ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.175
Re: Απάντηση: Re: ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

Είπες και μία αλήθεια. Και αυτή είναι η μαγεία του high-end αδελφέ που δεν θέλετε να καταλάβετε. Από τη μία θέλω να ακούω ακριβώς ότι υπάρχει στο δίσκο αλλά με ένα magic touch - δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω, που κάνει μία αδιάφορη και flat αναπαραγωγή, LIVE (στα πλαίσια που το επιτρέπει κάθε ηχογράφηση)! ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ. Κοινώς το αλατοπίπερο. Το φαί μαγειρεύται ακριβώς όπως ορίζει ο ΣΕΦ από κει και πέρα το πόσο αλάτι η πιπέρι θα βάλεις είναι δικό σου θέμα. :126:

Αν ήθελα να ακούω Monitor θα κράταγα τα Genelec που είχα για 3 χρόνια όταν είχα home studio! H θα γινόμουν ηχολήπτης. :126:

Λογω διαφορων καταστασεων στη ζωη του καθενος μας πλεον , ο χρονος ακροασης μουσικης νομιζω ειναι πολυ περιορισμενος.Οποτε διαθετω (οπως κ πολλοι αλλοι φανταζομαι το λιγοστο χρονο σε κατι που θα μου δωσει ευχαριστηση κ αγγαλιαση , ηρεμια κ χαρα με τη μουσικη κ το συστημα μου.Καλο το monitor ακουσμα αλλα νομιζω πως η απολυτη αναζητηση της πραγματικοτητας, το πως θελει η ηθελε να περασει την ηχογραφηση του ο ηχοληπτης ειναι κατι που περναει για μενα τουλαχιστον σε 2η μοιρα.Πρωτευει η ατμοσφαιρικοτητα, η γλυκα να πω , που μενει στ αυτια κ μεσα μας κ η ηθικη ικανοποιηση ακουγοντας ενα εργο, ενα κονσερτο η anyway ενα μουσικο κομματι.Αυτο ειναι που πληρωνουμε κ προσπαθουμε να πετυχουμε.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

έτσι για να γουστάρεις φιλαράκι, ρίξε μια ματιά εδώ.

όχι τίποτ'άλλο, αλλά να μη νομίζεις ότι είσαι ο μόνος που τα λέει...

α, να μη ξεχάσω και τον αιρετικό. Που επίσης δίνει πολύ σημασία στην εμπειρία. μάλλον, επειδή την έχει μεγάλη.:140:

βέβαια, στου κουφού την πόρτα, πάρε την πόρτα και φύγε.:142::137:
Ευχαριστώ για τα link Κώστα.
Ευτυχώς, είμαι σίγουρος πως δεν είμαι μόνος μου.
Αν, μελετώντας το avsite για δύο περίπου μήνες προτού γίνω μέλος, διαπίστωνα αδυναμία εύρεσης κοινού εδάφους, ε, τότε πολύ απλά δε θα γινόμουν μέλος.
Δε με έχετε δει να ποστάρω στο avclub, έτσι;

Reaction score
3
νομιζω οτι γενικα γινεται ενα βασικο λαθος, η μουσικη και η αναπαραγωγη της βασιζετε σε μια ανθρωπινη αισθηση την ακοη η οποια διαφερει σε ολους μας,επισης
εχει να κανει και με αλλα κριτηρια οπως η διαθεση την ωρα της ακροασης,το ποσο μας αρεσει το κομματι που ακουμε εκεινη την στιγμη.γενικα η μουσικη προσφερει απολαυση, ακομη και το να βλεπεις ενα ομορφο ηχειο μπορει να προσφερει στην απολαυση,ειναι λαθος κατα την γνωμη μου να βαλει καποιος κατι στον χωρο του επειδη μετραει απλα καλα, η επειδη το λεει ο ταδε και το ειχε ακουσει καποτε ο αλλος. δεν ειμαστε και ολοι ηχοληπτες στο κατω κατω να παρουμε μονιτορ που ισως λεω ισως σε μια κακη εγγραφη που ειναι και η πλειονοτητα να σου ξυριζει τα αυτια.
ειναι σαν την ζωγραφικη που βλεποντας ενα πινακα του πικασο μπορει να σε χαλασει η να σε φτιαξει, ολοι ομως οι ειδημονες λενε οτι ειναι κορυφαιος ζωγραφος.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

