Κουφώματα αλουμινίου

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.948
Αν και προτιμώ τα ξύλινα κουφώματα παρά την ταλαιπωρία, τα άριστα βαμμένα σκούρο μεταλλικό αλουμινένια, επάλληλα με θερμοδιακοπή, που έβαλε μια φίλη με ζάλισαν. :)

Πρέπει να παραδεχθώ πως τα πλαστικά κουφώματα δε με ενθουσιάζουν, σε αντίθεση με τα παντζούρια που είναι πρακτικά απαραίτητα.
Ούτε τα πλαστικά κεραμίδια.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.276
Έχω κάνει και εγώ την έρευνα μου και τις συζητήσεις μου με μηχανικούς γιατί έρχεται η ώρα που πρέπει να αλλάξω όλα τα κουφώματα στο σπίτι.
Kαλά έκανες και έκανες την έρευνά σου.
Πρέπει να κάνουμε έρευνα στα πάντα, ακόμη και για αγορά πικάπ.
Εγώ ήμουν κατασκευαστής, δεν έκανα απλά έρευνα.

Και αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, αν και δεν θέλω να περιαυτολογώ, είμαι ένας από τους δύο ειδικευμένους στα θερμοκολλητικά μηχανήματα συγκόλλησης τζαμιών.
Ο άλλος γνώστης των μηχανών είναι ο κατασκευαστής τους, ο οποίος όμως βγήκε στην σύνταξη.
Με ξέρουν οι περισσότεροι τζαμάδες της Ελλάδας, τους περισσότερους τους έχω επισκεφθεί και αν ρωτήσεις έναν τζαμά (ή τζαμτζή)
"ποιός μπορεί να επισκευάσει την μηχανή σου;" θα σου πει "ένας Μιχάλης από Θεσσαλονίκη"
Με έχουν καλέσει για επισκευή και έχω πάει και εδώ δίπλα στην γειτονιά μας, δηλ. στα Σκόπια (έτσι θα τα λέω), στην Βουλγαρία, στην Αλβανία κ.λ.π.
Επειδή αδυνατούσαν να βρουν τεχνίτη γνώστη της μηχανής τους.
Και έχω από πολύ παλιά γνώση στο αντικείμενο, από τότε που στα πλαστικά κουφώματα μεσουρανούσαν τα Coplam και τα Kunststoff Fenster.
Kυρίως όμως έχω γνώση στα τζάμια.

Α! Ξέρω και από ψησίματα στα κάρβουνα και ψησταριές.
Φτιάχνω κιόλας!
[DOUBLEPOST=1529241787][/DOUBLEPOST]Να ένα παράδειγμα από πολύ παλιά.

Reaction score
15.469
Στο αισθητικο κομματι - επαε στο χωριο που ειμαστε "παραδοσιακοι" δηλαδη πετροχτιστοι και ξυλινοι (...) τα συνθετικα (ο εμπορας που τ' αγορασα θυμωνε και μ' εξηγουσε καθε φορα που τα 'λεγα πλαστικα) ειναι μαστ.
δυο λεπτομερειες απο μια φωτο που βρηκα τυχαια στην επιφανεια εργασιας μου
IMG_20180614_0752351.jpg

IMG_20180614_0752352.jpg

απο τη πορτα τσι κουζινας μου,στη δευτερη σε δευτερο πλανο φαινονται τα ντουλαπια - αληθινο ξυλο ...

Reaction score
1.203
Ίσως ο @costas EAR έχει να πει δυό λόγια και για ηχομόνωση.
Πρώτα απ όλα με ενδιαφέρει η θερμομόνωση, ειδικά στα πίσω, τα βορεινα, που έχω μόνιμος 1,5 - 2,5°C (πολύ αισθητή τοους χειμερινούς μήνες) διαφορά θερμοκρασίας με τα μπροστά δωμάτια που αντιθέτως με ενδιαφέρει περαν της θερμομόνωσης περισσότερο η ηχομόνωση καθώς κοιτάζουν σε κεντρικό δρόμο με κίνηση.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.465
Για κουφώματα μόνο πλαστικά θα έπαιρνα.
Τέλος αυτής της κουβέντας.
;)

Για τζάμια, αν αντέχει η τσέπη σου, ενεργειακά, και χοντρά. Τα καλά τζάμια, μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από το κούφωμα..

