Πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές

Reaction score
8.348
η πραγματικότης ειναι ότι ακόμα και ολες οι αθρωπίνως δυνατές προσπάθειες να ειχαν γίνει,δεν ξερουμε αν θα είχαμε αποφύγει και ποσους νεκρους.Αλλα αυτό ισχύει παντα στις μεγαλες καταστροφές.Αυτο που θελεις να εχεις καταρχήν είναι να εχεις κανει το απολύτως ανθρωπίνως δυνατον.
Αυτή τη φορά απλα δεν εγινε το απολύτως ανθρωπίνως δυνατον.Δεν υπήρχε κανενα κλιμάκιο ΜΕΣΑ στο Ματι να βοηθήσει κανέναν.Ειναι πασιφανες ότι πιάστηκαν στον υπνο και δεν φαντάστηκαν ότι η φωτιά θα μπει στο Μάτι.
Τελικά όπως ηρθαν τα πράγματα,τι ειχανε να κάνουν?να βοηθήσουν εκατο ανθρώπους!αυτη ειναι η θλιβερή πραγματικότης.Εχουμε 26 ατομα που κάηκαν επειδή δεν υπήρξε ενας υπεύθυνος να τους βοηθήσει να βγουνε με ασφαλεια στην παραλία.Εχουμε εγκλωβισμένα αυτοκίνητα με απανθρακωμένους επειδή δεν υπήρχε καποιος να τους κατευθύνει να μην εγκλωβιστουν σε κεινο τον καταραμένο δρόμο.
Εχουμε πνιγμένους επειδή δεν μπορεσαν εγκαιρως να στειλουν αρκετα φουσκωτα να τους σώσουν.Αυτη είναι η αλήθεια.Ολα τα αλλα είναι φλυαρία.

D

Deleted member 23222

Guest
Θα υπονομεύσεις τον Κυριάκο (πρώην Κούλη) εκ των έσω βρε θηρίο?:p
Δες το άβαταρ μου...
Η υπονόμευση είναι έξω από τις πρακτικές μου.
Δεν θα ρίξω την επόμενη κυβέρνηση:D
[DOUBLEPOST=1532687123][/DOUBLEPOST]
Chrispo μη σου κάνει εντύπωση. Οι περισσότεροι, μη εμού εξαιρουμένου, δε γνωρίζουμε την περιοχή, τι θα μπορούσαμε να γράψουμε;

Διαβάζω για μή εκτέλεση οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης των περιοχών, αγνοώντας προφανώς ότι για την ύπαρξη και υλοποίηση ενός τέτοιου σχέδίου, απαιτείται:

α.Σύλληψη (του σχεδίου),
β. Υλοποίηση,
γ. Εκτέλεση.
Αυτά είναι τα σχετικά εύκολα. Πιθανόν να υπάρχει, δε το γνωρίζω.
Αυτό που γνωρίζω καλά είναι ότι για την επιτυχία του, απαιτούνται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα απο τους ηγέτες, ασκήσεις ώστε να διαπιστωθεί η ορθότητά του, να διαπιστωθούν οι αδυναμίες και να αναπροσαρμοστεί όπου απαιτείται, ώστε να είναι πάντα επίκαιρο.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, ο πρώτος είναι, οι άσκησεις επί χάρτου όπου δείχνουν αρκετά πράγματα, και ο δεύτερος είναι οι ασκήσεις σε ρεαλιστική βάση, με τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων, ώστε:

α. Να διαπιστώσουν οι ηγήτορες τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν, και να προσαρμόσουν ανάλογα τις ενέργειές επί του σχεδίου, και

β. Την εκπαίδευση των κατοίκων των υπ' όψιν περιοχών. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το σημαντικότερο όλων, η εκπαίδευση του προσωπικού για την απόκτηση γνώσης και πειθαρχίας, που είναι το βασικότερο συστατικό για την επιτυχία οιουδήποτε σχεδίου. Ότι και αν αφορά. Από το πιο απλό, έως το πιο σύνθετο. Μόνο οι συχνές και επαναλαμβανόμενες ασκήσεις το εξασφαλίζουν αυτό, τίποτε άλλο.

