Καλωδια και studio

Reaction score
1.744
:sneaky:
View attachment 348819

Όχι απλώς γατάκια αλλά...θηλάζοντα ακόμα... Είναι απλό τι κάνουμε : Τα βάζουμε στην άκρη αφού όταν αφεθούν αρκετό καιρό χωρίς να παίζουν σε setup τότε με την επανασύνδεση θα θέλουν... στρώσιμο πάλι. :laugh:
Όπως διάφορα κρασιά και... ΄΄άστρωτα΄΄ μεταχειρισμένα ηχεία που πωλούνται από γνωστούς εμπόρους-αντιπροσώπους.:sneaky:

Εννοείται πως θα κάνουμε εναλλάξ το ίδιο με όσα νέα παίρνουμε...
Τη μπουκιά απ' το στόμα μου πήρες! Θα σε προτείνω για Εκπρόσωπο Τύπου της Επερεσιας.
Το θέμα δεν είναι αν θα ακούσει κάποιος διαφορές, αλλά αν θα μπορέσει να αναγνωρίσει τη κάθε ( πραγματική ) αλλαγή, ενώ θα πρέπει να δηλώσει ποια απ'όλες τις αλλαγές του άρεσε περισσότερο. Και το θέμα δεν είναι να αποδείξω ότι δεν ακούω διαφορές, αλλά να αποδείξετε εσείς ότι όντως ακούτε διαφορές.
Και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπροσωπηθούν.Οι μεν για να δικαιολογήσουν την κατάφαση τους και οι δε για να δικαιολογήσουν την άρνηση τους.Οι δε ακόμη περισσότερο διότι η άρνηση πολλών απ' αυτούς προκύπτει από ο,τιδηποτε άλλο εκτός από ακρόαση.

Last edited:

Reaction score
18.408
Τη μπουκιά απ' το στόμα μου πήρες! Θα σε προτείνω για Εκπρόσωπο Τύπου της Επερεσιας.

Και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπροσωπηθούν.Οι μεν για να δικαιολογήσουν την κατάφαση τους και οι δε για να δικαιολογήσουν την άρνηση τους.Οι δε ακόμη περισσότερο διότι η άρνηση πολλών απ' αυτούς προκύπτει από ο,τιδηποτε άλλο εκτός από ακρόαση.
Οι χρηματοδότες δεν επηρρεάζουν την κρίση και τις αποφάσεις της Επερεσίας. Εκτός εάν θέλει και εγκρίνει μόνο ο Πρόεδρος. Εσένα απο ότι παρακολουθώ αποκλείεται να δεχθεί πρόταση σου. Μην σου πω τον Bhutia τον θέλει στην Επερεσία αλλά εάν τον προτείνεις εσύ μπορεί μέχρι και να το απορρίψει. :D 😍

Reaction score
12.204
Οι δε ακόμη περισσότερο διότι η άρνηση πολλών απ' αυτούς προκύπτει από ο,τιδηποτε άλλο εκτός από ακρόαση.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας απο τους "αντικαλωδιάδες" που να μην έχει δοκιμάσει ή να μην είχε στη κατοχή του "high end" καλώδια ή έστω, non stock. Και δεν θα σου πω ότι δεν θα μπορούσε να αποτελούσε και μια δικαιολογία για να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας λόγω του αυξημένου κόστους αγοράς αυτών των καλωδίων ( και παρελκομένων γενικότερα ). Δεν ξέρω τί μπορεί να λένε τα καλώδια που είχα εγώ για παράδειγμα έναντι των δικών σου, αν μπορούσαν να θεωρηθούν αρκούντως high end, αλλά απο τη στιγμή που έκατσα και άκουσα χωρίς προσδοκίες, unbiased που λεν και στο χωριό μου και δεν διέκρινα καμία απολύτως διαφορά σε σχέση με άλλα καλώδια, δεν υπήρχε λόγος ούτε να τα κρατήσω, ούτε και να ασχοληθώ περαιτέρω με το ζήτημα των καλωδίων. Να μιλήσουμε για την ανάγκη καλού σφιξίματος στις μπόρνες, να συμφωνήσω. Να μιλήσουμε για τη διαφορά μεταξύ single ended και XLR συνδέσεων, να συμφωνήσω και πάλι. Αλλά να κάτσω να υπερθεματίσω πλέον καλώδια δήθεν high end κατασκευαστών, δεν θα το κάνω, δεν με απασχολεί πλέον το ζήτημα.
Και αν εσύ νομίζεις ότι το 2549 είναι άχρηστο καλώδιο, ότι δεν είναι αναλυτικό για παράδειγμα, να σε ενημερώσω ότι υπακούει στις αλλαγές που γίνονται στο σύστημά μου, αλλαγές που επιβεβαιώνονται με μετρήσεις ( άρα 100% υπαρκτές ). Το ίδιο ισχύει και για τα Mogami 2921 καλώδια ηχείων μου, εντελώς διάφανα. Και επειδή κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι οκ, είναι διάφανα επειδή τσιρίζουν, έχω κάνει δοκιμές με γνωστό και αγαπημένο ( τότε ) high end καλώδιο ηχείων και ένα "ταπεινό" chord carnival ( το οποίο έβαλα στην άκρη για χάρη του χαϊεντοκαλωδίου ) και δεν διέκρινα καμία απολύτως διαφορά.
Επειδή όμως όλα έχουν να κάνουν με την ακοή μας και κατ'επέκταση με τον εγκέφαλό μας και επειδή όλοι μας γνωρίζουμε πόσο ισχυρό όργανο είναι ο εγκέφαλος, αν θέλουμε να ακούσουμε διαφορές, θα τις ακούσουμε. Εδώ λοιπόν έρχεται και γίνεται αναγκαίο το τυφλό τεστ και ιδιαίτερα με τη μεγάλη δόση μπλόφας, ώστε να νομίζει ο ακροατής ότι έγινε αλλαγή τη στιγμή που δεν έγινε και να υποχρεώνει τον εγκέφαλό του να αποφανθεί ότι άκουσε διαφορές.
Επομένως, χωρίς όρους και αστερίσκους, όσοι χρυσαυτιάδες ( συμπεριλαμβανομένων και των χαχανούληδων ) έχουν το σθένος, ας προβούν σε ένα πραγματικό - και όχι γιαλαντζί - ΤΥΦΛΟ τεστ.