Με την ηχομόνωση μην ασχολείσαι, άστο να έχει θερμομόνωση, και όση δουλειά κάνει στην ηχομόνωση, διότι αν έχεις κάνα τοίχο προς το δρόμο, πιο πολύ φασαρία θα περνάει από τον τοίχο, παρά από το κούφωμα.

Για να μονώσεις τοίχο, προτίμησε εσωτερικά με γυψοσανίδες και θερμομόνωση, η οποία κάνει και ηχομόνωση, αλλά και πάλι μην ασχολείσαι με την ηχομόνωση, δώσε βάση στη θερμομόνωση.

Προσοχή σε ένα πράγμα στο κάθε κούφωμα: μόνωση μέσα στο κουβούκλιο (πως δγιαλο το λένε) που βρίσκεται πάνω από το κούφωμα και περιέχει το στόρι. Αν αυτό είναι κενό, με απλό καπάκι χωρίς μόνωση 5-ποντη από μέσα, από κει μέσα περνάει και κρύο, και φασαρία. Τζάμπα τα σούπερ κουφώματα..

Και πολύ προσοχή στην εγκατάσταση. Σωστή και πλήρης κάλυψη των κενών γύρω γύρω από το κούφωμα. Τα κενά μόνωσης σημαίνουν επικοινωνία με τον έξω χώρο, και στη φασαρία...

Reaction score
24.874
βασικος λογος επιλογης αλουμινιου ειναι οτι κατασκευαζονται εξολοκληρου στην χωρα μας , απο πρωτη υλη μεχρι εγκατασταση (εξαιρεση ο υαλοπινακας)
δευτερος λογος ειναι οτι εχουν αποδεδειγμενη αντοχη για δεκαετιες - τα μονα προβληματα που θα βρεις σε κλασσικο αλουμινενιο συρομενο κουφωμα (δεκαετιας 70 πχ) ειναι στα εξαρτηματα, κλειδαριες και ροδακια. αυτα αντικαθιστανται και γινεται καινουριο.
επισης οσο να ναι , αντεχουν περισσοτερο στη διαρηξη απο ενα πλαστικο (το οποιο μπορει να ανοιξει αθορυβα και με ενα φλογιστρο υδραυλικου)
επιμενω στον βασικο λογο παντως.

απο προφιλ με τα οσα ηξερα οταν ψαχνομουνα alumil-europa-etem
και ακολουθηστε συμβουλη επανταζ

Reaction score
446
Και έχω από πολύ παλιά γνώση στο αντικείμενο, από τότε που στα πλαστικά κουφώματα μεσουρανούσαν τα Coplam και τα Kunststoff Fenster.
ώπα...και μιας και ψάχνω πολύ καιρό, για πες βρε Μιχάλη, ανταλλακτικά για coplam (κυρίως πλαστικά μέρη , μεντεσέδες και μηχανισμούς ανοιγοκλεισίματος) που βρίσκουμε??? Δεν υπάρχει κανείς πια στην Αθήνα...
(Είναι αρκετά τα πορτοπαράθυρα , οπότε μην μπούμε ακόμα τουλάχιστον στην διαδικασία προτροπής αλλαγής τους με νέα)

Reaction score
603
Πρώτα απ όλα με ενδιαφέρει η θερμομόνωση, ειδικά στα πίσω, τα βορεινα, που έχω μόνιμος 1,5 - 2,5°C (πολύ αισθητή τοους χειμερινούς μήνες) διαφορά θερμοκρασίας με τα μπροστά δωμάτια που αντιθέτως με ενδιαφέρει περαν της θερμομόνωσης περισσότερο η ηχομόνωση καθώς κοιτάζουν σε κεντρικό δρόμο με κίνηση.
Η θερμομονωση δεν επιτυγχανεται μονο με κουφωματα, θελει μονωση τοιχοποιιας, δαπεδου, οροφης και υγρομονωση. Αν σφραγισεις εναν χωρο με θερμοδιακοπτομενα κουφωματα και ο υπολοιπος δεν εχει την καταλληλη φροντιδα η ενεργειακη αναβαθμιση ειναι μικρη και μερικες φορες σε κακους χωρους με υγρασια μπορει να δημιουργησει και προβληματα οπως μουχλα. Η ηχομονωση στις ενεργειακες σειρες ειναι καλυτερη καθως παιρνουν μεγαλυτερου παχους υαλοπινακες και ετσι μεγαλυτερο αποστατη (διακενο αναμεσα στα τζαμια).

