Περί Γείωσης...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.042
Λοιπόν, να ρωτήσω κατιτίς ολίγον low end και ελαφρώς ιλαροτραγικόν από χαϊεντικής πλευράς; Δηλαδής ρε παιδιά, άμα μια συσκευή δεν έχει τρίτο και μακρύτερο να πούμε, δεν έχει ακροδέκτη γείωσης, αποκλείεται να είναι hign end; Αποκλείεται να παίζει καλά, και μάλιστα συγκρινόμενη με κάποια άλλη, που –και καλά ντεμέκ- είναι γειωμένη; Υπό ποιες συνθήκες πρέπει μια συσκευή να είναι γειωμένη; Σοβαρά ρωτάω, δεν κάνω πλάκα...

Reaction score
0
Λοιπόν, να ρωτήσω κατιτίς ολίγον low end και ελαφρώς ιλαροτραγικόν από χαϊεντικής πλευράς; Δηλαδής ρε παιδιά, άμα μια συσκευή δεν έχει τρίτο και μακρύτερο να πούμε, δεν έχει ακροδέκτη γείωσης, αποκλείεται να είναι hign end;
Δεν νομιζω ως αυτο καθοριζει αν μια συσκευη ειναι high end.... Σε καμια περιπτωση....

Reaction score
0
Παντως ρε παιδες εχω μπει σε σκεψεις πολλες με αυτο το θεμα....

Κοιταχτε τι με προβληματιζει και τι σκεφτομαι....:
1)Αυτη η γειωση δεν μπορει να μπει σε καμια περιπτωση στην γειωση του σπιτιου για πολλους και διαφορους λογους (Ας μην τους αναλυσουμε τωρα εκτος αν θελει καποιος)

2)Αυτη η γειωση πρεπει να ειναι ανεξαρτητη. Αυτο ομως στα σπιτια μας δεν γινεται με τιποτα. Τουλαχιστον εγω δεν το κανω. Δεν τρυπαω τοιχο για να κατεβασω αγωγο γειωσης στο χωμα.....:111::111:

Οποτε τι γινεται?? Που θα εκφορτισουν οι πυκνωτες κατα το σβησιμο?? Γιατι θεωρω πως αυτο χρησιμευει αυτη η γειωση...

Και λεω εγω τωρα....
Αν φτιαξουμε ενα RC κυκλωματακι, με υπολογισμενη την αντισταση και την χωρητικοτητα του πυκνωτη ωστε να μην εχουμε το φαινομενο της ταλαντωσης, μηπως αποροφησουμε την εκφορτιση των πυκνωτων του ενισχυτη????
Για σκεφτειτε το λιγο οσοι ειστε γνωστες και γενικοτερα του επαγγελματος......

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.161
Παντως ρε παιδες εχω μπει σε σκεψεις πολλες με αυτο το θεμα....

Κοιταχτε τι με προβληματιζει και τι σκεφτομαι....:
1)Αυτη η γειωση δεν μπορει να μπει σε καμια περιπτωση στην γειωση του σπιτιου για πολλους και διαφορους λογους (Ας μην τους αναλυσουμε τωρα εκτος αν θελει καποιος)

2)Αυτη η γειωση πρεπει να ειναι ανεξαρτητη. Αυτο ομως στα σπιτια μας δεν γινεται με τιποτα. Τουλαχιστον εγω δεν το κανω. Δεν τρυπαω τοιχο για να κατεβασω αγωγο γειωσης στο χωμα.....:111::111:

Οποτε τι γινεται?? Που θα εκφορτισουν οι πυκνωτες κατα το σβησιμο?? Γιατι θεωρω πως αυτο χρησιμευει αυτη η γειωση...

Και λεω εγω τωρα....
Αν φτιαξουμε ενα RC κυκλωματακι, με υπολογισμενη την αντισταση και την χωρητικοτητα του πυκνωτη ωστε να μην εχουμε το φαινομενο της ταλαντωσης, μηπως αποροφησουμε την εκφορτιση των πυκνωτων του ενισχυτη????
Για σκεφτειτε το λιγο οσοι ειστε γνωστες και γενικοτερα του επαγγελματος......
Στα περισσότερα μηχανήματα υπάρχει μια μεγάλη σε τιμή αντίσταση μεταξύ της τάσης τροφοδοσίας (+ και -) και του σημείου αναφοράς (0) του κυκλώματος, το οποίο δεν είναι απαραίτητα γειωμένο, ώστε να ξεφορτίζονται οι πυκνωτές.

