Πρόβλημα με τα ρεύματα του σπιτιού.

Reaction score
2.448
Καλημέρα. Εδώ και 2 μέρες αντιμετωπίζω ένα περίεργο πρόβλημα με τα ρεύματα στο σπίτι.

Όλα ξεκίνησαν στις 23/12 απόγευμα που στο σπίτι δούλευαν ταυτόχρονα ηλεκτρική κουζίνα και 3 κλιματιστικά. Πέφτει το ρεύμα και νομίζαμε πως κάηκε η ασφάλεια. Αλλάξαμε ασφάλεια, ανέβασα και την ασφάλεια του ρολοϊού και όλα εντάξει.

Στις 26/12 0300 το ρεύμα στο σπίτι έπεσε και πάλι. Πάω στον πίνακα και βλέπω όλες τις ασφάλειες κανονικά ανεβασμένες. Η πολυκατοικία είχε κανονικά ρεύμα κι έτσι κατεβαίνω στο ρολόι ότι η ασφάλεια είναι κατεβασμένη. Πάω να την ανεβάσω και πέφτει. Ξαναδοκιμάζω και πέφτει πάλι.

Παίρνω τηλέφω ΔΕΔΔΗΕ και έρχεται τεχνικός στις 06:30. Ανοίγει το ρολόι, το κοιτάει και βλέπει πως είναι όλα εντάξει εκεί. Πάει να ανεβάσει την ασφάλεια και πάλι πέφτει. Την αλλάζει με μιά καινούργια. Την δοκιμάζει αλλά και πάλι τίποτα. Γράφει αλλαγή ασφάλειας στην αναφορά και μου αναφέρει πως το ρολόι είναι εντάξει αλλά έχω κάπου βραχυκύκλωμα μέσα στο σπίτι και να ξεκινήσω αναζήτηση ηλεκτρολόγου μιάς και η δουλειά του είναι μέχρι το ρολόι.

Ψαχνω ηλεκτρολόγο και έρχεται στις 08.00. Ανοίγει τον πίνακα και τα βλέπει όλα εντάξει. Πάμε στο ρολόι και αρχίζει να απομακρύνει τα καλώδια που φεύγουν από το ρολόι προς το διαμέρισμα. Σηκώνει την ασφάλεια και έχω ρεύμα. Μου λέει πως καμιά φορά συμβαίνει αυτό όταν τα καλώδια είναι πολύ κοντά ή μπορεί να είχαν λίγη υγρασία. Παίρνει ένα 50ευρο και φεύγει.

Το μεσημέρι έχουμε πάλι το ίδιο σκηνικό όπως και το βράδυ. Παίρνω έναν άλλον ηλεκτρολόγο τηλέφωνο, μου αλλάζει την κεντρική ασφάλεια στο διαμέρισμα επειδή του φάνηκε περίεργο να μην πέφτει η ασφάλεια του πίνακα αλλά μόνο του ρολοϊού και μου λέει πως πιθανότατα κάπου έχω βραχυκύκλωμα αλλά θέλει ψάξιμο το που.

Ξεκινάω και βγάζω εκτός εντελώς, ενισχυτές, φούρνους, ηχεία, αφυγραντήρες, κλιματιστικά, πολύπριζα (όχι όλα όμως) και άλλα εκτός.
Πάλι έπεσε.
Τώρα έχω κατεβάσει όλα τα ρελέ του πίνακα και έχω βγάλει από τις πρίζες τα πάντα εκτός από έναν θερμοπομπό για το υπνοδωμάτιο μιάς και το κλιματιστικό βγήκε εκτός πρίζας, το router, μιά τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο και ένα φωτιστικό με 3 λάμπες led. Μέχρι και αυτό το μήνυμα το γράφω σε laptop με μπαταρία και όχι στην πρίζα που θα το είχα κανονικά.

Παρακάτω σας επισυνάπτω ένα βίντεο με το ρολόι όταν δουλεύουν τα παραπάνω. Ενώ γυρίζει σταθερά (μέχρι το 0:35), κάποια στιγμή ξεκινάει να γυρνάει σαν τρελό (0:35-1:28). Είναι λογικό αυτό; Επίσης πως γίνεται να πέφτει η ασφάλεια του ρολογιού αλλά να μην πέφτει καμμία από το σπίτι;
Στο ρολόι είναι 40Α ενώ στον πίνακα είναι μικρότερες.

roloi - YouTube

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.479
Εμπλεξες και μάλλον άσχημα.
Πρέπει να βγάλεις αποσυνδέσεις τα πάντα , από καταναλώσεις , τα πάντα όμως , και να τα συνδέεις ένα ένα , , και κάποιον κάτω στο ρολόι να βλέπει τι γίνεται.
Δλδ εσύ και ένας ηλεκτρολόγος έμπιστος και σοβαρός. Επίσης ψάξιμο στον πίνακα σχολαστικό.

