Τεχνική απορία

Reaction score
0
Καλησπέρα!Θα ήθελα τη βοηθειά σας...Έχω ενα μαγαζί στο οποίο υπάρχουν 8 ηχεία στην οροφή!Τα ηχεία ειναι 20 watt 8 ωhm!Μέσω υπολογιστή θα συνδέσω ενισχυτή και θα πέζουν mp3!Η σκέψη μου ειναι η εξής και θέλω τη γνώμη σας!τα 8 ηχεία τα συνδέω παράλληλα και έτσι θα έχω 4 ζευγάρια των 4Ωhm!Στη συνέχια τα συνδέω σε σειρά και καταλήγω με 2 ζευγάρια των 8Ωhm πάλι!Βάζω εναν ενισχύτη πχ Yamaha RX-397 που είναι 2χ50 watt 8 Ωhm και τα συνδέων!Ειναι καλή σκέψη ή θα κάνω πατάτα??

Reaction score
0
Μπορώ και να το κάνω και έτσι.Έχω σύνολο 16 καλώδια.Μένουν 8 αφου τα κάνω παράλληλα δηλαδή 4 ζευγάρια!Τα συνδέω στον ενισχύτη αφου έχει 4 εξόδους ηχεία!Θα πέξουν σωστά??

Reaction score
0
Μήπως όμως έτσι θα πέσει πολλή η αντίσταση?Μήπως τα 8 καλώδια τα κάνω 4 βαζοντας 2 ζευγάρια στη σειρά?Πιστεύω να καταλάβατε.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.161
Τα 8 ηχεία σου τα συνδέεις ανά δύο εν σειρά. Το - του ενός στο + του άλλου. Έτσι έχεις 4 ζεύγη των 16 Ω αντίσταση. Στη συνέχεια συνδέεις παράλληλα ανά δύο τα ζευγάρια σου. Τα + μαζί και τα - μαζί. Τώρα έχεις δύο τετράδες ηχείων των 8 Ω οπότε και τα συνδέεις στον ενισχυτή σου.

Reaction score
0
Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση!Κάτι τέτοιο σκέφτομουν να κάνω αλλα δεν είμουν 100% σίγουρος!

cbk

Reaction score
5
Επιτρέψτε μου μία (ακόμη...) αφελή ερώτηση:

Αφού όλοι οι ενισχυτές έχουν περισσότερα watt στα 4Ω απ'ότι στα 8Ω, μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε συνδέοντας σε κάθε ένα κανάλι δύο 8Ω ηχεία εν σειρά, και έτσι να επιτύχουμε υψηλότερες στάθμες έντασης (και ίσως και πιο "μεγάλο" - όπως έχει γραφτεί αλλού - ήχο) με τον ίδιο ενισχυτή;
Υποθέστε πως θα έχουμε ένα ενισχυτή 2Χ150W/8Ω, 2Χ250W/4Ω των 750ευρω και ηχεία των 1000ευρω το ζευγάρι.

Αν το σκεπτικό ισχύει (που δεν το βλέπω αφού δεν τόχω δεί πουθενά!) στο θέμα του κόστους νομίζω πως έρχονται πιο φτηνά 2 ακόμη ηχεία των πχ.1000ευρώ το ζεύγος, από την διαφορά τιμής για έναν ενισχυτή 2Χ250W/8Ω.

Reaction score
13
Επιτρέψτε μου μία (ακόμη...) αφελή ερώτηση:

Αφού όλοι οι ενισχυτές έχουν περισσότερα watt στα 4Ω απ'ότι στα 8Ω, μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε συνδέοντας σε κάθε ένα κανάλι δύο 8Ω ηχεία εν σειρά,

ΟΧΙ ΕΝ ΣΕΙΡΑ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ 4 Ω.

και έτσι να επιτύχουμε υψηλότερες στάθμες έντασης (και ίσως και πιο "μεγάλο" - όπως έχει γραφτεί αλλού - ήχο) με τον ίδιο ενισχυτή;
Υποθέστε πως θα έχουμε ένα ενισχυτή 2Χ150W/8Ω, 2Χ250W/4Ω των 750ευρω και ηχεία των 1000ευρω το ζευγάρι.

Αν το σκεπτικό ισχύει (που δεν το βλέπω αφού δεν τόχω δεί πουθενά!) στο θέμα του κόστους νομίζω πως έρχονται πιο φτηνά 2 ακόμη ηχεία των πχ.1000ευρώ το ζεύγος, από την διαφορά τιμής για έναν ενισχυτή 2Χ250W/8Ω.