Επιπλέον, για όσους φίλους πιθανόν αναρωτηθούν, ειδικά αν έχουν δει και το παρακάτω thread
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=76284
"Καλά ρε φίλε, εδώ και πόσες σελίδες μας έχεις σκοτίσει τον έρωτα με τα Κ + Η, εσύ έχεις στο σπίτι σου Adam, το παληκάρι εκεί τι το συμβούλευες να πάρει Focal;"
έχω να πω πως από τη στιγμή που, ανά περιοχή τιμής φυσικά, κάποιος αρχίζει να έχει ΛΥΜΕΝΑ σιγά σιγά ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ε, τότε ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ, από τη στιγμή βέβαια που έχουμε να κάνουμε με σοβαρές εταιρείες.
ΟΠΟΤΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.
Αρκεί βέβαια να παραμείνουμε στα όρια της Λογικής.
Να μη συγκρίνουμε δηλαδή τα Adamάκια μου με τα Κ+Η Ο 410, ή να πεταχτεί κάποιος φίλος και να πει πως "ακούει ποιοτικά" με Zu και Wavac SH-833, γιατί δε μπορώ παρά να γελάσω συγκαταβατικά.
Όπως θα γελάσω συγκαταβατικά αν κάποιο παιδί σαν κι εμένα ας πούμε (δηλαδή όχι επαγγελματίας μηχανικός ήχου), αποφανθεί ότι προτιμά π.χ. το Adam MP1 από το συνδυασμό Focal SM11 L-R/SUB επειδή στην ακρόαση το πρώτο του φάνηκε "τονικά πιο σωστό".
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ μεταξύ των δύο παραπάνω μπορεί να ΥΠΑΡΧΕΙ, απλά η, πικρή ίσως, αλήθεια είναι ότι για κοινούς ανθρώπους σαν κι εμάς (μη καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου δηλαδή), απλά αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΙΜΟ ΜΕΣΩ ΑΚΡΟΑΣΗΣ.
Γι' αυτό και εγώ, αντί για τα αυτάκια μου προτιμώ να χρησιμοποιώ αυτό που βρίσκεται ανάμεσά τους.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.029

Αν, μελετώντας το avsite για δύο περίπου μήνες προτού γίνω μέλος, διαπίστωνα αδυναμία εύρεσης κοινού εδάφους, ε, τότε πολύ απλά δε θα γινόμουν μέλος.
ναι, δεν είσαι μόνος σου. υπάρχουν 2-3 ακόμη.:143::135::137:

σοβαρά όμως, αξίζει να δεις (αν δε τα έχεις πάρει πρέφα δηλαδή) κάποια ακόμα θρεντς στο ίδιο μήκος κύματος, σημαντικότατα ΙΜΗΟ θρέντς,τα παρακάτω (για να θυμούνται οι παλιοί και να βλέπουν οι καινούριοι):

1. Blind vs. Sighted listening tests - loudspeaker experiment

2. Για να ορίσουμε ένα σύστημα ως hi-fi...

3. Τελικά, μετρήσεις ή ακουστική εκτίμηση;

4. Περί εμπειρίας ακρoάσεων και δικαιώματος στην άποψη...

5. Hi-Fi και ποιότητα εγγραφών...

6. Είναι εύκολο να προσφέρουν ‘γνώση’ οι αντιπρόσωποι;

7. Ποιοί προσφέρουν στο hi-end φόρουμ-η αξία της συμβουλής.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

ναι, δεν είσαι μόνος σου. υπάρχουν 2-3 ακόμη.:143::135::137:

σοβαρά όμως, αξίζει να δεις (αν δε τα έχεις πάρει πρέφα δηλαδή) κάποια ακόμα θρεντς στο ίδιο μήκος κύματος, σημαντικότατα ΙΜΗΟ θρέντς,τα παρακάτω (για να θυμούνται οι παλιοί και να βλέπουν οι καινούριοι):

Thanks again!

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.175
Στη δουλεια μου σαν φωτογραφος, οταν φωτογραφιζω μοδα η διαφημιση η προιοντα προσπαθω να πετυχω οσο το δυνατον πιστοτερη αναπαραγωγη, χρωματων τονικοτητας κ φωτεινοτητας.Σε αλλες δουλειες-συνθηκες οπως γαμος-φυση-ρεπορταζ αυτο που ενδιαφερει περισσοτερο ειναι το πως θα φανει η φωτογραφια ελκυστικη, αρεστη κ εντυπωσιακη χωρις βεβαια υπερβολες.Αυτο νομιζω πως ειναι ενα καλο κ αντικρυστο παραδειγμα στον κλαδο της μουσικης-ακροασης οσο κι αν φαινεται ατοπο γιατι τελικα ο καθενας απο μας εχει διαφορετικες απαιτησεις απο το συστημα του.(υπηρξαν φορες που δεν ακουμε πλεον μουσικη αλλα συγκρινουμε μονο μηχανηματα κ τιποτε αλλο κ ετσι απομακρυνομαστε απο την ουσια του χομπι μας, οδηγουμενοι αλλου.)

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

Αλεξη προσεχετον αυτον τον ΕΑΡ.......ειναι φιδι κολωβο ,ακουει απο κατι ηχεια τυπου εξωφυλου,εχει 4 ψωροκιλοwatt στην ενισχυση των εξωφυλων,ακουει απο ενα παλιοκομπιουτερ,του αρεσουν οι μπυρες,θα σου πει να πας Θεσσαλονικη ταχα για ακροαση ενω ο απωτερος σκοπος του θα ειναι να σε παει για σαβουροφαγια στα παλιοστεκια της Σαλλονικας,ειναι ψιλοκουφος απο το αριστερο αυτι γιαυτο και οταν του μιλας στριβει ολο απο δεξια ταχατε μας,ειναι ομορφαντρας και το βασικοτερο .....ειναι αδερφος του Νικου του Τσαρουχα......οποτε η κεντα ειναι διπλη.........μακρια παλλικαρι μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Παρε φατσα.................

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Αλεξη προσεχετον αυτον τον ΕΑΡ.......ειναι φιδι κολωβο ,ακουει απο κατι ηχεια τυπου εξωφυλου,εχει 4 ψωροκιλοwatt στην ενισχυση των εξωφυλων,ακουει απο ενα παλιοκομπιουτερ,του αρεσουν οι μπυρες,θα σου πει να πας Θεσσαλονικη ταχα για ακροαση ενω ο απωτερος σκοπος του θα ειναι να σε παει για σαβουροφαγια στα παλιοστεκια της Σαλλονικας,ειναι ψιλοκουφος απο το αριστερο αυτι γιαυτο και οταν του μιλας στριβει ολο απο δεξια ταχατε μας,ειναι ομορφαντρας και το βασικοτερο .....ειναι αδερφος του Νικου του Τσαρουχα......οποτε η κεντα ειναι διπλη.........μακρια παλλικαρι μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:142::142::142:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.017
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

Kosta επέτρεψε μου να διαφωνήσω, αν και δεν έχω τις τεχνικές σου γνώσεις. Όταν μιλάμε για μετρήσεις, πρέπει να γνωρίζουμε και τις συνθήκες μετρήσεων, π.χ χώρος. Γιατί όταν τοποθετηθεί ένα ζευγάρι ηχεία σε ένα μέσο οικιακό χώρο ακρόασης, οι μετρήσεις πάνε περίπατο...
Στη μέτρηση της απόδοσης ενός ηχείου δεν λαμβάνεται υπ' όψιν ο χώρος, δηλαδή οι ανακλάσεις του. Επ' αυτού, αναμείνατε εναγωνίως. Σας έχω έκπληξη...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

Είπες και μία αλήθεια. Και αυτή είναι η μαγεία του high-end αδελφέ που δεν θέλετε να καταλάβετε. Από τη μία θέλω να ακούω ακριβώς ότι υπάρχει στο δίσκο αλλά με ένα magic touch - δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω, που κάνει μία αδιάφορη και flat αναπαραγωγή, LIVE (στα πλαίσια που το επιτρέπει κάθε ηχογράφηση)! ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ. Κοινώς το αλατοπίπερο. Το φαί μαγειρεύται ακριβώς όπως ορίζει ο ΣΕΦ από κει και πέρα το πόσο αλάτι η πιπέρι θα βάλεις είναι δικό σου θέμα.
Αν ήθελα να ακούω Monitor θα κράταγα τα Genelec που είχα για 3 χρόνια όταν είχα home studio! H θα γινόμουν ηχολήπτης.
Με ποιά ακριβώς κριτήρια θα επιλέγονται οι μεγάλοι ΄΄Chef΄΄;Το αρχικό παρασκεύασμα ή αυτό που θα προκύπτει με την επιθυμία προσθήκης καρυκευμάτων από τη μεριά του εκάστοτε καταναλωτή;
Φίλε μου, όντως συγκροτημένη σκέψη (στην ουσία της).
Από την πλευρά του "χόμπι της ακρόασης μουσικής", φυσικά όλα είναι εντελώς μα παντελώς υποκειμενικά, και ο καθένας θα πρέπει να έχει στο σπίτι του τον ήχο που γουστάρει ο ίδιος, ακόμα κι αν είναι εντελώς λάθος με αυστηρά τεχνικά κριτήρια, ακόμα κι αν είναι τίγκα στις παραμορφώσεις, τίγκα στα πρίμα και με μπάσσο να φαν κι οι κότες.
...
Προσωπικά πάντως, θα πρότεινα ηχεία και οποιαδήποτε άλλα μηχανήματα ασχέτως αν τα έχω ακούσει. Δεν έχει καμιά απολύτως σχέση η προσωπική μου προτίμηση στο ακουστικό φάσμα με το αντικειμενικά σωστά σχεδιασμένο μηχάνημα, που ταυτόχρονα δεν αποτελεί επίθεση στην τσέπη του καταναλωτή, με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια.
Όπως κάθε γιατρός συνταγογραφεί δίχως να είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει και ο ίδιος το εκάστοτε φάρμακο...Για τούτο βασίζεται στον τομέα της έρευνας και την κλινική...εμπειρία:)126:)

Εάν πάντως η ηχοληψία και η μίξη/mastering αποτελούν μορφές τέχνης/τεχνικής απαραίτητες γιά την καλλιτεχνική αρτιότητα της αναπαραγωγής εκάστοτε μουσικού έργου,το αυθεντικό πειστήριο με την ισχύ του ΄΄ντοκουμέντου΄΄ δεν παύει να είναι η ηχητική εκδοχή του μάστερ από τους αναπαραγωγείς του στούντιο.

Τα μεγάλα στούντιο δεν είναι ΄΄club΄΄ αναψυχής.Εκτιθέμενοι οι εργαζόμενοι τεχνικοί σε διάφορα ηχητικά ερεθίσματα γι αρκετές ώρες επί καθημερινής βάσης,ακόμα κι αν ΄΄συνειδητά΄΄ δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες προτιμήσεις ή ΄΄ευαισθησίες υψηλής πιστότητας΄΄,τα συστήματα αναπαραγωγής ή/και φροντίδας χώρου με ανεπαρκείς προδιαγραφές θα τους υποβάλλουν με την πάροδο του χρόνου σε ιδιαίτερη υποσυνείδητη δυσφορία.Τα φαινόμενα ακουστικής κόπωσης είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένα.Επομένως -αν μη τι άλλο- από ανάγκες επαγγελματικής ευσυνειδησίας και διατήρησης της υγείας τους,τα στουντιακά μηχανήματα οφείλουν-τουλάχιστον σε κάποιους αντικειμενικούς τομείς- να είναι κορυφαία με την αξία και την α ξ ι ο π ι σ τ ί α τους να επιβεβαιώνονται διαρκώς υπό δυσμενείς συνθήκες.