Reaction score
2.301
Πριν χρόνια (2011) έπεφτε ο αντιηλεκτροπληξιακός όποτε θυμόταν. Και ενώ κατεβάζαμε τις επιμέρους ασφάλειες (αυτόματους πιο σωστά) συνέχιζε να πέφτει. Τελικα ένα φωτιστικό στο ισόγειο από μόνο του με τα χρόνια, μέσα είχαν μετακινηθεί καλώδια με αποτέλεσμα να ακουμπάει ο ουδέτερος οριακά με το γειωμένο μεταλλικό περίβλημα του φωτιστικού. Η επαφή όμως ήταν random εντελώς. Το πιο tricky part είναι ότι ακόμα και με τον αυτόματο διακόπτη της συγκεκριμένης γραμμής κατεβασμένο, συνέχιζε να πέφτει ο ηλεκτροπληξίας γιατί πολύ απλά ο αυτόματος διακοπτει μόνο τη φάση εκτός αν είναι διπολικός, τότε και μόνο τότε διακόπτει ταυτόχρονα φάση και ουδετερο όταν πέφτει.

Οπότε στην περίπτωση αυτή ουδέτερος και φάση ακουμπούσαν τυχαία και έφευγαν κάποια ρεύματα μέσω του αγωγού της γείωσης και αυτό το έπιανε ο ηλεκτροπληξίας και έπεφτε.

Moral story: Βάλτε όλοι μα όλοι αντιηλεκτροπληξιακό σώζει ζωές και περιουσίες, άλλωστε είναι και υποχρεωτικό πλέον αλλά στη μπανανία που λέγεται Ελλάδα ποιος τα ελέγχει αυτά;

Reaction score
2.301
Από πού όμως; Γνωρίζω περιστατικό που έκλεβαν από τη γραμμή ρεύματος που πήγαινε από το διαμέρισμα στον ηλιακό θερμοσίφωνα....

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.666
Καλημέρα. Εδώ και 2 μέρες αντιμετωπίζω ένα περίεργο πρόβλημα με τα ρεύματα στο σπίτι.

Όλα ξεκίνησαν στις 23/12 απόγευμα που στο σπίτι δούλευαν ταυτόχρονα ηλεκτρική κουζίνα και 3 κλιματιστικά. Πέφτει το ρεύμα και νομίζαμε πως κάηκε η ασφάλεια. Αλλάξαμε ασφάλεια, ανέβασα και την ασφάλεια του ρολοϊού και όλα εντάξει.

Στις 26/12 0300 το ρεύμα στο σπίτι έπεσε και πάλι. Πάω στον πίνακα και βλέπω όλες τις ασφάλειες κανονικά ανεβασμένες. Η πολυκατοικία είχε κανονικά ρεύμα κι έτσι κατεβαίνω στο ρολόι ότι η ασφάλεια είναι κατεβασμένη. Πάω να την ανεβάσω και πέφτει. Ξαναδοκιμάζω και πέφτει πάλι.

Παίρνω τηλέφω ΔΕΔΔΗΕ και έρχεται τεχνικός στις 06:30. Ανοίγει το ρολόι, το κοιτάει και βλέπει πως είναι όλα εντάξει εκεί. Πάει να ανεβάσει την ασφάλεια και πάλι πέφτει. Την αλλάζει με μιά καινούργια. Την δοκιμάζει αλλά και πάλι τίποτα. Γράφει αλλαγή ασφάλειας στην αναφορά και μου αναφέρει πως το ρολόι είναι εντάξει αλλά έχω κάπου βραχυκύκλωμα μέσα στο σπίτι και να ξεκινήσω αναζήτηση ηλεκτρολόγου μιάς και η δουλειά του είναι μέχρι το ρολόι.

