Ο θάνατος του δικάναλου σετάπ, και γιατί

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.278
Δηλαδή , 10 φτηνά βιολιά αγορασμένα από το Amazon που παίζουν ταυτόχρονα το ίδιο μουσικό θέμα θα παράγουν ηχητικό αποτέλεσμα ανώτερο από εκείνο ενός βιολιού Stradivarius σαν εκείνο του Λεωνίδα .
Αυτό φιλαράκο ισχύει. Δεν ξέρω για 10 φτηνιάρικα από Αμαζον, αλλά για 10 απλώς αξιοπρεπή βιολιά ισχύει.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.644
Αυτό φιλαράκο ισχύει. Δεν ξέρω για 10 φτηνιάρικα από Αμαζον, αλλά για 10 απλώς αξιοπρεπή βιολιά ισχύει.
Ali Express και τρισαλί
το πεπρωμένο πεϊνιρλί
δεν ξεχωρίζω το βιολί
μιζέρια πολυκαναλή

Μπαίνοντας σ αυτό το… νημα, για καποιο ανεξήγητο λόγο, έρχονται στο μυαλό, οι στίχοι του μεγάλου Πάνου Ακη.

Άσ' τον τρελό στην τρέλα του
και μη τον συνεφέρεις
Τι κρύβει μέσα το μυαλό
ενός τρελού δεν ξέρεις
Μπορεί να βρει στην τρέλα του
αυτά που 'χει ποθήσει
και που δεν αξιώθηκε
να δει και ν' αποκτήσει
Οι δε αναφορές σε στίχους του Άκη Πάνου ξυπνούν ποιητικό ΄΄θηρίο΄΄ μέσα μου...

Το σετάπ μου όλο είναι ένα λαμπιόνι
που όσο και ν'αλλάζω χαμηλές δεν χώνει
προσμονή μου όλη είναι ένα βύσμα
αν δεν μου καθήσει θα το κάνω κλύσμα
Το σετάπ μου όλο τουνγκστενίου μπίλια
και πώς μη γλιστράει είμαι μες την τσίλια
Η ακρόασή του φέρνει σκοτοδίνη
στα είδωλα την άλω τις σιωπές θα γδύνει
Το σετάπ μου όλο μόνο ένα κανάλι
δεν θα το αυξάνω ρετσινιά μη βγάλει
κι όταν έλθει ώρα βινύλιο να γυρίσει
για την υγρασία να στάζει αφήνω βρύση

Reaction score
512
Οι δε αναφορές σε στίχους του Άκη Πάνου ξυπνούν ποιητικό ΄΄θηρίο΄΄ μέσα μου...

Το σετάπ μου όλο είναι ένα λαμπιόνι
που όσο και ν'αλλάζω χαμηλές δεν χώνει
προσμονή μου όλη είναι ένα βύσμα
αν δεν μου καθήσει θα το κάνω κλύσμα
Το σετάπ μου όλο τουνγκστενίου μπίλια
και πώς μη γλιστράει είμαι μες την τσίλια
Η ακρόασή του φέρνει σκοτοδίνη
στα είδωλα την άλω τις σιωπές θα γδύνει
Το σετάπ μου όλο μόνο ένα κανάλι
δεν θα το αυξάνω ρετσινιά μη βγάλει
κι όταν έλθει ώρα βινύλιο να γυρίσει
για την υγρασία να στάζει αφήνω βρύση
οι βαθιές σου και καλα κρυμμένες ευαισθησίες, είναι σε μένα αρκετά ευδιάκριτες. :p :roflmao:

Reaction score
3.371
Κανένα μουσικό κομμάτι δεν άγγιξε το ακροατήριό του με βάση τα κανάλια που έχει γίνει η εγγραφή ή η αναπαραγωγή.
Ή γκρουβάρει και γουστάρεις ή είναι μάπα και ξενερώνεις.
Το ζητουμενο στους audio enthousiasts, σαν εμένα , είναι να μην τα παίζει το σύστημα όλα μάπα, είτε είναι καλό είτε είναι κακό το εκάστοτε μουσικό θέμα. Νσ μην αδικούμε την μουσική και την ποιότητα της αναπαραγωγής αγαπημένοι μου.

