Να' μαι κι εγώ να πω (ξανά) τα δικά μου τα αιρετικά.....
.....σε συνδυασμό με αυτά των Ζαπ, Κόγια, Νίκου και λοιπών αντιχαϊεντο-καλωδιάδων τέλος πάντων. Αν και βέβαια, τα έχουμε ξαναπεί αλλού και παρακάτω και πιο κάτω και πολλές φορές, αλλά πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα κοντράρουν, για να γίνεται συζήτηση και χαβαλές.
Άντε, λοιπόν, να τα ξαναπώ εν τάχει κι εδώ (αν και υπήρξαν ήδη και άλλων τοποθετήσεις, που έχουν πλήρως καλύψει το θέμα, απλά θα τα σουμάρω όλα με λίγα λόγια):
Το καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος μιας οικιακής συσκευής, ειδικά μιας ηλεκτρονικής και ειδικότερα μιας συσκευής AV, πρέπει να πληροί τα εξής χαρακτηριστικά:
- Να είναι επαρκούς διατομής, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο (όπως αυτό καθορίζεται από τους νόμους της Φυσικής και της Ηλεκτροτεχνίας) στην ροή του ρεύματος προς την συσκευή.
- Να απορρίπτει (η να συμμετέχει στην απόρριψη) των Η/Μ παρεμβολών.
- Να έχει κόστος ανάλογο προς την συσκευή και προς το σύστημα.
- Να είναι εγνωσμένης τεχνολογίας κατασκευής και υλικών, τέτοιας που ακολουθεί τα διεθνώς αποδεκτά στάνταρντς καλωδίων ρεύματος, για απρόσκοπτη τροφοδοσία και για ασφάλεια του χρήστη.
Οτιδήποτε έξω από αυτά είναι ή περιττό ή αχρείαστο ή ακόμα και απορριπτέο.
Είναι κατά την άποψή μου μεγάλο ψέμα (για να μην πω μπαγαποντιά ή απατεωνιά) να υποστηρίζεται πως τα τελευταία 1-2 μέτρα καλωδίου, που σημειωτέον, η αποστολή του είναι να μεταφέρει την - υπερυψηλή για τα ευαίσθητα εσωτερικά κυκλώματα των ηλεκτρονικών συσκευών - τάση των 220V AC (σήμερα πλέον 230 V), η οποία μάλιστα μετασχηματίζεται σε πολύ χαμηλότερη και ανορθώνεται κατά κανόνα εντός, θα επιφέρουν βελτίωση στις επιδόσεις της συσκευής. Φυσικά, υπάρχουν όρια στην μεταφορά της ηλεκτρικής ισχύος σε σχέση με την χρησιμοποιούμενη διατομή καλωδίων, όρια που ορίζονται από διεθνείς προδιαγραφές και πάνω από όλα, από τους νόμους της Φυσικής και της Ηλεκτροτεχνίας. Δεν μπορείς λ.χ. να ζητάς από ένα καλώδιο 2x0.50 mm2 να μεταφέρει ισχύ 2000 Watt. Αλλά αν αυτά τα 2000 Watt στα 220 Βολτ διέλθουν από καλώδιο 2x2.5 mm2 ή από καλώδιο 2x4.0 mm2, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Ίσως το 2.5άρι να γίνει λίγο χλιαρό, μετά από αρκετή ώρα, αλλά σαφώς και δεν θα αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά της συσκευής.
Και θα υπενθυμίσω άλλη μια φορά: Καλά και ωραία όλα, αλλάζουμε το καλώδιο της συσκευής με το σούπερ-ντούπερ καλό καλώδιο! Τα καλώδια που είναι πίσω από την πρίζα μέχρι τον πίνακα (καμιά 10αριά - 15αριά μέτρα), τι τα κάνουμε; Και τα άλλα, που είναι από τον πίνακα μέχρι το ρολόι (καμιά 20αριά - 30αριά μέτρα); Και τα άλλα, αυτά της ΔΕΗ, από το ρολόι μέχρι την κολόνα; Και τα υπόλοιπα, του δικτύου της πόλης, μέχρι τον κοντινότερο μετασχηματιστή; Και αυτά της υψηλής τάσης, μέχρι τον υποσταθμό; Και τέλος, τα της Υπερυψηλής Τάσης από τον υποσταθμό μέχρι τον κεντρικό σταθμό και τη μονάδα παραγωγής, εκεί δηλαδή που βρίσκονται οι γεννήτριες και οι πρώτοι μετασχηματιστές;
Αν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, θα απαντηθούν και όλα τα σχετιζόμενα με το νήμα. Και θα επαναλάβω ακόμα μια φορά, ως προβληματισμό και μόνο, μια φράση μου από τα παλιά:
Το να ξοδέψει κάποιος για καλώδιο (ή καλώδια) ρεύματος συσκευής (ή συσκευών) 1500 ή 3000 ευρώ είναι ένας μισθός (πολύ καλός ο πρώτος και εξαιρετικός -έως σπάνιος, πλέον - ο δεύτερος) για τους περισσότερους εδώ. Ποιοι από εμάς θα τον διέθεταν για ένα καλώδιο ρεύματος, εάν ξέραμε πως ένα υπο-δεκαπλάσιας ή και υπο-εικοσαπλάσιας τιμής θα μας έδινε το 80 ή 85 ή 90 ή και 95 τοις εκατό αυτού;
Εν κατακλείδι, αυτό που υποστηρίζω για το θέμα που συζητάμε, είναι ότι κάποιος με περιορισμένο βαλάντιο, βγαίνει διπλά κερδισμένος αν το διαχειριστεί με πιο ορθολογικό τρόπο. Χωρίς περιορισμούς και συμβιβασμούς σε βασικά ζητήματα που αφορούν την ποιότητα και την τεχνολογία, αλλά με σαφή προσανατολισμό στην συγκρατημένη και οικονομική διαχείριση των χρημάτων του.
Καλό βράδυ.
-
Απάντηση: Να' μαι κι εγώ να πω (ξανά) τα δικά μου τα αιρετικά.....
Να υπενθυμίσω την ιστορία, που έζησα ο ίδιος προσωπικά, της Ultra Hi End καυλωδιο-κατασκευαστικής εταιρείας Fono Acustica (Ισπανία) με τα πανάκριβα καλώδια ηχείων και interconnects Armonico, και το ρεζιλίκι του Πολύ Michael Fremer (το οποίο μάλιστα δεν τόλμησε ποτέ να δημοσιεύσει στο περιοδικό), την οποία έχω περιγράψει εδώ μέσα και τη συνέχειά της εδώ.
Φυσικά, δεν πρόκειται μόνο για καλώδια ρεύματος (έχει και ηχείων και interconnects η σειρά), αλλά όπως τα παρουσιάζουν και - κυρίως - όπως τα πουλάνε και στις τιμές που τα πουλάνε, η υπόθεση μυρίζει λίγο από θάλασσα (φύκια) λίγο από μουριά (το φαγητό του μεταξοσκώληκα), λίγο από Χριστοφοράκο (στην μπαγαποντιά) και λίγο από Πρετεντέρη ή Πορτοσάλτε (στην παραπληροφόρηση).
-
:605: