Οι Ελληνες Τσιγγάνοι ζητούν δικαιοσύνη

Reaction score
2.577
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Δύο σημαντικές δίκες, που ξεκινούν η πρώτη σήμερα και η δεύτερη μεθαύριο, έρχονται να καταδείξουν τις διακρίσεις και την αστυνομική βία κατά των Ελλήνων Τσιγγάνων. Αυτό καταγγέλλουν η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομ (ΠΑΣΥΝΕΡ), η Ενωση Ελλήνων Τσιγγάνων (ΕΕΤ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), υπογραμμίζοντας ότι σε όλη την Ευρώπη οι Ρομά υφίστανται τις περισσότερες διακρίσεις από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους οι άνω οργανώσεις, σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών δικάζεται κατ' έφεση ο πρώην αστυφύλακας Γεώργιος Τυλλιανάκης, που πυροβόλησε και σκότωσε τον Ρομ Μαρίνο Χριστόπουλο, τότε 21 ετών, στις 24 Οκτωβρίου 2001, στο Ζεφύρι Αττικής, όταν ο τελευταίος δεν σταμάτησε σε αστυνομικό έλεγχο.

Ο δράστης αποτάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στις 11 Μαρτίου 2005 σε κάθειρξη 13 ετών για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο: όμως, αποφασίστηκε η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα! Ετσι σήμερα, 4,5 χρόνια μετά το φόνο του Ρομ, ο αστυνομικός παραμένει ελεύθερος, ουσιαστικά ατιμώρητος...

Καταδίκη σε ισόβια

Για σύγκριση, υπενθυμίζεται πως ο αστυνομικός που σκότωσε τον «μπαλαμό» Γιώργο Δημητρακάκη, στις 5 Δεκεμβρίου 2003 στις Γωνιές Ηρακλείου Κρήτης, καταδικάστηκε στις 17 Μαρτίου 2006 σε ισόβια και βρίσκεται στη φυλακή, μόλις λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μετά το φόνο... Την αστυνομική βία κατά των Τσιγγάνων έχει αντικείμενο και η δίκη στις 12 Απρίλη 2006, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κεφαλληνίας, όπου δικάζονται σε δύο δίκες οι αστυνομικοί Νικόλαος Κανελλόπουλος, Γεώργιος Ξάνθης και Χρήστος Αλεξόπουλος για προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πλαστογραφία και ψευδορκία. Η υπόθεση αφορά την κακομεταχείριση του τότε 16χρονου Ρομ Θεόδωρου Στεφάνου, πριν από 5 χρόνια (!) στις 4 Αυγούστου 2001, από τον πρώτο στο Τμήμα Ασφαλείας Αργοστολίου και την επακολουθήσασα προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης με σύλληψη του Στεφάνου για αντιπερισπασμό, ψευδορκία στις ένορκες καταθέσεις του δράστη και πλαστογραφία σε υποτιθέμενη κατάθεση του θύματος από τους άλλους δύο αστυνομικούς. Η ανακρίτρια της υπόθεσης, το 2003, είχε προτείνει παραπομπή και άλλων δύο αστυνομικών για πρόσθετες ενέργειες κακοποίησης και άλλων Ρομά. Εισαγγελέας και δικαστικό συμβούλιο αγνόησαν ανακρίτρια και καταθέσεις των θυμάτων στην ανακρίτρια και τους απάλλαξαν στηριζόμενοι στις καταθέσεις των Ρομά... στους αστυνομικούς που έκαναν την ΕΔΕ στο ίδιο κτίριο όπου είχαν συμβεί τα καταγγελλόμενα!

