Τελικά, υπάρχει hi-fi σήμερα;

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.568
Ναι βρε μαϊμουδίτσο. Κι εγώ π.χ. στα νειάτα μου άκουγα manowar, αλλά άκουγα και ace of base ξέρω'γω, ενώ άκουγα και rnb, αλλά εδώ μιλάμε για τραγικές καταστάσεις! Φυσικά και θυμάμαι ότι στην εποχή μου πολλά παιδιά δεν ήξεραν καν τί ήταν το hifi και όταν άκουγαν τα bryston πάθαιναν πλάκα ( ενώ έπαιζαν και με κάτι πικάπ της κακιάς ώρας, silver απο τα πανηγύρια ), ενώ δεν αντιλέγω ως προς το γεγονός ότι απο τα walkman που ακούγαμε στα νειάτα μας, τα παιδιά ακούνε πιο ποιοτικά με τα κινητά και τα ακουστικούλια τους. Το κακό είναι ότι δεν έχουν ερεθίσματα για το οικιακό hifi όπως το γνωρίζουμε, άντε το πολύ πολύ να βάλουν κανένα ηχοσύστημα στο αυτοκίνητο, όταν θα πάρουν, για το πουλ μουρ της υπόθεσης.
.... εγω παλι ακουγα και ακουω πανκ (οταν αποκυρηξα εγκαιρως το μεταλ), οταν οι υπολοιποι ακουγαν χιπ χοπ μεταλ ροκ γκρατζ σκυλαδικο - μετα γυρισα τη πλατη μου στη κοινωνια.
-οι νεοι θελουν εμπνευση, οχι μονο εικονα, εκει εγινε και γινεται η ζημια.

head-stef

Headphones
Reaction score
2.320
... λυπαμαι που σας το χαλαω, αλλα ειναι απολυτως λογικο ενας νεος να μην ακουει ποιοτικη μουσικη, καθως η πχοιοτητα ερχεται οριμαζοντας.
(και το λεω γω, που δεν εχω οριμασει, καθοτι κατι τετχοιο θα με εριχνε απο το δεντρο - κατι σα τα φρουτα δηλαδη🐒 )
Πριν σκεφτουμε να ασκησουμε κριτικη προς τους νεοτερους, οφειλουμε να εχουμε κοιταχτοι και λιγο στο καθρεπτη, οχι απαραιτητα μονο προς το προσωπικο αλλα και ως προς το συνολικο (συνειδισιακο).
Γι αυτό στο σπίτι προσπαθούμε η κόρη μας (6 ετών πια) να ακούει μαζί μας μουσική από όλα σχεδόν τα είδη (που εκτιμούμε, το παραδέχομαι) και συχνά ολόκληρους δίσκους κι όχι μόνο "εύκολα" τραγούδια. Μας ξαφνιάζει ήδη πολύ το κριτήριό της και η ποικιλία αυτών που της αρέσουν. Μένουμε άφωνοι όταν ακούει από το ραδιόφωνο/TV τραγούδια που δεν γνωρίζει αλλά αναγνωρίζει τον συνθέτη χωρίς να τη ρωτήσουμε κάτι σχετικό. Ακούει όμως μουσική από βρέφος, μάλλον από έμβρυο.
(Με κινητά και τάμπλετ δεν έχει ακόμη καμιά σχέση, ευτυχώς).

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.568
...δεν εχω απογονους - και ουτε προκειται- αλλα κατι τετχοιο θα εκανα, καθοτι στη πορεια μπηκα και γνωρισα μια σειρα απο αλλα ειδη ...(αντιεμπορικα επι το απλειστον, σεμπρε φιντελις προς το πανκ-ποστπανκ που ελεγε ενας φιλος απο το ναυτικο). :king: :angel:
-> βεβαια εμενα ο πατερας μου με μεγαλωσε με Hank Williams, και Shockabilly, Bauhaus και Wall of voodoo , songs we taught the fuzztones ... και βεβαια ιστοριες για ινδιανους...διαγαλακσιακους καμποηδες... και τετοια..
-dont try me at home-

Last edited:

