Πως ξεκινήσαμε να ακούμε μουσική

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Εγώ ήμουν απο τα τυχερά - καλομαθημένα παιδάκια. Ο πατέρας μου ήδη είχε πειραματιστεί με τα ραδιοφωνάκια, πικαπάκια της εποχής και όταν γεννήθηκα, ήδη είχε ένα αξιοσέβαστο για την εποχή συστηματάκι αποτελούμενο απο Dahlquist DQ10, Bryston 3B τελικό, προενισχυτές έναν Bryston 1B και έναν Naim NAC32 ( άλλαζε ανάλογα τα γούστα του ), το αγαπημένο μου Ariston RDIIS πικάπ με τον βραχίωνα ADC και τη κεφαλή Shure V15 type IV και το αγαπημένο μου tuner Kenwood KT7500. Απο μουσική, λιώναμε τα βινύλια της Βίκυ Λέανδρος, πολλή disco, γενικά πολλά ακούσματα ( πήγαιναν και οι sisters μπαλέτο, οπότε ακούγαμε και λίγη κλασική που και που ). Όταν ανακάλυψε φυσικά ο father ότι όταν έλειπε για δουλειά εγώ έβαζα το σύστημα σε λειτουργία ( συνετέλεσε και το γεγονός ότι ήρθε μια φορά και βρήκε τη βελόνα της shure σε καμπύλη προς τα πάνω... ), τότε μου αγόρασε έναν ολοκληρωμένο nikko na300, μου έδωσε το tuner, μου πήρε και κάτι ηχεία tronn τρίδρομα και άρχισε να κλειδώνει το δωμάτιο που βρισκόταν το καλό σύστημα.

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
8.925
Όλα είναι δύσκολα στην αρχή, και εγώ για αρκετό καιρό το μεγάφωνο το είχα τοποθετημένο επάνω στο μισάνοιχτο πορτάκι (άνοιγε από ότι θυμάμαι από πάνω προς τα κάτω) για να κάνει αντηχείο. Μετά όμως από κάποιο χρονικό διάστημα, σκέφτηκα την λύση της οπής στην πόρτα, και μάλιστα θυμάμαι και το πριόνι, το οποίο φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς θα το θυμούνται. Ήταν ένα ειδικό εργαλείο το οποίο αποτελείτο από ένα μαύρο στρογγυλό πριονάκι, πολύ ευαίσθητο και το χρησιμοποιούσαμε στο σχολείο σε κάποιο από τα δεύτερα μαθήματα. Με ταλαιπώρησε πολύ τότε, αλλά τα κατάφερα!
Και εγώ φυσικά είχα τις σχετικές γρίνιες από την μητέρα, αλλά τότε ποιός την άκουγε, ο Πατέρας ήταν ο δερβέναγας και ο δικός μου έλειπε συνεχώς σε ταξίδια των 15 - 20 ημερών.

Αυτές οι παραστάσεις πάντως, ποτέ δεν φεύγουν από την σκέψη μας!

Επίσης κατά εκείνη την μακρινή περίοδο, υπήρχε μεγάλη φτώχεια, που χρήματα για μηχανήματα - άσε που δεν υπήρχαν κιόλας. Κάτι αρχαία πικάπ, κάτι μαγνητόφωνα σαν και αυτό στις ταινίες του Λογοθετίδη (Ο ζηλιαρόγατος κλπ) και τα τρανζιστοράκια ή τα ραδιόφωνα με τις λάμπες. Αυτά ήταν όλα και όλα!

Last edited:

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.535
- καλημέρα , καλά πάμε , αρώματα από το παρελθόν , σκαμνάκια για φτάνουμε τα πικάπ , νοσταλγία , και απ΄ ότι βλέπω , από νωρίς οι περισσότεροι στο χόμπι

Reaction score
325
[QUOTE...τότε μου αγόρασε έναν ολοκληρωμένο nikko na300, μου έδωσε το tuner, μου πήρε και κάτι ηχεία tronn τρίδρομα και άρχισε να κλειδώνει το δωμάτιο που βρισκόταν το καλό σύστημα.[/QUOTE]

Τα θυμάμαι τα Tronn, υπήρχαν τότε και τα Mirofonic, νομίζω παραπλήσιας αξίας και ποιότητας.