Reaction score
141
Σπαστικό να ακούς στα πανηγύρια καλύτερα από το σπίτι σου, έτσι δεν είναι; :116:
Κωστακη καλεσμενος ημουν και δεν προλαβα ουτε το φαγητο μου να τελειωσω,με την μπουκια στο στομα εφυγα.:116:
Η μαλλον να εκφραστω οπως και οι υπολυποι::126:
(σε λιγο θα πιανουμε και κ#λ# με τις πολλες ματιες :126:)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.029

Αλεξη προσεχετον αυτον τον ΕΑΡ.......ειναι φιδι κολωβο .....
αμα σε πιάσω εσένα στα χέρια μου μωρή τρελοκορίνθια, ..... 1 κουβά μπύρα θα σε βάλω να κατεβάσεις! :143::138::135:

Reaction score
4

Για να απαντηθεί η ερώτηση "ποιο είναι το κορυφαίο" ; - πρέπει να δωθεί και η άλλη παράμετρος, "σε τι" ;

Πχ

Ποιο είναι το καλύτερο για να παίξει 1 κιθάρα και ποιο για 10 μαζί
..
ή
μια μπάντα των 4 με μια άλλη των 60
και βάλε
[YOUTUBE]iF3ngp6xZ48&feature[/YOUTUBE]
. :131:

Υπάρχει κανείς που θα πρότεινε το ίδιο ηχείο ??

Άντε να σας δώσω μια βοήθεια....:407:
Γιατί η ίδια εταιρεία βγάζει διάφορα μοντέλα με άλλα χαρακτηριστικά ;

Reaction score
4

ενδιαφεροντα πραγματα, παντως οσο αναφορα αυτο το "κοντα στο ζωντανο ηχο" μαλλον αναφερεστε ΑΥΣΤΗΡΑ για ακουστικες ηχογραφησεις, γιατι οταν εχουμε να κανουμε με μουσικη που ηλεκτροδοτειται ουτως ή αλλως για να ακουστει ακομα και λαϊβ, τοτε πολλες φορες σπιτια μας πιθανα εχουμε καλυτερο ηχο απο συναυλια... κανω λαθος;

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

Έκανα ένα διάλειμμα απο το διάβασμα των ΣΗΕ και είδα αυτό...κοίτα την έβγαλες καθαρή μέσα στο χανείο που λέγεται ΕΜΠ αλλα εδώ δέν την γλυτώνεις...Έχει πραγματικά τρελούς!!!!:142::142:
Κοίταξε να δείς επειδή γενικότερα έχω όμοιες απόψεις με εσένα θέλω να σου αναφέρω κάτι που ίσως πρέπει να προσέξεις...

