Κατασκευή Μονομπλοκ Τελικών Ενισχυτων ACCUPHASE A60 ( clone)

Reaction score
459
Kαλησπερα στην παρεα .
Μετα από αρκετό καιρο που ασχολήθηκα με μικροκατασκευές και καποιες αναβαθμίσεις στο συστημα μου, ηρθε η ωρα για νεο μεγαλο προτζεκτ . Χρειαζομαι 2 μονομπλόκ ενισχυτές , και μετα απο αρκετη ερευνα και διαβασμα κατεληξα στον Accuphase A60 . Σαφως υπηρχαν και αλλοι ενισχυτες να φτιαξω , αλλα αυτος με βολεψε γιατι πρωτον εχουν γινει πολλες υλοποιησεις με πολυ καλα αποτελεσματα και μετρησεις ( τουλαχιστον ετσι ισχυριζονται στα φορουμ) και δευτερον υπαρχει και plan B στο μυαλο μου σε περιπτωση που δεν καλυψει τις προσδοκίες μου . Το plan B ειναι μια αλλη σιγουρα καλη υλοποιηση που λειτουργει στις ιδιες τασεις , οποτε Σασι, μετασχηματιστες , πυκνωτες κτλ θα χρησιμοποιηθουν εκει και φύρα θα εχω μονο τις πλακετες... Ειμαι σιγουρος οτι ολα θα πανε καλα και δεν θα χρειαστει...
Αυτη τη στιγμή ειμαι στην φαση που μαζέυω τα υλικά μου , και σχεδιαζω τα σασί . Φυσικά ο σκοπος μου ειναι να μπει οτι δυνατον καλυτερο στους ενισχυτες .
Οι μετασχηματιστες ειναι ιδη ετοιμοι ( 2Χ42 VAC - 400VA Ελληνικής κατασκευης φυσικά) , οι πλακετες εχουν ερθει , καποια ακομα υλικά ειναι προς παραδοση.
Ξεκιναω με 2 ερωτησεις , για να μου δωσετε τα φωτα σας
Α) Στην πλακετα μπαινουν μονο 2 πυκνωτες για το φιλτρο ( 10000μF X 2) που σαφως ειναι πολυ λιγοι. Θα φτιαξω εξωτερικη πλακετα με παραπανω πυκνωτες ( 8Χ 15000 μF ) σε παραλληλη συνδεση. Στην πλακετα επανω να βαλω και εκει 2 πυκνωτες και απο εκει να βαλω και τους υποολοιπους με καλωδιο; Να βαλω μονο με καλωδια τους εξτρα πυκνωτες και στην πλακετα να μην βαλω τιποτα; Πρeπει να ειναι ολοι ιδιοι οι πυκνωτες ή μπορω να βαλω παραδειγμα 2 πυκνωτες στην πλακετα που τους εχω 22.000μf , και μετα παραλληλα αλλους 8 15000mF ;;
Β) Στην πλακετα υπαρχει ενα op amp ( ΟP 07 CP ) Ειναι καλο; Το γνωριζει καποιος; Μπορω να το αντικαταστησω με καποιο αλλο; πχ 1612 , 8920 κτλ κτλ; Κανουν την ιδια δουλεια;;;

Σας ζαλισα , πρωτο ποστ γιαυτο. Τα επομενα θα ειναι πιο μαζεμενα.... Περιμενω γνωμες και συμβουλες. Ευχαριστω!!!
avsite 2.jpg
avsite 1.jpg
avsite 2.jpg avsite 1.jpg

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.082
Ξεκίνα με τους 2χ22000μf που έχεις , και βλέπεις.
Αν δεν σου φτάσουν , δύσκολο νομίζω , βάζεις και τους άλλους , κατά προτίμηση με χαλκόμπαρα συνδεδεμένους με τις πλακέτεες ή τους άλλους πυκνωτές . Οχι καλώδιο .
Εκτός και βρείς να βάλεις χοντρό μονόκλωνο που να προσομοιάζει την χαλκόμπαρα.
Σίγουρα θα χρειαστείς και μικρούς mkp ή ηλεκτρολυτικούς επάνω στους μεγάλους για ταχύτερη εκφόρτιση.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.082
Αν βάλεις μεγάλες χωρητικότητες , θα χρειαστείς και άλλες γέφυρες ανόρθωσης , ή αν έχει soft start , θα πρέπει να αυξήσεις τον πυκνωτή που ρυθμίζει την χρονοκαθυστέρηση για να προλάβουν να γεμίσουν οι πυκνωτές .

