Πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές

Reaction score
12.232
Αντικατάσταση μεγάλων ξύλινων κατασκευών απλά δεν γίνεται. Ακόμα και μια πέργκολα θα κοστίσει ίσως και παραπάνω από την αρχική κατασκευή. Πόσο μάλλον σκεπές +100m2.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι απαγόρευση τέτοιων ξύλινων κατασκευών σε επικίνδυνα μέρη. Επίσης θα μπορούσε να είναι προαπαιτούμενο στην οικοδομική άδεια να υπάρχει ασφάλεια πυρός, αλλιώς πρόστιμο στην εφορία κάθε χρόνο, και γιατί όχι και πισίνα Χ κυβικών με βενζινοκίνητη αντλία. Είναι αστείο σε ένα σπίτι 300.000€ και βάλε να σου λέει ο άλλος δεν έχει 8000€ - 10.000€ για μέτρα πυροπροστασίας.
Αν το πάω παρακάτω, να αρθεί το τεκμήριο στις πισίνες μη πω και η άδεια ώστε να είναι και φθηνότερες.
Όπως είναι αστείο 300.000€ σπίτια να μην είναι ασφαλισμένα. Δηλαδή, έχει ο άλλος χρήμα να σηκώσει ένα θηρίο, μια βιλάρα ας πούμε, έχει χρήμα να τη συντηρήσει, αλλά δεν έχει χρήμα να την ασφαλίσει;;

Γιατί, αν κάποιος έχει ασφαλισμένο το σπίτι του, για ποιο λόγο να κάτσει να ασχοληθεί για να το σώσει ρισκάροντας τη ζωή του; Οέο;

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.496
Όπως είναι αστείο 300.000€ σπίτια να μην είναι ασφαλισμένα. Δηλαδή, έχει ο άλλος χρήμα να σηκώσει ένα θηρίο, μια βιλάρα ας πούμε, έχει χρήμα να τη συντηρήσει, αλλά δεν έχει χρήμα να την ασφαλίσει;;

Γιατί, αν κάποιος έχει ασφαλισμένο το σπίτι του, για ποιο λόγο να κάτσει να ασχοληθεί για να το σώσει ρισκάροντας τη ζωή του; Οέο;
Θα σου πω καθώς το σπίτι μου είναι τέτοιο. Δηλαδή με ξύλινη σκεπή, αρκετό πράσινο γύρω γύρω ΚΑΙ ασφαλισμένο για όλο τον εσωτερικό εξοπλισμό, και σαν κτήριο (κατασκευή), και όλα αυτά σε αξία καινούργιου. Μέχρι και τις αποθήκες έχω βάλει μέσα στο συμβόλαιο.

Για να μην τρέχεις.

Το συμβόλαιο το κάνεις για να έχεις μια βοήθεια να μην ξεκινήσεις από το μηδέν. Άλλο να ξαναχτίσεις με όλα τα έξοδα δικά σου, άλλο να έχεις πχ 200.000€ από την ασφάλεια.
Βάλε μετά μέσα κατεδάφιση, και φτου και από την αρχή. Για πόσους μήνες; Και που θα μένεις; Θα είναι χειμώνας; Θα είναι καλοκαίρι; Το σπίτι μπορεί να πάρει φωτιά και για άλλους λόγους εκτός δασικής πυρκαγιάς. Μια στραβή θέλει, μόνο μια.

Έχω ζήσει δύο πυρκαγιές δίπλα στο σπίτι μου και θα σου πω αυτό. Όταν κάει ένα σπίτι δεν καίγεται μόνο το ντουβάρι.

Κυρίως καίγεται η ψυχή σου, οι αναμνήσεις σου.

Υγ: έχω σκεφτεί πολλές φορές να βάλω πισίνα. Από αυτές τις πλαστικές πάνω από το έδαφος. Θα είναι μεγάλη, με την ανάλογη κατασκευή γύρω γύρω για deck, και από κάτω αντλία να περιμένει. Αυτή δεν θέλει και άδεια και το κόστος δεν είναι απαγορευτικό.

melina

Cargo 200
Reaction score
42.932
Καλύπτει η ασφάλεια καμμένο σπίτι από γενικευμένη πυρκαγιά στο δάσος; αν αποδειχθεί ότι ήταν εμπρησμός είτε από αμέλεια είτε από δόλο;

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
91.023
. Οι ίδιοι τι έκαναν για να προστατέψουν την περιουσία τους? Συστήματα αυτοπυροσβεσης πόσοι έχουν? Αντικατάσταση όλων των ξύλινων εξωτερικών κατασκευών με άλλο υλικό, πόσοι έκαναν? Ασφάλιση για πυρκαγιά πόσοι έκαναν?
Μία σύντομη περιγραφή της ευρύτερης περιοχής:

Μέσα στους οικισμούς υπάρχουν πολλά οικόπεδα (τα πιο πολλά είναι καθαρισμένα)με πλήθος πεύκων.