Reaction score
8.956
Ναι βρε μαϊμουδίτσο. Κι εγώ π.χ. στα νειάτα μου άκουγα manowar, αλλά άκουγα και ace of base ξέρω'γω, ενώ άκουγα και rnb, αλλά εδώ μιλάμε για τραγικές καταστάσεις! Φυσικά και θυμάμαι ότι στην εποχή μου πολλά παιδιά δεν ήξεραν καν τί ήταν το hifi και όταν άκουγαν τα bryston πάθαιναν πλάκα ( ενώ έπαιζαν και με κάτι πικάπ της κακιάς ώρας, silver απο τα πανηγύρια ), ενώ δεν αντιλέγω ως προς το γεγονός ότι απο τα walkman που ακούγαμε στα νειάτα μας, τα παιδιά ακούνε πιο ποιοτικά με τα κινητά και τα ακουστικούλια τους. Το κακό είναι ότι δεν έχουν ερεθίσματα για το οικιακό hifi όπως το γνωρίζουμε, άντε το πολύ πολύ να βάλουν κανένα ηχοσύστημα στο αυτοκίνητο, όταν θα πάρουν, για το πουλ μουρ της υπόθεσης.
Κανονικά θα πρέπει να ακούμε αυτό που μας αρέσει το οποίο βέβαια μεταβάλλεται με τον καιρό και όχι αναγκαστικά αυτό που είναι μόνον σωστά ηχογραφημένο, διότι ετσι θα καταληγαμε σαν τους απανταχού φίλους του Οντιο που ακούνε κατά κόρον ποιοτικές ηχογραφήσεις τζαζ:sneaky:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.568
... καλο ποιντ νι κει, αρεσκομαστε σε οτι μας εκφραζει (ή μας εμπνεει) αρκει να βρισκεται καπου ενας προορισμος ... 🐒

Last edited:

Reaction score
4.722
Ζητειται ψιλη κρισαρα για ψιλοκοσκινισμα υποκειμενικων αποψεων,
καθως και αξιοπιστος μετρητης RT.
Ανταλλαγη με ποιηματα της πρωτης περιοδου του Γαλλικου σουρεαλισμου.
Παρακαλω να μη μεταφερθει αν δεν ειμαι στη σωστη κατηγορια.

gid

Reaction score
9.563
Δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το HiFi ο νεαρός που βλέπει τη μουσική ως εργαλείο κεφιού και χαβαλέ και για να περνάει πιο χαλαρά η ώρα. Για τέτοιους σκοπούς θα αρκέσει το κινητό και το boombox που μπορει να έχει ξεμείνει στο σπίτι και το άθλιο 2.0 στο πισί. Συν ό,τι (κάποιος άλλος επιλέξει να) ακούσει στην καφετέρια ή στο μπαρ.

Με το HiFi θα ασχοληθεί αυτός που, όταν βραδιάσει και η δουλειά έχει τελειώσει, θα διαλέξει με λαχτάρα ένα CD και θα το ακούσει όλο, με κλειστά τα φώτα και με ένα ποτήρι από το αγαπημένο του ξύδι, και θα το βιώσει. Αυτός που βλέπει τη μουσική ως υπέρτατη μορφή Τέχνης κι όχι ως "έτσι να περνάμε καλά μωρέ!".

Και τέτοιοι 15χρονοι και 20χρονοι και 30χρονοι υπάρχουν ελάχιστοι σήμερα.

kalitsouni

Ακουστικά
Reaction score
11.081
Παιδιά μια σημείωση εδώ. Δεν ξέρουμε τη νέα γενιά. Το πολύ πολύ κάποιος να ξέρει τα παιδιά του και τίποτα κολητούς τους. Όταν ήμασταν 20 ξέραμε δεκάδες άλλους 20άρηδες. Τώρα άντε να ξέρουμε 5.... Πολύ μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα δεν νομίζετε.

Ας μην κάνουμε εικασίες ότι ακούνε τραπ από ψείρες γιατί κάτι τέτοια άκυρα λέγανε και οι δικοί μας πριν 20-30 χρόννια. Ότι ακούμε σίδερα και φασαρίες στο γουόκμαν. Εξάλου μην ξεχνάμε ότι εκ των πραγμάτων αυτές οι ηλικίες δεν είναι για hifi. Απλά όταν είσαι 20 δεν παίζουν φράγκα. ΙΜΗΟ το χαη φαη θέλει φράγκα πείρα και χρόνο. είναι εκ των πραγμάτων για τους 30-40+ και πάνω.