Reaction score
13
Ωραια. Και τι θες να πεις με αυτο δηλαδη??
Παντως η εκφορτιση των πυκνωτων του τροφοδοτικου δεν εχει καμμια σχεση με την γειωση. Γινεται και χωρις την υπαρξη γειωσης.
Οι αντιστασεις που αναφερει ο Πετρος ειναι οι γνωστες Bleeder, και ουτε και αυτες ειναι απαραιτητες οταν το τροφοδοτικο προοριζεται για κυκλωματα Solid state.

cbk

Reaction score
5
Υπαρχει ενας σιγουρος τροπος μετρησης της αποτελεσματικοτητας της γειωσης, με χρηση ενος πολυμετρου που μετραει εναλλασσομενη ταση, και ενος φορητου φωτιστικου (πορτατιφ) που φερει μια κοινη λαμπα φωτισμου (πυρακτωσεως) πχ 60 Βαττ.

Ισως να μην πετυχει εαν εχετε αντιδιαροικο ρελαι.
Μιχάλη, πήγα να κάνω το τεστ και μου έριχνε την κεντρική ασφάλεια!!

Έχει το σπίτι αντιδιαρροικό ρελαί; (δεν είναι δικό μου το σπίτι, για να προλάβω κακίες...:114: )

Κι'αν ναι, είναι αυτό ένδειξη καλής ηλεκτρολογικής κατασκευής;

Reaction score
3
Απάντηση: Περί Γείωσης...

Ερώτηση: Την ώρα που έχουμε ανοιχτό θερμοσίφωνα, κουζίνα, αιρκοντίσιον, ακόμη και σίδερο, σεσουάρ, κλπ (πόσο μαλλον εάν είμαστε σε πολυκατοικία με πολλούς καταναλωτές...

α) Αν δοκιμάσουμε να διακόψουμε τη γείωση... και να ενώσουμε με τα χέρια μας και κάνουμε "μπαϊπας" το τμήμα του αγωγού της γείωσης... ... θα μας τινάξει;
(εγώ λέω ναι... και όχι μονον...)
β) Εάν στα τόσα διαμερίσματα, έτυχε να περάσει κάποιος "ηλεκτρολόγος" ο οποίος για να δώσει πρακτική λύση, έκανε ουδετέρωση (είναι η σύνδεση του ουδέτερου με την υποδοχή της γείωσης της συσκευής, όταν στην μπρίζα ,δεν κατεβαίνει το κίτρινο καλώδιο της γείωσης...)
γ) Εάν έχουμε μία "απαρχαιωμένη" γείωση...

θα βασιζόσασταν...

Θα πίστευα ότι μια ακόμη (έστω δεύτερη, η οποία θα ξεκινούσε από τη γή και θα κατέλειγε στον πίνακα) γείωση, μόνον "κακό" δεν κάνει... απλά... το πολύ πολύ... να είναι ένα κάπως υπερβολικό οικονομικό έξοδο...
...κατά τη γνώμη μου...

Φιλικά

Reaction score
13
Μιχάλη, πήγα να κάνω το τεστ και μου έριχνε την κεντρική ασφάλεια!!

Έχει το σπίτι αντιδιαρροικό ρελαί; (δεν είναι δικό μου το σπίτι, για να προλάβω κακίες...:114: )

Κι'αν ναι, είναι αυτό ένδειξη καλής ηλεκτρολογικής κατασκευής;
Μηπως αυτο που σου εριχνε ηταν το Αντιδιαρροικο ρελαι ? Συνηθως ειναι διπλα στην Κεντρικη ασφαλεια και εχει και αυτο διακοπτακι για reset, μονο που ειναι λιγο μικροτερο το λεβιεδακι, ενω ευκολα το μπερδευει κανεις με την κεντρικη ασφαλεια, εαν αυτη ειναι τυπου ασφαλειοδιακοπτη.
Εξαλλου το αποτελεσμα ειναι το ιδιο. Οποιο απο τα δυο και αν πεσει, το σπιτι δεν εχει καθολου ρευμα.

Εαν λοιπον μιλας για το ρελαι, αυτο ειναι ενδειξη υγειας της εγκαταστασης, και της γειωσης.

cbk

Reaction score
5
Δεν είμαι σίγουρος γιατί μέσα στα σκοτάδια πάτησα (δεν σήκωσα πεσμένο διακόπτη) το button που μου φάνηκε πιο κεντρικό και επανήλθαν τα φώτα.

Θα το ξαναδω και αν καταλάβω θα γράψω...

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.209
Members
38.306
Νεότερο μέλος
lntalis75