Reaction score
603
Για κουφώματα μόνο πλαστικά θα έπαιρνα.
Τέλος αυτής της κουβέντας.
;)

Για τζάμια, αν αντέχει η τσέπη σου, ενεργειακά, και χοντρά. Τα καλά τζάμια, μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από το κούφωμα..

Με την ηχομόνωση μην ασχολείσαι, άστο να έχει θερμομόνωση, και όση δουλειά κάνει στην ηχομόνωση, διότι αν έχεις κάνα τοίχο προς το δρόμο, πιο πολύ φασαρία θα περνάει από τον τοίχο, παρά από το κούφωμα.

Για να μονώσεις τοίχο, προτίμησε εσωτερικά με γυψοσανίδες και θερμομόνωση, η οποία κάνει και ηχομόνωση, αλλά και πάλι μην ασχολείσαι με την ηχομόνωση, δώσε βάση στη θερμομόνωση.

Προσοχή σε ένα πράγμα στο κάθε κούφωμα: μόνωση μέσα στο κουβούκλιο (πως δγιαλο το λένε) που βρίσκεται πάνω από το κούφωμα και περιέχει το στόρι. Αν αυτό είναι κενό, με απλό καπάκι χωρίς μόνωση 5-ποντη από μέσα, από κει μέσα περνάει και κρύο, και φασαρία. Τζάμπα τα σούπερ κουφώματα..

Και πολύ προσοχή στην εγκατάσταση. Σωστή και πλήρης κάλυψη των κενών γύρω γύρω από το κούφωμα. Τα κενά μόνωσης σημαίνουν επικοινωνία με τον έξω χώρο, και στη φασαρία...
5 ποντους μονωση στο κουτι του ρολου? που το εχεις δει Κωστα?
Εκτος αν μιλας για θερμομονωτικα ρολα με πολυαμιδιο, με το αναλογο κοστος φυσικα.....
Επισης, προτιμοτερη ειναι η θερμοπροσοψη εξωτερικα, παρα εσωτερικα η γυψοσανιδα με πετροβαμβακες κ.α :drinks:

Last edited:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.276
ώπα...και μιας και ψάχνω πολύ καιρό, για πες βρε Μιχάλη, ανταλλακτικά για coplam (κυρίως πλαστικά μέρη , μεντεσέδες και μηχανισμούς ανοιγοκλεισίματος) που βρίσκουμε??? Δεν υπάρχει κανείς πια στην Αθήνα...
(Είναι αρκετά τα πορτοπαράθυρα , οπότε μην μπούμε ακόμα τουλάχιστον στην διαδικασία προτροπής αλλαγής τους με νέα)
Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα βρεις πουθενά πλέον ανταλλακτικά, διότι η εταιρία Coplam έχει πολλά χρόνια που έκλεισε και δεν υπάρχει.
Όμως πολλά από αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες μάρκες από μηχανισμούς π.χ. Siegenia
Πολλοί κουφωματάδες χρησιμοποιούν αυτούς τους μηχανισμούς στα κουφώματά τους.
https://rozos.gr/brands/siegenia/

Θα πρέπει να βρεις έναν κουφωματά να σου αλλάξει τα φθαρμένα ή κατεστραμμένα εξαρτήματα με αντίστοιχα.
Ξέρω ότι γίνεται, αλλά δεν είναι εύκολο να αναλάβει κάποιος, διότι θέλει αρκετή δουλειά και ίσως να χρειάζεται να βγει εντελώς μια πόρτα και να πάει στο εργαστήριό του για την αντικατάσταση.
Κάποια εξαρτήματα βέβαια αλλάζουν επί τόπου με μικρές επεμβάσεις.
Π.χ. να γίνουν άλλες τρύπες για να βιδωθεί ένα χερούλι, σπανιολέτα, ροδάκι, πλαϊνοί περιμετρικοί μηχανισμοί φραγής κ.λ.π.
https://www.siegenia.com/slider/downloads/Identifikationsmedium_GR.pdf

https://www.facebook.com/pg/ChristosKosmasLtd/photos/?tab=album&album_id=451687671553047