Reaction score
64
Καλησπέρα. Για μένα πάντως υπάρχει.. αισθάνομαι τυχερός που είμαι μέρος αυτού του "μικρού" κλαμπ και απολαμβάνω αυτό το μοναχικό χόμπι. Θα απολαύσω τη μουσική μου από παντού, δεν έχω πρόβλημα, δεν θα υποτιμήσω κανένα φθηνό σύστημα αλλα η ιεροτελεστία να ακούω τη μουσική μου από αυτά που με κόπο έφτιαξα στα 26 μου δεν την αλλάζω για τίποτα.

Attachments

Reaction score
991
Παιδιά μια σημείωση εδώ. Δεν ξέρουμε τη νέα γενιά. Το πολύ πολύ κάποιος να ξέρει τα παιδιά του και τίποτα κολητούς τους. Όταν ήμασταν 20 ξέραμε δεκάδες άλλους 20άρηδες. Τώρα άντε να ξέρουμε 5.... Πολύ μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα δεν νομίζετε.

Ας μην κάνουμε εικασίες ότι ακούνε τραπ από ψείρες γιατί κάτι τέτοια άκυρα λέγανε και οι δικοί μας πριν 20-30 χρόννια. Ότι ακούμε σίδερα και φασαρίες στο γουόκμαν. Εξάλου μην ξεχνάμε ότι εκ των πραγμάτων αυτές οι ηλικίες δεν είναι για hifi. Απλά όταν είσαι 20 δεν παίζουν φράγκα. ΙΜΗΟ το χαη φαη θέλει φράγκα πείρα και χρόνο. είναι εκ των πραγμάτων για τους 30-40+ και πάνω.
Ο δρόμος για το hi fi ξεκινάει απο την ενασχόληση με την μουσική και την εμβάθυνση σε αυτήν με διάφορους τρόπους. Επειδή λοιπόν εδώ και κάμποσα χρόνια το ενδιαφέρον των νέων φθίνει με αυξανόμενο ρυθμό (η μουσική είναι συνήθως μόνο για επένδυση) πιστεύω πως και αυτοί που ασχολούνται θα είναι όλο και λιγότεροι*. Ίσως υπάρξει μια ένεση ενδιαφέροντος απο τη μεριά του θεάματος καθώς τα σινεμά οδεύουν προς το τέλος τους και πλέον η θέαση θα γίνεται στο σπίτι.
*Λόγω δουλειάς συναναστρεφομαι αρκετά με την νεολαία.
Πάντως θα είχε αρκετό ενδιαφέρον μια έρευνα για το πώς εξελίσσονται οι πωλήσεις του χώρου

Reaction score
19.609
To make a point ναι κατανοητό .

Για να make a point , αυτά είναι δικά σου greekglish , απότε άντε γεια χαρά.

Η διατηρηση στην μνήμη και σαν αίσθηση και η ανάγκη να το ξαναβιώσουμε σαν γεγονός είναι και τα δυο σημαντικά. Επίσης, εαν ενα γεγονός βιώνεται με μεγαλύτερη αληθοφάνεια είναι πιο πλήρες και ικανοποιεί σε μεγαλύτερο βαθμό σαν δρώμενο. Πως πας σε μια συναυλία και σου φτάνει για μια βδομάδα το συναίσθημα, κάπως έτσι. Δεν είναι και η μουσική για χόρταση. Εαν δεις να ακούς και πάρα πολύ και στο backround κάτι δεν πάει καλά. Υποδηλώνει και ένα συναίσθημα ανικανοποίητου και ότι ψάχνεις κάτι παραπάνω. Ιδίως η βαρεμάρα και η ομοιογένεια μιας αναπαραγωγής το κάνει αυτό.

Αλήθεια αυτό εδώ απο πού το κοπιάρισες??
Το συγκεκριμένο απο πουθενά, είναι δικό μου και απο δική μου εμπειρία.

