Προβλημα με UPS

Reaction score
786
Το ρευμα στο σπιτι μου ειναι για τα μπαζα. Αναβεις το θερμοσιφωνο, πεφτει η ενταση στα φωτα. Αναβεις ενα φως στην κουζινα, αναβοσβηνουν στιγμιαια τα υπολοιπα φωτα του σπιτιου. Ωρες-ωρες και χωρις καθολου καταναλωση, τα φωτα κανουν σαν φωτορυθμικά... Ενα μαυρο χάλι. Ευτυχως συντομα μετακομιζω...

Για να προστατεψω οσο μπορω τα μηχανακια, εχω δυο 500αρια voltage regulators (ενα για PC και TV και το αλλο για τα υπολοιπα) και ενα UPS της Crystal Audio για τον προβολεα. Ειναι στιγμες που τα regulators "βαρανε" σαν τρελά, αλλα δεν εχουν κλεισει ποτε λογω υπερφορτωσης. Προχθες ομως, εκλεισε μονο του το UPS, την ωρα που δουλευε ο προβολεας! Πανω στον χαμο και ενω τα regulators βαραγαν υπερωριες, ακουω το σφυριγμα του UPS (το οποιο εχει και ενσωματομενο voltage regulator), αναβει η ενδειξη της μπαταριας και στο καπακι κλεινει (το UPS) εντελως, αναβοντας την ενδειξη Fault. Τα υπολοιπα μηχανακια ομως δουλευαν κανονικα!

Κοιτωντας τα τεχνικα χαρακτηριστικα, ειδα οτι το ευρος διορθωσης τασης του UPS ειναι μεγαλυτερο απο αυτο των απλων regulators, οποτε σκεφτομαι οτι ή τα regulators δεν κανουν σωστη δουλεια ή οτι το συγκεκριμενο UPS πρεπει να παρει δρομο. Σημειωτεον οτι αν κλεισω τον "γενικο", το UPS δουλευει αμεσως, τροφοδοτωντας με την μπαταρια χωρις προβλημα και χωρις καθυστερηση. Οποτε δεν θα επρεπε να γινεται το ιδιο και οταν το ρευμα "ξεφυγει" απο τα ορια της διορθωσης που μπορει να κανει ως regulator?

Αν καποιος μπορει να καταλαβει τι εγινε και αν τελικα φταιει το UPS ή οχι, ας ριξει καμμια ιδεα.

Υ.Γ.1 Ξαναδιαβαζοντας οτι εγραψα παραπανω, νομιζω οτι αυτο ειναι το πιο μπερδεμενο post μου, ολων των εποχων...
Υ.Γ.2 Η λαμπα την γλιτωσε, παροτι ο προβολεας εκλεισε αποτομα χωρις να κρυωσει και τον ξαναναψα -πανω στον "πανικο" μου- σχεδον αμεσως!

Reaction score
5
Η λαμπα δεν τα παιζει τοσο ευκολα.
Η επιβαρυνση ειναι προστιθεμενη, και αν εξαιρεσουμε τη φυσιολογικη επιβαρυνση απο τις ωρες λειτουργιας, τοτε εχουμε...
Με σειρα επικινδυνοτητας....
1. Υπερθερμανση (λογω κακου εξαερισμου, βρωμικων φιλτρων)
2. Συχνα/πολλα αναμματα/εναυσεις λαμπας

Οσο για το UPS υπαρχει και μια περιπτωση απλα να ετυχε και να εκλεισε, γιατι οσο να ναι ειναι και λιγο softwareικος ο ελεγχος...
Το UPS ειναι on-line interactive (νομιζω), τροφοδοτει συνεχεια απο τη μπαταρια του το κυκλωμα εξοδου του ή ενεργοποιειται μονο κατα τη διακοπη ρευματος, και την αλλη ωρα λειτουργει ως bypass για το ρευμα του δικτυου;

