Ορθογραφικά λάθη που κάνουν τον Κόγια να κλαίει

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.881
Παρατήρησε κανείς την "ειρωνία" στον τίτλο του άρθρου;

Μα, "τσεκάρεις"; Σοβαρά τώρα; Χάθηκαν οι ελληνικές λέξεις/φράσεις για να εκφραστεί η αρθογράφος κι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το ελληνοποιημένο "check"; Στο κάτω κάτω, ας άλλαζε τον τίτλο του άρθρου σε κάτι πιο περιγραφικό - εκτός κι αν είχε περιορισμό λέξεων, όπου και πάλι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ρήμα "ελέγχω" και να γράψει "10 ερωτήσεις για να ελέγξεις τα ελληνικά σου".

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
94.153
Εκεί στο "αποταθεί" και το "ωρίμαση" είχα ένα προβληματάκι...:whistling:
Η ωρίμανση δεν είναι λάθος. Όπως γράφει και ο Σαραντάκος:

Ενας τρίτος φίλος, παραξενεύτηκε από τον τύπο «ωρίμανση» που βρήκε στο άρθρο του Εμμ. Κριαρά στην Καθημερινή με τίτλο: Περισυλλογή, ωρίμανση, αλλαγή νοοτροπίας. Βλέπετε, τον τύπο αυτόν δεν τον δέχονται όλα τα λεξικά. Το λεξικό Μπαμπινιώτη επικρίνει τον τύπο, προτιμώντας το «ωρίμαση» (εφόσον, όπως λέει, παράγεται από το ρήμα «ωριμάζω» και δεν υπάρχει ρήμα «ωριμαίνω» ώστε να δικαιολογείται η ωρίμανση). Το ΛΚΝ δέχεται και τους δύο τύπους, ωρίμανση και ωρίμαση, θεωρώντας ότι πλάστηκε κατ’ αναλογία προς το «γήρανση». Να επισημάνω πάντως ότι το «γήρανσις», το οποίο είναι αρχαίο, δεν παράγεται από ρήμα σε -αίνω, αλλά ο Μπαμπινιώτης το δέχεται.

Από τα 74 ουσιαστικά σε -ανση που καταγράφει το Αντίστροφο Λεξικό της Άννας Συμεωνίδη -πολλά από τα οποία βεβαίως είναι σύνθετα π.χ. οι διάφορες μορφές ηχο- αφισο- κτλ. ρύπανσης- μόνο δύο δεν παράγονται από ρήμα σε -αίνω, η ωρίμανση και η γήρανση. Αλλά αφού είναι γενικώς αποδεκτή η γήρανση, δεν βλέπω πώς μπορούμε να απορρίψουμε την ωρίμανση.

Παρατήρησε κανείς την "ειρωνία" στον τίτλο του άρθρου;

Μα, "τσεκάρεις"; Σοβαρά τώρα; Χάθηκαν οι ελληνικές λέξεις/φράσεις για να εκφραστεί η αρθογράφος κι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το ελληνοποιημένο "check"; Στο κάτω κάτω, ας άλλαζε τον τίτλο του άρθρου σε κάτι πιο περιγραφικό - εκτός κι αν είχε περιορισμό λέξεων, όπου και πάλι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ρήμα "ελέγχω" και να γράψει "10 ερωτήσεις για να ελέγξεις τα ελληνικά σου".

Ναι, είναι αστείο να γράφεις άρθρο υπέρ της σωστής χρήσης της ελληνικής γλώσσας και να χρησιμοποιείς στον τίτλο το "τσεκάρω".

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.780
"Η σωλήνα, το "πωλείτε", ο Αυλώνας, οι ορθοπαιδικοί, τα κτήρια, όλα αυτά. .
Κι εγώ κτήριο το γράφω. Υιοθετώντας την επιχειρηματολογία για προέλευσή του από το οικητήριο.
Ακόμη και οι υποστηρικτές του κτιρίου, μιλούν για παρετυμολογία από το κτίζω, καθώς το ουσιαστικό του τελευταίου είναι το κτίσμα.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
94.153
Σε (εἰς) + το = στο.

Παράδειγμα: Θα πάω στο σπίτι μου. (στάση σε τόπο)

Σου + το = σ' το.

Παράδειγμα: Στο Σ' το είπα ότι θα πάω στο σπίτι μου.

ΟΚ;

ΟΚ!
Και θεωρητική εξήγηση:

* Τα στου, στης, στον,στους, στις κλπ αποτελούν ένωση οριστικού άρθρου (του, της, τον, τους, τις) με την πρόθεση -σε και ονομάζονται εμπρόθετα άρθρα.

*
Στο "σου το είπα --> σ' το είπα" έχουμε στη σειρά δύο αδύναμους τύπους προσωπικής αντωνυμίας, το "σου" και το "το" που γράφονται χώρια με απόστροφο.

Reaction score
16.588
Και θεωρητική εξήγηση:

* Τα στου, στης, στον,στους, στις κλπ αποτελούν ένωση οριστικού άρθρου (του, της, τον, τους, τις) με την πρόθεση -σε και ονομάζονται εμπρόθετα άρθρα.

*
Στο "σου το είπα --> σ' το είπα" έχουμε στη σειρά δύο αδύναμους τύπους προσωπικής αντωνυμίας, το "σου" και το "το" που γράφονται χώρια με απόστροφο.

Μπράβο αγορινα μου!Το αποστηθίσες το Συντακτικό νεοελληνικής γλώσσας.:D

Εγώ πάλι γράφω με οπτική αισθητική.Πως να το πω αλλιώς....: Όπως μου ρχεται!Αυθορμητα.:D

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
94.153
Μπράβο αγορινα μου!Το αποστηθίσες το Συντακτικό νεοελληνικής γλώσσας.:D
Είναι η κληρονομιά του RDoherty που με "ανάγκαζε" να διαβάζω στα 25 μου. Μου είχε χαρίσει τα βιβλία του Τζάρτζανου τονίζοντας ότι αν τα διαβάσω θα μάθω ελληνικά. :)

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
99.904
Παρατηρήσεις ελεγκτή (φαντάζομαι απόφοιτου ΑΕΙ; ) σε σημερινή περικοπή συνταγής αναλώσιμων σακχαρώδη διαβήτη

Πρόσληψη από ΑΣΕΠ; Δημοτικό πάντως δεν φαίνεται να έχει τελειώσει.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
99.904
Αυτήν την παθητική φωνή δεν μπορούν να την χειριστούν σωστά οι περισσότεροι.
Καθώς και το "ποιο". Πχ "ποιο πολύ" αντί του σωστού "πιο πολύ", όταν το "πιο" έχει την έννοια του "περισσότερο".

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.221
Ενώ δεν είναι λάθος per se, το pet peeve μου τα τελευταία χρόνια είναι το "τελικά" στην αρχή μιάς πρότασης.
Θέλω να τα σπάσω όλα. :D>:(

Reaction score
68
Επίσης, 1η σειρά: στη παρούσα. Επιπλέον στο κείμενο υπάρχουν και κάποια κόμματα που δε χρειάζονται...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.454
Members
38.323
Νεότερο μέλος
Sotimο