Ποια Floorstander ηχεια μπορει να οδηγησει ο παλιος Rotel 931 μου?

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743
Μαζευω ηδη χρηματα για να αγορασω καποιον ενισχυτη για τα 603 Σ2 μου και προσανατολιζομαι να ξοδεψω γυρω στα 800Ε μεγιστο.Ο Brio που αγορασα πριν 1 χρονο θα παρει τη θεση του 931. To αντικειμενο ποθου μου ειναι ενας Unison Unico αλλα δεν ξερω αν θα μπορεσω να τον φτασω οικονομικα. Μετα ισως καποιo
MF , AUDIOLAB ... ή στη χειροτερη εναν nad 352. Ακουω τις συμβουλες σας, αν και οταν ερθει η ωρα θα το συζητησουμε..

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Αν θυμάμαι καλά η Exclusive έχει κάποιους MF A3.2 που τους έδινε πολύ φθηνά. Επίσης κάπου είχε πάρει το μάτι μου αγγελίες για τον X-150.

Reaction score
3.451
Εχω κι εγώ έναν ολοκληρωμένο Rotel RA-980 (2 X 100 W RMS/8Ω).
Τον είχα αγοράσει σαν εφεδρικό, την εποχή που άκουγα με έναν μικρό της Sugden.
Μπροστά στον Sugden ο Rotel υστερούσε σε ηχοχρώματα αλλά σε ισχύ ήταν απίστευτα δυνατός και οδηγουσε τα πάντα. Με 6 transistors εξόδου ανά κανάλι και διπλή ενεξάρτητη τροφοδοσία με 10.000μF ανά πολικότητα και ανά κανάλι, ήτοι συνολική χωριτικότητα πυκνωτών τροφοδοσίας 40.000 μF. Οι πυκνωτές ήταν οι άριστοι Slit Foil της BHS. O ματασχηματιστής τροφοδοσίας ήταν ένας θηριώδης και θωρακισμένος toroidal.

Τέτοια ποιοτική τροφοδοσία δεν συναντά κανείς εύκολα σε budget ενισχυτές. Ηταν γεμάτος και με πυκνωτές Rubycon Black Gate σε διάφορα άλλα σημεία.
Το μοναδικό αδύνατο σημείο του ήταν το στάδιο της προενίσχυσης με ένα ποτενσιόμετρο Blue Alps και 2 φτηνούς διπλούς τελεστικούς της Analog Devices.
Μόλις αντικατέστησα τους τελεστικους αυτούς με τους OPA2134 της Burr Brown το μηχάνημα μεταμορφώθηκε φυσικά προς το καλύτερο. Αντικαταστάθηκαν επίσης και κάποιοι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές, που ήταν στην πορεία του σήματος, με πυκνωτές πολυπροπυλενίου.
Πιστεύω ότι τώρα ο Rptel RA-980 δεν έχει να ζηλεψει τίποτα από έναν ολοκληρωμένο υπερτριπλάσιας τιμής.

Θέλω να πω πως όλοι οι ενισχυτες που κοστίζουν λιγότερα από 1.000 Eυρώ δεν παίζουν από μόνοι τους γιατί έχουν γίνει πολλοί κατασκευαστικοί συμβιβασμοί . Με 100 Ευρώ επιπλέον σε ποιοτικότερα υλικά, τα μηχανήματα αυτά ακούγονται πάρα πολύ καλύτερα.
Αυτό να το έχετε υπ' όψιν σας όταν αγοράζεται φτηνά ενισχυτικά και να δέχεστε τις όποιες αδυναμίες τους.

Reaction score
3.451
Με λίγα λόγια, ένας αχέρειαστος ενισχυτής με τιμή λιανικής κάτω από 1.000 Ευρώ, είναι αδύνατον να παίζει καλά. Πάρτε τον, αλλα να μην ασχολείστε καλύτερα ή να μην έχετε ιδιάιτερες απαιτήσεις με το σύστημα. Οσο περισσότερο ασχολείστε, τόσο χειρότερα ακούγονται τα μηχανήματα της οικονομικής κατηγορίας.
Ο χρυσός κανόνας.