Άλλα τα έχω "κοπιάρει" αφού τα έχω περάσει όμως πρώτα απο το δικό μου κριτήριο και έχω βρεί ότι εμπεριέχουν κάποια δόση "αληθειας" (δικής μου τουλάχιστον) ή συμφωνώ. ΄Αλλα είναι απο συζητήσεις που καμιά φορά έχω με φίλους. Δεν είναι κακό να κοπιάρουμε ή και να εξελίσσουμε ιδέες άλλων, δεν υπάρχει παρθενογένεση ούτε στην σκέψη, ουτε στην πληροφορία, ούτε καν στον τρόπο που τρώμε το φαί μας. Όλα έχουν προειπωθεί και αναλυθεί εκατομμύρια , μη σου πω φορές, πρίν καν εμάς να μας έχουν απασχολήσει. Σε τόσο μεγάλο βαθμό συμβαίνει αυτό, που κάποιος νοιώθει ανεπαρκής και ταπεινός μετά απο την μόρφωσή του σε ένα θέμα και με πολύ δυσκολία εκφέρει άποψη με απόλυτη σιγουριά.

Last edited:

Reaction score
19.609
Δηλαδή η έννοια της υψηλής πιστότητας συνδέεται κατά τη γνώμη του αποκλειστικά με μουσικόφιλους οι οποίοι θ'απολάμβαναν το setup επί ώρες καρφωμένοι πάνω σ'ένα MLP ;
Όχι κατ' ανάγκη στην MLP αλλά αυτό εγώ που θεωρώ υψηλή πιστότητα δεν σε αφήνει εύκολα να μην είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που ακούς και να το έχεις σαν δεύτερη ή τρίτη λειτουργία εκείνη την στιγμή. Σε "τραβάει" μέσα και απαιτεί την προσοχή σου. Δε νομίζω να λέω κάτι τόσο αιρετικό που αντιδράσατε εσυ και ο Κος Μάρκου @JOHN MARKOU. Είναι σα να λέω ότι πάς σε μια συναυλία π.χ. κλασικής, ε δεν κάθεσαι να κάνεις άλλες δουλειές ή να παιζεις με το κινητό σου. Δεν το κάνεις μόνο για να μην ενοχλήσεις. Δεν το κάνεις γιατί δεν θέλεις να το κάνεις. Σε απορροφά εντελώς το δρώμενο και απαιτεί την προσοχή σου. Δεν είναι για διεσκάδαση , τα πράγματαπ παίρνουν μια πολυ πιο σοβαρή μορφή και διάσταση. Η ψυχολογία σου γίνεται διαφορετική. Μπορείς βρε παιδί μου αλλά με καλή ανπαραγωγή, είναι πολυ πιο δύσκολο να το κάνεις και είπα να το αναφέρω και αυτό σαν έναν γενικά ενδεχόμενο "δείκτη". Επίσης ισχύει και για μουσική που μπορεί να μην είναι στις ¨αγαπημένες" σου ή ακούς για πρώτη φορά.

Last edited:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.733
Είναι και κάτι άλλο που μας διαχωρίζει από τους σημερινούς πιτσιρικάδες.
Εμείς που ασχολούμαστε από μικροί με την μουσική και τα μηχανήματα, ξέραμε, οι περισσότεροι, τις βασικές αρχές λειτουργίας των μηχανημάτων.
Ξέρουμε πως λειτουργεί το μεγάφωνο, ότι ένα πηνίο που δέχεται ρεύμα μαγνητίζεται, ενώ η κεφαλή του πικάπ είναι ένα πηνίο που κινείται σε μαγνήτη και παράγει ρεύμα, αυτό το μικρό ρεύμα που ενισχύεται και γίνεται ήχος.
Οι σημερινοί νεαροί δεν έχουν ιδέα, οι περισσότεροι, από αυτά.
Δεν γνωρίζουν τι θα πει επαγωγή.
Δεν γνωρίζουν τις βασικές γνώσεις φυσικής.
Και μάλλον δεν τους ενδιαφέρει κιόλας.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.187
Members
38.301
Νεότερο μέλος
giorgosfs90