Μεγάφωνα ηχείων. Πως καίγονται-καταστρέφονται .

Μηνύματα
30.320
Reaction score
30.127
Ανοίγω αυτό το νήμα για να συζητήσουμε πως συμβαίνει ,τι συμβαίνει, και καταστρέφονται τα μεγάφωνα.
Για αρχή ας ξεκινήσουμε , με το τι σημαίνει κάψιμο- καταστροφή μεγαφώνου.
Αυτό λοιπόν μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους.
1) καμμένο πηνίο φωνής.
2) κομμένο σύρμα πηνίου φωνής.
3) κατεστραμένο διάφραγμα .
4) κομμένο εύκαμπτο σύρμα .
5)Κατεστραμένη ανάρτηση .
6) έκκεντρη θέση πηνίου φωνής .

Ολα τα παραπάνω σχετίζονται με την καταστροφή και δυσλειτουργία του μεγαφώνου.
Μπορούμε να το συζητήσουμε όποτε θέλετε.
Η γνώση και εμπειρία υπάρχει και είναι διαθέσιμη.
 
Last edited:

Μηνύματα
14.313
Reaction score
11.980
Σε κάτι ηχεία που μου χάρισαν, τα tweeters (μεταξύ άλλων προβλημάτων) δεν έπαιζαν καλά. Αφού τα έβγαλα έξω και τα άνοιξα (είναι με βίδες, όχι κολλητά) είδα ότι το βερνίκι από το πηνείο φωνής είχε αρπάξει, χωρίς όμως να δημιουργείται βραχυκύκλωμα. Το ένα, με καθάρισμα παίζει καλά, το άλλο πήγα σε γνωστό επισκευαστή και μου άλλαξε διάφραγμα.
Ναι, παίζουν λίγο διαφορετικά τώρα και στα άμεσα σχέδιά μου για το μέλλον είναι να πάω και το άλλο tweeter για αλλαγή διαφράγματος.

Το συμπέρασμά μου (εξετάζοντας και τα γούφερ) είναι ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τα έπαιζε πολύ δυνατά και συνεχόμενα, μάλλον σε πάρτι.
 


Μηνύματα
30.320
Reaction score
30.127
Ας ξεκινήσουμε πρώτα με το τι συμβαίνει , και μετά προχωρούμε στις αιτίες που προκάλεσαν την βλάβη.
Κάψιμο πηνίου φωνής.
Προκαλείται είτε από υπερβολική ισχύ για μεγάλο διάστημα , είτε από τετραγωνικό παλμό για μικρότερο διάστημα.
Αμφότερα έχουν ως αποτέλεσμα υπερθέρμανση του πηνίου , λιώσιμο της μόνωσης του πηνιοσύρματος , και εν συνεχεία βραχυκύκλωμα των σπειρών του μεγαφώνου .
Στο βραχυκύκλωμα , ο ενισχυτής θα δεί στην έξοδό του μία πολύ χαμηλή αντίσταση στον αντίστοιχο κλάδο , και ενδεχομένως να ρίξει το ρελέ προστασίας.
Αν δεν έχει ρελέ θα υπερθερμανθεί και μπορεί να καεί τελικά.
 
Last edited:

Μηνύματα
30.320
Reaction score
30.127
Κομμένο σύρμα πηνίου φωνής.
Κάποιες φορές , λόγω μεγάλης διαδρομής του διαφράγματος , κόβεται το σύρμα του πηνίου.
Αυτό μπορεί να συμβεί σε όλα τα μεγάφωνα. Ολα τα διαφράγματα εκτελούν διαδρομές . Αλλα μικρές άλλα μεγαλύτερες.
Οταν κοπεί το πηνιόσυρμα , διακόπτεται το κύκλωμα ΔΕΝ περνάει ρεύμα και το μεγάφωνο μένει μουγκό .
Δύσκολο να βρεθεί που έχει κοπεί , συνήθως κάπου στην εσωτερική μικρή περιφέρεια τού κώνου , ή κοντά στα εύκαμπτα των tweeters .
 