Reaction score
379
Ένα κακό που έχει η Europa είναι ότι δεν χρησιμοποιεί μηχανισμούς που μπορείς να βρεις ανταλλακτικά στο εμπόριο, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει αυτό στα μοντέλα που κυκλοφορούν τώρα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.465
Του Σωρρα ? :D
Όχι, του φίλου μας εδώ στη Θεσσαλονίκη. ;)

Μάλιστα, τα είχε πάρει προ 12 ή 18 ετών. Τότε μόνο στη Γερμανία τα έβρισκε, τώρα φυσικά κυκλοφορούν κι εδώ, αρκεί να το ψάξεις. ;)

Reaction score
523
Για θερμομονωση....βαλε θερμοπροσοψη εξωτερικα....η λιγοτερη φασαρια (αφου μενεις στο σπιτι) και με καλυτερα αποτελεσματα λογω αποφυγης υφισταμενων θερμογεφυρων
..με παρεμφερες κοστολογιο στα 40ευρω /τμ περιπου..
Προσοχη θελει διοτι αν προχωρησεις σε ολα αυτα, θα εχεις ισχυρη μονωση του εσω χωρου με τον εξω...με αποτελεσμα να χρειαζονται δρασεις για να μην εχεις φαινομενα μουχλας υγρασιας δυσοσμιας κ.α.
Δρασεις οπως συχνος εξαερισμος ενδεχομενη χρηση αφυγραντηρα κλπ

Reaction score
603
Όχι, του φίλου μας εδώ στη Θεσσαλονίκη. ;)

Μάλιστα, τα είχε πάρει προ 12 ή 18 ετών. Τότε μόνο στη Γερμανία τα έβρισκε, τώρα φυσικά κυκλοφορούν κι εδώ, αρκεί να το ψάξεις. ;)
Οπως ειπα και πιο πανω, μαλλον αναφερεσε στα θερμομονωτικα ρολα με πολυαμιδιο σαν και αυτα:
rolo_m13000.jpg

Λυσεις υπαρχουν σχεδον για ολες τις περιπτωσεις, ομως οι περισσοτεροι (λογω οικονομικης κρισης) επιλεγουν την πιο οικονομικη προσφορα, με ο,τι αυτο συνεπαγεται...
Και εγω ενεργα ηχεια θελω, αλλα θα συμβιβαστω με παθητικα προς το παρον. :)

Reaction score
446
Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα βρεις πουθενά πλέον ανταλλακτικά, διότι η εταιρία Coplam έχει πολλά χρόνια που έκλεισε και δεν υπάρχει.
Όμως πολλά από αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες μάρκες από μηχανισμούς π.χ. Siegenia
Πολλοί κουφωματάδες χρησιμοποιούν αυτούς τους μηχανισμούς στα κουφώματά τους.
https://rozos.gr/brands/siegenia/

Θα πρέπει να βρεις έναν κουφωματά να σου αλλάξει τα φθαρμένα ή κατεστραμμένα εξαρτήματα με αντίστοιχα.
Ξέρω ότι γίνεται, αλλά δεν είναι εύκολο να αναλάβει κάποιος, διότι θέλει αρκετή δουλειά και ίσως να χρειάζεται να βγει εντελώς μια πόρτα και να πάει στο εργαστήριό του για την αντικατάσταση.
Κάποια εξαρτήματα βέβαια αλλάζουν επί τόπου με μικρές επεμβάσεις.
Π.χ. να γίνουν άλλες τρύπες για να βιδωθεί ένα χερούλι, σπανιολέτα, ροδάκι, πλαϊνοί περιμετρικοί μηχανισμοί φραγής κ.λ.π.
https://www.siegenia.com/slider/downloads/Identifikationsmedium_GR.pdf

https://www.facebook.com/pg/ChristosKosmasLtd/photos/?tab=album&album_id=451687671553047

ευχαριστώ πολύ ΜΙχάλη για τον κόπο σου !!!
κάτι σε Αθήνα έχουμε?