Οι Ρομά είχαν καταγγείλει τότε στην ανακρίτρια πως είχαν πιεστεί στην ΕΔΕ να ανακαλέσουν, αλλά ούτε η ΕΛ.ΑΣ. ούτε η Εισαγγελία ερεύνησαν τις καταγγελίες: «βολεύτηκαν» με το πόρισμα της ΕΔΕ που τα βρήκε όλα «άψογα»...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2006

Reaction score
5
Μη λεμε τα ιδια...
Ειτε τσιγγανος ειτε οχι δε σταματησε για ελεγχο.
Ας προσεχε....
Δεν ειναι ρατσιστικο.
Οι ελεγχου γινονται για να σταματανε οι ελεγχομενοι.
Αν ειναι ας μη σταματαει κανενας στους ελεγχους.

VG

Reaction score
0
Αν υπηρχε δικαιοσυνη τοτε οι τσιγγανοι θα επρεπε να εκτιουν ΟΛΟΙ ισοβια στον Κορυδαλλό.

Τωρα για τα σχολια ανωθεν,πραγματικα δεν καταλαβαίνω,οποιος δεν σταματα σε ελεγχο πρεπει να δεχεται πισωπλατη σφαιρα στο κεφάλι;
Ισως σε καποιους "ανώμαλους" να μην τους αρεσει να τους πιανουν τον πωπο,να τους κοιτανε περίεργα και να τους φυτευουν ναρκωτικα στο αυτοκινητο.

V

VIDEOMIX

Guest
Συμφωνώ με τον VG.
Καπηλεύωνται την φυλή τους κλαψουρίζωντας συνέχεια και λέγωντας συνέχεια για ρατσισμό. Και δρούν φασιστικά στα δικαστήρια. Πηγαίνουν ορδές και ασκούν πίεση για τις αποφάσεις.
Εαν πάω εγώ έχωντας άδικη κατηγορία σε κάποιο δικαστήριο, θα πέσει η κοινή γνώμη επάνω μου να με φάει, παρασυρώμενη απο το κατηγορητήριο. Εκείνοι, έχωντας και άδικο τις περισσότερες φορές, ασκούν πίεση για μερολυπτική απόφαση με την πρακτική του όχλου.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Παντα υπαρχουν δυο πλευρες σε ενα νομισμα παιδια. Και δεν μπορουμε να αμφισβητησουμε το γεγονος οτι ΥΠΑΡΧΕΙ ρατσισμος. Και οταν υπαρχει περιθωριοποιηση μιας κοινωνικης ομαδας και μαλιστα με τις ευλογιες της εκαστοτε πολιτικης ηγεσιας, υπαρχουν και αναλογοι μηχανισμοι αντιστασης και αμυνας που πολλες φορες υπερβαινουν τα ορια... Δεν δικαιολογω καταστασεις. Μια μικρη παρατηρηση κανω...

Reaction score
2.577
VG said:
Αν υπηρχε δικαιοσυνη τοτε οι τσιγγανοι θα επρεπε να εκτιουν ΟΛΟΙ ισοβια στον Κορυδαλλό.
Πώς βάζεις μια ολόκληρη φυλή σε ένα τσουβάλι;;;;;;;;;

Ενδιαφέρθηκε κανείς για το πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ και τόσες δεκαετίες;;;;;;;;;

Reaction score
164
Giota said:
VG said:

Ενδιαφέρθηκε κανείς για το πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ και τόσες δεκαετίες;;;;;;;;;
Πολλοί ζουν σε άθλιες συνθήκες. Όπως και πολλοί από τους "μπαλαμούς". Ούτε για τους μεν ενδιαφέρθηκε κάποιος, ούτε για τους δε.
Για πολλούς ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής είναι επιλογή: Τσαντίρι, χωρίς νερό, σε παραγκούπολη, και θηριώδες 4Χ4 απ' έξω...
Δεν μπορώ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ όμως να δεχτώ τη δημιουργία περιοχών (βλέπε πχ Ζεφύρι) όπου ούτε αστυνομία τολμάει να περάσει νύχτα και που η εμπορία ναρκωτικών, το έγκλημα, το λαθρεμπόριο και οι κλοπές είναι στην ημερίσια διάταξη. Για ρωτήστε τους οδηγούς της ΕΘΕΛ ή τους ταξιτζήδες τι σημαίνει Ζεφύρι τη νύχτα...
Ας καθαρίσουν πρώτα οι ίδιοι τις περιοχές τους, και μετά να απαιτούν δικαιοσύνη. Γιατί δικαιοσύνη θα ήταν να μπουν οι ειδικές δυνάμεις στο Ζεφύρι και να πιάσουν το 50% των κατοίκων.