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
8.925
Γέλασα πολύ με τα γραφόμενα του Vakis2000. Απίστευτα παρόμοια ιστορία: στην 5η δημοτικού κατέβασα από το πατάρι το ραδιοπικαπ του πατέρα μου, κατασκευής υποθέτω '68. Δεν ήξερα πως δουλεύει και για καιρό γύρναγα το πλατώ με το χέρι! Κάτι μου έλεγε πάντως, δεν είναι αυτό τη φωνή του Μπιθικώτση! Κάποτε χάλασε και η βελόνα, και άκουγα με μία σακοράφα βελόνα ανάμεσα από τα δόντια και κλειστά αυτιά. Ναι, το κεφάλι μου ως...αντηχείο και βραχίονας μαζί! Τουλάχιστον είχα μάθει να εκκινώ το μοτέρ!!! Στην πορεία αξιοποίησα την είσοδο του μονοφωνικού ενσωματωμένου ενισχυτή συνδέοντας το century κασσετόφωνο (περι το 1986). Αλλά παρά τον δυνατό ήχο έπρεπε να βρω τρόπο να αυξήσω το μπάσο του ανοιχτού πίσω ηχείου-καπακιού του πικαπ. Α, εγώ Ιάκωβε σε ξεπέρασα, απλά έστηνα το ηχειο ανάμεσα στον τοίχο και την πόρτα, την οποία ακινητοποιούσα με ένα σκαμπό. Και από πάνω ένα βιβλίο πλάτους ίσου με αυτού του ηχείου. Για καλύτερη απομόνωση. Εκεί να δεις τσακωμός με τη μάνα μου για το σκαμπό.
Μετά ήρθε το studio standard της fisher με όλα ενσωματωμένα εκτός του πικαπ. Είχε και equalizer. Μετά ήρθε και το περιοδικό Ήχος, μπας και καταλάβω τι έκανα λάθος και η συστηματάρα μου δεν με πείθει. Και έτσι ξεκίνησε η γλυκιά ταλαιπωρία που μέχρι τώρα χρωματίζει την ζωή μου/μας!

Αυτό με το χέρι το θυμάμαι και εγώ! Γύρισα το πλατό με το χέρι (πάντα χαλασμένο) και από τον ήχο που βγάζει η βελόνα ακουγα το τραγούδι, δύο - τρεις δίσκοι υπήρχαν των 45 στροφών, τον ένα εκ των οποίων τον θυμάμαι ακόμη - ήταν η Marina:

Reaction score
325
- ένα από τα πρώτα μου 45ρια , καψούρης με κάποια Αιμιλία τότε . . . ααααααααααχ . . . :rolleyes::rolleyes:
Το κομμάτι, κι ας είμαι μεταγενέστερος. Αν το άκουγε η Αιμιλία ίσως και να έπεφτε (ή μήπως έπεσε τελικά;!)

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.535
Το κομμάτι, κι ας είμαι μεταγενέστερος. Αν το άκουγε η Αιμιλία ίσως και να έπεφτε (ή μήπως έπεσε τελικά;!)
- δυστυχώς όχι , κατέληξε σε καρασεβντά ( βλ. ανεκπλήρωτος έρωτας ) , ήμουν και ντροπαλός :idk:

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
8.925
Από Πλατωνικό Έρωτα... και ο Πρώτος, πάντα ερωτευμένο θυμάμαι τον εαυτό μου. Ανεκπλήρωτοι Έρωτες άλλα Υπέροχοι!
Στα φροντιστήρια, στις φιλικές παρέες, πάντα υπήρχε κάποια που μου άρεσε και δεν της άρεσα! :)

Nua

Reaction score
2
Δεν θυμαμαι πιο πριν αλλα το 1979 - 80 πρεπει να ηταν... ακουσα σε ενα μονοφωνικο Silver ραδιοκασετοφωνο που ειχαμε αυτο...
Μετα απο 1-2 χρονια αφου επρηξα τον πατερα μου πηραμε κατι σαν κι αυτο...
https://www.google.gr/search?q=Pana...ved=0ahUKEwjtk5z54YTNAhWmCsAKHTgaC0gQ_AUIBygB
Οταν τελειωσα μαζι του (καθως ηταν περιοδος πειραματισμων και με κατσαβιδια) μετα απο λιγα χρονια..... (κρατησε πολυ το αθεοφοβο) πεταξα οτι απεμεινε... και πηρα το 1980 με το μισθο μου πια, SU 810 ενισχυτη μαζι με ενα απλο πικαπ, ραδιοφωνο, διπλο deck και ηχεια, ολα Technics... Αυτη η 15ετια, 20ετια εως το '88 περιπου ηταν η εποχη που εμαθα απο deep purple, iron maiden, black sabbath, joy division, sex pistols, μεχρι bonnie tyler, duran duran, και οτι αλλο φανταζεστε... Περιεργα αυτα τα 80's... Επισης οι γειτονες εμαθαν πως δεν ημουν τοσο ''γλυκουλης'' οσο νομιζαν αρχικα...χαχαχ... Οι πρωτοι μου δισκοι αγοραστηκαν τυχαια απο ενα φιλο του πατερα μου που τους ειχε απο Αμερικη... Νομιζω ειχα παρει μαζι με αλλους deep purple, supertramp, peter frampton, chic.. χαχαχ.. 1-2 κομματια beetles, stepenwolf... Πολλους απο αυτους τους εχασα καθως τους κουβαλουσα σε παρτυ κλπ...Αυτα...