Από τα σπίτια, ένα 10-15% είναι ακατοίκητα/παρατημένα.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι συνταξιούχοι/φτωχοί.

Όσοι έρχονται ως παραθεριστές τα έχουν κληρονομήσει και τα επιλέγουν για φτηνές "διακοπές".

Με αυτά τα δεδομένα όλες οι λογικές προτάσεις που έγραψες είναι ανέφικτες. Βλέπω καθημερινά ανθρώπους 65+ να προσπαθούν να κόψουν και να μεταφέρουν κλαδιά γιατί δεν έχουν χρήματα για κηπουρό.

Για μένα, η μόνη εφικτή λύση για μείωση των καταστροφών από φωτιές είναι η σχεδιασμένη κοπή πολλών πεύκων ώστε να "σπάσει" η πορεία μεταδοσης.

Η χειρότερη αισθητικά λύση αλλά η πιο αποτελεσματική. Ούτως η άλλως, και στο Μάτι που αγαπούσαν τα πεύκα τώρα είναι σεληνιακό τοπίο. Καλύτερα να έχουμε σίγουρα τα λίγα παρά να κινδυνεύουμε κάθε χρόνο να τα χάσουμε όλα, μαζί με τα σπίτια.

Reaction score
23.514
κανένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν σου δίνει πίσω τον χρόνο που θα χάσεις στην αποκατάσταση.
το μόνο που σε σώζει είναι οτι σου επιδοτεί την προσωρινή στέγαση και το κόστος αποκατάστασης αλλά ένα σπίτι που θα είναι κατοικήσιμο μετά από επισκευή θα πάρει μήνες να αποκατασταθεί.

δεν συζητάμε για περιπτώσεις ολικής καταστροφής που πάει η ιστορία σε χρόνια.
φυσικά δεν περιμένεις με 10% πληθωρισμό και υλικά εκεί που φτάσανε να μην βάλεις φράγκο απο την τσέπη οπότε καλό είναι να μην χρειαστείς την ασφάλεια

alexis

Reaction score
30.496
Καλύπτει η ασφάλεια καμμένο σπίτι από γενικευμένη πυρκαγιά στο δάσος; αν αποδειχθεί ότι ήταν εμπρησμός είτε από αμέλεια είτε από δόλο;
Καλύπτει τα πάντα αν είναι μέσα στο συμβόλαιο. Ακόμα και αν μπήκε από κακή χρήση κουζίνας γκαζιού πχ. Που δεν έχω. Για δόλο δεν ξέρω.
Σε φιλικό σπίτι λαμπάδιασε η κουζίνα από λάθος της γυναίκας, και τα πλήρωσε όλα η ασφάλεια. Καινούργια κατασκευή.
κανένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν σου δίνει πίσω τον χρόνο που θα χάσεις στην αποκατάσταση.
το μόνο που σε σώζει είναι οτι σου επιδοτεί την προσωρινή στέγαση και το κόστος αποκατάστασης αλλά ένα σπίτι που θα είναι κατοικήσιμο μετά από επισκευή θα πάρει μήνες να αποκατασταθεί.

δεν συζητάμε για περιπτώσεις ολικής καταστροφής που πάει η ιστορία σε χρόνια.
φυσικά δεν περιμένεις με 10% πληθωρισμό και υλικά εκεί που φτάσανε να μην βάλεις φράγκο απο την τσέπη οπότε καλό είναι να μην χρειαστείς την ασφάλεια
Ακριβώς. Αυτό είπα παραπάνω. Για να μην τρέχεις.
Το χέρι στην τσέπη θα το βάλεις έτσι και αλλιώς. Αλλά άλλο να θες 100.000€ και άλλο 200.000€, 300.000€ κλπ.

Last edited:

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.332
Ναι.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης. Αν είναι ανασφάλιστο όμως, να παίρνεις τ' @@ σου και τέλος.