Reaction score
2
g.kar.

Υπάρχουν πολλά καλά μηχανήματα, κάτω από 1000ευρώ.

Το μόνο μείον που έχουν, είναι οι δυνατότητες οδήγησης.
Σπάνια να βρεις ενισχυτή στα 1000ευρώ που να οδηγεί ένα αντίστοιχης αξίας ηχείο, με παραπάνω από δύο μεγάφωνα, πολλές φορές τα δύο μεγάφωνα φθάνουν για να τον «ρουφήξουν» και να κρατάει τα μουσικά χαρακτηριστικά.
Δυστυχώς, κατά την ταπεινή μου άποψη, εκεί πάσχουν τα περισσότερα μουσικά αλλά αδύναμα μηχανάκια της κατηγορίας των 1000ευρώ.
Αυτό που λένε «η ισχύς τρώει τη μουσικότητα», ισχύει κατά πολύ σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Για το λόγω του ότι πολλοί θέλουμε το μεγάλο ηχείο, θέλουμε τα ρεύματα αλλά και χαμηλή τιμή, συνηθίζουμε να υποτιμάμε το κομμάτι που ονομάζεται ενισχυτής και ακόμα περισσότερο την πηγή.
Η 1η ερώτηση που κάνουμε είναι πόσα watt είναι?
Η 2η πόσο έχει?

Έχω βαρεθεί να λέω σε ανθρώπους ότι δεν έχουν σημασία τα watt σε ένα σύστημα που το χτίζεις από την αρχή.
Σημασία έχει η συνεργία ενισχυτή-ηχείου-χώρου-επιθυμητής έντασης (ναι! παίζει και αυτό).

Reaction score
3.451
Αντώνη , συμφωνώ με όσα συμπλήρωσες κι εσύ. Το ίδιο πράγμα ουσιαστικά λέμε.

Οι μικροί ενισχυτές (<40 W) εκτός από λίγα ρεύματα έχουν συνήθως και σχετικά μεγάλη αντίσταση εξόδου. Ακούγονται καλά με μεγάλα και ευαίσθητα ηχεία, αλλά με τα μικρά και αναίσθητα ηχεία δεν μπορούν να παίξουν όπως θα ήθελε ενδεχομένως ο ιδιοκτήτης τους.

Το πρόβλημα που έχουν όλα τα μικρά ηχεία είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να βγάλουν μπάσα σε χαμηλές και μέτριες στάθμες. Το πρόβλημα επίσης είναι ότι αυτοί που τα έχουν θέλουν περισσότερα μπάσα οπότε αναγκάζονται πολλες φορές να ακούνε δυνατά για να εισπράξουν και την φυσική ενίσχυση των μπάσων που δημιουργείται από το χώρο ακρόασης.

Η χρήση subwoofer είναι μια λύση αλλά σπάνια δουλεύει με φτηνά subwoofers .
Κάποτε ένα subwoofer REL Strada II με είχε εντυπωσιάσει μαζί με ένα ζεύγος μικρών ηχείων CDM1 της B&W.

Reaction score
3.451
Οσον αφορά τα watt, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα πρώτα 10 watt είναι τα καλύτερα, αρκεί να έρχονται στο ηχείο με μηδενική αντίσταση εξόδου (<0.1 Ω) από τον ενισχυτή μας.
Για παράδειγμα, το ένα ηχείο μου, με 1 watt βγάζει 92,5dB στο ένα μέτρο. Στα 2 μέτρα βγάζει περίπου 86.5 dB.

Κάποτε είχα φτιάξει έναν μικρό προενισχυτή (line driver) με buffers πολύ χαμηλής αντίστασης εξόδου, που οδηγούσε άνετα το ηχείο μου σε normal σταθμες, γύρω στα 70-75 dB, με πλούσιο και καθαρό μπάσο. Τα 2 καθαρά watt ανά κανάλι ήταν αρκετά. Ο ίδιος προενισχυτής δεν μπορούσε να παίξει σε κάτι μικρά και φτηνά πλαστικά ηχεία.

