- Μηνύματα
- 481
- Reaction score
- 306
Δεν υπάρχει δευτερογενής και τριτογενής καύση. Μην ψαρώνετε. Αυτά είναι τα κουφά του μάρκετινγκ. Μου θυμίζει τις χροιές.
Η καύση μπορεί ναι είναι τέλεια, οπότε ο άνθρακας του ξύλου αντιδρά με το οξυγόνο και έχουμε ως προϊόντα τα αέρια διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς, ή, ατελής οπότε παράγεται (εκτός άλλων) και μονοξείδιο του άνθρακα που ως γνωστό είναι δηλητήριο.
Κάθε καύση χρειάζεται ικανή ποσότητα οξυγόνου για να πραγματοποιηθεί και να είναι τέλεια. Αν δεν υπάρχει οξυγόνο σε ικανή ποσότητα στο χώρο καύσης η καύση θα συντηρείται με δυσκολία, η συγκέντρωση προιόντων, όπως CO και μικρο-συσσωματώματα μορίων άνθρακα (αιθάλη) θα μεγαλώνουν, το τζαμάκι θα μαυρίζει κλπ. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να ρυθμίζετε σωστά τον αέρα που εισάγεται στο χώρο καύσης ώστε να συντηρείται σωστά η αντίδραση. Αν για παράδειγμά το τζαμάκι σας μαυρίζει αυτό σημαίνει ότι παράγεται πολύ αιθάλη οπότε αυξήστε λίγο τον αέρα που παίρνει η καύση.
Τα ενεργειακά τζάκια και σόμπες, λόγω κατασκευής αξιοποιούν καλύτερα τη θερμαντική αξία του ξύλου που καίγεται (και η οποία είναι δεδομένη για κάθε σόι ξύλου), οδηγώντας ως γνωστόν τον αέρα του δωματίου γύρω από τον χώρο καύσης ώστε να επιστρέψει στο δωμάτιο πιο ζεστός. Επίσης το τζάμι πρέπει να διατηρείται καθαρό γιατί πολύ μεγάλη ποσότητα θερμότητας διαχέεται στο χώρο με ακτινοβολία από τη φλόγα και τη θράκα. Επίσης οι υπέρυθρες που εκπέμπονται ζεσταίνουν και τα στερεά του σπιτιού (τοίχους, έπιπλα κλπ) κάτι που δεν μπορεί να το κάνει π.χ. το a/c.
Μας μένει η τέφρα δηλαδή ανόργανα υπολείματα από την καύση του ξύλου, που άλλα τα μαζεύουμε ως στάχτη και άλλα διαφέυγουν στην ατμόσφαιρα όπου δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά δεν μολύνουν τη φύση. Μάλιστα χρησιμοποιείται και ως λίπασμα. Βέβαια υπάρχουν και τεχνητά υπολείματα που μένουν στην τέφρα αν καίμε επεξεργασμένα υλικά. Εκεί προσοχή γιατί είναι βλαβερή η τέφρα.
Αυτά.
Επίσης εκτός από την αξιόλογη nordpeis-bergen υπάρχει και η γερμανική max blank. Έχω τη frisco από το 2004, πολύ ακριβή μεν, αλλά, εξαιρετικά αποδοτική. Ζεσταίνει όλο το διαμέρισμα (περίπου 90τ.μ.) πολύ καλά χωρίς άλλη πηγή θέρμανσης. Καίω περί τον 1 τόνο το χρόνο, κυρίως ελιά, (στην Κόρινθο βέβαια, όχι στο Νευροκόπι).
Και ένα τελευταίο. Το τζάμι σε περίπτωση μαυρίσματος καθαρίζεται τέλεια πολύ εύκολα. Πριν ανάψουμε το τζάκι/σόμπα ακουμπάμε βρεγμένο χαρτί κουζίνας πάνω στην κρύα στάχτη της προηγούμενης καύσης και τρίβουμε εντατικά τη στάχτη στο μαυρισμένο τζάμι. Όσο περισσότερη στάχτη τρίψουμε τόσο πιο εύκολα ξεκολάει ο άνθρακας από το τζάμι.