Ρωτώ: πόσοι άνθρωποι, σε όποιαδήποτε περιοχή της χώρας, θα ήταν διατεθειμένοι να λάβουν μέρος σε τέτοιες ασκήσεις, και μάλιστα εν μέσω θέρους, προκειμένου να εκπαιδευθούν;

Κακά τα ψέματα παιδιά, κανένα, απολύτως κανένα σχέδιο δεν επιτυγχάνει εάν δε δοκιμαστεί, και μάλιστα όχι για μία φορά, εάν δεν υλοποιηθεί στο πεδίο που έχει σχεδιαστεί να εφαρμοστεί, με τη συμμετοχή όλων.

Μου έκανε εντύπωση ένα post κάποιου φίλου παραπάνω που παρέθεσε κείμενο ενος Αντγου ε.α. ο οποίος θήτευσε στο ΓΕΕΘΑ, και αφού περιέγραψε τις διαδικασίες εκκενωσης ομάδων ανθρώπων κατα τη φάση αντιμετώπισης φυσικών, ή και πολεμικών καταστροφών συμπληρώνω εγώ, δεν έχει μεγάλη διαφορά, δεν αναφέρθηκε στο δεύτερο πιο σπουδαίο κατά τη γνώμη μου, (το πρώτο ήταν η συγκέντρωση της ηγεσίας, και της έκδοσης εντολών, σε λίγα άτομα- συμφωνώ απολύτως εδώ): στη μαζική συμμετοχή των πολιτών, έστω και θεωρητικά, άσχετα εάν εγώ έχω τις αμφιβολίες μου στο κατά πόσο είναι πρόθυμος ο πληθυσμός να συμμετάσχει. Είναι επίπονο, το γνωρίζω πολύ καλά αυτό.

Συμπερασματικά: Απαιτείται η συμμετοχή όλων, με πρώτους τους πολίτες, και συνεχείς ασκήσεις, σε καιρό "ειρήνης" εάν μου επιτρέπεται η λέξη, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια ορθή και συντεταγμένη εκτέλεση ενός τόσο δύσκολου και πολύπλοκου σχεδίου.

Αυτές είναι οι σκέψεις μου πάνω στο θέμα.
Πολύ σωστά!!!

Μην νομίζεις ότι χρειάζεται κάποια ειδική εκπαίδευση του πληθυσμού, γιατί έχεις και ευκαιριακούς επισκέπτες- τουρίστες.
Για τους πολίτες, ένα πράγμα είναι αρκετό.

Meeting points.

Με πινακίδες παντού στην περιοχή, όπου να υποδεικνύουν την ακριβή θέση και την απόσταση, ώστε ο πολίτης να κρίνει.
Οι εθελοντές και οι πιο ψύχραιμοι, θα κατευθύνουν τους υπόλοιπους.

Τα άλλα είναι δουλειά της πολιτείας.
Που δεν την έκανε, διαχρονκά, όπως πολύ σωστά (once again) είπε ο...φίλος μου ο Κυριάκος:D

Reaction score
30.454
Να απαντήσω εγώ. Στη ταβέρνα κάηκαν οι 26. Ερώτηση. Ποιος έδωσε και ανανέωσε στη συνέχεια την άδεια λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος? Εγώ για να πάρω την άδεια στη βιοτεχνία μου, έδωσα σχέδιο στη πυροσβεστική, με εξόδους κινδύνου και με υποχρέωσαν μάλιστα να βάλω και τη σχετική λάμπα εξόδου κινδύνου ( άσχετο, δεν λειτουργώ ποτέ βράδυ, δεν μπαίνει κανένας άλλος στο μαγαζί μου και ξέρω που είναι ο δρόμος ). Ήρθαν μάλιστα για επιτόπιο έλεγχο και μετά μου έδωσαν την έγκριση για να πάρω άδεια λειτουργίας. Ποιος έκανε την αυτοψία στο συγκεκριμένο κατάστημα, που ήταν η έξοδος κινδύνου και το σημαντικότερο, έναντι ποιου κινδύνου; Αφού ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν η φωτιά του δάσους, προς τα που έπρεπε να υπήρχε η έξοδος κινδύνου, που να οδηγούσε και με ποιο τρόπο; Πρόληψη μηδέν, καλημέρα σας.
Η έξοδος κινδύνου στη βιοτεχνία σου ,που βγάζει?

