Είναι για το Αμέρικα μόνο.
Και είναι πλέον πολύ δύσκολο να το ξεγελάσεις και ένα εγγραφείς εκεί.
Μόνο για ΕΕ πιάνει το κόλπο.
Και για να γίνω πιο ακριβής το Qobuz το κοροϊδεύεις εύκολα.
Με το PayPal είναι το πρόβλημα.
Στο qobuz με vpn δηλώνεις USA και ως εδώ καλά , μετά όμως ,
Αν βάλεις κάρτα ελέγχει την χώρα της τράπεζας και δεν την δέχεται.
Αν βάλεις PayPal τότε ελέγχει την διεύθυνση του PayPal.
Αν δηλώσεις ψεύτικη διεύθυνση στο Αμέρικα στο PayPal τότε δεν δέχεται κάρτα από ΕΕ.
Παλιά ήταν πιο εύκολο να γίνει γιατί το σύστημα έκανε πλημμελή έλεγχο.
Μετά έσφιξε.
Εγώ το έχω μέσω Γαλλίας.
Αν τα καταφέρει κανείς από usa ας ενημερώσει.
Για να μην ανοίγω άλλο θέμα θα γράψω σε αυτό την απορία μου.
Στον ιστότοπό του το qobuz εμπορεύεται ψηφιακά αρχεία μουσικής δηλώνοντας πως είναι hi res. Κάποια άλμπουμ που κοίταξα έτσι ενδεικτικά δεν κυκλοφορούν πουθενά αλλά σε τέτοιο φορμά. Για παράδειγμα υπάρχουν και οι τρεις κυκλοφορίες της Dayme Arocena σε 24/44.1 αλλά στο επίσημο site της brownswood recordings μπορείς να αγοράσεις μόνο απλά flac ή mp3. Το βρίσκω λίγο παράλογο αυτό, εκτός κι αν παίζει κάτι με αποκλειστικά δικαιώματα. Έχει κανείς πληροφορίες κατά πόσο είναι πραγματικά hi res αρχεία από mastering αυτά του qobuz κι όχι κάποιο upsampling?
Τα δικαιώματα τα πληρώνουν ανά χώρα.
Προφανώς στην Ελλάδα κατόπιν έρευνας που έκαναν θα διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον ώστε να καλύψουν τα έξοδα τους και να βγάλουν και κέρδος.
Πρόσφατα έβλεπα μια συνέντευξη καλλιτέχνη που έχει την μουσική της στις streaming πλατφόρμες.
Είπε τα χειρότερα για Spotify και Apple Music, και τα καλύτερα για Qobuz σε σχέση με όσα παίρνουν από αυτές και γενικά για την αντιμετώπιση που έχουν ως καλλιτέχνες.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει λίγο όπως λέει καθώς με το Apple Music άλλο ποσό θα τους δώσει αν παίξουν λιγότερα από 30" και άλλα αν είναι πάνω από 30". Άλλο "σπρώξιμο" θα πάρεις αν είσαι ανεξάρτητος καλλιτέχνης και άλλο αν είσαι από γνωστό μεγάλο label. Επίσης άλλο "σπρώξιμο" και στο αν δίνεις τον κατάλογο σου για χρήση από το Apple Music. Επίσης η Apple άρχισε να αγοράζει πνευματικά δικαιώματα καταλόγων οπότε ίσως να μην αργεί η ώρα δικής της δισκογραφίας ή εξαγορά κάποιας μεγάλης.
Με το Qobuz είπε, εκτός του ότι πληρώνει καλύτερα, "μας σέβονται και έχουμε κάποιον άνθρωπο που θα ασχοληθεί μαζί μας, κάτι που δεν συμβαίνει στις άλλες πλατφόρμες. Θα στείλουμε ένα request αν θέλουμε κάτι, θα πάρουμε ένα αύξοντα αριθμό και όταν (ποτέ) έρθει η ώρα κάποιος θα μας πει κάτι".
Επειδή χωρίς τους καλλιτέχνες, το χόμπι και γενικά είτε αυτό αφορά τη μουσική ή τα μηχανήματα ή ότι άλλο, δεν έχει καμία αξία χωρίς content, θέλοντας να υποστηρίξω τους καλλιτέχνες θα έχω ως βασική υπηρεσία το Qobuz και μόνο αν δεν βρω κάτι θα αλλάξω στα άλλα.
Θεωρώ πως κάτι τέτοιο αξίζει να το κάνουμε όλοι.
Υγ: Φήμες θέλουν το Qobuz να δουλεύει την Dolby Atmos επιλογή.
Υγ: σχετικά με τα ποσά που μπορούν να "χτυπήσουν" οι καλλιτέχνες από το Spotify συγκεκριμένα, έδωσε ένα παράδειγμα του Pharell με το Happy.
Το τραγούδι έπαιξε 43.000.000 φορές την πρώτη βδομάδα, για να καταλήξουν στην τσέπη του καλλιτέχνη $2700.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα οποία όπως είπε έχουν επιβεβαιωθεί από γνωστές ιστοσελίδες του χώρου, από τα $137.000 που έδωσε το Spotify για τα 43.000.000 streams, μόνο τα $2700 κατέληξαν στην τσέπη του καλλιτέχνη.
(Τα $137.000 είναι δικός μου υπολογισμός σύμφωνα με τα ποσά που δίνει τώρα. Παλαιότερα έδινε περισσότερα, οπότε ακόμα χειρότερα).
Έλεος, έχω να πω.
Και αυτό μου θύμισε αμέσως κάτι άλλο που είπαν όλοι οι παρευρισκόμενοι μαστεράδες σε webinar για immersive music. Πως ποτέ άλλοτε στην ιστορία για όσο δουλεύουν (κάποιοι ήταν ήδη συνταξιούχοι αλλά δούλευαν από τρέλα) η βιομηχανία δεν ήταν τόσο πολύ everything for the money