Τέλος, επειδή όπως είπα, έχω κάνει κι εγώ αγορές τέτοιου είδους καλωδίων και τις έκανα κατόπιν δοκιμών, θυμάμαι σε ποσοστιαία βάση τη διαφοροποίηση που ΠΙΣΤΕΥΑ ότι άκουγα. Μετά, άρχισα να πειραματίζομαι με τη τοποθέτηση των ηχείων μέσα στο χώρο. Αυτό λοιπόν που ΠΙΣΤΕΥΑ ότι άκουγα σαν βελτίωση κατά την εναλλαγή καλωδίων, δεν έπιανε ούτε στο ελάχιστο τη διαφοροποίηση που άκουγα ( και μέτραγα με μικρόφωνο umik1 ) όταν τροποποιούσα τη θέση των ηχείων στο χώρο. Δηλαδή, ακόμα και αν δεχτώ για χάρη της συζήτησης ότι ήταν πραγματικές οι διαφορές που άκουγα μεταξύ καλωδίων, ήταν ένα κλάσμα των ( πραγματικών ) αλλαγών που άκουγα όταν έπαιζα με τα ηχεία μου.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.319
Πριν καμία 20ετία και βάλε χρειαζόταν να πάρω πλάνα από τηλεόραση για να φτιάξω ένα video για μεγάλο πελάτη. Στο studio δεν είχαμε tuner που να είναι συνδεδεμένο με τα επαγγελματικά μηχανήματα εικόνας. Οπότε η μοναδική λύση ήταν να φέρω από το σπίτι μου ένα καλό SONY VHS που είχα και να γράψω μέσω αυτού σε Digital Beta τότε. Ένα video tape player - recorder της SONY που είχε 40.000 ευρώ. Πήρα αναλογική έξοδο από το SONY VHS και μέσω digital converter το έστειλα στην είσοδο του recorder. Δεν είχα πάρει καλώδια μαζί μου καθώς το Studio είχε άπειρα. Έκανα την εγγραφή και είδα ότι εικόνα δεν ήταν καλή. Τα ίδια έδειχνε και το μηχάνημα που θα τα επεξεργαζόταν. Έλεγαν πως αν δεν γίνεται καλύτερο θα δουλέψουμε με αυτά. Τους λέω γίνεται, θα φέρω δικά μου καλώδια από το σπίτι, και γέλασαν. Τους λέω θα δούμε αύριο ποιος θα γελάσει.

Την επόμενη μέρα έκανα πάλι εγγραφή με τα δικά μου καλώδια και η διαφορά ήταν εμφανής με γυμνό μάτι. Τα ίδια βλέπαμε και στο μηχάνημα που θα τα επεξεργαζόταν. Μάλιστα επειδή τους φάνηκε παράξενο έκαναν A-B comparison πάνω στο μηχάνημα (το καλύτερο μηχάνημα επεξεργασίας εικόνας και VFX τότε) και είδαν ότι υπάρχει διαφορά. Πήραν τα πλάνα και συνεχίσαμε.

Λέτε να άλλαξαν καλώδια μετά από αυτό; Όχι.
Υπήρχε διαφορά στην ποιότητα εικόνας; Ναι.
Μεγάλη; Για εμάς τα τζάνκια, ναι.