χαχαχαχαχ οι γείτονές μου, ακούν πολύ καλή μουσική! (είτε το θέλουν, είτε όχι.....)

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
8.925
Καλημέρα,

Γύρω στο 1975-76 φοιτητής ων, αποφασίζω να εργασθώ ταυτόχρονα. Έτσι στην Χαροκόπου ανοίγει το πρώτο δισκάδικο με αποκλειστική εργασία, εκτός των άλλων την εγγραφή σε κασέτες των μουσικών επιθυμιών των πελατών! (Στις δόξες του ο Πάριος).

Έτσι το χρήμα άρχισε να ρέει!

Επίσκεψη στον μεγάλο τότε " ΑΞΑΡΛΗ " για πραγματοποίηση του ονείρου! Pioneer!

Με δείγμα λοιπόν αυτό:
Γέμισα το πορτμπαγκάζ με αυτά:
http://www.vintageaudiorepair.nl/pioneer/ukpioneer_sx434.html
http://www.retrohifi.co.uk/pioneer_pl12d.html
http://www.radiomuseum.org/r/pioneer_cs_t61.html

Το σετ υπάρχει ακόμη στο πατρικό, και πραγματικά έχει πολύ καλό ήχο, ακόμη και σήμερα. Μόνη επέμβαση στα τουιτερ.

papavmax

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.663
Δεκαεια 80 τα πρωτα μουσικα ακουσματα απο το κλασικο μικρο ραδιοκασσετοφωνο της γειτονισας φερτο βρε μαρια ελεγε η μανα μου να ακουσει λιγο μουσικη ο μικρος να με ξεσαλισει...πηραμεκαι εμεις μετα ραδιοκασετοφωνακι με αποσπομενα ηχεια εμεις πετριδι στη χαλκιδα δεν πιαναμε /οι σταθμοι της χαλκιδας να παιζει τοτρανζιστορ τα αμερικανικα/ μονο το μουσικοραμα ηταν οτι νεο μαθαιναμε απο την ξενη μουσικη τοτε παταγαμε play και rec το κολαγαμε στη τηλεοραση με το brother και γραφαμε κανα τραγουδι και οταν αλλαξαμε θεση στην tv και δεν εφτανε το καλωδιο ρευματοσ ξεκινουσε το κοματι στο μουσικοραμα πω πω αυτο δεν το εχουμε τρεχα στο μπακαλικο για μπαταριες και ομως εφτανα πριν καν τελειωση η εισαγωγη του κοματιου κουμπωναμε play rec και παμε ναι ρε μαγκες τοσο γρηγορος ημουν!!!

Το 83 ηρθε το πρωτο ολοκληρομενο στερεωφονικο ενα Schneider stereo spp 10 τρελλα στη γειτονια ποιος εχει ολοκληρομενο στερεο τοτε επαρχια βλεπεις και με εκουαλαιζερ αντε γεια το πραμα https://www.google.gr/search?q=schneider+stereo+spp+10&biw=1024&bih=552&prmd=inv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjrjd2yoLfNAhXHKywKHd52BE4Q_AUIBigB#imgrc=rU3ApNENFxKq9M:

Καπου το 85 ηρθε ο μπρουσ σπρινκστην και το born in the use και Phil Collins su su audio ο dylan ο γκαλαχερ αλλα ο αγαπημενος ηταν Ο ΜΕΓΑΛΟς ΚΟΝΤΟΣ ROY JAMES DIO ολη μερα DIO και DEEP PURPLE και rainbow αν δεν ακουγα dio kai deep purple ενα δυο κοματια το πρωι δεν πηγαινα σχολειο ξεκινησε ο εισροη των βινυλιων σπιτι τα οποια επαιζαν τερμα και μας χτυπουσε αρκετες φορες το κουδουνι η αστυνομια κλασικη επαρχιακη 80τιλα βλεπεις τωρα που το σκεφτομαι αυτο το σναιντερ ηταν ασπαστο ακομα υπαρχει σπιτι δεν ηθελε να φυγει τωρα εκετελει χρεη βασης tv στο παλιο πατρικο και μια μικρη ιστορια.