Μηνύματα
30.320
Reaction score
30.127
Κατεστραμένο διάφραγμα.
Είτε είναι κώνος woofer , mid , είτε είναι θόλος tweeter , το διάφραγμα μπορεί να υποστεί καταστροφή.
Εχω δεί κώνους woofer , που έχουν φάει κλωτσιά .
Περιττό να πω πως δεν επισκεύαζονταν . Σκιζμένοι κακοφορμιζμένοι , ένα χάλι μαύρο.
Αυτό είναι αλήθεια κρίμα.
Κατεστραμένοι κώνοι ή θόλοι tweeters από περίεργα παιδικά δακτυλάκια .
Κλάμα ατελείωτο. Ο θόλος αν και τσαλακωμένος μπορεί να συνεχίσει να παίζει μεν , αλλά σε καμία περίπτωση δεν παίζει όπως πρέπει . Είναι αλλού.
Και φυσικά η επισκευή έγκειται στην αντικατάσταση ουσιαστικά.
Αν δεν έχει πάρει η μπάλα και το πηνίο φωνής.





.....



Κομμένο εύκαμπτο .
Πάλι λόγω μεγάλης διαδρομής , περιεχόμενο με έντονες χαμηλές συχνότητες , υπερβολική ισχύ κτλπ , μπορεί να κοπεί το εύκαμπτο ,ας το πούμε σύρμα , που δεν είναι , αλλά έτσι λέγεται.
Οταν λοιπόν κοπεί το εύκαμπτο , δικόπτεται το κύκλωμα και το μεγάφωνο παραμένει μουγκό .
Σαφώς και επισκευάζεται . Σχετικά εύκολα έως και πολύ εύκολα . Αλλαγή , είτε κόλληση του υπάρχοντος.
Μικρό το κακό.
Απλά χρειάζεται διερεύνηση , γιατί συνέβη.
 
Last edited:

Μηνύματα
30.320
Reaction score
30.127
Κατεστραμένη ανάρτηση.


Ανάρτηση φέρουν όλα τα μεγάφωνα.
Είτε woofer , είτε mid ,είτε tweeter, όλα έχουν ανάρτηση .
Και είναι πρωτευούσης σημασίας για την σωστή λειτουργία του μεγαφώνου.
Η ανάρτηση κρατάει την μεμβράνη κεντραρισμένη , και επιτρέπει την κίνηση της μεμβράνης σε συγκεκριμένα όρια .
Οταν χαλαρώσει ή καταστραφεί η ανάρτηση το μεγάφωνο πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός προδιαγραφών , και συνεπώς είτε παίζει στον γάμο του καραγκιόζη είτε παραμορφώνει είτε βρίσκει το πηνίο φωνής στούς οπλισμούς του μαγνήτη και καταστρέφεται .
Μία υπέρ το δέον μαλακή ανάρτηση σε ένα woofer δεν μπορεί να συγκρατήσει την κίνηση του κώνου , με αποτέλεσμα να χτυπάει και να τερματίζει το πηνίο φωνής στην πίσω πλάκα του μαγνήτη.
Κάνει πολύ εύκολα μεγάλες διαδρομές ο κώνος και κάπου καταστρέφεται από αυτές ακριβώς τις διαδρομές.





...




....
Εκκεντρη θέση πηνίου φωνής .
Αν και γίνεται από εξωτερική πάντα αιτία , μπορεί να συμβεί .
Χτύπημα - πέσιμο του ηχείου ή μεγαφώνου.
Αποτέλεσμα , να αλλάζει θέση , λίγο αλλά αρκετά το πηνίο φωνής , και εν συνεχεία να βρίσκει κινούμενο στον μαγνήτη .
Ιδίως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που έχει σχετικά διασταλεί , είναι πιο εύκολο να βρεί στον μαγνήτη και να αρχίσει έτσι να τρίβεται , με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αφαιρεθεί εντελώς η μόνωση του πηνιοσύρματος και να προκληθεί βραχυκύκλωμα με τα γνωστά επακόλουθα.
Ατιμο πράγμα.
Μου έχει συμβεί και ήταν πολύ οδυνηρό.
 
Last edited:



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.755
Μηνύματα
3.062.684
Members
38.606
Νεότερο μέλος
ROS
Top