Reaction score
459
Moυ ακουγεται λογικό , να φτιαξω ενα εξωτερικό τροφοδοτικο πληρες , με γεφυρα ανορθωσης κτλ , και να ενώσω εκει που κανονικα θα ηταν η γεφυρα ανορθοσησ στην πλακετα, στο + και στο - ( η μεσαια ληψη που θα παει;; ) Η φωτο ειναι ενδεικτικη
F5-Turbo-Supply-768x768.jpg

καπως ετσι; Εντομεταξυ σε αυτ την φωτο βλεπω 2 καλωδια απο τον Μ/Τ ; στα specs ελεγε 2X 42V AC ... , προφανως για να δουλευουν οι 2 πλακετες με ξεχωριστα τυλιγματα ... Σε αυτη την περιπτωση θα χρησιμοποιησω μονο τα 42v , Τα επιπλεον δεν θα τα ενωσω. Ας υπαρχουν για το plan B στο μελλον που εκει θελει +- 60ν DC
Ground-Final-Scaled.png

Last edited:

Reaction score
459
F5-Turbo-Supply-768x768.jpg

Αν βάλεις μεγάλες χωρητικότητες , θα χρειαστείς και άλλες γέφυρες ανόρθωσης , ή αν έχει soft start , θα πρέπει να αυξήσεις τον πυκνωτή που ρυθμίζει την χρονοκαθυστέρηση για να προλάβουν να γεμίσουν οι πυκνωτές .
Ελεγα να βαλω θερμιστορ οπως εκανα στον Pass Aleph . Na προτιμήσω soft start?

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.489
Εντομεταξυ σε αυτ την φωτο βλεπω 2 καλωδια απο τον Μ/Τ ; στα specs ελεγε 2X 42V AC ... , προφανως για να δουλευουν οι 2 πλακετες με ξεχωριστα τυλιγματα ... Σε αυτη την περιπτωση θα χρησιμοποιησω μονο τα 42v , Τα επιπλεον δεν θα τα ενωσω.
Όχι! Η πλακέτα αναγράφει καθαρά πως αυτός ο ενισχυτής είναι συμπληρωματικής συμμετρίας, χρειάζεται 2x42V - είναι πολλά βολτ για τάξη Α, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Δηλαδή, οι δύο απολήξεις του μετασχηματιστή που είναι με μπλε μακαρόνι πάνε στον κοινό αγωγό, τον ακροδέκτη 0 της τριάδας που σημαίνεται ως AC μεταξύ γέφυρας και εξόδου σύνδεσης του ηχείου, και καθεμιά εκ των υπολοίπων δύο, πράσινη και μαύρη, πάει στην αντίστοιχη οπή αυτής της τριάδας. Μην τις κολλήσεις - θα είναι λύση πρόχειρη και μπακάλικη, βάλε σε κάθε οπή μονή κλέμμα πλακέτας. Κάνε το ίδιο και για τη σύνδεση του ηχείου.

ΔΕΝ χρειάζεσαι τόσο μεγάλη χωρητικότητα στην τροφοδοσία, τα 22000μF είναι ήδη πολλά (αν ανθέξει η γέφυρα, που μάλλον 35άρα γέφυρα -που αναγράφει η πλακέτα- δεν θα ανθέξει για πολύ). Δεδομένου του μετασχηματιστή, εννοείται πως αυτοί οι ηλεκτρολυτικοί πρέπει να είναι τουλάχιστον στα 63V.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.082
Ακριβώς ότι είπε ο Κόγιας.
Ελεγα να βαλω θερμιστορ οπως εκανα στον Pass Aleph . Na προτιμήσω soft start?
Ναι να προτιμήσεις soft start. Το θερμίστορ δεν το θεωρώ αξιόπιστο σε βάθος χρόνου.