Σας υπενθυμίζω ότι για κάθε διπλασιασμό της απόστασης που ακούμε μουσική από το ηχείο, η στάθμη μειώνεται κατά 6 dB. Αυτό ισχύει σε ανοιχτό χώρο χωρίς ανακλάσεις. Σε ένα τυπικό δωμάτιο δεν ισχύει απόλυτα αλλά στο περίπου και εξαρτάται από τον εκάστοτε χωρο.

Υ.Γ Εννοείται ότι οι καλοί προενισχυτές πρέπει να οδηγούν και ηχεία σε μέτριες στάθμες.

Reaction score
2
Προσωπικά δεν έχω δει, ηχεία δαπέδου στην κατηγορία των 600ευρώ που να μπορούν να οδηγηθούν εύκολα από αντίστοιχης κατηγορίας ενισχυτικό, που παίζει και μουσική εκτός των ρευμάτων που έχει.
Βλέπεις ηχεία με δύο δρόμους, τρία μεγάφωνα που κατεβαίνουν στα 3, κάτι Ω, οδηγώντας όλους τους μουσικούς πιτσιρικάδες εκτός των προδιαγραφών τους, δίνοντας την ευκαιρία να πουλήσουν κάποιοι δυνατοί αλλά χωρίς μουσικότητα ενισχυτές.

Πόσους από εμάς δεν έχεις δει να βάζουμε τελικό πίσω από τον π.χ. A/V ενισχυτή μας, να ενθουσιαζόμαστε από την οδήγηση και νομίζουμε ότι ακούμε καλύτερα, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο κέρδος είναι η πραγματικά σωστή οδήγηση του ηχείου, που μέχρι εχθές δεν υπήρχε.

Reaction score
498
Τώρα γιατί με στεναχωρείται με το θέμα που ανοίξατε? Δυστυχώς τα πράγματα είναι

ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφετε. Να μην πω και χειρότερα...

Στην αρχή απλά αρνιόμουν να το παραδεχτώ κι έλεγα πως δεν μπορεί.Κάποιο

μηχάνημα θα υπάρχει που να έχει και μουσικότητα και ρεύμα στα 1.000 Ευρώ. Στην

πορεία έφαγα τα μούτρα μου. Εις γνώσιν μου όμως. Δεν με κορόιδεψε κανείς. Πήγα

να το παίξω Ευρωβλάχος..Δυστυχώς πάμε για 2.000Ευρώ κι εάν...

Πάντως γιατί ρε παιδιά συμβαίνει αυτό? Γιατί δεν κάνουνε τα ηχεία των 500 Ευρώ

εύκολα σαν φορτίο? Τόσο δύσκολο είναι πια? Και σιγά τα compromises στην

σχεδίαση προς χάριν της ποιότητας. Σε αυτή την τιμή ούτως ή άλλως δεν περιμένουμε

να ακούσουμε του θεού τα πράγματα.Οχι τίποτα άλλο αλλά είναι και δύσκολο να

πείσεις και τον υποψήφιο αγοραστή να δώσει τα διπλά για ενισχυτή.Ξέρεις τί είναι

να ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ πως ο σημαντικότερος κρίκος στην ηχητική αλυσίδα είναι το ηχείο (ή

απλά να το πιστεύεις) και να αναγκάζεσαι να δίνεις παραπάνω για ενισχυτή? Εγώ

προσωπικά αισθάνομαι...ιερόσυλος... :mad:

Reaction score
3.451
Κάποτε υπήρχαν floorstanders υψηλής ευαισθησίας. Σήμερα που τα πολλά watts είναι φτηνά και διαθέσημα δεν είναι πρώτης προτεραιότητας ο σχεδιασμός ενός ευαίσθητου ηχειου που θα έχει και normal συμπεριφορά στην εμπέδησή του.
Η βιομηχανία του HiEnd σήμερα δεν θέλει να ασχοληθεί με τον απλό μουσικόφιλο π.χ. το Χρήστο το Νικήτα. Δεν την ενδιάφέρει καθόλου ο Χρήστος σαν υποψήφιος αγοραστής γιατί προτιμά να ικανοποιήσει τις ανάγκες του τύπου που θα αγοράσει το μεγάλο και δύστροπο ηχείο με τους μεγάλους και ακριβούς μονομπλόκ των 10.000 Ευρώ. Αυτός ο τύπος αφήνει τα μεγάλα κέρδη στην εταιρεία.

