Τελειοποιώντας το "soundstage"

Reaction score
62
Το ενεργό κρος έχει δώσει μεγάλες δυνατότητες ρυθμίσεων στη διαμόρφωση της σκηνής, βάθους, εστίασης κτλ. Έχοντας ήδη φτάσει ήδη σε ένα αξιόλογο (ας μου επιτραπεί) επίπεδο στη προσπάθεια διαμόρφωσης του ιδανικού για τα αυτιά μου soundstage προσπαθώ να σετάρω με όση μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται τις θέσεις των ήχων μεταξύ των μοιρών -45 (left) , 0 (center) και 45 (right).
'Εχει κανείς υπ'οψιν αρχεία ή και οποιοδήποτε αλλο μέσο βινύλιο ίσως με ήχους που αναπαράγονται σε πρότυπες θέσεις και να ορίζονται αυτές π.χ. με μοίρες απόκλισης απο το σημείο ακρόασης "μηδέν" σε περισσότερες και ενδιάμεσες εννοείται θέσεις απο το κλασικό LEFT-RIGHT?

Reaction score
98
Απάντηση: Τελειοποιώντας το "soundstage"

βλεπω μονο το τελευταιο μυνημα επειδη ασχουμαι ερασιτεχνικα με το θεμα Θα πω τα εχεις γνωστα σε μενα .δεν αλλαζει τιποτα στον τροπο που ακουμε και πρεπει να προσαρμωσεις συχνωτικα οσο γινεται ποιο κοντα σε αυτο που ακουγες.τωρα ομως ειναι πολυ δυσκολο εαν μιλας για 3δρομο πρεπει να λαβησ υποψιν τον χωρο .αποκοπες. φαση και να τα φερεις στα μετρα σου βοηθεια απο lp-cd δεν γνωριζω να υπαρχει αυτο που γνωριζω ειναι το οφελος που προκυπτει ειναι τεραστιο με μηχανηματα εκατονταδων κανεισ ηχο χιλιαδων

Reaction score
62

Φίλε loukaskostas ευχαριστώ,
αποκοπές, φάσεις, φάσμα συχνοτήτων κτλ έχουν ήδη λυθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο (βάσει δεδομένων πάντα) στο χώρο μου.
Εξετάζω τώρα λεπτομέρειες σε αυτό ακριβώς που αναφέρω, κατανομή με βάση κάποιο πρότυπο τρόπο στις -45 εώς +45 μοίρες.
Θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας διάλογος π.χ. του στύλ "ρε παιδιά.. πού ακριβώς ακούτε το τρίτο πιατίνι στο mellow tone στο Jazz at the Pawnshop?? τέρμα αριστερά επάνω, ή κάτω κα λίγο προς το κέντρο .... κτλ κτλ" :)
αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον γελοίο...:116::116:
Θα μπορούσε να γίνει εκτίμηση σε ομαδική ακρόαση αλλά είμαι λίγο μακριά..

Reaction score
2.566
Μα αναλόγως της πολικής απόκρισης των ηχείων, της θέσης τους στο χώρο και τον ίδιο τον χώρο θα διαφοροποιείται το αποτέλεσμα από σύστημα σε σύστημα, άρα θα ήταν άσκοπος ένας τέτοιος διάλογος...μόνο στο πολύ περίπου ίσως, που δεν ξέρω αν θα σε βοηθούσε καθόλου...

