ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΑ ΗΧΕΙΑ

Reaction score
0
Καλησπέρα. Θέλω να με βοηθήσετε να φτιάξω ένα σύστημα αποκλειστικά για ακρόαση μουσικής. Είμαι γενικά άσχετος με τον συγκεκριμένο χώρο και δεν ξέρω προς τα που να κινηθώ. Γενικά, ο χώρος μου είναι περίπου 35 τ.μ. και η ακρόαση μουσικής θα γίνεται στα 2,5 με 3 m. Ακούω διάφορα είδη μουσικής , αλλά και ως λάτρης της κλασσικής θα ήθελα να αποδίδει σωστά σ' αυτήν.
Να αναφέρω ότι το μεγαλύτερο όγκο της μουσικής τον έχω αποθηκευμένο σε mp3 στον υπολογιστή μου. Μέχρι τώρα ακούω από ηχεία υπολογιστή creative 2.1, αλλά ο ήχος τους δεν με ικανοποιεί καθόλου.

Μία λύση ήταν να πάω σε ενισχυτή και ένα ζευγάρι παθητικά ηχεία, αλλά λόγω του ότι δεν έχω τίποτα από τα 2 σκέφτομαι για αγορά ενός ζεύγους ενεργών, με το σκεπτικό να γλιτώσω την αγορά ενισχυτή και να δώσω σχεδόν όλα τα χρήματα που διαθέτω στα ηχεία και σε μία κάρτα γραφικών ή dac (εσείς θα μου προτείνετε).
Το μπάτζετ είναι περίπου στα 1000E (και λιγότερο να κατεβεί δεν με πειράζει). Αν χρειαστεί και λίγο παραπάνω ως προς όφελος του καλού ήχου, κάτι θα γίνει

Ψάχνοντας άπό τον καναπέ μου ιντερνετικά βρήκα κάποια ενεργά όπως τα παρακάτω

http://www.artsound.gr/catalog/audio-energo-monitor-dromon-220w-p-26501.html
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/energa-monitors/krk-rp-6-g3w-el.html
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/energa-monitors/yamaha-hs-8-studio-monitor-el.html
http://www.artsound.gr/catalog/focal-energo-studio-monitor-dromon-100w-p-17787.html

Ειδικά για το m-audio θα έλεγα ότι συνδυάζει ομορφιά (είναι πιο όμορφα από τα υπόλοιπα άσχημα ενεργά), έχει μεγάλο sub 8'' που ίσως χρειάζεται για την απόσταση ακρόασης που έχω και ίσως έχει από τις καλύτερες αποκρίσεις συχνότητας 38Ηz-22KHz σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.
http://www.m-audio.com/products/en_us/M38New.html

Έσείς τι λέτε, είμαι στο σωστό δρόμο; Συμφωνείτε με τις επιλογές; Και περιμένω και προτάσεις σας τόσο σε ηχεία όσο και σε κάρτα ήχου, και ότι άλλο χρειαστει.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.582
Προσοχή γιατί τις περισσότερες φορές η τιμή στα ενεργά αφορά τεμάχιο! Δεν καταλαβαίνω γιατί, αλλά συνήθως δεν το αναφέρουν στα sites.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.478
Προσοχή γιατί τις περισσότερες φορές η τιμή στα ενεργά αφορά τεμάχιο!
Ίσως, επειδή τα ενεργά ηχεία χρησιμοποιούνται σε studios τα οποία μπορεί να χρειάζονται/αγοράζουν μονούς αριθμών ηχείων. Μπορεί και να κάνω λάθος.

Δεν καταλαβαίνω γιατί, αλλά συνήθως δεν το αναφέρουν στα sites.
Αυτό θα το χαρακτήριζα κουτοπονηριά, εκ μέρους του καταστήματος, τουλάχιστον.

Reaction score
539
Μπράβο σου για την επιλογή των ενεργών ηχείων.

Η τιμές που βλέπεις στα links, πράγματι, αφορούν τεμάχιο.

Δυστυχώς ο χώρος σου δε θα καλυφτεί με 2 μικρά studio monitors. Θα χρειαστείς μάλλον και ένα sub.
Με το budget που έχεις, θα προτείνω KRK Rokit 6 ή KRK Rokit 8 + KRK 10s.
Προσθέτεις και μια impact twin (+μια firewire κάρτα αν δεν έχεις ήδη) και είσαι κομπλέ έχοντας ελάχιστα ξεπεράσει το 1000άρικο.

Έχω εμπειρία από το Rokit, είναι αξιοπρεπές ηχείο. Το sub δεν το έχω ακούσει, αλλά το προτείνω μιας και είναι της ίδιας σειράς. Νομίζω μπορείς να κανονίσεις μια ακρόαση.