D

Deleted member 23222

Guest
Είχαμε ένα σπίτι στους Αγίους Θεοδώρους που τελείωσε το 1968, όπου χτίστηκαν νόμιμα για τότε μάντρα που ξεκινούσε σε λιγότερα απο 20 μέτρα απο τη θάλασσα και σπίτι στα 30 αν υπολογίζω σωστά. Το παλιότερο σπίτι γνωστού πολιτικού που βρισκόταν 5-6 σπίτια παραπέρα ήταν ακόμα πιο κοντά στο νερό αφού χτίστηκε στις αρχές των '60s.
Στο επόμενο εξοχικό που χτίστηκε το 1979-80 το σπίτι ξεκινούσε στα 60 μέτρα, αν θυμάμαι καλά τη φρίκη των δικών μου γιατί θα χτιζόταν κοντά στο δρόμο και τον θόρυβο. :o:D[/SPOILER]
Ήσουν κοντά στον φαλακρό πολιτικό βρε???
Μήπως σε συτό το υπέροχο σπίτι του υπέρτατου κομμωτή??

Θα βγούμε και γνωστοί στο τέλος...:D

Reaction score
321
Δεν γνωρίζω αν ισχύει αυτό ή αυτό, πάντως δεν κάηκαν στην ταβέρνα αλλά εκτός αυτής στην προσπάθεια να φτάσουν στη θάλασσα, όταν 'έπεσαν' μπροστά σε γκρεμό.

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Η έξοδος κινδύνου στη βιοτεχνία σου ,που βγάζει?
Στο δρόμο. Σε μια κατοικημένη περιοχή όμως, το πιο πιθανό ( φτου, χτύπα ξύλο ) είναι να γίνει κάτι μέσα στο κατάστημα και όχι έξω. Και αν ακόμα γίνει έξω, έχω τρόπο διαφυγής.

melina

Cargo 200
Reaction score
43.172
Φαίνεται οτι η προπαγάνδα των αλητών που καλλιεργούν κλίμα να μην πέςει καμια ευθύνη πάνω τους αλλά στους πολίτες που «έχτισαν αυθαίρετα» και στην κακιά στιγμή πιάνει τόπο.

Την επόμενη φορά που θα πάνε στο γιατρό προτείνω να εξετάζει ο γιατρός πρώτα το ιστορικό της ζωής του και αναλόγως να τους παρέχει ιατρικές υπηρεσίες ή να τους λέει ας πρόσεχαν και πως είναι στα χέρια του κυρίου πλέον.

S

sk4t4

Guest
Δεν γνωρίζω αν ισχύει αυτό ή αυτό, πάντως δεν κάηκαν στην ταβέρνα αλλά εκτός αυτής στην προσπάθεια να φτάσουν στη θάλασσα, όταν 'έπεσαν' μπροστά σε γκρεμό.
Αν θυμαμαι καλα,ο ιδιοκτητης του χωρου δηλωσε οτι αλλοι πεθαναν εκτος κι αλλοι εντος.Το δρομακι-σωτηρια ηταν διπλα τους, αλλα...

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Φαίνεται οτι η προπαγάνδα των αλητών που καλλιεργούν κλίμα να μην πέςει καμια ευθύνη πάνω τους αλλά στους πολίτες που «έχτισαν αυθαίρετα» και στην κακιά στιγμή πιάνει τόπο.

Την επόμενη φορά που θα πάνε στο γιατρό προτείνω να εξετάζει ο γιατρός πρώτα το ιστορικό της ζωής του και αναλόγως να τους παρέχει ιατρικές υπηρεσίες ή να τους λέει ας πρόσεχαν και πως είναι στα χέρια του κυρίου πλέον.
Το ότι φέρουν ευθύνες το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς γενικότερα, το θεωρούμε αυτονόητο. Το ότι υπέφεραν αθώοι άνθρωποι είναι δεδομένο. Το ότι θα υποφέρουν ακόμη περισσότεροι, επίσης δεδομένο. Κάποια στιγμή όμως, σε αυτό(ν)... τον οίκο ανοχής που θέλουμε να λέμε χώρα, θα πρέπει απο μόνοι μας να ζητάμε το κοινό συμφέρον και όχι να ψηφίζουμε αυτόν που θα ικανοποιήσει τα συνήθως άδικα αιτήματά μας ( ρουσφέτια ). Λυπάμαι που δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια στην ατομική ευθύνη για να φαίνομαι Politicaly correct.

Reaction score
731
Συγνώμη αλλά έξοδο κινδύνου προς την θάλασσα, μέσω ενός στενού μονοπατιού σε βραχωμένη περιοχή, πρώτη φορά το ακούω!