Reaction score
62

ep4nder δεν διαφωνώ περί του αδόκιμου ενός τέτοιου διαλόγου. :)
Το θέμα είναι: παρά του ότι το αποτέλεσμα όπως είπες μπορεί να διαφοροποιείται από σύστημα σε σύστημα υπάρχει ΜΙΑ τεχνικά σωστή αναπαραγωγή, αυτή που αποδίδει πιστά τη μίξη (και όχι μόνο) του μηχανικού-ηχολήπτη του ηχητικού αποσπάσματος. Αυτή δεν κυνηγάμε όλοι? :201:

Reaction score
62

'Εχω ήδη βρεί κάποια WAV αρχεία εδώ http://www.audiocheck.net/audiotests_ledr.php
τα οποία βοηθάνε.
Αν δεν βρώ κάτι καλύτερο σκέφτομαι να μιξάρω μόνος μου pink noise με διάφορες μετρημένες στάθμες ανά κανάλι (πχ Lx=Left ch db, Ry=Right ch db, και υποθέτω ότι άν οι στάθμες του αρχείου μιξαριστουν ας πούμε Lx, Ry=x/2 ο ήχος θα πρέπει να βγαίνει περί τις -22,5 μοίρες από τη θέση 0 του σημείου ακρόασης κ.ο.κ.) Βέβαια όχι σε απόλυτες μαθηματικές τιμές αφού τα db δεν αυξομειώνονται γραμμικά.

Reaction score
62

You will now be testing your stereo system and room acoustics for correct imaging. If you have any problem reproducing the LEDR test, look for interfering room surfaces in the direction of the distortion.

UP Left

UP Right

OVER

LATERAL

BEHIND

UP paths, Left and Right. The sound should begin at about eye level and then travel as straight as possible up to one or two meters above the loudspeaker. Use the Left and Right paths to check for symmetry. If the sound does not rise up from your loudspeakers, try using high quality headphones instead. If headphones work, your loudspeakers and/or listening environment are at fault. If not, the pinna transform embedded into the test signal is possibly too different from your own pinna transfer function; the LEDR test will then fail in this particular case.
OVER. The sound should begin at one speaker and travel in a smooth arc to the other speaker, from left to right and then return back to the left. The arc should be unbroken, smooth and symmetrical. The top of the rainbow should be as high as the Up signals.

LATERAL. This signal tests for conventional left-to-right stereo imaging. Since a speaker's acoustic center may not be its physical center, you should use the Lateral test to adjust your speakers until the sound traverses a 60 degrees angle from the listener's point of view.

BEHIND. This signal moves from behind the left to behind the right, then back behind the left again.

Reaction score
62

Και τέλος ποιά είναι η γνώμη σας για αυτό.

http://www.artalabs.hr/download.htm

Με δεδομένο ότι όλοι λίγο πολύ συμφωνούμε ότι σε καθοριστικό βαθμό ακούμε το χώρο... νομίζω ότι ένας διάλογος θα βοηθούσε πολύ.

Reaction score
2.566
Re: Απάντηση: Τελειοποιώντας το "soundstage"

Επίσης ρίξτε μία ματιά και εδώ

http://www.linkwitzlab.com/accurate stereo performance.htm
Kάπου έχω ένα ολόκληρο cd τέτοιου είδους απ' τον Linkwitz πλάκα πλάκα...αλλά απ΄ότι θυμάμαι είναι πιο ειδικού τύπου για τα ορίον...αν και θα κάνει και για άλλες περιπτώσεις σε κάποια κομμάτια του...

Reaction score
98

ειδα τα λινκ και επανερχωμαι στο θεμα.Εαν το πιατινι εναι τερμα δεξια τι μπορουμε να κανουμε να το κατεβασουμε θα το ισοσταθμισουμε 1 οκταβα θα αλλαξει ,ενυσυουμε αρμονικη και χαμηλωνουμε την θεμελιωδη που ειναι λογικα του δημιουργου .με ψηφικη τεχνολογια μετρωντας αντιηχηση και χρονους με χρηση μικροφωνου προκυπτει πολυ καλο αποτελεσμα πχ dexp88rs παντωσ με το αυτι θυμαμαι οτι ημουν μακρια .αναλογικα τωρα εαν εχουν ρυθμιστη φαση αποκωπες θεση μεγαφωνων<τετραγωνος χωροσ 45μοιρ ,κακος ηχοςλογο αντανακλασεων και στασιμων. παραληλεπιπεδο 45-60 μοιρες αριστη αναλογια πλευρων5/7/2,8 >λαμβανουμε υπ οψιν τα εξεις α. το μπασσο καθηστερει αντιθετα τα πριμα κινουνται πιο γρηγορα εαν εχεις κινουμενα μερη μετακινεις μεγαφωνα αναλογα μεχρι να σου κανει κλικ .β.η κυρια δουλεια ειναι η σταθμη των επιμερους εντασεων ετσι να μην λερωνει το ενα οργανο το αλλο κυριως το κατω κοψιμο ,επισσης γνωριζουμαι οτι20-30 0/0 οι εγραφες δεν ειναι σε απολυτη φαση .ουτε τι ακριβωσ εκανε ο καθε ηχοληπτης