VG

Reaction score
0
Giota said:
VG said:

Καταρχην αλλη παιδεια εχουμε εμεις οι μπαλαμοί,,και αλλη αυτοι.Αυτοι μαθαινουν την κλεψια και την ζητιανια,εσυ μπορει να μαθεις και τιποτα αλλο,αυτοι ΟΧΙ.

Το πως ζουν ειναι άλλο θέμα.Εδω μιλαμε (μιλησαν) για δικαιοσύνη.Με βαση τους νομους μας ποσοι απο αυτους θα επρεπε να ειναι εξω απο την φυλακή;1% ή πολύ εβαλα;

Και φυσικα το πως ζουν αποτελει και δικη τους επιλογη,αλλιως ειναι η κλεψια και η ζητιανιά και αλλιως ειναι να ψαχνεις ολημερις δουλεια για 600Ε/μήνα.

Αλλιως ειναι να πληρωνεις ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ κτλ και αλλιως ειναι να κλεβεις τα παντα που χρειαζεσαι.

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
343
Γιωργος Ανδρεαδης said:
Ρε παιδια ποιοι ειναι οι "μπαλαμοι"?
Εμείς... έτσι αποκαλούν οι αθίγγανοι τους μη αθίγγανους.

Και, κατά την ταπεινή μου γνώμη και συγγνώμη, κακώς χρησιμοποιούμε οι ίδιοι τον όρο, βάζοντας μια οποιαδήποτε φυλή ως σημείο αναφοράς για τους εαυτούς μας. Είναι σαν να λέμε ότι είμαστε όχι "Έλληνες", αλλά "μη Αμερικανοί", "μη Αλβανοί", κλπ.

Reaction score
62
Μαρία Παρασκευοπούλου said:
Γιωργος Ανδρεαδης said:
Ρε παιδια ποιοι ειναι οι "μπαλαμοι"?

Και, κατά την ταπεινή μου γνώμη και συγγνώμη, κακώς χρησιμοποιούμε οι ίδιοι τον όρο, βάζοντας μια οποιαδήποτε φυλή ως σημείο αναφοράς για τους εαυτούς μας. Είναι σαν να λέμε ότι είμαστε όχι "Έλληνες", αλλά "μη Αμερικανοί", "μη Αλβανοί", κλπ.
Συμφωνώ και επαυξάνω.

Reaction score
5
Μαρία Παρασκευοπούλου said:
Καλα, δεν το ηξερα... Μπαλαμος... Τι μαθαινεις λιγο πριν τα 30...!!!
Δηλαδη το χρησιμοποιουν "υποτιμητικα"? Οπως το να τον πεις γυφτο αντι τσιγγανο??

και εμενα το μυαλο μου πηγε στο "μπαλαμούτι" !!!!