Δηλαδή σε ορεινά καταφύγια - καφετέριες που βρίσκονται σε δασωμένη περιοχή όπως το Μπάφι και το Φλαμπούρι στην Πάρνηθα, πού θα έπρεπε να οδηγεί η έξοδος κινδύνου; Σε ανεμόσκαλα προς ελικόπτερο;

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Μακάρι τα τραγικά λάθη να βάρυναν μόνο τους άχρηστους που κυβερνάνε χρόνια τώρα αυτό το τόπο. Δυστυχώς όμως, βαρύνουν και εμάς. Όχι μόνο στο τρέχον συμβάν της φωτιάς, αλλά γενικότερα εξ'αιτίας της ατομιστικής νοοτροπίας μας.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.618
Μπουμπούκης...??
Πλάκα κάνεις! :D
Αυτό βρίσκεται στην άλλη πλευρά των Αγίων Θεοδώρων απο το παλιό μας, δίπλα στην Κινέτα, και δεκαπέντε σπίτια προς το χωριό είναι το δεύτερο σπίτι μας του '80 (πουλήθηκε πριν 10 χρόνια). Κολλητά σε άλλο κομμωτή. :)
Του Μπουμπούκη, που είναι το πρώτο παραθαλάσσιο σπίτι της περιοχής απο τα '50s, το αγόρασε ο παιδικός μου φίλος Ριρής (που είχε κι άλλο παραδίπλα απ' το ξενοδοχείο) το '00 και το πούλησε το '15.

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
η πραγματικότης ειναι ότι ακόμα και ολες οι αθρωπίνως δυνατές προσπάθειες να ειχαν γίνει,δεν ξερουμε αν θα είχαμε αποφύγει και ποσους νεκρους.Αλλα αυτό ισχύει παντα στις μεγαλες καταστροφές.Αυτο που θελεις να εχεις καταρχήν είναι να εχεις
Δες το άβαταρ μου...
Η υπονόμευση είναι έξω από τις πρακτικές μου.
Δεν θα ρίξω την επόμενη κυβέρνηση:D
[DOUBLEPOST=1532687123][/DOUBLEPOST]

Πολύ σωστά!!!

Μην νομίζεις ότι χρειάζεται κάποια ειδική εκπαίδευση του πληθυσμού, γιατί έχεις και ευκαιριακούς επισκέπτες- τουρίστες.
Για τους πολίτες, ένα πράγμα είναι αρκετό.

Meeting points.

Με πινακίδες παντού στην περιοχή, όπου να υποδεικνύουν την ακριβή θέση και την απόσταση, ώστε ο πολίτης να κρίνει.
Οι εθελοντές και οι πιο ψύχραιμοι, θα κατευθύνουν τους υπόλοιπους.

Τα άλλα είναι δουλειά της πολιτείας.
Που δεν την έκανε, διαχρονκά, όπως πολύ σωστά (once again) είπε ο...φίλος μου ο Κυριάκος:D
Οι πινακίδες είναι ένα μέτρο. Δεν είναι το μόνο, και βέβαια από μόνο του δε λύνει το πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται πρωτίστως είναι η πειθαρχία η γνώση, τόσο από την ηγεσία και τα κατώτερα κλιμάκια διοικήσεως, έως αυτή των Δημάρχων και πληθυσμού, και αποκτάται με τη συμμετοχή σε ασκήσεις. Εάν απωλεσθεί, τότε τίποτε δε θα εφαρμοσθεί. Πίστεψέ με, έχουν χαθεί μάχες μόνο και μόνο από έλλειψη πειθαρχίας, απώλειας ψυχραιμίας, και εμπιστοσύνη στην ηγεσία.

Ξαναλέω, αυτές οι αρετές σφυριλατούνται όταν εξασφαλίζονται οι παραπάνω προυποθέσεις. Με κανένα άλλο τρόπο, δυστυχώς.

Δε θα ήταν σωστό να προτείνω εγώ λύσεις μέσω του site, εάν υπάρξει βούληση απο την πολιτική ηγεσία, και δωθούν οι εντολές στα εμπλεκόμενα υπουργεία, χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος, να είσαι βέβαιος, ότι όλα θα γίνουν καλύτερα.

Και βέβαια να καταλάβει η Τ.Α. και ο κόσμος, ότι δεν πρέπει να υπονομεύει την προσπάθεια, αντίθετα, πρέπει να είναι αρωγός, και να επιδιωκει τη συμμετοχή του...