Ψαχνω ηλεκτρολόγο και έρχεται στις 08.00. Ανοίγει τον πίνακα και τα βλέπει όλα εντάξει. Πάμε στο ρολόι και αρχίζει να απομακρύνει τα καλώδια που φεύγουν από το ρολόι προς το διαμέρισμα. Σηκώνει την ασφάλεια και έχω ρεύμα. Μου λέει πως καμιά φορά συμβαίνει αυτό όταν τα καλώδια είναι πολύ κοντά ή μπορεί να είχαν λίγη υγρασία. Παίρνει ένα 50ευρο και φεύγει.

Το μεσημέρι έχουμε πάλι το ίδιο σκηνικό όπως και το βράδυ. Παίρνω έναν άλλον ηλεκτρολόγο τηλέφωνο, μου αλλάζει την κεντρική ασφάλεια στο διαμέρισμα επειδή του φάνηκε περίεργο να μην πέφτει η ασφάλεια του πίνακα αλλά μόνο του ρολοϊού και μου λέει πως πιθανότατα κάπου έχω βραχυκύκλωμα αλλά θέλει ψάξιμο το που.

Ξεκινάω και βγάζω εκτός εντελώς, ενισχυτές, φούρνους, ηχεία, αφυγραντήρες, κλιματιστικά, πολύπριζα (όχι όλα όμως) και άλλα εκτός.
Πάλι έπεσε.
Τώρα έχω κατεβάσει όλα τα ρελέ του πίνακα και έχω βγάλει από τις πρίζες τα πάντα εκτός από έναν θερμοπομπό για το υπνοδωμάτιο μιάς και το κλιματιστικό βγήκε εκτός πρίζας, το router, μιά τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο και ένα φωτιστικό με 3 λάμπες led. Μέχρι και αυτό το μήνυμα το γράφω σε laptop με μπαταρία και όχι στην πρίζα που θα το είχα κανονικά.

Παρακάτω σας επισυνάπτω ένα βίντεο με το ρολόι όταν δουλεύουν τα παραπάνω. Ενώ γυρίζει σταθερά (μέχρι το 0:35), κάποια στιγμή ξεκινάει να γυρνάει σαν τρελό (0:35-1:28). Είναι λογικό αυτό; Επίσης πως γίνεται να πέφτει η ασφάλεια του ρολογιού αλλά να μην πέφτει καμμία από το σπίτι;
Στο ρολόι είναι 40Α ενώ στον πίνακα είναι μικρότερες.

roloi - YouTube
ο ηλεκτρολόγος που άνοιξε τον πίνακα.....σου έσφιξε καθόλου τα καλώδια στις ασφάλειες ή απλά τον κοιτούσε?

Μήπως τυχόν κάποιος κάνει ρευματοκλοπή? Λέω εγώ τώρα....
κ δεν θα το έβλεπε ο υπάλληλος της ΔΕΔΔΗΕ?

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.666
στις πρίζες έχεις κανένα πολύπριζο ασφαλείας ή από εκείνα τα χαζά που είναι σαν wifi repeaters :gotcha: κ λενε ότι είναι για προστασία από υπέρταση?

Reaction score
2.448
Ο δευτερος ηλεκτρολογος που ειναι και εμπειστος, υποπτευεται και αυτος ρευματοκλοπη.

Τον πινακα τον ελεγξε αλλα δε βρηκε κατι.
Τωρα που γραφω, ειχε ξαναπεσει η ασφαλεια του ρολογιου και την ανεβασα.
Σε λειτουργια ηταν ενα router, ενας θερμοπομπος (ο οποιος δε ξερω αν δουλευε οταν επεσε το ρευμα) και ενα φωτιστικο δαπεδου με 3 λαμπες led.
Μεχρι και το ψυγειο εβγαλα εκτος.

Τιποτε αλλο δεν ηταν σε λειτουργια στις ανεβασμενες ασφαλειες. Οι υπολοιπες ηταν κατω.
Γινεται να κανει καποιος ρευματοκλοπη απο τον ηλιακο αν η ασφαλεια του ειναι κατεβασμενη;

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.445
Κατέβασε γενικό και κοίτα τι κάνει το ρολόι για αρκετή ώρα.
Κάνε το το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ.

Αν υπάρχει κλοπή θα το δεις αμέσως.
Αν όντως γυρνάει το ρολόι με κατεβασμένο γενικό, ο κλέφτης κάπου έχει διαρροή και σου ρίχνει την ασφάλεια.

Reaction score
2.301
Ο δευτερος ηλεκτρολογος που ειναι και εμπειστος, υποπτευεται και αυτος ρευματοκλοπη.