Last edited:

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.582
Κι εμένα μου αρέσει το M-Audio, δεν έχω ιδέα όμως πόσο καλό είναι.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018
Έχοντας ως προοπτική αυθύπαρκτο ηχείο (χωρίς υποφούφερ), απόσταση ακρόασης 2,5 - 3 μέτρων συνεπάγεται σχεδόν αναγκαστικά 8άρι γούφερ, καθώς διαφορετικά θα υπάρχει έλλειμμα στα μπάσα. Το Yamaha θα σε ικανοποιήσει πλήρως, τουλάχιστον εν συγκρίσει προς τα υπάρχοντα ηχεία, αλλά το M-Audio πλεονεκτεί διότι είναι τρίδρομο, χωρίς να είναι πολύ ακριβώτερο, ενώ παραμένει και εντός προϋπολογισμού. Το Focal είναι εκτός προϋπολογισμού, αλλά η κατασκευή του είναι σε εντελώς άλλο επίπεδο, ενώ παραμένει ανεπαρκές σ' αυτήν την απόσταση ακρόασης. Βέβαια, με ένα ζεύγος CMS65, ένα ζεύγος υπογούφερ και μια εξωτερική κάρτα εκτελούσα χρέη προενισχυτή, το κόστος πάει στις 3000€, αλλά επιτυγχάνεις ήχο της τάξης των 10000€ χοντρικά, ενώ παραμένει το "πρόβλημα" της "σκληρής" εμφάνισης, που δεν δένει με την τυπική οικιακή επίπλωση.

Αν ο υπολογιστής έχει θύρα firewire, μια ενδεδειγμένη λύση προενισχυτή είναι η Impact Twin. Αν στερείται τέτοιας θύρας και είναι desktop, μπορεί να δεχθεί ελεγκτή firewire σε μορφή κάρτας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του laptop. Αν προτιμάς να αρκεσθείς σε θύρα USB, για προενισχυτή μπορείς να πάρεις μια Scarlett.

D

deleted user 10898

Guest
Έχοντας ως προοπτική αυθύπαρκτο ηχείο (χωρίς υποφούφερ), απόσταση ακρόασης 2,5 - 3 μέτρων συνεπάγεται σχεδόν αναγκαστικά 8άρι γούφερ, καθώς διαφορετικά θα υπάρχει έλλειμμα στα μπάσα. Το Yamaha θα σε ικανοποιήσει πλήρως, τουλάχιστον εν συγκρίσει προς τα υπάρχοντα ηχεία, αλλά το M-Audio πλεονεκτεί διότι είναι τρίδρομο, χωρίς να είναι πολύ ακριβώτερο, ενώ παραμένει και εντός προϋπολογισμού. Το Focal είναι εκτός προϋπολογισμού, αλλά η κατασκευή του είναι σε εντελώς άλλο επίπεδο, ενώ παραμένει ανεπαρκές σ' αυτήν την απόσταση ακρόασης. Βέβαια, με ένα ζεύγος CMS65, ένα ζεύγος υπογούφερ και μια εξωτερική κάρτα εκτελούσα χρέη προενισχυτή, το κόστος πάει στις 3000€, αλλά επιτυγχάνεις ήχο της τάξης των 10000€ χοντρικά, ενώ παραμένει το "πρόβλημα" της "σκληρής" εμφάνισης, που δεν δένει με την τυπική οικιακή επίπλωση.

Αν ο υπολογιστής έχει θύρα firewire, μια ενδεδειγμένη λύση προενισχυτή είναι η Impact Twin. Αν στερείται τέτοιας θύρας και είναι desktop, μπορεί να δεχθεί ελεγκτή firewire σε μορφή κάρτας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του laptop. Αν προτιμάς να αρκεσθείς σε θύρα USB, για προενισχυτή μπορείς να πάρεις μια Scarlett.
εξαιρετικό ποστ.
να προσθέσω...
περιδιαβαίνοντας τα επαγγελματικα φορουμ είδα κάπου ένας μηχανικός της Focal να προτείνει τα cms50 όταν είναι δεδομένη η χρήση μαζί με sub. Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα είναι παρεμφερές, αλλά είναι οικονομικότερα.

Reaction score
2.566
Αν μη τι άλλο η πιο ποιοτική -αλλά και ακριβή- λύση είναι τα 65άρια τα cms.
Εγώ θα έπαιρνα λοιπόν αυτά, με την impact με 1500 χοντρικά...δεν απέχει πολύ από το όριο του μπάτζετ σου και αξίζει...και αργότερα αναλόγως και χωρίς άγχος μπορεί να έβαζα σαμπ, μια πιο καλή κάρτα κλπ...και αφού βέβαια ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΟΥΣΑ σιγά σιγά τα mp3 με lossless αρχεία...

