Σύνδεση προενισχυτή με τελικό

Reaction score
12
Τίποτε. Ο τελικός είναι αρκετά καλής σχεδίασης, ώστε να είναι αρκετά "διαφανής", δηλαδή τονικά ουδέτερος και με χαμηλές παραμορφώσεις. Απομένει η στάθμη. Ποια είναι τα ηχεία; (Έψαξα το θέμα, δεν βρήκα κάτι, σόρρυ αν μου διέφυγε)...
Χαίρομαι που το ότι δεν έχει άλλο ηχόχρωμα οφείλεται στην καλή κατασκευή, δεν το ήξερα, το θέμα της έντασης ναι, είναι το πρόβλημα, τα ηχεία μου είναι τα b&w 310

ika

News
Reaction score
15.122
Σε ευχαριστώ πολύ.
Υπάρχει τρόπος να βρεθούν τα χαρακτηριστικά του τελικού ; Σε κάποιο εργαστήριο service δεν ξέρω ,αν το πάω πχ;
Και επίσης θα μπορεί να τροποποιηθεί ο τελικός έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί με τον nad (για να αξιοποιήσω τα watt του δλδ);
Πρέπει να γίνεται.
Κάποιος που έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, θα συνδέσει ένα μετρητικό στην έξοδο των ηχείων και μια γεννήτρια σήματος στην είσοδο και αυξάνοντας τα mV στην είσοδο του τελικού θα δεί που πιάνει την ισχύ του.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.137
Καλησπέρα σας, έχω τον nad 3020i και τον συνδέω με ένα τελικό bentone 100watt RMS ελληνικής κατασκευής.
Δεν παρατηρώ καμία διαφορά ούτε σε ένταση ούτε σε ηχόχρωμα είτε παίζει μόνο ο nad είτε μαζί με τον τελικό.
Τι μπορεί να συμβαίνει;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μισό λεπτό:
Οταν λες "Δεν παρατηρώ καμία διαφορά σε ένταση", τι εννοείς ακριβώς;
Οτι στην ίδια θέση του vol ακούς το ίδιο δυνατά είτε με τελικό τον NAD είτε με τον Bentone,
ή οτι ακόμα και όταν ανεβάζεις το vol σε όλο και πιο υψηλές εντάσεις, o Βentone εξακολουθεί να μην παίζει πιο δυνατά από τον ΝΑD ;
Οταν δοκιμάζεις το τελευταίο (με προσοχή! τα ηχεία σου αντέχουν αυτήν την άσκηση, ιδίως με τον Bentone; ), τα ηχεία αρχίζουν να παραμορφώνουν στα πηκς; Με ποιόν από τους δύο ενισχυτές;

Last edited:

Reaction score
12
Μισό λεπτό:
Οταν λες "Δεν παρατηρώ καμία διαφορά σε ένταση", τι εννοείς ακριβώς;
Οτι στην ίδια θέση του vol ακούς το ίδιο δυνατά είτε με τελικό τον NAD είτε με τον Bentone,
ή οτι ακόμα και όταν ανεβάζεις το vol σε όλο και πιο υψηλές εντάσεις, o Βentone εξακολουθεί να μην παίζει πιο δυνατά από τον ΝΑD ;
Οταν δοκιμάζεις το τελευταίο (με προσοχή! τα ηχεία σου αντέχουν αυτήν την άσκηση, ιδίως με τον Bentone; ), τα ηχεία αρχίζουν να παραμορφώνουν στα πηκς; Με ποιόν από τους δύο ενισχυτές;
Έχοντας στην ίδια θέση το volume ,ακούω το ίδιο όταν έχω τον nad μόνο του και όταν τον έχω συνδεδεμένο με τον τελικό.
Ο τελικός bentone όπως καταλαβαίνεις δεν έχει volume ,όταν βάλω ένα cd κατευθείαν πάνω του, στο minimum της έντασης του cd player παίζουν δυνατά peakαρισμένα τα ηχεία.