Τον πινακα τον ελεγξε αλλα δε βρηκε κατι.
Τωρα που γραφω, ειχε ξαναπεσει η ασφαλεια του ρολογιου και την ανεβασα.
Σε λειτουργια ηταν ενα router, ενας θερμοπομπος (ο οποιος δε ξερω αν δουλευε οταν επεσε το ρευμα) και ενα φωτιστικο δαπεδου με 3 λαμπες led.
Μεχρι και το ψυγειο εβγαλα εκτος.

Τιποτε αλλο δεν ηταν σε λειτουργια στις ανεβασμενες ασφαλειες. Οι υπολοιπες ηταν κατω.
Γινεται να κανει καποιος ρευματοκλοπη απο τον ηλιακο αν η ασφαλεια του ειναι κατεβασμενη;
Αν είναι κατεβασμένη κατηγορηματικά όχι

Reaction score
2.448
Ευχαριστω για τις απαντησεις σας.

Αυτο που σκεφτομαι να κανω ειναι να κατεβασω τις ασφαλειες που δουλευαν το βραδυ και να αφησω καποια αλλη αναμμενη (που ηταν κατεβασμενη τη νυχτα), τουλαχιστον για να εχω λιγη θερμανση στο σπιτι λογω μωρου και να δω τι θα κανει. Αν πεσει και με τις υπολοιπες, τοτε ειναι μεγαλο το θεμα.

Reaction score
2.301
Εγώ θα καθόμουν να σκεφτώ οτιδήποτε καλώδιο ρεύματος βγαίνει από το σπίτι, επίσης αν υπάρχει σε υπόγειο πολυκατοικίας κτλ η διαδρομή του καλωδίου παροχής ορατή, θα έκανα προσεκτικό οπτικό έλεγχο για οποιαδήποτε παρασπονδία

Reaction score
11.322
Κάτι συμβαίνει στο καλώδιο οδευσης (κεντρική παροχή) μετά τη χελώνα και πριν τον γενικό πίνακα του σπιτιού.
Απο ποντικό με 4 πόδια, μέχρι ποντικό με 2 :whistling:

Αν κατεβάσεις τον κεντρικό του σπιτιού και γράφει ο μετρητής της ΔΕΗ , κάπου βραχυκυκλώνει ή σε κλέβουν.

alexis

Reaction score
30.445
Πρόσφατα έβαλα επιτηρητή τάσης στον κεντρικό πίνακα. Έβαλα αυτόν γιατί είναι με οθόνη, ρυθμίσεις στο menu στην οθόνη, και βλέπω και την είσοδο συνέχεια γιατί η περιοχή έχει πολλά θέματα. Από την Παρασκευή μέχρι εχθές Δευτέρα πρωί μέτρησα πάνω από 15 πτώσεις τάσης.
Κάθε φορά που γίνεται πτώση το ρελέ ισχύος που μπήκε για τον επιτηρητή κλείνει και ανοίγει όταν πρέπει, και το ακούς γιατί "χτυπάει".

Κάθε φορά που γινόταν πτώση έριχνε το ρελέ στον άλλο όροφο. Ήρθε ο ηλεκτρολόγος, έβαλε στην πρίζα ένα μηχάνημα που πήρε τώρα πρόσφατα (αξίας 2500€ μου είπε), και βρήκε ότι στον όροφο που πέφτει το ρελέ υπάρχει διαρροή. Θέλει ψάξιμο οπότε βγάλαμε από τον επιτηρητή τον όροφο μέχρι να το φτιάξουμε.

Το μηχάνημα μας έδειξε επίσης ότι υπάρχει θέμα με την γείωση του σπιτιού. Έτρεξε ένα διαγνωστικό το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί υπάρχει θέμα στη γείωση.
Μια μέτρηση ήταν πάνω από 300msec και αυτό είναι λάθος.

Οπότε πρέπει να δω άμεσα και αυτό.

Μου είπε ότι πλέον χωρίς αυτό το μηχάνημα ουσιαστικά αν ένας ηλεκτρολόγος υπογράφει για μια εγκατάσταση υπογράφει στα τυφλά.
Κυρίως για εγκατάσταση που δεν έκανε αυτός.

Επίσης με τον νέο ΕΛΟΤ ο επιτηρητής τάσης είναι υποχρεωτικός στα νέα κτήρια.

