Τι θα πιούμε σήμερα;







bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
15.704
Reaction score
48.225
Από τις πολύ καλές ελληνικές μπιριτσες, αξίζει δοκιμής κατά τη γνώμη μου.

20181021_225459.jpg
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
15.704
Reaction score
48.225
Και επειδή ο υδατάνθρακας και η πρωτεΐνη στη περίπτωσή μου είναι σημαντικός...:D
Για συνέχεια έχουμε μια bock με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 7.9% που αυτό την κάνει να λέγεται Doppelbock.
Η korbinian και η salvator είναι αγαπημένες στις σκούρες μπίρες μου.

20181021_233356.jpg
 

indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.152
Reaction score
4.180
HERTOG JAN Grand Prestige

Η Hertog Jan είναι μια από τις ποιοτικότερες μοναστηριακές μπύρες της Ολλανδίας. Μέσα στο πανέμορφο και χαρακτηριστικό πήλινο μπουκάλι της ξεχωρίζουν τα σκανδαλιστικά μαύρα φρούτα, κυρίως τα βατόμουρα, η βανίλια, η καραμέλα, το πικάντικο πιπέρι, το καβουρδισμένο ψωμί και καραμελωμένοι ξηροί καρποί. Το σώμα της είναι πληθωρικό και βελούδινο.
H Hertog Jan Grand Prestige είναι μια δυνατή μπύρα με 10% αλκοόλ και φρουτώδη γεύση, που θυμίζει κρασί.

 





Μηνύματα
2.308
Reaction score
2.420
Οπως καθε χρονο ετσι και φετος πατησαμε τα σταφυλια για να βγαλουμε το κρασι της χρονιας.
Ολα αυτα τα χρονια που βαζω κρασι εχω δοκιμασει πολλες ποικιλιες σταφυλιων και εχω καταληξει στο Αγιωργιτικο απο Νεμεα.
Η διαδικασια που ακολουθω ειναι η εξης:
Βαζουμε τα σταφυλια μας στο χειροκινητο σπαστηρα σταφυλιων
20180916_111653.jpg

Στη συνεχεια με τα χερια ξεχωριζουμε τα τσαμπια απο τις ρωγες (υπαρχει και μηχανημα που κανει αυτη τη δουλεια)
(Υπομονη που την εχω!:D)
20180916_111727.jpg

Μεσα στην καδη θα μεινουν οι ρωγες με το μουστο 20 μερες περιπου
20180916_115142.jpg


Παρολο που η χρονια ηταν ασχημη για τα αμπελια λογω καιρου ο γραδος βγηκε 14 βαθμους:eek:
20180916_114655.jpg


Αφου εχουν περασει οι 20 μερες ειμαστε ετοιμοι να τραβηξουμε το μουστο ,στην βανα κατω απο την μεσα πλευρα της καδης εχουμε βαλει ενα φυτο που λεγετε σπαραγγια για να συγκρατει τις ρωγες και τα κουκουτσια και να περνα καθαρος ο μουστος.
20180916_115402.jpg


Η συνεχεια αυριο.......
 

Μηνύματα
1.972
Reaction score
3.332
IMG-a9c5fee202eeaaaa503c55b29b164367-V.jpg


Την κυριακη μπήκε το σχεδόν αλλα οχι τελειως έτοιμο κρασί στην δεξαμενή (Δεν εχω βαρέλι).
Ποικιλία αγιωργιτικο και Μοσχάτο Αμβούργου ροζέ το τελικό αποτέλεσμα οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι θα πιούμε καλο κρασί κι εφέτος !
 

Μηνύματα
2.308
Reaction score
2.420
Τα προηγουμενα χρονια το κρασι το εβαζα σε δρυινο ξυλινο βαρελι.Επειδη το βαρελι τα πρωτα 3-4 χρονια βγαζει και δινει τα αρωματα του η μεθοδος που ακολουθουσα ηταν η εξης:πρωτα το ατμιζα με ξηρο ατμο μετα για το στιφαρισμα του βαρελιου μαζευα θυμαρι,μυρτια,σχινο,φυλλα απο λεμονια τα εβραζα σε μεγαλη κατσαρολα με νερο ,στη συνεχεια το εριχνα μεσα στο βαρελι και το αφηνα αρκετες ωρες ετσι ωστε να ποτισουν οι δουγιες.Ετσι επαιρνε ολα τα αρωματα το βαρελι και μας τα εδινε στο κρασι.Τωρα τον μουστο τον βαζω σε 50αρες γιαλινες νταμιζανες με κανουλα στο κατω μερος.Στις 35 μερες τραβαμε το κρασι απο τις νταμιζανες κανουμε ξελασπωση του κρασιου και παραλληλα γινετε και αερισμος του κρασιου,στη συνεχεια βαζουμε παλι το κρασι στις νταμιζανες.Επειδη το μαυρο κρασι του χρονου την ανοιξη ξεκινα παλι να βραζει δεν το σφραγιζω,ακολουθω μια μεθοδο οπως δειχνω στη φωτογραφια παρακατω,κανω μια τρυπα στον φελλο και βαζω ενα ειδικο σιφωνακι που το γεμιζω με τσιπουρο,ουτως ωστε να μην μπαινει αερας μεσα στην νταμιζανα και οξειδωνετε το κρασι και οταν αρχιζει και ξαναβραζει να μπορει να εκτονωνετε.
Προς το καλοκαιρι που θα εχει ολοκληρωθει και η δευτερη βραση τοτε βαζω το κρασι σε γυαλινα μπουκαλια και το σφραγιζω.

20181129_112620.jpg
 






Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.592
Μηνύματα
2.945.332
Members
38.201
Νεότερο μέλος
Ants
Top