Reaction score
12
Και που ξέρουμε ότι ο τελικός είναι 100 watt??? Μήπως τελικά είναι εκεί η απάντηση???
Βάσει του κατασκευαστή τότε μας είχε πει ότι είναι 100watt , δεν μπορώ να το αποδείξω εγώ, αλλά δεν είχε λόγο να πει κάτι άλλο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.946
Είναι πολλοί οι παράγοντες. Για τον τελικό δεν υπάρχουν στοιχεία. Το λογικό είναι να βγάζει γύρω στα 60 watts. Για επιβεβαίωση πρέπει να ξέρουμε την τροφοδοσία του.
Αν μπορείς άνοιξε τον και μέτρα με ένα πολύμετρο τις τάσεις, όπως επίσης και τι συμβαίνει με το τροφοδοτικό.
Το ότι στην ίδια θέση το ρυθμιστικό όγκου, βγάζει περίπου ίδια στάθμη στα ηχεία δεν σημαίνει κάτι.
Πρώτων γιατί δεν γνωρίζουμε την ευαισθησία του τελικού και δεύτερων γιατί μιλάμε για υποκειμενική κρίση.

Reaction score
6.845
Βάσει του κατασκευαστή τότε μας είχε πει ότι είναι 100watt , δεν μπορώ να το αποδείξω εγώ, αλλά δεν είχε λόγο να πει κάτι άλλο.
Μπορεί και να είχε,αλλά ακόμα και αν δεν είχε,το σκέτο 100watt δεν σημαίνει τίποτα. 100 watt με πόση παραμόρφωση και σε τι συχνοτικό εύρος? Το πιο απλό ......μια φωτό από το εσωτερικό του,από το μέγεθος του μετασχηματιστή και των πυκνωτών του τροφοδοτικού,θα είναι εύκολο να πούμε αν είναι τελικά, πραγματικά 100αρης.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.946
Για να αναφέρεις την ισχύ σε έναν ενισχυτή ήχου θα πρέπει να πεις:
Ισχύς εξόδου 100 watts, σε φορτίο 8 Ωμ, με παραμόρφωση 0,5% και με τα δύο κανάλια οδηγούμενα ταυτόχρονα, σε φάσμα 20 Hz-20KHz.

Οτιδήποτε λιγότερο δεν μα δίνει εικόνα του μηχανήματος. Μηχανάκι που αναφέρεται με ισχύ 100 watts για παραμόρφωση 10%, στην πραγματικότητα είναι λιγότερο από 60 με φυσιολογική παραμόρφωση (0,5%).

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.946
Μπορεί και να είχε,αλλά ακόμα και αν δεν είχε,το σκέτο 100watt δεν σημαίνει τίποτα. 100 watt με πόση παραμόρφωση και σε τι συχνοτικό εύρος? Το πιο απλό ......μια φωτό από το εσωτερικό του,από το μέγεθος του μετασχηματιστή και των πυκνωτών του τροφοδοτικού,θα είναι εύκολο να πούμε αν είναι τελικά, πραγματικά 100αρης.
Κάτι μου λέει πως γράφουμε ταυτόχρονα... :)

Reaction score
12
Για να αναφέρεις την ισχύ σε έναν ενισχυτή ήχου θα πρέπει να πεις:
Ισχύς εξόδου 100 watts, σε φορτίο 8 Ωμ, με παραμόρφωση 0,5% και με τα δύο κανάλια οδηγούμενα ταυτόχρονα, σε φάσμα 20 Hz-20KHz.

Οτιδήποτε λιγότερο δεν μα δίνει εικόνα του μηχανήματος. Μηχανάκι που αναφέρεται με ισχύ 100 watts για παραμόρφωση 10%, στην πραγματικότητα είναι λιγότερο από 60 με φυσιολογική παραμόρφωση (0,5%).
Ένα πράγμα πείτε μου, υπάρχει περίπτωση ,ότι και να είναι ο τελικός ,να έχει ακριβώς την ίδια ένταση με τον nad στην ίδια θέση του volume; έστω ότι δεν είναι 100w και είναι 40w;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.946
Ένα πράγμα πείτε μου, υπάρχει περίπτωση ,ότι και να είναι ο τελικός ,να έχει ακριβώς την ίδια ένταση με τον nad στην ίδια θέση του volume; έστω ότι δεν είναι 100w και είναι 40w;
Ναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν και την ίδια δύναμη.