Πως τα εχεις συνδεμενα;
230V(και καλα) - REG - UPS
ή
230V - UPS - REG ; (θεωρω αυτην ως καλυτερη συνδεση)

Reaction score
50
Sorry, αν έχει πάνω UPS (και μάλιστα on line interactive) το REG τι χρειάζεται; Βασικά χρειάζεται ντε και καλά ή είναι απλά μια παραπάνω προστασία;

Reaction score
0
Μάνος Σταυρόπουλος said:
Sorry, αν έχει πάνω UPS (και μάλιστα on line interactive) το REG τι χρειάζεται; Βασικά χρειάζεται ντε και καλά ή είναι απλά μια παραπάνω προστασία;
Μάνο , ...απ' όσα είπαμε και κατ΄ ιδίαν , νομίζω ότι τα καλά UPS έχουν AVR (regulator) αν και το ζήτημα μετατοπίζεται στο εύρος του Voltage που καλύπτουν και κατά συνέπεια το εύρος της προστασίας που παρέχουν από τις μεταβολές του ρεύματος.

Reaction score
1
Συμπαθάτε με για τη διόρθωση, αλλά δεν υπάρχει UPS online interactive. Υπάρχει "online" και "line interactive". Καθώς, βεβαίως, και "stand by", στην πολύ χαμηλή κατηγορία τιμής.

Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να θυμίσω και τις διαφορές τους:

Στα "online", το φορτίο δεν βλέπει ποτέ τη ΔΕΗ, αφού αυτή χρησιμοποιείται μόνο για τη φόρτιση της μπαταρίας. Τα UPS αυτής της κατηγορίας είναι τα καλύτερα (και ακριβότερα), με την προυπόθεση ότι η καμπύλη του παραγόμενου AC είναι ημιτονοειδής στα 50Hz.

Στα "line interactive", το φορτίο τροφοδοτείται με regulated ΔΕΗ. Τα ακριβότερα UPS της κατηγορίας μπορούν να διαθέτουν - πέραν του AVR - και διάφορα φίλτρα εξομάλυνσης και καθαρισμού του ρεύματος. Η κατηγορία αυτή είναι η πλέον ανοικτή από τις τρεις, δεδομένου ότι ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής τους μπορούν να τείνουν προς τη μία ή την άλλη κατηγορία.

Τέλος, στα stand by, ένα απλό κύκλωμα ενεργοποιεί τον inverter όταν η τάση εισόδου ξεφύγει από τα προκαθορισμένα όρια.

Από τα παραπάνω είναι ευνόητο ότι ένα εξωτερικό regulator έχει νόημα μόνο σε "stand by" UPS. Η λύση όμως αυτή είναι η προβληματικότερη μέθοδος προστασίας και δεν συνιστάται. Αυτό λόγω των διαφορετικών τεχνικών προδιαγραφών των δύο συσκευών. Αν, σώνει και καλά πρέπει αυτές να συνδυαστούν, τότε η σειρά τοποθέτησης (αρχίζοντας από τη ΔΕΗ), γίνεται με βάση τους παρακάτω κανόνες:

1. Προηγείται η συσκευή με το μεγαλύτερο (υποστηριζόμενο) φορτίο εξόδου
2. Προηγείται η συσκευή με τα μεγαλύτερα όρια στην τάση εισόδου
3. Προηγείται η συσκευή με το μικρότερο χρόνο απόκρισης

Reaction score
10
Τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού τα έχεις ελέγξει; Μήπως έχεις τίποτα διαρροές;
Για να κλείσει τελείως το UPS ή προσπάθησε να αποφύγει υπερφόρτωση ή "είδε"
κάποιο βραχυκύκλωμα στην έξοδό του.
Πάντως αν έχεις στη σειρά κάποιον έξτρα σταθεροποιητή καλύτερα είναι να μπει
πριν το UPS (αντίθετα από τα λεγόμενα του Γιώργου) γιατί έτσι δεν "κουράζεις"
το UPS. Οι σταθεροποιητές συνήθως τραβάνε μεγάλα φορτία για να τα έχουν διαθέσιμα
κατά τα brown out.
Σε κάθε περίπτωση πάρε τηλ. την εταιρία γιατί ίσως είναι γνωστό πρόβλημα και στο
αλλάξουν.