Reaction score
3.451
Αγαπητέ μου tyler durden,
έλα μια μέρα σπίτι μου να ακούσεις το μικρό Rotel σου στα δικά μου floorstander της JMLab.
θα ακούσεις την πραγματική χροιά του ενισχυτή σου σε υψηλή ένταση. Αν έχεις πρόβλημα με την οδήγηση και τα ρεύματα θα φανεί αμέσως και είναι πολύ εύκολο να τον διορθώσουμε.

Οπως και να έχει το πράγμα, θα πάρεις μια αίσθηση για το πως ακούγεται ο ενισχυτής σου σε ένα μεγάλο και ευαίσθητο ηχείο.

Reaction score
1
g.kar υπάρχει κάποια μετατροπή που να μπορεί να δεχτεί ο av Yahama 2500 ετσι ώστε -αν μέχρι τώρα δεν γίνεται - να παίξει καλύτερα τα Chario Syntar 200T (90db 2.83v/m,-3db@55hz, 4Ω (3.2min), 110w, 2x7",cross 200/1600 LKR4-Like).

Με ενδιαφέρει όταν παίζει στερεο φυσικά.

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743
Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω εμπειρια απο μηχανηματα σε κατηγοριες τιμης περι τα 1000Ε μιας και μεχρι πριν απο 3 χρονια ημουν

φοιτητης και η οικονομικη δυνατοτητα περιορισμενη.Παρολα αυτα εχουν περασει αρκετα μηχανηματα απο τα χερια μου
με καλυτερο εναν Magnum IA120 τον οποιο καταφερα να καταστρεψω με ανοητο ατυχημα που προκαλεσα.
Τωρα οσον αφορα το "πειραγμα" που αναφερει ο φιλος g.kar, ισως πειραματιστω σε εναν απο τους μικρους ενισχυτες μου.
Μαλλον στον Rotel.Ας μου πει ο g.kar ή οποιος αλλος εχει εμπειρια στο "πειραγμα" τι κατα τη γνωμη του μπορει να αλλαξει
σε εναν 931 σε σημεια που εχουν γινει συμβιβασμοι λογω κοστους που να βελτιωσει την ηχητικη εικονα.Αν ξερουμε και

συγκεκριμμενες λυσεις με το αντιστοιχο κοστος ακομα καλυτερα. Πολυ ενδιαφερον απο εκπαιδευτικης αποψεως, ξυπνησε το φυσικο

μεσα μου. Λογικα το πρωτο πρεπει να ειναι οι πυκνωτες αφου ηταν και η βασικη αλλαγη
που εκανε η εταιρια στην εκδοση mkII.Και τα τρανζιστορ εξοδου ισως?
Ο 931 οδηγει JmLAB? Να το δουμε και αυτο. Thanks g.kar

Reaction score
3.451
Πρακτικά, κάθε ενισχυτής μπορει να γίνει καλύτερος από αυτό που είναι, ειδικά όταν ο ενισχυτής ανήκει στην χαμηλή κατηγορία τιμής (< 3.000 Ευρώ).
Εννοώ καλύτερος ως προς την δυνατότητα οδήγησης δύσκολων φορτίων. Η χροιά είναι υποκειμενική. Εγώ τις χροιές τις φέρνω εκεί που θέλω, για τα δικά μου πάντα γούστα και για τα δικά μου μηχανήματα.
Σε φίλους είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο γιατί απαιτείται πολύς χρόνος στο να καταλάβω τι ακριβώς είναι αυτό που τους αρέσει περισσότερο.
Γενικώς αποφεύγω να πειράζω μηχανήματα άλλων.

