Μερικες γρηγορες ερωτησεις !

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.722
Απάντηση: Μερικες γρηγορες ερωτησεις !

Κοίτα, χωρίς να είμαι τεχνικός, ξέρω ότι στο καλώδιο δικτύου χρησιμοποιούνται τα 4 καλώδια από τα 8.

Ίσως αυτό εννοούσε ο ηλεκτρολόγος σου.

Τώρα δεν ξέρω που και πότε χρειάζονται τα υπόλοιπα 4 καλώδια.

Reaction score
29.622

Λοιπόοον , , τα καλώδια που χρειάζονται για να δουλέψει το dsl είναι 2 , και για να δουλέψει το τηλέφωνο άλλα δυο. Τα πράγματα είναι απλά. Μην κάνετε την ζωή σας δύσκολη.Αν θέλετε και τηλέφωνο και ιντερνετ στην ίδια πρίζα θέλετε 4 καλώδια.
Αφού προηγουμένως εχει παρεμβληθεί το ειδικό spliter που διαχωρίζει το τηλεφωνικό σήμα απο το ιντερνετικό. Τόσο απλά.

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
202

ΦΙλε μου για τηλεφωνο και ιντερνετ στην ιδια πριζα λες οτι χρειαζονται 4 καλωδια.
Πες μας και ποια ειναι αυτα...

Reaction score
29.622

Tι θα πεί πια είναι αυτά? τοκάθε utp καλώδιο , εχει μέσα 4 μονά καλώδια , τα οποία είναι και color coded. Tα 2 με μπλε και περτικαλί πχ πάνε για modem router , τα άλλα δυο πράσινο και καφέ πάνε για τηλέφωνο. Τόσο απλά.

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
202

Το ενδεχομενο να μην εχω ξαναδει μεσα UTP καλωδιο ειναι τοσο αδιανοητο δηλαδη??!!
Eυχαριστω παντως.

abcd

Super Moderator
Reaction score
107.722

Tι θα πεί πια είναι αυτά? τοκάθε utp καλώδιο , εχει μέσα 4 μονά καλώδια , τα οποία είναι και color coded. Tα 2 με μπλε και περτικαλί πχ πάνε για modem router , τα άλλα δυο πράσινο και καφέ πάνε για τηλέφωνο. Τόσο απλά.
Γκουχ γκουχ...

Για ρώτα το Μάνο από την Κόρινθο πόσα έχει;

Ξέρει αυτός γιατί έφτιαξε καλώδιο ηχείου με UTP (Unshielded Twisted Pair)!

Reaction score
384

Λοιπον παιδια τα καταφερατε με πεισατε. Εβαλα καλωδια για 7.1.

Τωρα κατι αλλο που με βασανιζει και με τον ηλεκτρολογο δεν μπορω να συνεοηθω καλα δυστηχως. Απο ενα καλωδιο UTP cat5e τι πριζα μπορει να βγει; δικτυου; τηλεφωνου; και τα δυο μαζι; ξαναλεω απο ΕΝΑ καλωδιο cat5e.
Γιατι δε βαζεις 2 χ cat6 να εχεις να παιζεις?
Τσαμπα ειναι!

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
202

Dimitris,σωστος, αν εχει περισεψει καλωδιο θα το κανω.

Μια αλλη ερωτηση. εστω οτι εχω μια διπλη πριζα με 2 rj45 υποδοχες.
Στην αριστερη θα βαλω ετhernet Καλωδιο και στηνδ εξια θελω να βαλω τηλεφωνο.

Στην πλευρα του τηλεφωνου το καλωδιο του τηλεφωνου θαναι rj11-rj11 ή θαναι rj45(στην πλευρα της πριζα) -rj11?

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
202

Λοιπον παιδια σας παραθετω σχεδιαγραμμα με τι καλωδια περασε σημερα ο ηλεκτρολογος.
εν ολιγοις ειναι 3 καλωδια cat5e τα οποια ξεκινανε ολα απτο δωματιο 1.
Το ενα καλωδιο καταληγει σε μια πριζα και τελειωνει εκει.
Το αλλο καλωδιο καταληγει σε μια πριζα οπου εκει γεφυρωνεται με ενα αλλο καλωδιο και αυτο καταληγει σε αλλη πριζα.
Το τελευταιο γεφυρωνεται δυο φορες.