την εποχή που βγήκε το cd πράγματι στα χαρτιά ήταν καλύτερο απο το βινύλιο ετσι ώστε να μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτό ως πραγματικό χάσιμο χρόνου.Βέβαια μετά απο καιρό βγήκαν 10 γεροξεκούτηδες και βρίσαν το cd...λέει δέν ακουγόταν καλά.Ποιό ήταν το πρόβλημα?Οτι ναι μεν οι μετρήσεις ήταν καλές και απόλυτες αλλα είχαμε ξεχάσει ένα βασικό παράγοντα.Οι studiaδες κανόνισαν και έβαλαν σε όλες τις νέες παραγωγές το χεράκι τους.Αποτέλεσμα αυτού είναι εγώ σήμερα να κατεβάζω τα digital(όου!!!!!) remastered albums των beatles και να ακούω μόνο όργανα ή μόνο φωνή ή κάποιο όργανο να έχει εξαφανιστεί κ.τ.λ.Καλά μή μιλησουμε για το loudness war που σήμερα έχει πλέον καθιερωθεί.Επομένως η γενιά hi-end άδων του 90 έβριζε διαρκώς για την ακουστική ποιότητα του νέου μέσου....Έφταιγε όμως το νέο μέσο?Όχι βέβαια...(εν μέρη).Φτάσαμε -ναι τότε φτάσαμε- περίπου το 2000(?) (15 χρόνια μετά) να αναζητούμε τις λιγοστές ηχογραφήσεις που δέν είχαν περάσει απο τα χεράκια των σπουδαστών-studiaδων.Δέν θέλω όμως να σταθείς στο θέμα της ηχογράφησης και στο αν και πόσα cd καταστράφηκαν απο αυτές τις διαδικασίες.
Θέλω να σταθείς οτι υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που υποστηρίζει το βινύλιο επι δέκα χρόνια και κάτι τύποι σαν εμάς χασκογελούσανε μαζί τους.Εν μέρη όμως αυτοί είχαν δίκιο...Και είχαν δίκιο γιατί εμείς στη συνάρτηση της επιστήμης του ήχου είχαμε ξεχάσει μία μεταβλητή.Έτσι λοιπόν και με τους λαμπάτους.Εγώ που έχω ακούσει λαμπάτους πραγματικά ο ήχος τους είναι ξεκούραστος-ότι λένε οι χαιεντάδες δηλαδή-.Ναι και εγώ αν αγόραζα θα αγόραζα monitor ηχείο αλλα αυτό δέν αλλάζει το οτι οι λαμπάτοι έχουν "κάτι" που με το τρατζίστορ δέν το χω βρεί.
Και με αυτό το σχόλιο θέλω πολύ απλα να καταλήξω στο ότι μήπως τελικά εκεί υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αμελήσαμε?Μήπως οι αρμονικές των λαμπάτων είναι αυτές που ψυχοακουστικά δημιουργούν την αληθοφάνεια?Πραγματικα δέν με νοιάζει αν διαφωνείς ή συμφωνείς.Το θέμα είναι όμως οτι αυτά δέν είναι ερωτήματα που θα σου απαντήσει ένας π.χ. μηχανικός τηλεπικοινωνιών.Δέν θα σου τα απαντήσει γιατί πολύ απλά όπως και με το βινύλιο...δέν θα ξέρει το loudness war...πιθανότατα ούτε και αρχές ψυχοακουστικής ετσι ώστε να αναλύσει τα φαινόμενα.Ελπιζω να με πιάνεις...:138:
Σημειώνω ορισμένα πράγματα:
1. Νομίζω ότι κάπου μπερδεύεις το ζήτημα με τα cd. Και όταν γράφω μπερδεύεις, δεν εννοώ πως δεν τα καταλαβαίνεις καλά. Απλά, με τον τρόπο που τα γράφεις, κάπως συγκεχυμένα αν μου επιτρέπεις, κάνεις δύσκολο για ανθρώπους που ίσως δεν έχουν τις γνώσεις σου να καταλάβουν τι ακριβώς θέλεις να πεις.
Πάμε λοιπόν.
ΟΛΕΣ οι τεχνολογίες ακολουθούν αυτό που λέμε "σιγμοειδή καμπύλη εξέλιξης"
http://en.wikipedia.org/wiki/Sigmoid_function
Αυτή χαρακτηρίζεται από την αργή άνοδο κατά τα πρώτα στάδια "επώασης" μιας τεχνολογίας, όπου απαιτούνται πολύς χρόνος και χρήμα για μικρές σχετικά διαφορές στο αποδιδόμενο αποτέλεσμα, την "εφηβική" περίοδο ωρίμανσης της τεχνολογίας (το "γραμμικό" μέρος της καμπύλης) όπου με λίγο παραπάνω κόστος έχουμε αισθητή βελτίωση του αποδιδόμενου αποτελέσματος, και τέλος την περίοδο πλήρους ωρίμανσης της τεχνολογίας όπου πια όσο και να ανεβάσουμε το κόστος δε θα έχουμε ουσιαστικές διαφορές στο αποδιδόμενο αποτέλεσμα - σημάδι ότι πρέπει να περάσουμε σε νέα τεχνολογία.
Στην περίπτωση του προτύπου Red Book, η "γραμμική περίοδος" του CD άρχισε να λαμβάνει χώρα λίγα χρόνια μετά την πρώτη εμπορική υλοποίησή του.
Τότε και εντοπίστηκαν τα βασικά του προβλήματα στην υλοποίηση των απότομων φίλτρων υψηλών συχνοτήτων, στη μη γραμμικότητα των dac, στο θόρυβο Johnson... και άρχισαν να αναπτύσσονται ως λύσεις η υπερδειγματοληψία, το dither, το noise-shaping...
Η περίοδος αυτή κράτησε περίπου άλλη μια δεκαετία.
Ο χρόνος αυτός, δεδομένης της "αδράνειας" του καταναλωτικού κόσμου, αλλά και του γεγονότος της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ από έναν ηλεκτρομηχανικό σε έναν οπτοηλεκτρονικό μετατροπέα ενέργειας αλλά και της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ από τον "ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ" (α, ρε Schrodinger...) στον ΨΗΦΙΑΚΟ κόσμο κρίνεται ως λογικός.
Τι σχέση όμως έχουν τα παραπάνω προβλήματα του Red Book και των πρώτων εμπορικών υλοποιήσεων CD Player με τις στυλ Freddie Krugger πρακτικές καρακομπρεσαρίσματος παλαιοτέρων παραγωγών ώστε αυτές να ακούγονται άνετα στο χώρο του αυτοκινήτου με ambient noise της τάξης των 80db;
Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με τους ΕΓΓΕΝΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ του προτύπου Red Book οι οποίοι ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟΙ δεν είναι σε σχέση με τους ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ του βινυλίου;