Reaction score
24.874
Αν επιλέξεις κούφωμα με θερμοδιακοπη 99% αν έχει ρόλο το κουτί θα είναι μονωμενο όπως στη φώτο

Reaction score
169
Ένα κακό που έχει η Europa είναι ότι δεν χρησιμοποιεί μηχανισμούς που μπορείς να βρεις ανταλλακτικά στο εμπόριο, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει αυτό στα μοντέλα που κυκλοφορούν τώρα.
Επίτρεψέ μου να ενημερώσω ότι με εξαίρεση τη σειρά Europa 500 (ούτως ή άλλως αναχρονιστική) οι υπόλοιπες σειρές της εταιρείας χρησιμοποιούν τους συμβατικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν και οι λοιπές εταιρείες τόσο στα ανοιγόμενα όσο και στα συρόμενα συστήματα.
Fotis78 αν το σπίτι δέχεται έντονη αλατονέφωση (είσαι πάνω ή κοντά στην ακτή) και πας σε λύση αλουμινίου καλό είναι να σκεφτείς και τη λύση της ανοδείωσης των προφίλ (αντί για βαφή) προκειμένου να αποφύγεις τη διάβρωσή τους. Πολύ σημαντικό για αυτό το ζήτημα είναι να χρησιμοποιηθούν υλικά στήριξης ιδεατά από ΙΝΟΧ ή στη χειρότερη από από γαλβανισμένο χάλυβα. Τέλος οι ενώσεις στα κοψίματα του προφίλ θα πρέπει να σφραγίζονται επιμελώς με ειδική επικάλυψη πριν τη συναρμολόγηση και ακολούθως με αρμόκολλα κατά το δέσιμο των προφίλ μεταξύ τους.
Το Α και το Ω στα αλουμινένια κουφώματα είναι ο κατασκευαστής - εγκαταστάτης. Πρέπει να είναι πολύ επιμελής και σχολαστικός μιας και η μακροζωία του αλουμινένιου κουφώματος κρίνεται στις λεπτομέρειες της κατασκευής. Αν μπορείς να δεις προηγούμενη δουλειά του εγκαταστάτη στην περιοχή σου και μάλιστα που να έχει τοποθετηθεί τουλάχιστον 6 χρόνια νωρίτερα έλεγξε τις ενώσεις των προφίλ και τις χρησιμοποιούμενες βίδες στους μηχανισμούς και την πάκτωση του πλαισίου. Για τη φθορά στα λάστιχα μην νοιαστείς τόσο μιας και θεωρούνται αναλώσιμα.
Αν πας σε λύση PVC σημαντικό είναι ο κατασκευαστής να τοποθετήσει κατά την κατασκευή το γαλβανισμένο στρατζαριστό κομμάτι χάλυβα που προβλέπεται στο εσωτερικό του προφίλ PVC μιας και έτσι θα επιτύχει την ακαμψία που προδιαγράφει το εργοστάσιο για αυτό.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθούν υαλοπίνακες με 2 ενεργειακές επιστρώσεις που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία για το καλοκαίρι αλλά παράλληλα δεν επιτρέπουν και στη θερμική ακτινοβολία να διαφύγει κατά το χειμώνα. Ρίξε και μια ματιά εδώ για τα γυαλιά. Για ηχομόνωση υπάρχει ειδική μεμβράνη πάλι για τον υαλοπίνακα ενώ βοηθάει αν η μία από τις 2 υαλώσεις είναι διαφορετικού πάχους από την άλλη (πχ η μία 6 και η άλλη 5 χιλιοστά). Επίσης για την ηχομόνωση βοηθάει το μεγάλο διάκενο ανάμεσα στους υαλοπίνακες και η καλή σφράγιση περιμετρικά στην ένωση με τον τοίχο.
Τέλος ειδικά για τις περιπτώσεις ανοιγμάτων που δεν καλύπτονται από στέγαστρο ή μπαλκόνι καλό θα είναι ο κατασκευαστής να σου προτείνει κάποια ολοκληρωμένη λύση για τη στεγάνωση του κουφώματος πέραν της απλής σιλικόνης περιμετρικά.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.303
Members
38.446
Νεότερο μέλος
Nassos Makris