Ηθελα να ρωτησω...
1)αν στο σχεδιαγραμμα που βλεπετε βαλω το ρουτερ μου εκει οπου ξεκινανε ολα τα καλωδια, θα εχω ιντερνετ σε οποιαδηποτε απο τις παρακατω πριζες θελω;
2)μπορω καποιες απτις παρακατω πριζες να τις κανω διπλες να μου βγαλουν δηλαδη μια πριζα για δικτυο αλλα και μια πριζα για τηλεφωνο; αν ναι ποιες πριζες ειναι αυτες;

Reaction score
384

Εξαρταται που θελεις να εχεις internet ταυτοχρονα. Για παραδειγμα, το καλωδιο 2 υποστηριζει εναν υπολογιστη σε ενα δωματιο μονο. Αν θελεις να βαλεις 2 -3 υπολογιστες ταυτοχρονα θα πρεπει να βαλεις ενα switch σε καθε δωματιο. Μια αλλη λυση θα ηταν να κανεις split το καλωδιο στην αρχη του και να χρησιμοποιησεις τα 4 καλωδια σε μια πορτα του switch/router και τα αλλα 4 σε μια αλλη. Ετσι αυτοματως μπορεις με ενα καλωδιο να υποστηριξεις δυο μηχανηματα και χωρις switcher, αλλα οχι Gigabit.

Πρεπει να σκεφτεις τι χρειαζεσαι και αναλογως να πραξεις. Κανονικα επρεπε να βαλες ενα καλωδιο σε καθε εξοδο γιατι το καλωδιο ειναι τσαμπα. Το τηλεφωνο δεν χρειαζεται καν να το βαλεις σε πριζα εκει. Αγορασε ενα ασυρματο με 2-3 συσκευες και καρφωσε την κεντρικη βαση εκει που ειναι και ο router.

Πολλα μπορεις να κανεις, εσυ τι θα ηθελες?

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
202

Λοιπον για αρχη δε θελω τιποτα ασυρματο μεσα,ουτε τηλεφωνο ουτε ιντερνετ.

Θα σου πω ενα ενα τι θελω και πεσμου τι γινεται και τι οχι
1)Θελω τηλεφωνα στη πριζα1, πριζα 3 και πριζα 3.1.
2)θελω εναν υπολογιστη με ιντερνετ στη πριζα 3.1 και αργοτερα ισως αποφασισω να τον μεταφερω στην πριζα 3
3)θελω στις πριζες 2, 2.1 και 2.2 να βαλω τηλεορασεις οπου να μπαινουν στο δικτυο. οχι ταυτοχρονα,μια απτις 3 καθε φορα.

Υ.Σ. οι περισοτεροι μου ειπαν οτι στο καλωδιο 2 που εχει 2 διακλαδωσεις δεν θα δουλευει πιθανοτατα το ιντερνετ λογω των δυο διακλαδωσεων. πιστευεις οτι θα δουλευει και στις 3 αλλα οχι ταυτοχρονα;

Reaction score
384

1. Τηλεφωνα βαζεις ανετα. Η συνδεση σε σειρα ειναι ΟΚ. Μεχρι 4 συσκευες μπορεις να βαλεις νομιζω.
2. Οπως το καταλαβαινω εγω τωρα...Εχεις 8 καλωδια. 4 πανε για ιντερνετ και με rj45 στο router. Το τηλεφωνο χρειαζεται 3, αρα εισαι οκ.
3. Για να εχεις ιντερνετ σε 3 πριζες χρειαζεσαι 12 καλωδια κι εσυ εχεις 8. Η λυση ειναι να βαλεις ενα switch πισω απο τις 2 πρωτες τηλεορασεις. Εσυ ομως εχεις το καλωδιο συνεχομενο, και θα πρεπει να βρεις εναν τροπο να ειναι
router-->πριζα-->switch--->TV και επισης απο τον switch--->πριζα προς το επομενο δωματιο

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
202

Dimitris, για ιντερνετ μεχρι 100mbit θελει 4 καλωδια αποτι μουπαν και για τα τηλεφωνα θελει 2. εισαι σιγουρος για τους αριθμους που λες;

Reaction score
384

Tο τηλεφωνο θελει 2, αλλα τα σπιτια ειχαν παντα 3, το λεγομενο bell wire. Βεβαια τωρα με τα καινουργια τηλεφωνα και το ADSL δεν ειναι απαραιτητο, αλλα οταν βαζεις πριζες προεκτασης και εχες τηλεφωνο-αντικα δεν θα βαραει.
Το κακο ειναι πως το bell wire δημιουργει θορυβο στη γραμμη αλλα ηταν και αναγκαιο κακο καποτε. Τωρα δεν εχω ιδεα αν καν το περνανε στα σπιτια...
Η γραμμη ερχεται απ'εξω με 2 καλωδια, αλλα το τριτο το βαζανε μονο στις προεκτασεις.

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
202

GiannisHD γιατι μου ειπε οτι δουλευε και ετσι το δικτυο.Δε τα ξερα καιγω ειμαι λιγο ασχετος.