ΟΥτε κει εγω εχω δει πουθενα αυτοκινητο 1400 κυβικων και ενος τονου βαρους, να σερνει αλλο ενα ιδιο σε μονιμη βαση.
Οχι επειδη δεν γινεται.
Γινεται, αλλα ειναι κουραστικο για μια μηχανη να τραβαει και τα δυο, και ταυτοχρονα αντιπρακτικο οσον αφορα τον ελεγχο του συνολου.
Γι αυτο υπαρχουν και τα οχηματα-γερανοι, που ειναι φτιαγμενα γι αυτην την δουλεια, αλλα κοστιζουν κατι παραπανω.

Παντως σαν σκεψη ισχυει, αν και θυμιζει τον Γαιδαρο του Χοτζα : Πανω που ειχε μαθει να μην τρωει, βρηκε κι αυτος να ψοφησει. :121:

cbk

Reaction score
5
ΟΥτε κει εγω εχω δει πουθενα αυτοκινητο 1400 κυβικων και ενος τονου βαρους, να σερνει αλλο ενα ιδιο σε μονιμη βαση.
Οχι επειδη δεν γινεται.
Γινεται, αλλα ειναι κουραστικο για μια μηχανη να τραβαει και τα δυο, και ταυτοχρονα αντιπρακτικο οσον αφορα τον ελεγχο του συνολου.
Γι αυτο υπαρχουν και τα οχηματα-γερανοι, που ειναι φτιαγμενα γι αυτην την δουλεια, αλλα κοστιζουν κατι παραπανω.

Παντως σαν σκεψη ισχυει, αν και θυμιζει τον Γαιδαρο του Χοτζα : Πανω που ειχε μαθει να μην τρωει, βρηκε κι αυτος να ψοφησει. :121:
Ευχαριστώ για την απάντηση, θα ήθελα/παρακαλούσα όμως για 3 διευκρινήσεις:

1) Το 1400άρι θα χαλάσει άμεσα ή μετά από κάποια χιλιόμετρα; (στο μεταξύ θα πηγαίνει ίσια ή ζιγκ-ζαγκ στις ανηφόρες για να τα καταφέρει;) (εννοώ την ποιότητα της αναπαραγωγής...)

2) Ποιο το νόημα της ύπαρξης περισσότερης ισχύος στα 4Ω αν αυτή είναι πρακτικά μη εκμεταλλεύσιμη; (ή : πως μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε/αξιοποιήσουμε;)

3) Με ένα ζεύγος ηχείων των 4Ω (αντί για 2 ζεύγη των 8Ω ΕΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩ) αλλάζει κάτι;

Reaction score
1.842
Απάντηση: Τεχνική απορία

Σε μπερδεύει γιατί η ένταση μετράται (απόλυτα) με dB που αποδίδει το ηχείο. Έχει σχέση με την ισχύ του ενισχυτικού, αλλά η μονάδα μέτρησης της έντασης ενός συστήματος είναι το πόσα ντεσιμπέλ αποδίδει στη μέγιστη ένταση.

Άρα, είναι μακράν προτιμότερο, αντί για "αλχημείες", να προτιμήσει κάποιος πιο ευαίσθητα ηχεία. :126:

cbk

Reaction score
5
Re: Απάντηση: Τεχνική απορία

Σε μπερδεύει γιατί η ένταση μετράται (απόλυτα) με dB που αποδίδει το ηχείο. Έχει σχέση με την ισχύ του ενισχυτικού, αλλά η μονάδα μέτρησης της έντασης ενός συστήματος είναι το πόσα ντεσιμπέλ αποδίδει στη μέγιστη ένταση.

Άρα, είναι μακράν προτιμότερο, αντί για "αλχημείες", να προτιμήσει κάποιος πιο ευαίσθητα ηχεία. :126:
Ευχαριστώ!

Η αλήθεια είναι πως έχω μία ροπή προς τις αλχημείες:123:.