Αυτό όμως που πρέπει να δούμε πρώτα είναι πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να παίξουν τα Chario Syntar.
Από τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις φαίνεται ότι το ηχείο είναι μεν ευαίσθητο αλλά παρουσιάζει χαμηλή αντίσταση σαν φορτίο.
Στα 3.2 Ω ελάχιστη αντίσταση, ο Yamaha θα κληθεί να δώσει το ρεύμα που θα του ζητήσει το ηχείο. Αν ο ενισχυτής δεν είναι σχεδιασμένος στο να οδηγεί χαμηλές αντιστάσεις, στην χειρότερη περίπτωση θα κρεμάσει ή θα κάψει κόποιο μεγάφωνο. Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα οδηγήσει σωστά το ηχείο σου. Ολα αυτά βέβαια ισχύουν όταν ακούς σε υψηλές εντάσεις.

Αν έχεις ακούσει τα Chario να παίζουν με άλλον ενισχυτή καλύτερα απ' ότι με τον Yamaha, τότε γνωρίζεις ότι τα ηχεία σου θα μπορούσαν ενδεχομένως να παίξουν καλύτερα. Αν δεν τα έχεις ακούσει ποτέ σου να παίζουν καλύτερα τότε απλά η αναζήτηση είναι μια απλή φαντασίωση και είναι άλλωστε φυσικό.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καλό μεν το ψάξιμο αλλά κάπου πρέπει να έχουμε σαν βάση μία αναφορά μας κι όχι απλά να κάνουμε υποθέσεις, όπως : " αν άλλαζα τον ενισχυτή μου και έβαζα έναν καλύτερο ενισχυτή θα έπαιζαν καλύτερα τα ηχεία μου ?"

Reaction score
3.451
Dear Tyler, δεν αρκούν μονο τα βασικά πειράγματα, όπως είναι τα γνωστά πειράγματα της τροφοδοσίας. Πρέπει να μπούμε μέσα στο κύκλωμα και να βρούμε τα στοιχεία αυτά που
μας ενοχλούν περισσότερο.

Ο 931 μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει τα πάντα, ακόμα και τα πιο δύσκολα ηχεία. Η Rotel απλά τον φρενάρει πρόωρα.

Ο 931 μπορεί να αποκτήσει υπέροχες χροιές και οδήγηση.

Reaction score
3.451
Σας άνοιξα μήπως την όρεξη ?

Για να δω κόσμο να μπαίνει στην DIY κατηγορία ...

Reaction score
1
Θεωρητικά ο yamaha μπορεί να κατέβει στα 2ω δίνοντας 340 w για ένα κανάλι ως δυναμική περιοχή.

Σαν χροιά εχω ακούσει να παίζουν με CYRUS και μου ακούστηκαν καλύτερα. πιο καθαρά πιο αναλυτικά.

Βεβαια και στον με τον yamaha με καλές ηχογραφήσεις δεν έχω παράπονο.

Αν ήθελα να βάλω 2καναλο τελικό τι θα ταίριαζε καλύτερα:?

Reaction score
3.451
dtziouvaras, ας μην αλλάζουμε καλύτερα θέμα.

Πάντως με τον yamaha σου, θεωρητικά δεν πρέπει να έχεις πρόβλημα οδήγησης.
Η χροιά αλλάζει μόνο με επεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του κυκλώματος.
Τι σου έρεσε τόσο πολύ από τον Cyrus ?
Μήπως η διαύγεια στη μεσαία περιοχή και ειδικότερα στις γυναικείες φωνές ?

Reaction score
3.451
Εγώ λατρεύω τις γυναικείες φωνές όταν ακούγονται προκλητικες και sexy.
Εχετε ακούσει γυναίκα πως μιλάει όταν είναι σε περίοδο γονιμότητας ?
Γλυκιά και sexy σαν τρίοδος λυχνία.

Οταν όμως περάσουν οι γόνιμες μέρες τους, μας ακούγονται σαν τις μανάδες τους (τις πεθερούλες μας).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.733
Members
38.488
Νεότερο μέλος
nikpapageo