Η καύση μπορεί ναι είναι τέλεια, οπότε ο άνθρακας του ξύλου αντιδρά με το οξυγόνο και έχουμε ως προϊόντα τα αέρια διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς, ή, ατελής οπότε παράγεται (εκτός άλλων) και μονοξείδιο του άνθρακα που ως γνωστό είναι δηλητήριο.
Κάθε καύση χρειάζεται ικανή ποσότητα οξυγόνου για να πραγματοποιηθεί και να είναι τέλεια. Αν δεν υπάρχει οξυγόνο σε ικανή ποσότητα στο χώρο καύσης η καύση θα συντηρείται με δυσκολία, η συγκέντρωση προιόντων, όπως CO και μικρο-συσσωματώματα μορίων άνθρακα (αιθάλη) θα μεγαλώνουν, το τζαμάκι θα μαυρίζει κλπ. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να ρυθμίζετε σωστά τον αέρα που εισάγεται στο χώρο καύσης ώστε να συντηρείται σωστά η αντίδραση. Αν για παράδειγμά το τζαμάκι σας μαυρίζει αυτό σημαίνει ότι παράγεται πολύ αιθάλη οπότε αυξήστε λίγο τον αέρα που παίρνει η καύση.
Τα ενεργειακά τζάκια και σόμπες, λόγω κατασκευής αξιοποιούν καλύτερα τη θερμαντική αξία του ξύλου που καίγεται (και η οποία είναι δεδομένη για κάθε σόι ξύλου), οδηγώντας ως γνωστόν τον αέρα του δωματίου γύρω από τον χώρο καύσης ώστε να επιστρέψει στο δωμάτιο πιο ζεστός. Επίσης το τζάμι πρέπει να διατηρείται καθαρό γιατί πολύ μεγάλη ποσότητα θερμότητας διαχέεται στο χώρο με ακτινοβολία από τη φλόγα και τη θράκα. Επίσης οι υπέρυθρες που εκπέμπονται ζεσταίνουν και τα στερεά του σπιτιού (τοίχους, έπιπλα κλπ) κάτι που δεν μπορεί να το κάνει π.χ. το a/c.
Μας μένει η τέφρα δηλαδή ανόργανα υπολείματα από την καύση του ξύλου, που άλλα τα μαζεύουμε ως στάχτη και άλλα διαφέυγουν στην ατμόσφαιρα όπου δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά δεν μολύνουν τη φύση. Μάλιστα χρησιμοποιείται και ως λίπασμα. Βέβαια υπάρχουν και τεχνητά υπολείματα που μένουν στην τέφρα αν καίμε επεξεργασμένα υλικά. Εκεί προσοχή γιατί είναι βλαβερή η τέφρα.
Αυτά.
Επίσης εκτός από την αξιόλογη nordpeis-bergen υπάρχει και η γερμανική max blank. Έχω τη frisco από το 2004, πολύ ακριβή μεν, αλλά, εξαιρετικά αποδοτική. Ζεσταίνει όλο το διαμέρισμα (περίπου 90τ.μ.) πολύ καλά χωρίς άλλη πηγή θέρμανσης. Καίω περί τον 1 τόνο το χρόνο, κυρίως ελιά, (στην Κόρινθο βέβαια, όχι στο Νευροκόπι).
Και ένα τελευταίο. Το τζάμι σε περίπτωση μαυρίσματος καθαρίζεται τέλεια πολύ εύκολα. Πριν ανάψουμε το τζάκι/σόμπα ακουμπάμε βρεγμένο χαρτί κουζίνας πάνω στην κρύα στάχτη της προηγούμενης καύσης και τρίβουμε εντατικά τη στάχτη στο μαυρισμένο τζάμι. Όσο περισσότερη στάχτη τρίψουμε τόσο πιο εύκολα ξεκολάει ο άνθρακας από το τζάμι.