Reaction score
62

Τελικά στη Sara K στη live έκδοση του Vincent στην εισαγωγή πού ακούτε το βήξιμο του ακροατή? ακριβώς στο κέντρο και ελαφρά πάνω ή ελαφρώς δεξιά και κάτω?? :116::116:

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

πού ακούτε το βήξιμο του ακροατή?
Δωσ' του μια Halls με vapor action και καθάρισες.

Sorry για το χιούμορ, αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά, έχεις κροσσάρι το σύστημα και το μόνο που σου απομένει είναι να βρεις τις σωστές θέσεις των μουσικών? Σε ζηλεύω πραγματικά, εγώ παλεύω 4-5 μήνες σε ηχείο 2 δρόμων και ακόμα δεν έχω καταλήξει στο κροss.

Θα βοηθούσε να μας έδειχνες μια μέτρηση από το κούρδισμα των ηχείων σου.

Reaction score
62

Δωσ' του μια Halls με vapor action και καθάρισες.

Sorry για το χιούμορ, αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ.
Ναί παρεξηγήθηκα... :142::142:

Reaction score
62

Δύο φωτογραφίες απο την απόκριση του συστήματος στη θέση ακρόασης με σήμα ροζ θορύβου. Η μέτρηση γίνεται με το PAA3 της Phonic. http://www.phonic.com/index.php?dispatch=products.view&product_id=153

Η φώτο είναι απο την οθόνη pc που τρέχει το PAA3 με USB.

Περιμένω απόψεις

Reaction score
62

Δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά, έχεις κροσσάρι το σύστημα και το μόνο που σου απομένει είναι να βρεις τις σωστές θέσεις των μουσικών? Σε ζηλεύω πραγματικά, εγώ παλεύω 4-5 μήνες σε ηχείο 2 δρόμων και ακόμα δεν έχω καταλήξει στο κροss.

Θα βοηθούσε να μας έδειχνες μια μέτρηση από το κούρδισμα των ηχείων σου.
Zakman35΄... Προσωπικά απο τότε που ήμουν 13 χρονών και ήρθε στο σπίτι ο πατέρας μου με ένα ολοκληρωμένο του κιλού προσπαθώ να "την ακούσω".. εάν έχω καταλάβει κάτι σχεδόν 30 χρόνια μετά είναι ότι ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ (και όχι μόνο ένα) ΘΑ ΑΠΟΜΕΝΕΙ.
Νομίζω επίσης επειδή ασχολούμαι κι εγώ αρωστημένα τον τελευταίο καιρό με την πολυενίσχυση, ότι οι "σωστές" αποκοπές δεν είναι διόλου άσχετες με τη διαμόρφωση της ιδανικής-πρότυπης σκηνής.
Μπορείς λοιπόν, και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε, να τα ψάχνεις παράλληλα.
Και πάντα όλα είναι σχετικά. Πχ θα μπορούσα να στείλω μία πολύ πιο flat απόκριση στις παραπάνω φώτο, έστειλα αυτό που "γουστάρω" να ακούω σήμερα Σάββατο 1/12/2012 στις 2 το μεσσημέρι :)

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • loggeo
    Projectors

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.237
Members
38.292
Νεότερο μέλος
SotosΑ