Σύνδεση IP με ΑΦΜ για την αντιμετώπιση του παράνομου download

Reaction score
996
Φυσικά. Είμαι ο δικηγόρος της Sony Pictures, μπήκα στο τάδε τορρεντάδικο, κατέβασα το torrent κι άρχισα το download. Και επειδή κοιτάζω από μέσα, βλέπω τις ip όλων των peers, (εξ ορισμού, αλλιώς, το σύστημα δεν δουλεύει). Κι ας είναι το stream κρυπτογραφημένο. Βέβαια, για όποιον συνδέεται μέσω vpn, βλέπω την ip του vpn. Ξέρω ώρα και ημερομηνία, ξέρω τον κάτοχο της ip, οπότε μετά το κυνηγητό πάει από τον πάροχο στον πελάτη, διά της μεταβατικής ιδιότητος. Και δεν περιορίζομαι μόνο στα βιπιενάδικα, αλλά και σε όλους τους παρόχους cloud (και ο νοών, νοείτω)...
Η ώρα και ημερομηνία συνδέονται με την IP ADDRESS του vpn server. 1000δες πελάτες έχουν βγεί με αυτή τη διεύθυνση. Ο ιδιώτης που κρύβει ο vpn πάροχος, έχει διεύθυνση 10.xxx.xxx.xxx (εσωτερική διεύθυνση subnet A). Αυτή τη διεύθυνση πρέπει να βρει ο δικηγόρος του διαβόλ...της sony. Ο vpn provider κρατά λίστα με εσωτερική και εξωτερική που άνοιξαν session για να ξέρει που να προωθήσει τα πακέτα.
Δηλαδή ο vpn server δεν έχει αγοράσει μερικές χιλιάδες global ip για να δίνει από μια σε κάθε πελάτη του. Ο δικηγόρος δεν ξέρει ποιος κατέβασε το τορρεντ αυτό που ψάχνει.

Βέβαια, δείτε πως γίνεται η δουλειά. Εγώ συνδέομαι π.χ. με το vpn server στη Γουατεμάλα (τυχαία επιλογή). Η Γουατεμάλα, δίνει στεγνα, 1000 διευθύνσεις IP πελατών. Ο δικηγόρος, ψάχνει ποιός από αυτούς ήταν στην Ελλάδα! Ρίξτου λέει ένα πρόστιμο, ότι και αν έκανε (δεν μπορεί να ξέρει τι έκανες, δεν τον νοιάζει τι έκανες, δεν θα ενδιαφερθεί το δικαστήριο -αν γίνει- τι έκανες, γι'αυτους εφόσον συνδέθηκες σε vpn ήθελες να κρύψεις κάτι παράνομο, άρα πλέρωνε). Ξέρει δηλαδή μόνο, ότι εσύ συνδέθηκες με Γουατεμάλα και δεν μπορείς να αποδείξεις τι ΔΕΝ έκανες.

Αυτό λοιπόν που περιμένω ότι θα γίνει, είναι αν συνδέεσαι με vpn, και ας μην κατέβασες data (ας έχει κατεβάσει κάποιος άλλος από τον ίδιο σερβερ, ακόμα και από άλλη χώρα) πληρώνεις! Μάλιστα, για μια διεύθυνση ip, μπορεί πολλοί να πληρώσουν (ανεξάρτηση καταγγελία για τον καθένα) πρόστιμα για την ίδια χρονική στιγμή, εφόσον ο δικηγόςρος δεν ξέρει ούτε τον νοιάζει ποιός την έκανε!

Last edited:

TGD

Reaction score
9.524
Αν παρατηρήσετε πώς πάει το πράγμα, η αντιστροφή του τεκμηρίου αθωώτητας έχει αρχίσει να καταργείται ντε φάκτο σε πολλές υποθέσεις...

Reaction score
12.448
Ξέρει δηλαδή μόνο, ότι εσύ συνδέθηκες με Γουατεμάλα και δεν μπορείς να αποδείξεις τι ΔΕΝ έκανες.
Με το ίδιο σκεπτικό, όλοι οι Ρομά είναι εγκληματίες, όλοι οι Πακιστανοί είναι βιαστές και σαπακιάζουν τις γυναίκες στο ξύλο, ενώ όλοι οι Ισλαμιστές είναι τρομοκράτες.

Reaction score
3.476
Με το ίδιο σκεπτικό, όλοι οι Ρομά είναι εγκληματίες, όλοι οι Πακιστανοί είναι βιαστές και σαπακιάζουν τις γυναίκες στο ξύλο, ενώ όλοι οι Ισλαμιστές είναι τρομοκράτες.
Ετσι δεν ειναι ? :p
Τελικά το vpn μας προστατευει?
Μας δίνει στεγνά?
Να το πληρώσουμε?
Μέση τιμη 3 ευρω το μήνα εντάξει δεν έγινε και τίποτα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ,αλλά θα το έχουμε ?
Δουλευουν όλα τα vpn με bittorrent stremio ?
Πολλές ερωτήσεις και απορίες (άσχετος ).
Το σετάρεις διαφορετικα αν εχεις imac η pc?
Κανένας καλοθελητής να φτιάξει ενα how to να μην ψαχνουμε απο εδω και απο κει?

Last edited:

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.573
Αυτό λοιπόν που περιμένω ότι θα γίνει, είναι αν συνδέεσαι με vpn, και ας μην κατέβασες data (ας έχει κατεβάσει κάποιος άλλος από τον ίδιο σερβερ, ακόμα και από άλλη χώρα) πληρώνεις! Μάλιστα, για μια διεύθυνση ip, μπορεί πολλοί να πληρώσουν (ανεξάρτηση καταγγελία για τον καθένα) πρόστιμα για την ίδια χρονική στιγμή, εφόσον ο δικηγόςρος δεν ξέρει ούτε τον νοιάζει ποιός την έκανε!
Έχεις μπερδέψει τα θέματα. Αυτό είναι για το "Μυθιστοριογράφοι - Δείξτε το ταλέντο σας", δεν βοηθάει την κουβέντα εδώ.

Μου δημιουργήθηκε πάντως μια απορία. Απ' όσο ξέρω υπάρχουν πάροχοι οπτικών ινών όπως η Inalan (δεν ξέρω αν το κάνουν και άλλοι, ο @minas ίσως ξέρει), που δεν δίνουν μια ξεχωριστή public IP ανά πελάτη αλλά την ίδια σε πολλούς. Εκεί τι γίνεται άραγε αν έρθει το κράτος και τους πει "πες μου ποιος είχε την τάδε ΙΡ την τάδε στιγμή";

minas

Πισιά
Reaction score
4.082
Η μοναδική ειλικρινής απάντηση είναι "δεν ξέρουμε". Αυτό που περιγράφεις είναι CGNAT (Carrier-Grade Network Address Translation) και χρησιμοποιείται για καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων IPs που έχει ο πάροχος. Σε ακόμα πιο σύνθετη παραλλαγή εφαρμόζει NAT και η ΔΕΗ, που ως νεοεισερχόμενη στις τηλεπικοινωνίες έχει πολύ λιγότερες διαθέσιμες διευθύνσεις IPv4.
Ο νόμος αυτή τη στιγμή είναι απλά "μπαμπούλας". Το πώς θα εφαρμοστεί είναι εντελώς άγνωστο. Δεν είναι καθόλου προφανές πώς θα γίνει αξιόπιστη αντιστοίχιση μεταξύ παράβασης και φυσικού προσώπου. Σίγουρα υπάρχει θέμα και με το απόρρητο των επικοινωνιών, και με τι βάρος απόδειξης θα απαιτείται για να τεκμηριωθεί παράβαση.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.573
Δεν είναι καθόλου προφανές πώς θα γίνει αξιόπιστη αντιστοίχιση μεταξύ παράβασης και φυσικού προσώπου. Σίγουρα υπάρχει θέμα και με το απόρρητο των επικοινωνιών, και με τι βάρος απόδειξης θα απαιτείται για να τεκμηριωθεί παράβαση.
Καλά σίγουρα, αλλά με τους παρόχους οπτικών που εφαρμόζουν κάποιου είδους NAT, ξεκινάμε με αδυναμία εφαρμογής του νόμου με το καλημέρα, πριν φτάσουμε στα υπόλοιπα.

TGD

Reaction score
9.524
Σίγουρα υπάρχει θέμα και με το απόρρητο των επικοινωνιών, και με τι βάρος απόδειξης θα απαιτείται για να τεκμηριωθεί παράβαση.
Δεν θέλετε άλλη ένδειξη από τα πρόσφατα πρόστιμα για παράβαση των πνευματικών δικαιωμάτων λόγω δημόσιας εκτέλεσης μουσικής σε εκατοντάδες μαγαζιά. Μέχρι και σε φούρνους έστειλαν. Τα καταστήματα πρέπει να πάνε στα δικαστήρια για να αμφισβητήσουν το πρόστιμο.

Reaction score
1.145
Σε λίγο θα έρχεται πρόστιμο και όταν μερακλώνεις και θες να ακούσεις δυνατά το Double Trouble το καλοκαίρι που όλα είναι ανοιχτά και σε ακούνε δύο τρία τετράγωνα παρακάτω...

Reaction score
996
Μου δημιουργήθηκε πάντως μια απορία. Απ' όσο ξέρω υπάρχουν πάροχοι οπτικών ινών όπως η Inalan (δεν ξέρω αν το κάνουν και άλλοι, ο @minas ίσως ξέρει), που δεν δίνουν μια ξεχωριστή public IP ανά πελάτη αλλά την ίδια σε πολλούς. Εκεί τι γίνεται άραγε αν έρθει το κράτος και τους πει "πες μου ποιος είχε την τάδε ΙΡ την τάδε στιγμή";
Αυτο εξηγησα παραπανω και οχι δεν γραφω μυθιστόρημα. Ερμηνευω πως λειτουργει το RFC 5389 (δεν χρησιμοποιουν CGNAT).
Αν στη 1 δικια του διευθυνση, ο vpn παροχος δωσει 1000 (πραγματικες) διευθυνσεις πελατων που αντιστοιχουν εκεινη τη στιγμη, ποιος θα αποφασισει σε ποσους θα παει το προστιμο;
Ο παροχος σου πχ ΟΤΕ, θα επιβεβαιωσει οτι ειχες ανταλλαγη πακέτων αποκλειστικα με τον vpn παροχο εκεινη τη στιγμη, αλλα δεν θα μπορει να πει αν ανταλλαξες 10Μb ή 10Τb καθως δεν καταγραφεται σε log. Προφανως ο νομος θα δωσει προσβαση στα δεδομενα αυτα με ή χωρις εισαγγελική εντολη στις εταιρείες που θα ασχοληθουν.
Φυσικα εμεις, σαν ιδιωτες, δεν εχουμε δικαιωμα να ζητησουμε απο τον vpn τις υπολοιπες ip που συνδεοντουσαν στο σερβερ. Ο δικαστης απλα θα δει τη δικια μας ip οτι συνδεοταν με την επιμαχη ip του vpn και θα πει απλα, τον πιασαμε τον μπαγασα!.

Γι αυτό περιμένω την υπουργικη αποφαση να δω πως θα ερμηνευει το νομο.

gid

Reaction score
9.715
Σημειώνω πως κάποιοι πάροχοι δίνουν διευθύνσεις από IPv6, κι εκεί ένδεια διευθύνσεων δεν υπάρχει.

Επίσης ακόμη και με CGNAT εφόσον τηρούνται logs αντιστοίχιση ΙΡ με συγκεκριμένο πελάτη μπορεί να γίνει.

Reaction score
996
Σημειώνω πως κάποιοι πάροχοι δίνουν διευθύνσεις από IPv6, κι εκεί ένδεια διευθύνσεων δεν υπάρχει.

Επίσης ακόμη και με CGNAT εφόσον τηρούνται logs αντιστοίχιση ΙΡ με συγκεκριμένο πελάτη μπορεί να γίνει.
Στις διευθύνσεις που δινονται απο ΟΤΕ σε καρτοκινητα, στις αρσεις απόρρητου, ο ΟΤΕ απαντα οτι δεν μπορει να απαντησει ποιος αριθμος ηταν λογω του πολυ μεγαλου αριθμου πελατων με μια κοινόχρηστη ip.

