Σύνδεση IP με ΑΦΜ για την αντιμετώπιση του παράνομου download

Reaction score
656
Η εφαρμογή του νόμου στην Ελλάδα είναι κάτι σουρεαλλιστικό αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ενορχηστρωμένο.

Νόμοι υπάρχουν πάρα πολλοί και καλύπτουν σχεδόν τα πάντα. Η μη εφαρμογή τους όμως με πρόσχημα πάντα την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, οδηγεί σε ξεχύλωμα και μεγάλο ποσοστό παραβατικότητας (βλ. ΚΟΚ, αυθαίρετα, αδήλωτη εργασία, κυκλώματα εμπορίας, επιδοτήσεις, παράνομο downloading, κλπ).

Αν λοιπόν με έναν μαγικό τρόπο, αύριο εφαρμοστούν οι νόμοι στο 100%, είναι σίγουρο ότι ένα 80% του ενήλικου πλυθησμού είτε θα κληθεί να πληρώσει κάποιο πρόστιμο, είτε θα καταλήξει πίσω από τα σίδερα.

Και αυτό δεν το θέλει κανείς. Γιατί έτσι διαταρράσεται η πελατειακή σχέση κράτους-πολίτη, που με τόσο κόπο έχει χτιστεί επί δεκαετίες τώρα. Επομένως σιωπηλά υπάρχει ο παρακάτω διάλογος:

Κρ.: "Βρε πονηρούλη, νομίζεις δεν γνωρίζω ότι κατεβάζεις παράνομες ταινιούλες;"
Πολ.: "Εεε, ναι το ξέρω αλλά να, δεν τις βρίσκω στις πλατφόρμες, μερικές μου τις έδωσε η γειτόνισσα (η γνωστή), το κάνουν όλοι, κλπ κλπ"
Κρ.: "Το ξέρω, το ξέρω. Δε φταις εσύ αγόρι μου. Τέλος πάντων συνέχισε. Θα κάνω ότι δε βλέπω"
Πολ.: "Ευχαριστώ πολύ, δεν θα το παρακάνω, το υπόσχομαι. Πόσο με καταλαβαίνεις"
Κρ.: "Εντάξει, εντάξει! Ελπίζω όταν έρθει η ώρα να τα λάβεις υπόψιν όλα αυτά. Α, και πού'σαι, απλά να ξέρεις ότι θα πιάνουμε κανέναν μια στο τόσο για ξεστάβωμα, γιατί . . . υπάρχουν και νόμοι"

Απλά φροντίστε να μην γίνετε αυτός ο "κάποιος¨ γιατί θα σας(μας) γ@μήσουν χωρίς έλεος.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
95.375
Από αυτά που διαβάζω μέχρι τώρα καταλαβαίνω ότι όλα τα επιχειρήματα στην κουβέντα είναι υπέρ της πειρατείας. 8-)

Reaction score
998
Εδω και χρονια το vpn ειναι αναγκαιο για τετοια χρηση, σε ολο τον πλανητη εκτος Ρωσιας και Β Κορεας (που απαγορευονται τα vpn :) ) . Αν ενας provider vpn, δωσει στοιχεια, θα μαθευτει και θα χασει ολη την πελατεια του.

Ας δουμε ομως και την υπουργικη αποφαση, την εφευρετικοτητα των ψηφιακα ημιμαθων

melina

Cargo 200
Reaction score
44.051
Νόμοι δεν εφαρμόζονται γιατί δεν έχουν βγει ποτέ οι ΥΑ που καθορίζουν την εφαρμογή τους.

Reaction score
12.448
Εδω και χρονια το vpn ειναι αναγκαιο για τετοια χρηση, σε ολο τον πλανητη εκτος Ρωσιας και Β Κορεας (που απαγορευονται τα vpn :) ) . Αν ενας provider vpn, δωσει στοιχεια, θα μαθευτει και θα χασει ολη την πελατεια του.

Ας δουμε ομως και την υπουργικη αποφαση, την εφευρετικοτητα των ψηφιακα ημιμαθων
Αξίζει να περιμένουμε, πράγματι. Γιατί, δεν έχει λογική η ποινικοποίηση του vpn ούτε ο αυξημένος διακινούμενος όγκος δεδομένων αποτελεί ένδειξη πειρατίας. Ένα ακόμη απλό παράδειγμα, που σκοπεύω να κάνω στο δικό μου δίκτυο: θα βάλω pfSense firewall, στο οποίο θα εντάξω και την υπηρεσία vpn, άρα ΟΛΟ το δίκτυό μου θα περνάει μέσα απο το vpn ( με εξαίρεση ένα vlan που θα είναι για ευαίσθητες συναλλαγές με δημόσιο, τράπεζες κλπ ). Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η θέαση υβριδικής τηλεόρασης ( π.χ. erthybrid ) θα περνάει μέσα απο το vpn και οι φωστήρες θα βλέπουν κάτι Gb να διακινούνται καθημερινά. Θα πρέπει δηλαδή να έρθουν να μου κατασχέσουν τον εξοπλισμό, να μου επιβάλουν πρόστιμο και όλα αυτά επειδή ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝ και δεν θα μπορούν να ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ότι παρακολουθώ πειρατικό περιεχόμενο;

Reaction score
1.145
Από αυτά που διαβάζω μέχρι τώρα καταλαβαίνω ότι όλα τα επιχειρήματα στην κουβέντα είναι υπέρ της πειρατείας. 8-)
Όχι βέβαια. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι ένα αγαθό που θα έπρεπε να προστατεύεται αποτελεσματικότερα προτού μπει στο παιχνίδι η Sony και ΣΙΑ... Νομίζω ότι το συντριπτικό ποσοστό στο νήμα έχει νόμιμες συνδρομές απλά καμμία φορά τυχαίνει να θες να στραβοκοιτάξεις. Δεν μπορεί να επιβάλεις στρατιωτικό νόμο στα παιδιά που καμμία φορά βλέπουν μια ταινία που δεν υπάρχει στις πλατφόρμες.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ίσως ήταν λύση τα δεδομένα κινητής και ένας φυλλομετρητής όπως ο Opera με το ενσωματωμένο VPN pro...

Reaction score
141

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
95.375
Όχι βέβαια. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι ένα αγαθό που θα έπρεπε να προστατεύεται αποτελεσματικότερα προτού μπει στο παιχνίδι η Sony και ΣΙΑ... Νομίζω ότι το συντριπτικό ποσοστό στο νήμα έχει νόμιμες συνδρομές απλά καμμία φορά τυχαίνει να θες να στραβοκοιτάξεις. Δεν μπορεί να επιβάλεις στρατιωτικό νόμο στα παιδιά που καμμία φορά βλέπουν μια ταινία που δεν υπάρχει στις πλατφόρμες.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ίσως ήταν λύση τα δεδομένα κινητής και ένας φυλλομετρητής όπως ο Opera με το ενσωματωμένο VPN pro...
Πολλοί έχουν συνδρομές αλλά στις σειρές και τις ταινίες το περιεχόμενο που θέλουν είτε απαιτεί πολλές συνδρομές είτε δεν συμπεριλαμβάνουν τη χώρα μας. Τα παιδιά είναι μία ακόμα δικαιολογία μέσα στις πολλές που όλως τυχαίως η εξαίρεση γίνεται κανόνας. :)

Σε όσα τεχνολογικά φόρουμ έχω δει, γίνεται χαμός υπέρ της πειρατείας και των τρόπων που θα ξεγελάσουν τις αρχές.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
37.865
Σε όσα τεχνολογικά φόρουμ έχω δει, γίνεται χαμός υπέρ της πειρατείας και των τρόπων που θα ξεγελάσουν τις αρχές.
Κατ' αρχάς κακώς χρησιμοποιούμε τον όρο "πειρατεία" για να περιγράψουμε τις δραστηριότητες που πραγματεύεται το παρόν νήμα. Είναι το αντίστοιχο με το να βαπτίζουμε, ξερω γω, τρομοκράτες μια ομάδα διαδηλωτών. Εξαγριώνομαι με κάθε απόπειρα ποδηγέτησης και της ίδιας της γλώσσας όταν γίνεται από κέντρα με εξουσία.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.399
Σε εμάς είναι αλλιώς: το ενδιαφέρον είναι καθαρά ακαδημαϊκό. :biggrin:

minas

Πισιά
Reaction score
4.083
Κατ' αρχάς κακώς χρησιμοποιούμε τον όρο "πειρατεία" για να περιγράψουμε τις δραστηριότητες που πραγματεύεται το παρόν νήμα. Είναι το αντίστοιχο με το να βαπτίζουμε, ξερω γω, τρομοκράτες μια ομάδα διαδηλωτών. Εξαγριώνομαι με κάθε απόπειρα ποδηγέτησης και της ίδιας της γλώσσας όταν γίνεται από κέντρα με εξουσία.
Χρήσιμη παρατήρηση, και το άρθρο του επίμαχου νόμου τους αντιμετωπίζει όλους ως μία ομοειδή κατηγορία, αν και με μεγάλη ασάφεια: "πειρατές".

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.033
Θα πρέπει δηλαδή να έρθουν να μου κατασχέσουν τον εξοπλισμό, να μου επιβάλουν πρόστιμο και όλα αυτά επειδή ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝ και δεν θα μπορούν να ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ότι παρακολουθώ πειρατικό περιεχόμενο;
Φοβάμαι ότι το βάρος της απόδειξης θα πέσει σε σένα (να αποδείξεις ότι δεν παρακολουθούσες πειρατικό περιεχόμενο), παρά σε εκείνους που θα επιβάλουν το νόμο.

Αυτό που έγραψα έρχεται σε αντίθεση με το τεκμήριο της αθωώτητας, όμως κατά 'κει πάει το πράγμα...

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
95.375
Αν το νήμα δεν αφορούσε ταινίες και μουσική δεν θα συμμετείχε ούτε bot της Google.

Ας το ονομάσουμε όπως θέλουμε. Το ζουμί είναι ότι γίνεται αγώνας για τη διατήρηση της παράνομης θέασης περιεχομένου. :o

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.573
Αυτό που έγραψα έρχεται σε αντίθεση με το τεκμήριο της αθωώτητας, όμως κατά 'κει πάει το πράγμα...
Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί πάντως, κάθε είδους πρόστιμο "έρχεται σε αντίθεση με το τεκμήριο της αθωότητας", αν θες να το δεις έτσι.

Μία αρχή (π.χ. η τροχαία, η εφορία, ο φούφουτος) επιβάλλει ένα πρόστιμο γιατί με βάση κάποια στοιχεία που έχει στα χέρια της, έχεις κάνει κάτι παράνομο, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητά της. Εσύ μπορείς να το αποδεχτείς και να το πληρώσεις, ή να το αμφισβητήσεις και να πας στα δικαστήρια, όπου είσαι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

Στην πράξη τώρα, πολλές αρχές (κυρίως η εφορία) εκμεταλλεύονται το παραπάνω καθεστώς και χώνουν αβέρτα πρόστιμα με αμφισβητήσιμα στοιχεία και μετά σου λέει βρες τα στα δικαστήρια. Εκεί είναι δουλειά του κράτους και της δικαιοσύνης να τους τραβήξει το αυτάκι (και του πολίτη να το απαιτήσει) αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό δεν καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας. Έτσι δουλεύει το πράγμα χρόνια τώρα σε όλες τις δημοκρατίες.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
37.865
Συμπτωματικώς ένα αστυνομικό
Μη σου πω και με δίχως ίντερνετ, αλλά με ακαδημαϊκές απορίες. :roflmao:
Κανονικός στυλίτης που τρέφεται με ακρίδες μη σου πω!

TGD

Reaction score
9.529
Μη σου πω και με δίχως ίντερνετ, αλλά με ακαδημαϊκές απορίες. :roflmao:
Για δείτε, μπορείτε να λύσετε ακαδημαϊκές απορίες χωρίς να καταφύγετε σε πειρατικά σάιτ;

Reaction score
12.448
Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί πάντως, κάθε είδους πρόστιμο "έρχεται σε αντίθεση με το τεκμήριο της αθωότητας", αν θες να το δεις έτσι.

Μία αρχή (π.χ. η τροχαία, η εφορία, ο φούφουτος) επιβάλλει ένα πρόστιμο γιατί με βάση κάποια στοιχεία που έχει στα χέρια της, έχεις κάνει κάτι παράνομο, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητά της. Εσύ μπορείς να το αποδεχτείς και να το πληρώσεις, ή να το αμφισβητήσεις και να πας στα δικαστήρια, όπου είσαι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

Στην πράξη τώρα, πολλές αρχές (κυρίως η εφορία) εκμεταλλεύονται το παραπάνω καθεστώς και χώνουν αβέρτα πρόστιμα με αμφισβητήσιμα στοιχεία και μετά σου λέει βρες τα στα δικαστήρια. Εκεί είναι δουλειά του κράτους και της δικαιοσύνης να τους τραβήξει το αυτάκι (και του πολίτη να το απαιτήσει) αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό δεν καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας. Έτσι δουλεύει το πράγμα χρόνια τώρα σε όλες τις δημοκρατίες.
Nαι, αλλά για να μου κόψει πρόστιμο, θα πρέπει να έχει έστω ενδείξεις αν όχι αποδείξεις ότι χρησιμοποίησα το vpn για πειρατεία. Η χρήση του vpn απο μόνη της δεν αποτελεί τεκμήριο ενοχής, όπως τεκμήριο ( ή έστω ένδειξη ) ενοχής δεν αποτελεί ούτε ο όγκος των δεδομένων που διακινούνται μέσω του vpn.
Μένει να δούμε τις λεπτομέρειες του νόμου βέβαια.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.848
Members
38.378
Νεότερο μέλος
markos21