Reaction score
22.488
Το ζητουμενο στους audio enthousiasts, σαν εμένα , είναι να μην τα παίζει το σύστημα όλα μάπα, είτε είναι καλό είτε είναι κακό το εκάστοτε μουσικό θέμα. Νσ μην αδικούμε την μουσική και την ποιότητα της αναπαραγωγής αγαπημένοι μου.
Η επόμενη κόντρα που θα ήταν πολύ διαφωτιστική, κανένας δεν κάνει και θα είχε και πολύ πλάκα να την παρακολουθήσω θα ήταν δικάναλο με subs και πολύ καλά φροντισμένο χώρο versus πολυκάναλο (με όλα τα συμπαρομαρτούντα) σε μη φροντισμένο (ή και κακό ακόμη) χώρο. :D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.782
Ένα ανέκδοτο περιστατικό από το παρελθόν... Όταν προμηθεύτηκα περισσότερα των δύο όμοια ηχειακά κανάλια έκανα το εξής πείραμα : Συνέδεσα τρίτο κανάλι τοποθετημένο στην ενδεδειγμένη θέση μεταξύ L-R σα να ήταν κανονικό center και τροφοδοτήθηκε εκείνο απουσία επεξεργαστή από συμβατικές προενισχυτικές εξόδους με άθροισμα σήματος των δύο επιμέρους καναλιών με τη συνδρομή αντάπτορα τύπου Y.
Επειδή ήταν ενεργό η στάθμη στο συγκεκριμένο ρυθμίστηκε εύκολα σε επίπεδο τέτοιο ώστε να διατηρείται ακέραιος ο επιμερισμός της ηχητικής σκηνής ανάμεσα στα L-R χωρίς να κυριαρχούσε αντιληπτικά η εκπομπή από το κεντρικά τοποθετημένο έναντι των άλλων , δηλαδή έπαιζε σε σιγανότερη στάθμη την αθροισμένη πληροφορία από τα δύο κανονικά κανάλια.

Το ακροαματικό αποτέλεσμα ήταν αισθητά ευκρινέστερο με αναβαθμισμένη διαστρωμάτωση στην ηχητική σκηνή και ξεκάθαρο εντοπισμό κεντρικού ειδώλου σε οποιαδήποτε πιθανή θέση ακροατή μέσα σε ολόκληρο το δωμάτιο. Το προτείνω ως ουσιαστική αναβάθμιση για οποιοδήποτε συμβατικό δικαναλικό setup θα είχε ευχέρεια όχι μόνο σε προενισχυτικές εξόδους αλλά και κατά τη ρύθμιση στάθμης σε τελικό ή ενεργό ηχείο χωρίς την παραμικρή πρόσθετη επεξεργασία στο αυθεντικό δικαναλικό σήμα.
Τα σέβη μου. 😎

Απλή λογική, βασισμένη σε εμπεριστατωμένη και αποδεδειγμένη γνώση, σε οδήγησε να υλοποιήσεις αυτό το σεταπ 3 ηχείων και 2 καναλιών, και ήταν αναμενόμενα (για όποιον γνωρίζει) αυτά που άκουσες, και πολύ σωστά τα άκουσες.

Αυτό θα ήταν το πιο σοφό "επόμενο" βήμα (εξαιρετικά μεγάλης βελτίωσης του ηχητικού αποτελέσματος σε όλες τις παραμέτρους) για οποιοδήποτε δικαναλο σεταπ 2 ηχείων, ανεξαιρέτως. 😎

Η ρύθμιση της στάθμης του κεντρικού, μπορεί να γίνει εύκολα με ροζ θόρυβο και είναι καλή ιδέα τα 3 όμοια ηχεία να έχουν όμοια μετρήσιμη στάθμη στην mlp (και όμοιες αποστάσεις από την mlp).

Κακώς παρέμεινε "ανέκδοτο" τέτοιο έργο.
Αποδεικνύεται στην πράξη από σένα, για άλλη μια φορά, η ορθότητα της αποδεδειγμένης γνώσης, και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Θα έπρεπε να έχει δικό της θρεντ αυτή η υλοποίηση, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη από τους αγαπητούς δικάναλους.

ΥΓ. Σε κάποιες περιπτώσεις, η χρήση αντάπτορα RCA τύπου Υ για άθροιση των καναλιών, δεν είναι η βέλτιστη λύση. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιηθεί κανονικός μίκτης, εύκολα υλοποιήσιμος στο ψηφιακό πεδίο από οποιοδήποτε pc. Για τους χρήστες roon, που παίζει από PC ή laptop, μαζί με tidal, Spotify, κλπ, είναι εύκολη υπόθεση να βγει ένα άθροισμα 2 καναλιών σε μια 3η ψηφιακή έξοδο. Θα χρειαστεί DAC που να βγάζει τουλάχιστον 3 εξόδους, και για το/τα σαμπ, τουλάχιστον 4 εξόδους, ή HDMI, εφόσον υπάρχει AV processor.

Last edited:

Reaction score
2.322
κάτσε να πα να πάρω ένα ακόμα R700 να το βάλω στη μέση....
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
παύση για ανάσα....
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.782
Α, νταξ, τότε εάν θες βελτίωση, απλώς άλλαξε καβλώδια!