Σημερα παντως μου περασε καινουργιο καλωδιο απτο ρουτερ στη πριζα 3.1.
Οποτε στη πριζα 3, 3.1 και 1 εχω ανεξαρτητο καλωδιο.
Το 80-90% αυτων που ηθελα εγινε.
Το μονο που εμεινει ειναι αν το καλωδιο UTP 2 δωσει ιντερνετ σε 2 πριζες με διακλαδωσεις.

Reaction score
384

Το UTP2 για να δωσει ιντερνετ σε 2 πριζες (οχι 3) θα πρεπει να κανεις το ακολουθο.
Στη μερια του router το κανεις split και βαζεις τα 4 καλωδιακια σε ενα βυσμα και τα αλλα 4 σε αλλο. Αυτα τωρα πανε στο router ή switch (δεν ξερω τι ακριβως θα εχεις εκει).

Στην πρωτη πριζα βαζεις τα 4 καλωδια και στη δευτερη πριζα τα αλλα 4. Τελος. Ιντερνετ και στα 2 δωματια.

Για ιντερνετ και στα 3 δωματια
Εαν τωρα οι πριζες σου εχουν 2 υποδοχες, στο δωματιο 2 χρησιμοποιεις τη δευτερη υποδοχη και τη συνδέεις με το δωματιο 3 με το υπολοιπο καλωδιο που ειναι στον τοιχο, χωρις βεβαια να βαλεις κι άλλα καλωδια στην υποδοχη 1 του δωματιου 2.
Τωρα λοιπον, εαν θελεις να εχεις ιντερνετ και στα 3 δωματια....
Δωματιο 2, υποδοχη 1---Καλωδιο σε switch. Απο το Switch στελνεις καλωδιο στη συσκευη που θελεις. Απο το ιδιο switch πας στην υποδοχη 2 της ιδια πριζας.
Δωματιο 3 τωρα, συνδέεις κανονικα τη συσκευη στην πριζα, γιατι στην ουσια τωρα αυτη η πριζα ειναι προέκταση του καλωδιου που βγαινει απο το switch.

Θελει μονο προσοχη στα καλωδια γιατι αν τα τερματισεις λαθος δε θα δουλευει τιποτα. Με αυτον τον τροπο τα καλωδια θα βγαζουν error αν ο ηλεκτρολογος εχει μηχανημα που τεσταρει UTP, αλλα θα δουλευουν κανονικα. Θεωρητικα παντα...:116:

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
202

Λοιπον ακου τι εκανα...αν θες ξαναδες στη προηγουμενη σελιδα το σχεδιαγραμμα...
απτο ρουτερ μου ξεκινανε 4 utp cat5e καλωδια. Ενα παει στη θεση 1. αλλο στη θεση 3, αλλο στη θεση 3.1 και αλλο ενα στη θεση 2.

Οποτε μου μενουν μονο οι θεσεις 2.1 και 2.2 ακαλυπτες.
ΤΙ σκεφτηκα λοιπον...

Στη θεση 2 ξεκιναει ενα καλωδιο που παει στη θεση 2.1
και στη 2.1 ενα που παει στη 2.2.

οποτε το καλωδιο που ερχεται απτο ρουτερ στη θεση 2 κραταω 2 ζευγη του και βγαζω ιντερνετ εκει, τα αλλα δυο ζευγη του ενωνονται με το καλωδιο που παει απτην 2 στη 2.1 και εκει δινουν ιντερνετ σε ενα switch στην 2.1 . Και τελος βγαζω ενα καλωδιο απτο switch και το χωνω στη δευτερη πριζα στη 2.1 οπου ξεκιναει καλωδιο για τη 2.2 να τις δωσει και εκει ιντερνετ.

καλοοο;

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
202

Και να σου και τα προβληματαααα...
σημερα ηταν η μερα που θα ξεκιναγα να βαλω τις πριζες με τη βοβθεια ενος φιλου ηλεκτρολογου.
Η σειρα valena της Legrand που πηρα ,αποτι μουπαν στο μαγαζι που της πηρα, εχει καταργησει τις cat5e (τετοια καλωδιο εχω βαλει στο σπιτι) και εχει μονο cat6, μου λενε παρε αυτο κανει κανονικα.
Ελα ομως που το κατ 6 καλωδιο ειναι λιγο πιο λεπτο απτο cat5e...
με αποτελεσμα το κατ5 που εχω σπιτι οταν περναγε καθε καλωδιακι μεσα στη πριζα αναμεσα στα σιδερακια να σκιζεται το καλωδιο γιατι τα σιδερακια κοβουν σα λεπιδες και πρεπει ναναι πιο λεπτο προφανως το καλωδιο για να χωραει πιο ανετα μεσα και να μη κοβονται.

Οποτε...πακετο! τι κανουμε τωρα; αλλαγη ολες οι πριζες; 300ευρω εδωσα να παρω legrand ναχω το κεφαλι μου ησυχο και να τα....

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.907
Members
38.518