EDIT: Η με το ζόρι απομάκρυνση των κατοίκων επίσης, μου φαίνεται λίγο υπερβολική και ευθυνοφοβική σε κάποιες περιπτώσεις.
Οι 2-3 γείτονες που πέρσι κρύφτηκαν απο τις αστυνομίες και πάλεψαν να σώσουν τις ιδιοκτησίες τους όντας προετοιμασμένοι απο νερό, έκαναν σοβαρή διαφορά στους εξωτερικούς χώρους και τα δέντρα. Είχαν όμως προβλέψει να μην αφήσουν δέντρα κολλητά στα σπίτια.

melina

Cargo 200
Reaction score
42.932
Καλύπτει τα πάντα αν είναι μέσα στο συμβόλαιο. Ακόμα και αν μπήκε από κακή χρήση κουζίνας γκαζιού πχ. Που δεν έχω. Για δόλο δεν ξέρω.
Σε φιλικό σπίτι λαμπάδιασε η κουζίνα από άλλος της γυναίκας, και τα πλήρωσε όλα η ασφάλεια. Καινούργια κατασκευή.
το να πάρει το σπίτι φωτιά από το εσωτερικό του είναι άλλο από το να καεί επειδή είχε πυρκαγιά στην περιοχή που δεν την έσβησε η πυροσβεστική, επειδή είχε πολύ αέρα...θέλω να πω (δεν ξέρω - ρωτάω) αν όντως καλύπτουν τέτοιες περιπτώσεις ή αρχίζουν τα force majeure ή άλλα κόλπα.
Γιατί με τις πυρκαγιές να είναι αναμενόμενες κάθε χρόνο μου φαντάζει υψηλός ο κίνδυνος που αναλαμβάνει η ασφαλιστική να καλύψει ένα σπίτι μέσα στα πεύκα. Και τι ασφάλιστρα ζητάει για αυτόν τον κίνδυνο για ένα σπίτι 300.000; και τι σημαίνει στην αρχική του αξία μετά από 25 χρόνια; πολλά αιροτυματεικά;;;;;;
Ναι.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης. Αν είναι ανασφάλιστο όμως, να παίρνεις τ' @@ σου και τέλος.
γιατί τώρα παίρνουν κάτι άλλο εκτός από @@ αν είναι ανασφάλιστο ;

alexis

Reaction score
30.496
το να πάρει το σπίτι φωτιά από το εσωτερικό του είναι άλλο από το να καεί επειδή είχε πυρκαγιά στην περιοχή που δεν την έσβησε η πυροσβεστική, επειδή είχε πολύ αέρα...θέλω να πω (δεν ξέρω - ρωτάω) αν όντως καλύπτουν τέτοιες περιπτώσεις ή αρχίζουν τα force majeure ή άλλα κόλπα.
Γιατί με τις πυρκαγιές να είναι αναμενόμενες κάθε χρόνο μου φαντάζει υψηλός ο κίνδυνος που αναλαμβάνει η ασφαλιστική να καλύψει ένα σπίτι μέσα στα πεύκα. Και τι ασφάλιστρα ζητάει για αυτόν τον κίνδυνο για ένα σπίτι 300.000; και τι σημαίνει στην αρχική του αξία μετά από 25 χρόνια; πολλά αιροτυματεικά;;;;;;
Το συμβόλαιο μου για τις δασικές πυρκαγιές γράφει πως καλύπτει καταστροφή από κάθε αιτία πυρκαγιάς.
Δηλαδή είτε αποδειχθεί ότι ξεκίνησε από κεραυνό, ή εμπρησμό ή ότι άλλο. Να φανταστείς για να είμαι σίγουρος έστειλα και φωτογραφίες στην ασφαλιστική, μέσω της ασφαλίστριας μου που την ξέρω χρόνια και έχω και όλα τα οχήματα μέσα στα 20 χρόνια που συνεργαζόμαστε. Και τα χαρτιά της μηχανικού κ.α. Η απάντηση ήταν θετική.

Για κεφάλαιο 250.000€ δίνω 198€ το χρόνο. Οπότε ένα σπίτι 400.000€ θα έδινε βαριά βαριά 400€. Για μένα το ποσό αυτό είναι αστείο για αυτά που προσφέρει.

alexis

Reaction score
30.496
Αυτό που λέω για αξία καινούργιου πάει όπως και στα αυτοκίνητα.

Αν δεν ασφαλίσεις την κατοικία/ περιεχόμενο σε αξία καινούργιου, θα πάρεις την αξία του αντίστοιχου ως μεταχειρισμένο την στιγμή της καταστροφής.

Αν το έχεις σε αξία καινούργιου, θα πάρεις την αξία του αντίστοιχου ως καινούργιο την στιγμή της καταστροφής.

Σε πράγματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του κτηρίου και έχουν αξία πάνω από 2000€ έκαστο πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά ένα ένα και αν υπάρχει και απόδειξη/ τιμολόγιο ακόμα καλύτερα.

Επειδή τα έχω ρωτήσει, αν έχεις πχ έναν JVC των 7000€ ή μια τηλεόραση αντίστοιχα, και πεις έχω και έναν προτζέκτορα θα πάρεις τα ......
Αν όμως τον δηλώσεις σε αξία καινούργιου θα πάρεις την αξία του ως καινούργιο την χρονική περίοδο της καταστροφής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πάρεις το 100% του ποσού που έδωσες για είναι παλαιότερο μοντέλο από τα καινούργια. Θα πάρεις όμως ένα καλό ποσό, αντί για τίποτα.