παύση για ανάσα....
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Reaction score
5.530
Εγώ θα βάλω ένα παράδειγμα.
MARANTZ AV20 + 13 KALI IN8 V2 + 4 DYNAUDIO 18S περίπου 15.000. Φέρτε δικάναλο να το κοντράρει.
Εγώ θα έβαζα focal alpha 65 λόγω της διασποράς του συγκεκριμένου ηχείου
Διαμαντάκι από τα λίγα και τσάμπα για 310 ευρώ κατάλογο το τεμάχιο

Reaction score
3.371
Οταν γράφετε για υπόγεια και για φροντισμένους χώρoυς, μου έρχονται αναμνήσεις από τα πορνεία της Ταϊλάνδης.
Θα ήταν καλύτερα λέτε αν είχαν και μία για τη μέση ;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.782
Τυπικά έχω αναφέρει πως κάποιο τέτοιο "σετάκι" σαν αυτό που αναφέρθηκε ( MARANTZ AV20 + 13 KALI IN8 V2 + 4 DYNAUDIO 18S περίπου 15.000 ), είτε με αυτούς είτε με παραπλήσιου κοστολογίου δορυφόρους, καθορίζει τα οικονομικά "όρια" για ένα αξιοπρεπέστατο ιμερσιβ.

Τότε τα είχα βγάλει περί τα 12 χιλιάρικα με 2 σαμπ, κάπως έτσι τελοσπαντων βγαίνει και δαύτο, με 4 σαμπ.

Καλώς ή κακώς, δεν είναι αναγκαία περισσότερα λεφτά στους δορυφόρους, ιδίως εάν δεν τακτοποιηθεί πρώτα η ηχητική συμπεριφορά του χώρου. Εάν αυτή τακτοποιηθεί σωστά, μετά οκ, μπορείς αν θέλεις να προχωρήσεις και να αναβαθμίσεις τα κομμάτια του συστήματος, ανάλογα με το τι ζητάς από τον ήχο.

Πάντως ένα τέτοιο "σετάκι", θα κάνει πολλά δικαναλα σεταπ υψηλότερου κοστολογίου να ντραπουν.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.278
Δεν είναι 15 τα χιλιάρικα δυστυχώς, ιδίως αν δεν πιάνουν τα χέρια σου:

για ICs/καλώδια κλπ +500 ? <--Απόλυτο ελάχιστο (θα μοιάζουν λες με αυτά του ΠΑΗ? :)
13 KALI είπατε ?? Βάσεις/Στηρίξεις ?? +1000 ? <--Απόλυτο αισιοδοξότατο ελάχιστο
Πολύπριζα, ενδεχομένως υποπίνακας, μάλλον σήκουενσερ, διευθέτηση καλωδίων ?

Βάλε 17.500 λοιπόν για να πέσουμε και μέσα <--Απόλυτο ελάχιστο και λίγα λέω

Και το επιπλέον δωμάτιο ? Ακόμα κι'αν το έχεις θα το δεσμεύσεις αποκλειστικά σαν χώρο ακρόασης - στο δικάναλο δεν είναι απαραίτητο.

Και τα πιο ωραία:
Δεν μπορείς να το στήσεις/ρυθμίσεις μόνος σου είπες ?? Καλιμπράτορας ! Χοχοχο
Μερεμέτια ? Ηλεκτρολογικά ? Δεν πιάνουν τα χέρια σου είπες ?? Μαστόροι ! (που να ξέρουν και καταλαβαίνουν) Χόοοχοχοχοχο

Και τόσα λεφτά έδωσες, θα μείνεις με αφρόντιστα ντουβάρια ? Σε καραπολυκάναλο ? Ουάααχαχαχα !!!

Last edited:

Reaction score
3.371

για ICs/καλώδια κλπ +500 ? <--Απόλυτο ελάχιστο (θα μοιάζουν λες με αυτά του ΠΑΗ? :)

Και το επιπλέον δωμάτιο ? Ακόμα κι'αν το έχεις θα το δεσμεύσεις αποκλειστικά σαν χώρο ακρόασης - στο δικάναλο δεν είναι απαραίτητο.