Τα vpn κοβουν by default τις ipv6 για να μην υπαρχει ταυτοποιηση.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.573
Ο δικαστης απλα θα δει τη δικια μας ip οτι συνδεοταν με την επιμαχη ip του vpn και θα πει απλα, τον πιασαμε τον μπαγασα!.
Άρα θα μπορούσε (με βάση το δικό σου σενάριο) ένας δικαστής να σε καταδικάσει επειδή κάποιος με ISP Cosmote κατέβασε κάτι παράνομο και εσύ έχεις ISP Cosmote.

Γιατί κάτι αντίστοιχο λες, όταν λες ότι "κάποιος από αυτό το VPN κατέβασε κάτι παράνομο, εσύ είσαι πελάτης του συγκεκριμένου VPN, άρα καταδικάζεσαι". Είπαμε είναι άσχετοι με την τεχνολογία αλλά όχι κι έτσι. Αυτό θα καταπέσει στο δικαστήριο σε 1 λεπτό.

Για εξήγησε τον τρόπο. Όταν δηλαδή π.χ. 10 πελάτες είναι "πίσω" από μια συγκεκριμένη ΙΡ και κάποιος από όλους κατεβάζει κάτι παράνομο, πως θα ξέρουμε ποιος ήταν.

Εκτός αν όταν λες "logs" εννοείς πλήρη καταγραφή όχι του διαμοιρασμού των IPs αλλά όλου του traffic που κάνει ο κάθε πελάτης (που δεν ξέρω καν πόσο τεχνικά εφικτό είναι και τι είδους καταγραφή θα απαιτούνταν).

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
37.862
Από πότε η χρήση vpn αποτελεί απόδειξη ενοχής για οτιδήποτε;

Να κι εγώ χρησιμοποιώ ενίοτε opera που έχει ενσωματωμένο δωρεάν vpn

Reaction score
12.448
Υποτίθεται ότι το VPN δεν εξυπηρετεί μόνο έκνομες ενέργειες, αλλά παρέχεται και για τη προστασία μας π.χ. απο κακόβουλο λογισμικό ή απο επίδοξους hackers οι οποίοι δεν μπορούν να ψαχουλέψουν τον υπολογιστή μας για ευπάθειες απο τη στιγμή που δεν γνωρίζουν τη πραγματική μας ip. Επομένως, το να μας θεωρήσουν αυτομάτως πειρατές και να μας τιμωρήσουν με πρόστιμο, είναι μια ξεκάθαρη διάκριση κάτι που υποτίθεται ότι θέλουν να καταπολεμήσουν. Όλο αυτό δηλαδή έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με τον αντιρατσιστικό νόμο. Επομένως, η λογική λέει ότι δεν θα μπορούν να μας κατηγορήσουν επειδή θα χρησιμοποιούμε VPN, εκτώς αν μπορέσουν να αποδείξουν ότι μέσω αυτού κάναμε έκνομες πράξεις.
Τα vpn κοβουν by default τις ipv6 για να μην υπαρχει ταυτοποιηση.
Κι εμένα η πρώτη μου κίνηση όταν σετάρω ένα interface, είναι να απενεργοποιώ το ipv6. Δεν το εμπιστεύομαι το μαραφέτι.

Reaction score
996
Από πότε η χρήση vpn αποτελεί απόδειξη ενοχής για οτιδήποτε;

Το opera vpn κανει για browsing, youtube, audio... Δεν κανει για κατεβασμα με γρηγορη ταχυτητα.
Δεν θα ασχοληθει κανενας με αυτο

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
17.579
Κι εμένα η πρώτη μου κίνηση όταν σετάρω ένα interface, είναι να απενεργοποιώ το ipv6. Δεν το εμπιστεύομαι το μαραφέτι.
Α δεν είμαι μόνο εγώ ανώμαλος δηλαδή που το κόβω σε πισιά και ρούτερ.... :p

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.573
Το λες και μόνος σου. "Ενίοτε".
Πότε; Όταν θες να κάνεις πονηριές προφανώς.

Άρα απάντησες μόνος σου την ερώτησή σου. Ένοχος! 😝

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • n_olympios
    Μαντιναδόρος!
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.838
Members