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Συγνώμη αλλά έξοδο κινδύνου προς την θάλασσα, μέσω ενός στενού μονοπατιού σε βραχωμένη περιοχή, πρώτη φορά το ακούω!

Δηλαδή σε ορεινά καταφύγια - καφετέριες που βρίσκονται σε δασωμένη περιοχή όπως το Μπάφι και το Φλαμπούρι στην Πάρνηθα, πού θα έπρεπε να οδηγεί η έξοδος κινδύνου; Σε ανεμόσκαλα προς ελικόπτερο;
Το θέμα δεν είναι αν θα σώζονταν 100%, αλλά το ότι δεν έγινε προσπάθεια έστω και για να τους αυξηθεί η πιθανότητα να τη γλυτώσουν. Και ένα 5% πιθανότητες να είχαν να επιζήσουν, έστω και ένας να τη γλύτωνε, είναι πολύ καλύτερα απο το 0% και κανένας επιζών. Τι σημαίνει αυτό που λέω; Κανείς δεν μελέτησε το ακραίο σενάριο και δεν βρήκε έστω και ένα "γιατροσόφι" να υλοποιήσει.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
99.273
Να απαντήσω εγώ. Στη ταβέρνα κάηκαν οι 26. Ερώτηση. Ποιος έδωσε και ανανέωσε στη συνέχεια την άδεια λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος? Εγώ για να πάρω την άδεια στη βιοτεχνία μου, έδωσα σχέδιο στη πυροσβεστική, με εξόδους κινδύνου και με υποχρέωσαν μάλιστα να βάλω και τη σχετική λάμπα εξόδου κινδύνου ( άσχετο, δεν λειτουργώ ποτέ βράδυ, δεν μπαίνει κανένας άλλος στο μαγαζί μου και ξέρω που είναι ο δρόμος ). Ήρθαν μάλιστα για επιτόπιο έλεγχο και μετά μου έδωσαν την έγκριση για να πάρω άδεια λειτουργίας. Ποιος έκανε την αυτοψία στο συγκεκριμένο κατάστημα, που ήταν η έξοδος κινδύνου και το σημαντικότερο, έναντι ποιου κινδύνου; Αφού ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν η φωτιά του δάσους, προς τα που έπρεπε να υπήρχε η έξοδος κινδύνου, που να οδηγούσε και με ποιο τρόπο; Πρόληψη μηδέν, καλημέρα σας.
Κάτι έχετε μπερδέψει...

Η έξοδος κινδύνου είναι έξοδος από το οίκημα προς τα έξω, όταν υπάρχει κίνδυνος από φωτιά ή άλλο αίτιο μέσα στο οίκημα. Δεν είναι καταφύγιο του οικήματος σε περίπτωση εξωτερικού κινδύνου.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
92.244

Έτσι ακριβώς.

Το κυβερνητικό πόρισμα μέχρι στιγμής είναι ότι φταίνε οι καμένοι (και οι πνιγμένοι) και ο ΣΚΑΙ...

Η μόνη δήλωση που βιάστηκαν να κάνουν ήταν να απαγορεύσουν στα στελέχη τους να συμμετέχουν στα πάνελ του σταθμού γιατί δεν τους λέει ναι σε όλα...

Η φωτογραφία τα λέει όλα για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ηλιθίων :

8FD717CC-53CF-4911-8EE5-B1D9BAC88911.jpeg

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Κάτι έχετε μπερδέψει...

Η έξοδος κινδύνου είναι έξοδος από το οίκημα προς τα έξω, όταν υπάρχει κίνδυνος από φωτιά ή άλλο αίτιο μέσα στο οίκημα. Δεν είναι καταφύγιο του οικήματος σε περίπτωση εξωτερικού κινδύνου.
Αν αρκεστείς στο να υπολογίζεις τον κίνδυνο προερχόμενο εκ των έσω. Όταν όμως υπάρχει το σενάριο να προέρχεται έξω απο το κατάστημα, όπως και έγινε, ποιες οι εναλλακτικές; Κάθεσαι στο μαγαζί και καίγεσαι; Πας στο οικόπεδο και καίγεσαι; Πηδάς απο το γκρεμό; Γιατί να μην έχεις το πέρασμα έστω και να κερδίσεις χρόνο;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.029
Members
38.280
Νεότερο μέλος
Akrapovic