Reaction score
786
Ευχαριστω για το ενδιαφερον παιδια. Τα ηλεκτρολογικα του σπιτιου ειναι βεβαιο πως εχουν σοβαρο προβλημα οπως εγραψα στην αρχη, απλα επειδη σε λιγο καιρο μετακομιζω δεν προκειται να ασχοληθω με την εγκατασταση, ας το κανει ο επομενος ενοικος που θα ειναι ο αδερφος μου!

Οσον αφορα το UPS, λεει πως ειναι line interactive και εχει ενσωματωμενο AVR. Ειναι συνδεδεμενο απευθειας πανω στην ληψη, μεσω τριπλου πολυμπριζου. Πανω στο UPS ειναι μονο ο προβολεας. Επισης πανω στο ιδιο πολυμπριζο εχω συνδεσει δυο "ανωνυμα" AVR που τροφοδοτουν τα υπολοιπα μηχανακια:

ΛΗΨΗ
|
ΠΟΛΥΜΠΡΙΖΟ
/ | \
UPS AVR AVR
| | |
| | DVD+AV
| |
| PC+TV
|
Projector

O ολος προβληματισμος εγκειται στο οτι την δεδομενη κακη ρευματικά στιγμη το UPS εκλεισε γραφοντας Fault, ενω τα δυο AVR συνεχισαν να δουλευουν. Eνω αν κλεισω το ρευμα απο τον πινακα, τα AVR φυσικα "πεθαινουν" ενω το UPS μπαινει αμεσως σε battery mode χωρις προβλημα...

Reaction score
1
Ο συνήθης ύποπτος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πεσμένη μπαταρία / υπερβάλλον φορτίο. Εάν το UPS είναι 500VA, αυτό μεταφράζεται σε 350W. Για δες πόσο καίει ο προβολέας σου. Εάν, με τη λάμπα στο full, τραβάει 250W τότε με τη μπαταρία στο 80% άντε γεια.

Αν έχεις αμφιβολίες, δες το manual του UPS σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανάβει το fault; Αν δε λέει, στείλε ένα mail στην Crystal Audio.

Reaction score
786
Προχθες μεσα σε διαστημα μιας ωρας, το UPS με αφησε παλι συξυλο τρεις φορες, κλεινοντας και γραφοντας fault. Τις δυο πρωτες (και μια που εβλεπα τα τελευταια επεισοδια του 1ου κυκλου του Lost και ειχα κολλησει) ξαναναψα το προβολακι αμεσως αλλα την τριτη ειπα να μην ζορισω και αλλο την τυχη μου.
Το εχω κατι λιγοτερο απο δυο μηνες και στο manual λεει απλα οτι η ενδειξη fault αναβει οταν... υπαρχει προβλημα λειτουργιας!

Πηρα την Crystal Audio και περιεγραψα το προβλημα. Ο ανθρωπος οταν του ειπα οτι επανω στο UPS εγω προβολεα μου ειπε οτι δεν κανει, οτι υπερφορτωνεται και το εχει ξανασυναντησει ως προβλημα οταν πανω στο UPS μπαινει projector! Σημειωτεον οτι το UPS ειναι 600VA και δεν εχω τιποτα αλλο πανω του, αρα σηκωνει σιγουρα την καταναλωση. Εξαλλου επι ενα διμηνο δεν ειχα ποτε προβλημα, τωρα ξαφνικα υπερφορτωνεται? Σε αυτην μου την ερωτηση φανηκε να προβληματιζεται και μου ειπε να παω το UPS για ελεγχο...

Φταιω εγω μετα που δεν εχω γενικα εμπιστοσυνη στα Ελληνικα προϊοντα?

Staff online

• spylab
    Shalom
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.482