Η βελονα του σναιντερ και το play του κασετοφωνου παρεδωσε πνευμα το πηγαμε για φτιαξιμο που να βρεισ βελονα στη χαλκιδα το 80 πηραμε τα πρωτα technics και το παρατησαμε δεν ξαναοσχοληθηκε ο μεγαλυτερος αδερφοσ ητανκαι καλα δικο του για να ακουσω μουσικη επρεπε να ρωτησω για να το ανοιξω!
εφυγε φανταροσ αγνοηθηκε η τυχη του σναιντερ ουτε που εμαθα νεα του μετα απο 10 χρονια χτυπαει τηλ σταθερο σπιτι μεγαλε αυριο κλεινω το μαγαζι μου συνταξιοδοτουμε εχεισ αφησει ενα σναιντερ εδω για φτιαξιμο 10 χρονια ελα παρτο μεχρι αυριο αλλιωσ θα το πεταξω!

Και ξαναγυρισε η γρια σπιτι επισκευασμενη!

Τωρα οι αλλαγες μηχανηματων συνεχιζονται ερχονται φευγουν και τελειωμο δεν εχουν κουμπαραδες βλεπεις!!!

Last edited:

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.535
- καλώς σας βρίσκω και πάλι

- για να αναθερμανθεί κάπως η συζήτηση , λέω να προσθέσουμε και μεγάλους σταθμούς στην μουσική μας εξέλιξη , εάν δηλ. κάποια στιγμή μέσα στην πορεία στραφήκαμε σε διαφορετικά ακούσματα από τα μέχρι τότε stanadard

- πάμε λοιπόν

- γύρω στο 1979 και όντας φανατικός ροκάς ( ακόμα και την soul την άκουγα κρυφά από τον εαυτό μου ) , έπεσε στα χέρια μου ( από Αγγλία ) , ένας δίσκος συλλογή που λεγόταν : NEW Wave , στο εξώφυλλο είχε κάτι περίεργους και ασυνήθιστα βαμμένους τύπους , με περίεργα χτενίσματα , κάτι σαν σύγχρονους ( τότε δηλ. ) , mods , στο οπισθόφυλλο είχε παντελώς άγνωστα συγκροτήματα : clash , pistols , 999 , stranglers , damned κλπ

- τι είναι αυτά λέω , η μάνα τους , τους ξέρει ;

- μετά βέβαια την ακρόασή του , και για τα επόμενα χρόνια , ούτε η δική μου μάνα με ήξερε , λόγω της νέας μου εμφάνισης ( τα κλασσικά punk αξεσουάρ )

- μέχρι και το 1985 , ακούω πατητά και μόνο punk & post-punk

- έπρεπε να φτάσουμε στα 90s , οπότε κορεσμένος από το εν λόγω κίνημα , άρχισα πάλι τις βουτιές στο κλασσικό ροκ , και σιγά σιγά ανοίχτηκα και σε άλλα είδη , blues , jazz , kraut , funk , industrial , κλπ

- θα μού μείνει όμως αυτή η θρησκευτικού τύπου πενταετής προσήλωση στο ευρύτερο punk ( και φυσικά η δισκογραφία του )

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
8.925
Προσωπικά δεν ξέφυγα ποτέ από τα ροκ ακούσματα, παρ όλο που το ξεκίνημά μου ήταν η soul. Τα πρώτα μου lp (δεν υπήρχε τότε άλλο μέσον) αποτελούσαν εκτελέσεις των War, Temptations, Rare Earth. Σιγά σιγά όμως με την βοήθεια των Camel ,
των Genesis, των Emerson, Lake & Palmer, των Jethro Tull, King Crimson και των υπολοίπων αγαπημένων αστέρων άλλαξα μονοπάτια:

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
8.925
Τώρα που κοιτάζω την δισκοθήκη μου, θεωρώ ότι και οι moody blues διαμόρφωσαν τα ακούσματά μου!
Πχ ένα κομμάτι, (όπως όλο το lp φυσικά) αριστούργημα κατ εμέ! Παρακαλώ όσοι δεν το γνωρίζετε αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας, για να απολαύσετε μελωδία, φωνητικά, κλπ!

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
8.925
Καλώς σας βρίσκω και πάλι,

Κοιτάζοντας τα παλιά μου lp βλέπω αρκετές επιλογές από το αδικημένο συγκρότημα από το Αμβούργο, τους Eloy......
Υπέροχες βραδιές με συντροφιά ήχους που με σημάδεψαν βαθιά... Χανόμουν μέσα στις υπέροχες μελωδίες τους, ταξίδευα πραγματικά μέσα σε συνθεσάιζερς, κιθάρες, φωνές!

https://www.rocking.gr/articles/Eloy_-_Ena_sugkrotima_muthos/1055

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.897
Members
38.255
Νεότερο μέλος
konfan