με το laser στο 100% της ονομαστικής ισχύος και προφανώς στο Vivid ή στο Dynamic. Αν όμως τρέχεις το laser από τη πρώτη στιγμή λειτουργίας στο 100% της ισχύος μετά τις περίπου 5.000 ώρες λειτουργίας θα έχεις χάσει τουλάχιστον το 25% της ονομαστικής ισχύος, δηλαδή περίπου 825 lumen και στις 20.000 ώρες (στατιστικά) θα έχεις ξεπεράσει το 50% σε απώλεια ισχύος.

Ας μη ξεχνάμε ότι δεν γερνάνε μόνο τα laser diodes αλλά και το phosphor wheel που παράγει το πράσινο και κόκκινο κομμάτι του φάσματος. Επίσης δεν πρέπει να μας παρασέρνει η απόλυτη έννοια του μαύρου σε βάρος της συνολικότερης τονικής ισορροπίας της εικόνας.

Προσωπική γνώμη. Κάνε όποιες ρυθμίσεις κρίνεις απαραίτητες ώστε να πετύχεις τη καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας σύμφωνα και με το δικό σου γούστο, όμως μη ξεπεράσεις σε καμμία περίπτωση το 80% της έντασης του laser αν θέλεις να κρατήσεις τη ποιότητα αυτή σε βάθος χρόνου. Αν επιθυμείς το κάτι παραπάνω θα χρειαστεί calibration από επαγγελματία με ειδικό εξοπλισμό.

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.210
Έχω ένα προβληματισμό ο οποίος είναι ο εξής.
Ο Epson EH-QB1000 που έχω έχει μια λειτουργία την Dynamic η οποία είναι η μοναδική που μπορεί να εκτελέσει το Full Fade Blac (FFTB) η οποία κλείνει πλήρως την πηγή φωτός για 100% μαύρες μεταβιβάσεις στις σκηνές που απαιτούν
Δηλαδή πρέπει να έχεις το λέιζερ στο 100% ταχύτητα και της μαύρες σκηνές τις κάνει καταπληκτικές
Το δοκίμασα και.το.αποτελεσμα ήταν καταπληκτικό πριν κάνω ρυθμίσεις η δυναμική είχε λίγο πρασινοπο χρώμα αλλά το τακτοποίησα.
Ρωτάω είναι προτιμότερο να έχω το λέιζερ στο 100% και να βλέπω καταπληκτική εικόνα με μαύρα υπέροχα η να βάλω τη ρύθμιση στην ένδειξη cinema που το λέιζερ το έχω 85% η εικόνα είναι πάρα πολύ καλή με μαύρο καλό αλλά όχι όπως στην ρύθμιση δυναμική .
Ο θόρυβος στην.λειτουργια δυναμική είναι πάρα πολύ λίγο.αισθητος.σχεδον ανενόχλητος στη λειτουργία cinema είναι σαν μη υπάρχει
Υποθέτω απ' αυτά που γράφεις ότι το laser dimming δουλεύει μόνο όταν βάλεις τον προβολέα σε mode dynamic;
Το οποίο συνήθως παίζει χρωματικά στο γάμο του Καραγκιόζη σε όλα τα προβολικά.
Κατανοώ το ότι σου αρέσει το FFTB, είναι κάτι που κι εγώ χρησιμοποιώ στον JVC μου. Κι ας κλιπάρει highlights σε κάποιες περιπτώσεις.
Η επιλογή laser dimming και laser στο 100% θα σου δώσει μάλιστα το μέγιστο κοντράστ.
Δεδομένου ότι δεν σε ενοχλεί ο θόρυβος, αν μπορείς να φέρεις τον προβολέα χρωματικά, κάνε το.

Reaction score
109
Πάντως το Dynamic mode έχει καταπληκτικά χρώματα και πολύ έντονα ειδικά για ταινίες 4K και HDR δεν συνιστάται για SDR ίσως το αφήσω εκεί για λίγο καιρό με το λέιζερ στο 85% και μετά θα το γυρίσω για 4K με HDR στο Cinema με το λέιζερ στα 85%, και στο Natural για ταινίες SDR με το λέιζερ στο 50% έως 60%

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.210
Πάντως το Dynamic mode έχει καταπληκτικά χρώματα και πολύ έντονα ειδικά για ταινίες 4K και HDR δεν συνιστάται για SDR ίσως το αφήσω εκεί για λίγο καιρό με το λέιζερ στο 85% και μετά θα το γυρίσω για 4K με HDR στο Cinema με το λέιζερ στα 85%, και στο Natural για ταινίες SDR με το λέιζερ στο 50% έως 60%
Το dynamic mode έχει υπερφωτισμένα και υπερκορεσμένα χρώματα, πράγμα που δημιουργεί μια ψευτοεντυπωσιακή κι αφύσικη εικόνα.

Reaction score
109
Το καταλαβαίνω γιατί όμως από τα 10 review που διάβασα για τον epson όλοι αναφέρουν ότι τα dynamic.αποδιδει καλύτερα και θα προτιμούσαν τη ρύθμιση αυτή για το μαύρο να το είχαν και το Cinema Natural vivid

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.487
Members
38.326
Νεότερο μέλος
Greg14