Χρυσαφικά δεν ασφαλίζονται, αν δεν υπάρχει χρηματοκιβώτιο στο σπίτι.

Άλλα πράγματα αξίας όπως ακριβά χαλιά, πινακες κλπ πρέπει να δηλωθούν ένα ένα.

Reaction score
12.232
198€ το χρόνο
Πολύ μικρό το κόστος για τόσο μεγάλο κεφάλαιο. Γενικά, πολύ μικρό το κόστος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Κι εγώ θέλω να ασφαλίσω το μαγαζί μετά τις διακοπές, γιατί τόσο με τις πλημμύρες που δείχνουν να γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές, όσο και για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς ( τίγκα στις εύφλεκτες ύλες ), θέλω να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Εύχομαι να μην είμαι τόσο γκαντέμης να μου κάτσει καμιά στραβή στο μεσοδιάστημα.

alexis

Reaction score
30.496
Πολύ μικρό το κόστος για τόσο μεγάλο κεφάλαιο. Γενικά, πολύ μικρό το κόστος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Κι εγώ θέλω να ασφαλίσω το μαγαζί μετά τις διακοπές, γιατί τόσο με τις πλημμύρες που δείχνουν να γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές, όσο και για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς ( τίγκα στις εύφλεκτες ύλες ), θέλω να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Εύχομαι να μην είμαι τόσο γκαντέμης να μου κάτσει καμιά στραβή στο μεσοδιάστημα.
Και να φανταστείς ότι τα ποσά θα ήταν αρκετά φθηνότερα αν ήταν όλοι ασφαλισμένοι.

Στο/α συμβόλαια που θα κάνεις να φροντίσεις οι παροχές που θες να είναι καθαρογραμμένες χωρίς πολλά ναι μεν αλλά.
Επίσης, επειδή όλα τα συμβόλαια στις τελευταίες σελίδες έχουν τις περιπτώσεις που δεν καλύπτουν (ναι μεν αλλά), να τα διαβάσεις καλά, να σημειώσεις τα "εδώ λες Α και εδώ στη σελίδα τάδε Β" και να πας με πολλές ερωτήσεις για να καταλάβεις τι πληρώνεις.

alexis

Reaction score
30.496
Υγ: έχω σκεφτεί πολλές φορές να βάλω πισίνα. Από αυτές τις πλαστικές πάνω από το έδαφος. Θα είναι μεγάλη, με την ανάλογη κατασκευή γύρω γύρω για deck, και από κάτω αντλία να περιμένει. Αυτή δεν θέλει και άδεια και το κόστος δεν είναι απαγορευτικό.
Είναι τέτοιες...
4.jpg
5-300x300.jpg
7-2-300x300.jpg
πισίνα-Technypools.jpg

Και γίνονται και έτσι
pisines-xoris-adeia-7.jpg
pisines-xoris-adeia-3.jpg
pisines-xoris-adeia-9.jpg

Αν θες μπορείς να την βάλεις εντός εδάφους μέχρι και τα 80cm χωρίς άδεια. Για βαθύτερα θέλει άδεια. Βάζεις και μια βενζινοκίνητη αντλία και είσαι καλά. Τουλάχιστον να σώσεις το σπίτι.

ika

News
Reaction score
14.936

Γιατί δε απαγορεύουν την είσοδο στους iron Maiden;

Τα πεύκα γιατί δεν τα εξαφανίζουν από τις αυλές;

Attachments

Last edited:

Reaction score
12.232
View attachment 258285

Δηλαδή, του αριστερόπουλου που έγραψε το κείμενο, του φαίνεται πιο λογικό να πρόκειται για τιμωρία απο ένα θεό στον οποίο δεν πιστεύουν, σε αντίθεση με τα λόγια των Μητσοτάκη - Στυλιανίδη.

ika

News
Reaction score
14.936
Δηλαδή, του αριστερόπουλου που έγραψε το κείμενο, του φαίνεται πιο λογικό να πρόκειται για τιμωρία απο ένα θεό στον οποίο δεν πιστεύουν, σε αντίθεση με τα λόγια των Μητσοτάκη - Στυλιανίδη.
αφού είναι "σύμφωνα με το εμπεριστατωμένο και με στοιχεία ρεπορτάζ, «υπό τους ήχους του Μπαφομέτ»".
:boast::acute::dance2:

Και δεν είναι fake news, τo δείχνει και ο exile στο #3542. Είμαστε δύο τουλάχιστον.
:drinks:

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.609
Members
38.210
Νεότερο μέλος
Aris29