Με την ευκαιρία, να ρωτήσω : Όταν βάζουμε τον ενισχυτή στην επιλογή Speakers: A+B τι συμβαίνει; (πως το διαχειρίζεται ο ενισχυτής ως προς τα Ω αλλά και την ένταση;)

Reaction score
1.842
Απάντηση: Τεχνική απορία

Βγάζει το ίδιο σήμα και στα 2 ζεύγη εξόδων. Βέβαια, ανάλογα με την ικανότητα του τροφοδοτικού του (μετασχηματιστής και στάδιο εξομάλυνσης) η ισχύς παραμένει σχεδόν η ίδια, ή, αν η τροφοδοσία υστερεί, η ένταση ανά ζεύγος πέφτει σημαντικά. :122:

Reaction score
13
Ευχαριστώ για την απάντηση, θα ήθελα/παρακαλούσα όμως για 3 διευκρινήσεις:

1) Το 1400άρι θα χαλάσει άμεσα ή μετά από κάποια χιλιόμετρα; (στο μεταξύ θα πηγαίνει ίσια ή ζιγκ-ζαγκ στις ανηφόρες για να τα καταφέρει;) (εννοώ την ποιότητα της αναπαραγωγής...)

2) Ποιο το νόημα της ύπαρξης περισσότερης ισχύος στα 4Ω αν αυτή είναι πρακτικά μη εκμεταλλεύσιμη; (ή : πως μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε/αξιοποιήσουμε;)

3) Με ένα ζεύγος ηχείων των 4Ω (αντί για 2 ζεύγη των 8Ω ΕΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩ) αλλάζει κάτι;
1) Δεν ειναι απαραιτητο οτι θα χαλασει. Αυτο που θα χαλαει ελλατουμενης της Αντιστασης ειναι η ποιοτητα. Δηλαδη μπορεις να περιμενεις συμπιεση του Ηχου σε υψηλες σταθμες, περισσοτερη παραμορφωση, πιο υψηλη θερμοκρασια λειτουργιας συνολικα, και πιο ευκολη ενεργοποιηση των κυκλωματων προστασιας.

2) Ακομη περισσοτερη ισχυς υπαρχει στα 2 Ω και κατ επεκταση στο 1 Ω κοκ. Ο ενισχυτης θα υποφερει περισσοτερο οσο μικραινει η αντισταση του φορτιου, ο Ηχος θα χαλαει με διαφορους τροπους, και απο ενα σημειο και περα καραδοκει η καταστροφη.

3) Ισως ναι, ισως οχι. Εξαρταται απο το πως εννοει τα Ω ο κατασκευαστης. Θεωρητικα ΟΧΙ.

Αυτος που σου δινει επιλογη Α ή Β ή Α+Β συνηθως δινει μαζι και ενα owners manual που πρεπει να διαβασεις σχετικα με το τι Ηχεια προτεινει για την θεση Α+Β.

Τα παντα εξαρτωνται απο την σχεδιαση του Ενισχυτη και την χρηση που προοριζεται. Για παραδειγμα οι Ενισχυτες για Ηχοσυστηματα αυτοκινητου ειναι φτιαγμενοι κανονικα για τα 4 Ω και δουλευουν απροβληματιστα ακομη και σε Ηχεια 2 Ω.

Μια σκαλα ακομη παραπερα βρισκονται τα αυτοκινητα Ηχοσυστηματα (πολυ Ηχοσυστημα απο πανω - λιγο αυτοκινητο απο κατω). Αυτα δουλευουν ανετα ακομη και με λιγους ποντους συρμα χρωμιονικελινης αντι για Ηχειο.
Μην με ρωτησεις σε τι χρειαζονται αυτα.
Εξυπηρετουν την οικονομια και καλη ταξη των πραγματων: Ξεκιναει ο γυιος να ανηφοριζει απο την παραλια, τον ακουει η μαμα στον Λοφο Αξιωματικων (σταση Πηγαδακι) και βαζει τα μακαρονια να βραζουν για να τα βρει "το παιδι" στην ωρα τους.

Reaction score
13
Και φυσικα ουτε συζητηση για στερεοφωνικη εικονα με 4 Ηχεια σε στερεο συστημα.
Εκτος και αν βρισκονται σε αλλο χωρο τα μεν και αλλο χωρο τα δε.
Εαν θελεις οπωσδηποτε μεγαλυτερες εντασεις (καλυτερα : πιο καλα δυναμικα) με το υπαρχον συστημα, ισως (λεω ισως) εχει νοημα να πουσαρεις το τροφοδοτικο του Ενισχυτη. Και παλι ομως δεν θα αποκτησεις εκεινον τον "μεγαλο" Ηχο που λες.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.183
Members
38.301
Νεότερο μέλος
giorgosfs90