Και τα πιο ωραία:
Μερεμέτια ? Ηλεκτρολογικά ? Δεν πιάνουν τα χέρια σου είπες ?? Μαστόροι ! (που να ξέρουν και καταλαβαίνουν) Χόοοχοχοχοχο

Και τόσα λεφτά έδωσες, θα μείνεις με αφρόντιστα ντουβάρια ? Σε καραπολυκάναλο ? Ουάααχαχαχα !!!
Ξέχασες τα δώρα που πρέπει να κάνεις μετά στη γυναίκα σου, για να μην σε διώξει από το σπίτι και πάρει μαζί της και τα παιδιά και το σαμπουάν της

Reaction score
1.834
Ψυχοακουστικο μασκινγκ - οι ατέλειες κρύβονται αλλά δεν εξαφανίζονται και ο εγκεφαλος καταλωνει πιο πολλούς πόρους για να αναλύσει το σύνθετο πεδίο με αποτέλεσμα μειώση της συναισθηματικής εμπλοκής

Spatial parsing και προσπάθεια εγκεφάλου να αντιληφθεί πολλαπλες πηγες αυξάνουν τον «θόρυβο» εμπλοκής και μειώνουν την συναισθηματική εμπλοκή με τη μουσική

Με μόνο δύο κανάλια κρατάς interaural time difference και interaural level difference σε μη ακουστά επίπεδα κάτω από 0.1μs ενώ σε πολλά καναλια αυξάνεται η χρονική ασυμφωνία /ασυμετρια και θολώνει η σκηνή - μαζεύονται σφάλματα

phantom Center και imaging σε δικαναλο με κορυφαίο ζεύγος καλά ματσαρισμενο δημιουργεί ακριβή αίσθηση ενώ το l c r θολώνει το κέντρο και το μαλακώνει σε μη ιδεατή σύνθεση ή οδηγεί σε διπλή εικόνα

χαμηλότερη παραμόρφωση στη μεσαία περιοχή που είναι κρίσιμη . Καλύτερη καμπίνα οδηγοί καλύτερα ηλεκτρονικά . Γενικά το budget επιτρέπει ποιότητα σε ηχεία και μηχανήματα στο δικαναλο

Ένα ζεύγος Perlisten s7t και ένας nad m33 v2 θα καταστρέψει το σύστημα με τα πολλά kali και τον marantz av20 που ειπώθηκε σε συγκεκριμένο sweet spot και ακρόαση υψηλής πιστότητας ηχογράφησης στέρεο

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.644
κάτσε να πα να πάρω ένα ακόμα R700 να το βάλω στη μέση....
παύση για ανάσα....
Δεν αρκεί να το έριχνες στη μέση. Πρέπει να είναι τα L-C-R κανάλια σε αποστάσεις και γωνίες εκτροπής ως προς την κεντρική θέση ακρόασης ανταποκρινόμενες σε πρωτόκολλο όπως το κλασσικό της ITU για 5.1 setup - εννοείται απουσία πισινών καναλιών.
Τα σέβη μου. 😎

ΥΓ. Σε κάποιες περιπτώσεις, η χρήση αντάπτορα RCA τύπου Υ για άθροιση των καναλιών, δεν είναι η βέλτιστη λύση. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιηθεί κανονικός μίκτης, εύκολα υλοποιήσιμος στο ψηφιακό πεδίο από οποιοδήποτε pc. Για τους χρήστες roon, που παίζει από PC ή laptop, μαζί με tidal, Spotify, κλπ, είναι εύκολη υπόθεση να βγει ένα άθροισμα 2 καναλιών σε μια 3η ψηφιακή έξοδο. Θα χρειαστεί DAC που να βγάζει τουλάχιστον 3 εξόδους, και για το/τα σαμπ, τουλάχιστον 4 εξόδους, ή HDMI, εφόσον υπάρχει AV processor.
Το έχω δοκιμάσει και με miniDSP... Η άκρως παραδοσιακή λύση όμως ανταποκρίνεται σε όσους δεν θα ήθελαν πρόσθετη επεξεργασία στο σήμα ιδίως άμα αυτό θα ήταν...βινυλιακό.

Και τα πιο ωραία:

Δεν θα χρειαζόταν να πήγαινες κατευθείαν από τη ΄΄γκαρσονιέρα΄΄ του δικαναλικού σε ΄΄ρετιρέ΄΄ immersive. Μην πάθαιναν και κανα σοκ οι ΄΄πρωτόγονοι΄΄. Μπορεί να χτιζόταν σταδιακά ξεκινώντας από 5.1 κι επόμενη μετάβαση σε 5.Χ.2
Ξέχασες τα δώρα που πρέπει να κάνεις μετά στη γυναίκα σου, για να μην σε διώξει από το σπίτι και πάρει μαζί της και τα παιδιά και το σαμπουάν της
Σε περίπτωση όμως όπου θα ήθελε κάποιος αλύτρωτος να ΄΄έστριβε΄΄ τέτοια προοπτική θα είχε χαρακτήρα ... extra bonus.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.590
Members
38.464
Νεότερο μέλος
tseperdonos