Last edited:

Reaction score
313

Reaction score
0
Ευχαριστώ πολύ που ασχολείστε με το θέμα μου. Οι προτάσεις είναι ενδιαφέρουσες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας και από τα reviws που διαβάζω, φαίνεται ότι τα focal πρέπει να είναι πολύ ποιοτικά ηχεία. Αλλά και με το αντίστοιχο κόστος μάλλον που είναι πολύ πιο πάνω από τον προυπολογισμό που έθεσα. Δεν ξέρω, είμαι πολύ μπερδεμένος. Θα μου πείτε: ναι, αλλά είναι για μια ζωή. Μια φορά τα παίρνεις και ξεμπερδεύεις. Και έχει και τον <<καλύτερο>> ήχο.

Ωραία, κάτι άλλο. Ας πούμε ότι αποφασίζω για focal, τί είναι προτιμότερο, τα cms65 ή τα cms50 με το αντίστοιχο sub; Μήπως για ακρόαση μουσικής είναι καλύτερα να είναι σύστημα 2.0 και όχι 2.1; Ναι αλλά στην 1η περίπτωση με μόνο 6,5 woofer, μήπως θα είναι ανεπαρκεί τα μπάσα όπως ανέφερε ο Coyias παραπάνω;

Τέλος μήπως ξέρει κανείς αν μπορώ να τα βρω στη βόρεια Ελλάδα, ακόμη και Θεσσαλονίκη ας πούμε για να τα ακούσω; Γιατί αλλιώς θα πρέπει να δώσω 150Ε τουλάχιστον για να κατεβώ Αθήνα. (τα μισά χρήματα της κάρτας).

Reaction score
3.967
Αγαπητέ ποθητή ενεργών ηχείων.
τα 65άρια Focal είναι στημένα στο καθιστικό μου, με ένα cms σαμπ και το αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο.
Πίσω υπάρχει mini mac και metric halo.
Ο χώρος μου είναι διπλάσιος απο τον δικό σου. Πιστεύω ότι στο χώρο σου θα παίξει άριστα ο συνδυασμός με τα 50άρια και το σαμπ. Τον προτείνει και η μαμά εταιρεία και ο εδώ αντιπρόσωπος.
Αν σε βολεύει, μπορείς νάρθεις σπίτι μου (Βόλος) να τα ακούσεις.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.053
κόγιας ρουλζζζζζζζζ....

βέβαια, κι ομολογουμένως, δε μπήκα στον κόπο να γράψω ένα ποστ για ν' "αποδώσω τιμές" τρόπον τινά στον κόγια, ούτε για το κομοδινί μαλλί του δηλαδή...

ιδού το έναυσμα:

... Θα μου πείτε: ναι, αλλά είναι για μια ζωή. Μια φορά τα παίρνεις και ξεμπερδεύεις. Και έχει και τον <<καλύτερο>> ήχο.
οπότε τέκνο μου, κι ας ξεφύγεις εκτός μπάτζετ, αν αντέχει μπόλικες δόσεις η πιστωτική σου, δες τα γκριμ. όχι τίποτ'άλλο, αλλά γιατί είπες "για μια ζωή"... ε, βαριά κουβέντα, κι είπα να καλύψω κι αυτή την εκδοχή. ουφ, τό'πα.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843
οπότε τέκνο μου, κι ας ξεφύγεις εκτός μπάτζετ, αν αντέχει μπόλικες δόσεις η πιστωτική σου, δες τα γκριμ. όχι τίποτ'άλλο, αλλά γιατί είπες "για μια ζωή"... ε, βαριά κουβέντα, κι είπα να καλύψω κι αυτή την εκδοχή. ουφ, τό'πα.
Μιλάμε οτι δεν παίζεσαι........
έχεις ξεφύγει τελείως

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Ωραία, κάτι άλλο. Ας πούμε ότι αποφασίζω για focal, τί είναι προτιμότερο, τα cms65 ή τα cms50 με το αντίστοιχο sub;
Τα 50άρια με το sub.Δεν ξέρω γιατί(υποψιάζομαι μεν) αλλά θεωρώ το 50άρι το σωστότερο της σειράς,δλδ τονικά πιό ισορροπημένο από το 65,χωρίς να χάνει ιδιαίτερα σε απόλυτες εντάσεις και φυσικά πιό δυνατό από το 40άρι.

Υ.Γ.Αργότερα προσθέτεις ένα 2ο ίδιο sub και ξεχνάς το θέμα ηχεία για πολλάάάάά χρόνια.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.891
Members
38.516