Reaction score
432
Το έκανα , με την ένταση στο minimum του cd έπαιζαν δυνατά αλλά με peak τα ηχεία παραμόρφωναν.
Άρα μάλλον δεν μπορεί να οδηγήσει σωστά ο n
Κατ' αρχήν για να καταλάβουμε, κάτι, ένας ενισχυτής με "περισσότερα" βατ, δεν σημαίνει πως παίζει πιο δυνατά (με σταθερό δεδομένο σήμα), απλά έχει καλύτερη οδήγηση και έτσι έχεις την δυνατότητα να ανοίξεις το volume περισσότερο χωρίς να "παραμορφώνει" ο ήχος, από κάποιον ενισχυτή με "λιγότερα" βατ, βάζω εισαγωγικά στα βατ, διότι στην πραγματικότητα την αλήθεια γι αυτό δεν την λένε τόσο τα βατ εξόδου, όσο η ικανότητα τροφοδοσίας του ενισχυτικού.
Τώρα βλέποντας την φωτογραφία του τελικού σου, φαίνεται "στιβαρή" ιδιοκατασκευή, εάν τα τέσσερα mofset με την ψύκτρα είναι και για τα δύο κανάλια, δεν μπορεί να είναι 2Χ100 βατ τάξη ΑΒ στο κανάλι, ίσως ο κατασκευαστής να εννοούσε 100 βατ και στα δυό κανάλια μαζί, αυτή η διάταξη για να είναι 100 βατ θα πρέπει να έχει συμμετρικά άλλη μια ψύκτρα με τέσσερα mofset, μιλώντας πάντα για τάξη ΑΒ, θα μπορούσε βέβαια και με μόνο δύο mofset push pull στο κανάλι, να δώσει 100 βατ, αλλά τότε δεν θα μιλάγαμε για ενισχυτή hifi.
Για να εκτιμήσεις καλύτερα τον τελικό σου, θα μπορούσες να ανοίξεις το καπάκι, να δεις το τροφοδοτικό του, (μετασχηματιστής και πυκνωτές τροφοδοσίας ).
Τέλος ο NAD ο κλασσικός 3020, έχει ακριβώς το ίδιο τελικό στάδιο. (δύο mofset push pull στο κανάλι), δες φώτο, 'ισως και ο i να είναι έτσι.
1688800045982.png

Reaction score
12
Κατ' αρχήν για να καταλάβουμε, κάτι, ένας ενισχυτής με "περισσότερα" βατ, δεν σημαίνει πως παίζει πιο δυνατά (με σταθερό δεδομένο σήμα), απλά έχει καλύτερη οδήγηση και έτσι έχεις την δυνατότητα να ανοίξεις το volume περισσότερο χωρίς να "παραμορφώνει" ο ήχος, από κάποιον ενισχυτή με "λιγότερα" βατ, βάζω εισαγωγικά στα βατ, διότι στην πραγματικότητα την αλήθεια γι αυτό δεν την λένε τόσο τα βατ εξόδου, όσο η ικανότητα τροφοδοσίας του ενισχυτικού.
Τώρα βλέποντας την φωτογραφία του τελικού σου, φαίνεται "στιβαρή" ιδιοκατασκευή, εάν τα τέσσερα mofset με την ψύκτρα είναι και για τα δύο κανάλια, δεν μπορεί να είναι 2Χ100 βατ τάξη ΑΒ στο κανάλι, ίσως ο κατασκευαστής να εννοούσε 100 βατ και στα δυό κανάλια μαζί, αυτή η διάταξη για να είναι 100 βατ θα πρέπει να έχει συμμετρικά άλλη μια ψύκτρα με τέσσερα mofset, μιλώντας πάντα για τάξη ΑΒ, θα μπορούσε βέβαια και με μόνο δύο mofset push pull στο κανάλι, να δώσει 100 βατ, αλλά τότε δεν θα μιλάγαμε για ενισχυτή hifi.
Για να εκτιμήσεις καλύτερα τον τελικό σου, θα μπορούσες να ανοίξεις το καπάκι, να δεις το τροφοδοτικό του, (μετασχηματιστής και πυκνωτές τροφοδοσίας ).
Τέλος ο NAD ο κλασσικός 3020, έχει ακριβώς το ίδιο τελικό στάδιο. (δύο mofset push pull στο κανάλι), δες φώτο, 'ισως και ο i να είναι έτσι.
View attachment 298250
Οκ σας ευχαριστώ πολύ όλους, ίσως κάποια στιγμή να τον πάω να γίνει έλεγχος γιατί δεν έχω την γνώση για να τον ανοίξω και να ασχοληθώ περαιτέρω. Είναι στιβαρή κατασκευή όντως ( πρέπει να ζυγίζει κάνα 15 κιλό ).
Η απορία μου ήταν γιατί έχω την ίδια ένταση και στους δύο, με την ίδια θέση του volume, και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες εν τέλει για να βγει συμπέρασμα από εδώ.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.901
Μαθηματικά όχι, αλλά από πλευράς αντίληψης της στάθμης του ήχου, ναι. Έψαξα και βρήκα κάποιες προδιαγραφές αυτού του ηχείου. Εφ'όσον αυτό προδιαγράφεται με απόκριση 70-20Κ ±2dB, ο άνθρωπος που συνέταξε τις προδιαγραφές του ήταν σοβαρός - και επομένως, μπορούμε με αρκετή άνεση να τις πιστέψουμε. Άρα, όντως το ηχείο έχει μέση εμπέδηση 8Ω, είναι δηλαδή εύκολο φορτίο για τον αδύναμο Nad, και επίσης έχει όντως ευαισθησία 90dB, η δε ενεργειακή οροφή του είναι 100W.