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.435
Αναζωπυρώνω το θέμα, μιας και πριν λίγο πιάσανε έναν γύφτο ή τέλος πάντων αθίγγανο ο οποίος έσπασε τα τζάμια κάποιων αυτοκινήτων και έκλεψε κάποια πράγματα από μέσα.
Ο τύπος είναι γνωστός κλέφτης της περιοχής, και μένει εκεί που μένουν όλοι οι γύφτοι της περιοχής μας (παλιός σταθμός δίπλα στην νέα δυτική είσοδο Θεσ/νίκης).
Τον έπιασαν πολίτες και ήθελαν να φωνάξουν αστυνομία αλλά μαζεύτηκαν καμμιά εκατό άτομα απ΄αυτούς (τους γύφτους) και τον υποστήριξαν και τελικά έπεισαν τον κόσμο που έπαθε τη ζημιά να μην μπλέξουν με αστυνομίες γιατί δεν θα βγάλουν άκρη και γιατί θα το μετανιώσουν.
Αυτό το τελευταίο είναι πραγματική απειλή που την έριξαν εν ψυχρώ. "Αν κάνεις καταγγελία και μήνυση στο παιδί, αλοίμονό σου μετά. Δεν θα ξέρεις που να κρυφτείς".
Και μετά μου λένε να τους λυπηθούμε και να ενδιαφερθούμε πως ζουν και πως περνάνε.
Είναι όλοι τους κλέφτες εκ πεποιθήσεως και αληταράδες. Όποιος δεν το παραδέχεται εθελοτυφλεί.
Δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν καλό. Ας έβλεπα έναν που να μην είναι παράνομος και παράσιτο. Τα παιδιά τους τα μαθαίνουν οι ίδιοι την ζητιανιά. Είναι κάτι που αποδίδει. Είναι πολλοί αυτοί που λυπούνται ένα μικρό γυφτάκι και του δίνουν μισό ή ένα ευρώ.
Μαζεύουν όλη μέρα λεφτά και επί 5 ή 6 παιδιά ο καθένας (είναι καρπεροί όλοι) βγάζουν μεροκάματο.
Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν σ΄αυτούς. Είναι στο αίμα τους και μην ασχολείστε μερικοί με την παιδεία τους, τσάμπα χάνετε χρόνο.
Δεν αλλάζουν με τίποτα. Αιώνες τώρα έτσι ζούνε και δεν πρόκειτε να αλλάξει.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.435
Σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Σ΄αυτή την περίπτωση είναι τόσο μα τόσο λίγες.
Αχ και να έρθει κανένας δημοσιογράφος και να καταγράψει με κάμερα κρυφά τις δραστηριότητές τους να δείτε τι θα βγάλει.
Απορώ μεταξύ άλλων πως καταφέρνουν και έχουν όλοι τόσο μα τόσο σαραβαλιασμένα αυτοκίνητα, τρακαρισμένα απ΄όλες τις πλευρές με σπασμένα τζάμια, φώτα καθρέπτες, φλάς και όμως κυκλοφορούν άνετα χωρίς κανείς να τους σταματά.

Και κάτι άλλο που ντρεπόμουν αν το πω ως τώρα.
Ένας γύφτος ήρθε πριν μερικούς μήνες μέσα στο μαγαζί μου κι έκλεψε το κινητό μπροστά από τα μάτια μου χωρίς να το καταλάβω.
Μου έκανε αντιπερισπασμό με το ένα χέρι δείχνοντάς μου ένα χαρτί απορίας και με το άλλο μου βούτηξε το κινητό κι έφυγε σαν κύριος.
Μπροστά στα μάτια μου και δεν τον πήρα χαμπάρι πότε πρόλαβε και το πήρε. Το έκανε με τέτοια δεξιοτεχνία που αξίζει συγχαρητήρια.
Αυτό σημαίνει ότι το έχει επάγγελμα. Το κάνει κατ΄εξακολούθηση.
Παρεπιπτόντως ο Χατζής μ΄αρέσει πολύ. Όχι ο Παϊτέρης και οι Αγγελόπουλοι.

VG

Reaction score
0
Ξεχάσατε την Ειρηνη Μερκούρη και τον Μακη Χριστοδουλόπουλο.Τελικα στο "ελληνικό" τραγουδι(τουρκοτσιφτετέλια και σκυλοτραγουδα από τον απόπατο της Ασίας) καταφερνουν να ενταχθούν.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.524
Members
38.194
Νεότερο μέλος
led106