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

2. Όπως ανέφερα και παραπάνω, μια περίοδος περίπου 20 ετών είναι μάλλον αρκετή ώστε να προσδιοριστούν τα βασικά προβλήματα μιας τεχνολογίας και να προταθούν έστω βασικές μεθοδολογίες ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ αλλά και ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ τους.
Έτσι, με δεδομένο πως κατασκευάζουμε ηχεία και ενισχυτές - ΕΙΔΙΚΑ ΛΑΜΠΑΤΟΥΣ - εδώ και έναν αιώνα, ΝΑΙ θεωρώ πως τουλάχιστον σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ οι ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ δίνουν μια ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ έστω και ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΑ εικόνα.
Δηλαδή, αν δύο συσκευές μετράνε παρόμοια άντε να μην "παίζουν" το ίδιο καλά.
Αλλά αν μια συσκευή μετράει ΧΑΛΙΑ, τότε ΟΧΙ, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΩΣΤΑ με δεδομένα ΠΙΣΤΟΤΗΤΑΣ και όχι καρυκευμάτων.
Τώρα (για να παραφράσω γνωστό θιασώτη άμυνας χώρου άλλου φόρουμ...), αν εσένα σου αρέσει την ώρα που ακούς έναν τενόρο να ακούς παράλληλα και ένα οκτάχρονο αγόρι να τραγουδά μαζί του (οι άρτιας τάξης παραμορφώσεις που λέγαμε) τότε με γεια σου και χαρά σου.
Αν μάλιστα σου αρέσει αλλάζοντας λαμπούλες και καλώδια (για να μη μιλήσω για "χαρούμενους πυκνωτές") να προσθέτεις ποικιλία ηχογεύσεων στο λαμπάτο χαρμάνι σου (Copyright Πάρις Κωτσής - ο Πάρις μιλάει για χαρμάνια, τι ταιριαστό...) και να ανανεώνεις κάθε φορά την εκτίμησή σου σχετικά με την ηλικία που θα ξυριστεί για πρώτη φορά το εν λόγω αγόρι, πάλι με γεια σου και χαρά σου.
Απλά αυτό ΔΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ. ΤΕΛΟΣ.
Και να σου πω και κάτι άλλο. Αν αυτά περί μη πληρότητας των μετρήσεων και ανεπάρκειας των μετρητικών δεδομένων, τα ισχυριζόταν καμια εταιρεία που βρίσκεται στην ΑΙΧΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ στον τομέα της (π.χ. Hypex), μπορεί και να τα δεχόμουν.
Αλλά το να τα ισχυρίζονται κάποιοι ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ Κ... οι οποίοι δεν έχουν κάνει ούτε μισό βηματάκι πέρα από τον ενισχυτή Williamson, και να τα πασπαλίζουν με ΠΑΠΑΤΖΑ για αντιστάσεις τανταλίου και βοροσιλικάτα, είναι απλά ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ.

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.887
Members
38.515
Νεότερο μέλος
Alebut