Άρα, αμφότερα τα ηχεία, ως ζεύγος, παίζοντας μουσική με τυπικά ισχυρό περιεχόμενο (μπότα, ηλεκτρικό μπάσο, πιατίνια), χρειάζονται μόλις 32W για να επιτύχουν πίεση 102dB σε απόσταση 2m, την οποίαν, ένας υγιής ακροατής μπορεί πολύ εύκολα να αντιληφθεί ως "δυνατά". Από εκεί και πάνω, τα ούτως ή άλλως δυνατά 105dB απαιτούν μόλις 64W. Στα 107dB, στην οροφή του ηχείου, το γούφερ θα περνά πολύ δύσκολες στιγμές και θα κινδυνεύει άμεσα, ενώ το ίδιο μάλλον θα συμβαίνει και για το τουήτερ -ίσως και από πιο ενωρίς- γιατί δεν ξέρουμε πόσο ασφαλής είναι η αποκοπή του από τις μεσοχαμηλές.

Δηλαδή, το ηχείο αυτό είναι μελετημένο και φτιαγμένο για να ικανοποιεί πλείστους όσους ακροατές, κάποτε, τότε που η καλής ποιότητας ισχύς ήταν ακριβή, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.137
Λοιπόν :

Από ένα service manual που έχω στο αρχείο μου:

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ του NAD3020i :

1) Για να δώσει 20W στα 8Ω στην έξοδο, χρειάζεται 900mV στην είσοδο

2) Εχει gain (πολλαπλασιάζει δηλαδή την τάση εισόδου) Χ 14

Αρα πρώτο γρήγορο συμπέρασμα : Ο ΠΡΟ δίνει σίγουρα τα απαιτούμενα 900mV στην έξοδο

Ο ΠΡΟ του NAD3020i :

1) Χρειάζεται 150mV στην είσοδο line, ώστε να βγάλει ο ΤΕΛΙΚΟΣ, 20W στην έξοδο

2) Μέγιστο σήμα εισόδου πάνω από 10V

3) Μέγιστο σήμα εξόδου 14V

ΑΡΑ :

για να βγάλει ο NAD3020i στην έξοδο 20W, παίρνει (με το ρυθμιστικό vol σε κατάλληλη θέση) μόλις 150mV από οτιδήποτε συνδεδεμένο στην είσοδο line, το τμήμα προ τα ενισχύει στα 900mV (άρα ο προ έχει gain X 6), και στη συνέχεια ο τελικός τα ενισχύει Χ 14 στα 12,6V για να βγάλει 19,8W στα 8Ω.
Ωστόσο με CDplayer στην είσοδο και το vol σε άλλη θέση, ο προ μπορεί να βγάλει πολύ περισσότερα Βολτ στην έξοδο χωρίς πρόβλημα. Απίθανο να μην οδηγήσει ενισχυτή 2x100 σε φουλ ισχύ.