Αν δεν βγάλεις άκρη και είσαι Αθήνα πες μου να σου δώσω τηλέφωνο. Ο ηλεκτρολόγος βέβαια είναι εδώ στην Ανάβυσσο, αλλά κάνει παντού δουλειά.

(Αν κάποιος θέλει τον επιτηρητή αυτό, επειδή δεν υπάρχει στην Ελλάδα γιατί τον σταμάτησε η Hager και βγάζει κάτι απλά, ας μου πει. Τον έφερα από Γερμανία, με 135€ στην πόρτα. Εδώ είχε λιανική 102€ αλλά δεν υπάρχει πουθενά. Κάτι αλάνια που τον έχουν ζητάνε 230€.)

Last edited:

Timaras

Reaction score
2.130
Μπορεί με κατεβασμένες ασφάλειες να μην βρεις άκρη γιατί η πιθανή διαρροή να είναι μεταξύ ουδέτερου και γείωσης όπως ειπώθηκε πιο πάνω.
Το μόνο που θα καταλάβεις με όλες τις ασφάλειες κατεβασμένες είναι αν σου κλέβει κάποιος ρεύμα.Ολες όμως.Απο το ρολόϊ και μετά να μην έχεις πουθενά τάση.

Timaras

Reaction score
2.130
Επίσης, άνοιξε όλες τις πρίζες και διακόπτες του σπιτιού (να βλέπεις τα καλώδια που κατεβαίνουν από τα κουτιά του τοίχου) εστιάζοντας στη γραμμή που είχε αρκετή ισχύ την ώρα που συνεβη το περιστατικό για πρώτη φορά και τσεκαρισε για φθαρμένα (καμμένα) καλώδια και χαλαρές συνδέσεις.Προσοχη,με τις ασφάλειες όλες κατεβασμένες και δοκιμάζοντας πρώτα με πολύμετρο ή έστω με δοκιμαστικό.

Έχε στο νου σου ότι καλό θα ήταν να το κάνεις αυτό για όλες τις καταναλώσεις στο σπίτι.
Ακόμα,βάλε στο μυαλό σου ότι μπορεί το πρόβλημα να βρίσκεται στα κουτιά διακλάδωσης εντός της τοιχοποιίας τα οποία βρίσκονται συνήθως πάνω από τις πρίζες/διακόπτες και σε ύψος το χαμηλότερο πάνω από την πόρτα εισόδου συν μερικά ακόμα στο ενδιάμεσο.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.740
Παρακάτω σας επισυνάπτω ένα βίντεο με το ρολόι όταν δουλεύουν τα παραπάνω. Ενώ γυρίζει σταθερά (μέχρι το 0:35), κάποια στιγμή ξεκινάει να γυρνάει σαν τρελό (0:35-1:28). Είναι λογικό αυτό;
Βεβαίως. Η διαρροή είναι μετά τον μετρητή και πριν τον πίνακα του σπιτιού. Είναι ο μόνος πίνακας στο σπίτι; Μήπως υπάρχει κανένας παλιός σε δυσπρόσιτο σημείο, από την όδευση του οποίου παίρνει ρεύμα ο νέος πίνακας; Αν το σπίτι είναι ισόγεια μονοκατοικία ή ισόγειο διαμέρισμα, από πού περνά το καλώδιο που μεταφέρει ρεύμα από τον μετρητή μέσα στο σπίτι; Υπάρχει κάποια πιθανότητα να του έχει επιτεθεί ποντίκι;

Προσωπικά υποψιάζομαι ματισμένο καλώδιο με τον "ελληνικό" τρόπο, ένωση η οποία είναι τυλιγμένη με μονωτική ταινία. Με τα χρόνια χαλάρωσε και τώρα υπό σημαντικό φορτίο έχει φτάσει να καίει και να έχει τραυματίσει γειτονικό καλώδιο που μεταφέρει τη γείωση ή τον ουδέτερο πόλο.

alexis

Reaction score
30.445
Σχετικά με το τελευταίο που σωστά λέει ο Κόγιας.
Βρήκαμε ακόμα και πρίζα (με το μηχάνημα) που είχε τάση και στα 3 καλώδια.

Κοιτάμε κάτω δεξιά. Κάποιες ήταν έτσι...
20211227_093510.jpg

Και άλλες αλλιώς.
20211227_093439.jpg

Και μια με τάση και στα 3 καλώδια. 😳

Βλέπουμε το Χ ότι δεν έγιναν τα Tests, και τα +300msec.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.530
Members
38.194
Νεότερο μέλος
led106