Reaction score
459
ΔΕΝ χρειάζεσαι τόσο μεγάλη χωρητικότητα στην τροφοδοσία, τα 22000μF είναι ήδη πολλά (αν ανθέξει η γέφυρα, που μάλλον 35άρα γέφυρα -που αναγράφει η πλακέτα- δεν θα ανθέξει για πολύ). Δεδομένου του μετασχηματιστή, εννοείται πως αυτοί οι ηλεκτρολυτικοί πρέπει να είναι τουλάχιστον στα 63V.
Μπορω να βαλω μεγαλητερη γεφυρα; 50Α ας πουμε; επισης οι ηλεκτρολιτικοι που εχω ιδη ειναι 85C , θα υπαρχει καποια διαφορα με τους 105C . Θα ξεκινησω με τους δυο ηλεκτρολυτικους που μαινουν πανω στην πλακετα και βλεπουμε. Με μπρεδεψε ο τυπος που εβαλα την φωτογραφια , μοιαζει ο Μ/Τ σαν να μην εχει μεσαια ληψη και λεω τι γινεται εδω περα. Οποτε τα συνδεω ολα κανονικα εκει που οριζει η πλακετα, μου λες αν μπορω να αλλαξω την γεφυρα ( ας ειναι και αλλου τυπου εκτος πλακετας ) και προχωραω . Ευχαριστω

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.082
Γέφυρα βάλε 60Α για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
85C είναι θερμοκρασία . Δεν νομίζω να χρειαστείς 105C .

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.489
Μπορω να βαλω μεγαλητερη γεφυρα; 50Α ας πουμε;
Ναι, ακόμα και 80 και 100A, αρκεί να μην υπάρχει πρόβλημα χώρου. Οι μεγάλες γέφυρες είναι τύπου σασί με πλακέ ακροδέκτες. Βάλε τέτοια γέφυρα. Βίδωσέ τη πάνω στο ψυγείο των τρανζίστορ, ώστε να ψύχεται, και σύνδεσέ τη με χοντρό μονόκλωνο καλώδιο με την πλακέτα, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους κονέκτορες.

επισης οι ηλεκτρολιτικοι που εχω ιδη ειναι 85C , θα υπαρχει καποια διαφορα με τους 105C
Βάλε αυτούς που έχεις, αρκεί να είναι τουλάχιστον στα 63V. Κράτησε τα λεφτά σου. Θα βοηθήσεις τους πυκνωτές ουσιαστικά, αν κάτω και πάνω από τα μονταρισμένα υλικά, καθ' όλο το μήκος της πλακέτας, υπάρχει διάτρητο κάλυμμα, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας κατακόρυφα, από κάτω προς τα επάνω. Όσο πιο εύκολα θα κυκλοφορεί ο αέρας, τόσο περισσότερο θα ζήσουν.

Επίσης, αν έχω καταλάβει σωστά δηλαδή, αυτός ο ενισχυτής έχει mosfet στην έξοδο. Τα μόσφετ δεν είναι κατάλληλα για ήχο, αλλά αφού μπήκες στο χορό, χόρεψε όσο μπορείς καλύτερα. Για να παίζει ο ενισχυτής όσο γίνεται καλύτερα, τα μόσφετ πρέπει να ψύχονται πολύ αποτελεσματικά, όσο πιο κοντά στη θερμοκρασία του δωματίου θα λειτουργούν, τόσο το καλύτερο. Αν μπορέσεις και χωράνε στα λεφτά, πάρε ψυγεία χάλκινα, όχι αλουμινένια (αν βρεις).

Reaction score
459
Αν μπορέσεις και χωράνε στα λεφτά, πάρε ψυγεία χάλκινα, όχι αλουμινένια (αν βρεις).
Mπορω ευκολα να φτιαξω . Το ειχα σκεφτει αλλα δεν ημουν σιγουρος αν θα ηταν καλυτερα απο τα αλουμινιου

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.489
Mπορω ευκολα να φτιαξω . Το ειχα σκεφτει αλλα δεν ημουν σιγουρος αν θα ηταν καλυτερα απο τα αλουμινιου
Ο χαλκός είναι καλύτερος αγωγός της θερμότητας από το αλουμίνιο. Αν μπορείς να τα φτιάξεις μόνος σου τα ψυγεία, ακόμα καλύτερα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.173
Members
38.420
Νεότερο μέλος
Iliashifi