Αν λοιπόν όντως ακούς με τα ίδια ηχεία, περίπου στην ίδια ένταση τόσο με NAD όσο με Bentone (κάτι όχι αδύνατον), αυτό σημαίνει ότι και ο Bentone έχει gain περίπου 14.

Μου φαίνεται ωστόσο περίεργο (αλλά όχι αδύνατον) να σχεδίασε κάποιος πριν 30 χρόνια όπως λες, ενισχυτή των 2x100 με gain μόλις 14 (συνεπώς με ευαισθησία 2V). Τι προ χρησιμοποιούσε ο πατέρας σου;

Το CDplayer που στην ελάχιστη ένταση οδηγεί τον Bentone σε ισχύ παραμόρφωσης στα πηκς, έχει ένδειξη εξασθένησης σε dB στην οθόνη; (μερικά έχουν) Πόσα dB ;

Συνδεδεμένο πάλι σε ρύθμιση ελάχιστης έντασης στον NAD, με τον NAD να οδηγεί τα ηχεία, παραμορφώνει ποτέ ο ήχος στα πηκς; Σε ποια θέση του vol;

Last edited:

Reaction score
12
Λοιπόν :

Από ένα service manual που έχω στο αρχείο μου:

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ του NAD3020i :

1) Για να δώσει 20W στα 8Ω στην έξοδο, χρειάζεται 900mV στην είσοδο

2) Εχει gain (πολλαπλασιάζει δηλαδή την τάση εισόδου) Χ 14

Αρα πρώτο γρήγορο συμπέρασμα : Ο ΠΡΟ δίνει σίγουρα τα απαιτούμενα 900mV στην έξοδο

Ο ΠΡΟ του NAD3020i :

1) Χρειάζεται 150mV στην είσοδο line, ώστε να βγάλει ο ΤΕΛΙΚΟΣ, 20W στην έξοδο

2) Μέγιστο σήμα εισόδου πάνω από 10V

3) Μέγιστο σήμα εξόδου 14V

ΑΡΑ :

για να βγάλει ο NAD3020i στην έξοδο 20W, παίρνει (με το ρυθμιστικό vol σε κατάλληλη θέση) μόλις 150mV από οτιδήποτε συνδεδεμένο στην είσοδο line, το τμήμα προ τα ενισχύει στα 900mV (άρα ο προ έχει gain X 6), και στη συνέχεια ο τελικός τα ενισχύει Χ 14 στα 12,6V για να βγάλει 19,8W στα 8Ω.
Ωστόσο με CDplayer στην είσοδο και το vol σε άλλη θέση, ο προ μπορεί να βγάλει πολύ περισσότερα Βολτ στην έξοδο χωρίς πρόβλημα. Απίθανο να μην οδηγήσει ενισχυτή 2x100 σε φουλ ισχύ.

Αν λοιπόν όντως ακούς με τα ίδια ηχεία, περίπου στην ίδια ένταση τόσο με NAD όσο με Bentone (κάτι όχι αδύνατον), αυτό σημαίνει ότι και ο Bentone έχει gain περίπου 14.

Μου φαίνεται ωστόσο περίεργο (αλλά όχι αδύνατον) να σχεδίασε κάποιος πριν 30 χρόνια όπως λες, ενισχυτή των 2x100 με gain μόλις 14 (συνεπώς με ευαισθησία 2V). Τι προ χρησιμοποιούσε ο πατέρας σου;

Το CDplayer που στην ελάχιστη ένταση οδηγεί τον Bentone σε ισχύ παραμόρφωσης στα πηκς, έχει ένδειξη εξασθένησης σε dB στην οθόνη; (μερικά έχουν) Πόσα dB ;

Συνδεδεμένο πάλι σε ρύθμιση ελάχιστης έντασης στον NAD, με τον NAD να οδηγεί τα ηχεία, παραμορφώνει ποτέ ο ήχος στα πηκς; Σε ποια θέση του vol;
Το marantz cd που βάζω δεν έχει ένδειξη dB όχι δυστυχώς, με αυτόν τον nad λειτουργεί όλα τα χρόνια και ο πατέρας μου ,
Με τον nad να οδηγεί ηχεία το έχω ανοίξει μέχρι 3/4 το volume και δεν παραμορφώνει καθόλου. Παίζει πολύ δυνατά για να πάω παραπάνω.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.893
Members
38.255
Νεότερο μέλος
konfan