Και επειδή ο υδατάνθρακας και η πρωτεΐνη στη περίπτωσή μου είναι σημαντικός...
Για συνέχεια έχουμε μια bock με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 7.9% που αυτό την κάνει να λέγεται Doppelbock.
Η korbinian και η salvator είναι αγαπημένες στις σκούρες μπίρες μου.
Η Hertog Jan είναι μια από τις ποιοτικότερες μοναστηριακές μπύρες της Ολλανδίας. Μέσα στο πανέμορφο και χαρακτηριστικό πήλινο μπουκάλι της ξεχωρίζουν τα σκανδαλιστικά μαύρα φρούτα, κυρίως τα βατόμουρα, η βανίλια, η καραμέλα, το πικάντικο πιπέρι, το καβουρδισμένο ψωμί και καραμελωμένοι ξηροί καρποί. Το σώμα της είναι πληθωρικό και βελούδινο.
H Hertog Jan Grand Prestige είναι μια δυνατή μπύρα με 10% αλκοόλ και φρουτώδη γεύση, που θυμίζει κρασί.
Οπως καθε χρονο ετσι και φετος πατησαμε τα σταφυλια για να βγαλουμε το κρασι της χρονιας.
Ολα αυτα τα χρονια που βαζω κρασι εχω δοκιμασει πολλες ποικιλιες σταφυλιων και εχω καταληξει στο Αγιωργιτικο απο Νεμεα.
Η διαδικασια που ακολουθω ειναι η εξης:
Βαζουμε τα σταφυλια μας στο χειροκινητο σπαστηρα σταφυλιων
Στη συνεχεια με τα χερια ξεχωριζουμε τα τσαμπια απο τις ρωγες (υπαρχει και μηχανημα που κανει αυτη τη δουλεια)
(Υπομονη που την εχω!)
Μεσα στην καδη θα μεινουν οι ρωγες με το μουστο 20 μερες περιπου
Παρολο που η χρονια ηταν ασχημη για τα αμπελια λογω καιρου ο γραδος βγηκε 14 βαθμους
Αφου εχουν περασει οι 20 μερες ειμαστε ετοιμοι να τραβηξουμε το μουστο ,στην βανα κατω απο την μεσα πλευρα της καδης εχουμε βαλει ενα φυτο που λεγετε σπαραγγια για να συγκρατει τις ρωγες και τα κουκουτσια και να περνα καθαρος ο μουστος.
Την κυριακη μπήκε το σχεδόν αλλα οχι τελειως έτοιμο κρασί στην δεξαμενή (Δεν εχω βαρέλι).
Ποικιλία αγιωργιτικο και Μοσχάτο Αμβούργου ροζέ το τελικό αποτέλεσμα οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι θα πιούμε καλο κρασί κι εφέτος !
Τα προηγουμενα χρονια το κρασι το εβαζα σε δρυινο ξυλινο βαρελι.Επειδη το βαρελι τα πρωτα 3-4 χρονια βγαζει και δινει τα αρωματα του η μεθοδος που ακολουθουσα ηταν η εξης:πρωτα το ατμιζα με ξηρο ατμο μετα για το στιφαρισμα του βαρελιου μαζευα θυμαρι,μυρτια,σχινο,φυλλα απο λεμονια τα εβραζα σε μεγαλη κατσαρολα με νερο ,στη συνεχεια το εριχνα μεσα στο βαρελι και το αφηνα αρκετες ωρες ετσι ωστε να ποτισουν οι δουγιες.Ετσι επαιρνε ολα τα αρωματα το βαρελι και μας τα εδινε στο κρασι.Τωρα τον μουστο τον βαζω σε 50αρες γιαλινες νταμιζανες με κανουλα στο κατω μερος.Στις 35 μερες τραβαμε το κρασι απο τις νταμιζανες κανουμε ξελασπωση του κρασιου και παραλληλα γινετε και αερισμος του κρασιου,στη συνεχεια βαζουμε παλι το κρασι στις νταμιζανες.Επειδη το μαυρο κρασι του χρονου την ανοιξη ξεκινα παλι να βραζει δεν το σφραγιζω,ακολουθω μια μεθοδο οπως δειχνω στη φωτογραφια παρακατω,κανω μια τρυπα στον φελλο και βαζω ενα ειδικο σιφωνακι που το γεμιζω με τσιπουρο,ουτως ωστε να μην μπαινει αερας μεσα στην νταμιζανα και οξειδωνετε το κρασι και οταν αρχιζει και ξαναβραζει να μπορει να εκτονωνετε.
Προς το καλοκαιρι που θα εχει ολοκληρωθει και η δευτερη βραση τοτε βαζω το κρασι σε γυαλινα μπουκαλια και το σφραγιζω.