Last edited:

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
29.904
Στο studio δεν είχαμε tuner που να είναι συνδεδεμένο με τα επαγγελματικά μηχανήματα εικόνας.
Τούτο σημαίνει ότι δεν θα είχαν ούτε τα κατάλληλα για τη δουλειά αυτή καλώδια. :wink:

Reaction score
11.090
Πριν καμία 20ετία και βάλε χρειαζόταν να πάρω πλάνα από τηλεόραση για να φτιάξω ένα video για μεγάλο πελάτη. Στο studio δεν είχαμε tuner που να είναι συνδεδεμένο με τα επαγγελματικά μηχανήματα εικόνας. Οπότε η μοναδική λύση ήταν να φέρω από το σπίτι μου ένα καλό SONY VHS που είχα και να γράψω μέσω αυτού σε Digital Beta τότε. Ένα video tape player - recorder της SONY που είχε 40.000 ευρώ. Πήρα αναλογική έξοδο από το SONY VHS και μέσω digital converter το έστειλα στην είσοδο του recorder. Δεν είχα πάρει καλώδια μαζί μου καθώς το Studio είχε άπειρα. Έκανα την εγγραφή και είδα ότι εικόνα δεν ήταν καλή. Τα ίδια έδειχνε και το μηχάνημα που θα τα επεξεργαζόταν. Έλεγαν πως αν δεν γίνεται καλύτερο θα δουλέψουμε με αυτά. Τους λέω γίνεται, θα φέρω δικά μου καλώδια από το σπίτι, και γέλασαν. Τους λέω θα δούμε αύριο ποιος θα γελάσει.

Την επόμενη μέρα έκανα πάλι εγγραφή με τα δικά μου καλώδια και η διαφορά ήταν εμφανής με γυμνό μάτι. Τα ίδια βλέπαμε και στο μηχάνημα που θα τα επεξεργαζόταν. Μάλιστα επειδή τους φάνηκε παράξενο έκαναν A-B comparison πάνω στο μηχάνημα (το καλύτερο μηχάνημα επεξεργασίας εικόνας και VFX τότε) και είδαν ότι υπάρχει διαφορά. Πήραν τα πλάνα και συνεχίσαμε.

Λέτε να άλλαξαν καλώδια μετά από αυτό; Όχι.
Υπήρχε διαφορά στην ποιότητα εικόνας; Ναι.
Μεγάλη; Για εμάς τα τζάνκια, ναι.
Πες μας λεπτομέρειες, για να μην υπάρχουν ασάφειες. Τί είδους σήμα περνούσε; Χρωμοδιαφορών; Σύνθετο εικονοσήμα; Ίδιο και στις 2 περιπτώσεις; Scart καλώδιο ή ξεχωριστά RCA ή BNC;

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.319
Τί είδους σήμα περνούσε; Χρωμοδιαφορών; Σύνθετο εικονοσήμα;
Tι σημασία έχει .....
Ίδιο και στις 2 περιπτώσεις; Scart καλώδιο ή ξεχωριστά RCA ή BNC;
..... από την στιγμή που ήταν ίδια και στις δύο προσπάθειες.

Προφανώς δεν διέθετα ψηφιακά καλώδια εικόνας σπίτι μου κάπου στο 2000, για αυτό από τον AD/DA video converter μέχρι το recorder ήταν το ίδιο ψηφιακό καλώδιο (BNC SDI). To μόνο που άλλαξα ήταν το αναλογικό καλώδιο από το VHS στον AD/DA converter.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
6.893
Tι σημασία έχει .....

..... από την στιγμή που ήταν ίδια και στις δύο προσπάθειες.

Προφανώς δεν διέθετα ψηφιακά καλώδια εικόνας σπίτι μου κάπου στο 2000, για αυτό από τον AD/DA video converter μέχρι το recorder ήταν το ίδιο ψηφιακό καλώδιο (BNC SDI). To μόνο που άλλαξα ήταν το αναλογικό καλώδιο από το VHS στον AD/DA converter.
Κάνω το μικρό post quote, στο προηγούμενο πήγαινε κανονικά!

Επιβεβαιώνω όλα όσα λες στο προηγούμενο post :)

Ναι, σε τέτοιες συνδέσεις (component, composite, scart) είχε όντως διαφορά το καλώδιο (ειδικά όταν ανέβαιναν και τα μήκη). Το έχω δει παλιότερα σε δικό μου μηχάνημα, αλλά και πριν 3 χρόνια όταν πελάτης στούντιο που συνεργάζομαι και εξοπλίζω, τους ζήτησαν να μεταφέρουν VHS σε DVD και είδαμε τρομαχτικές διαφορές με κάτι δικά μου RCA (Mogami + Neutrik) σε σύγκριση με τα δικά τους που ήταν του στυλ φθηνό Real Cable, παλιότερο εισαγωγικό μοντέλο της Monster, κλπ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.374
Members
38.177
Νεότερο μέλος
ziki